Megvenné az Arsenalt és kirúgná Wengert Afrika leggazdagabb embere

Aliko Dangote-nak, Afrika legvagyonosabb üzletemberének több évtizedes álma, hogy megvásárolja az Arsenal labdarúgóklubot. Egy e heti lapinterjúban részletesen beszélt terveiről, amelyek közül egyelőre az a leghangzatosabb, hogy eltávolítaná a menedzseri posztról Arséne Wengert. Ez simán összejöhet neki, mivel 2019-re szeretné megszerezni az észak-londoni klubot, s a francia szakember szerződése az év májusáig szól.

Aliko Dangote. Ez a név elsőre talán nem mond sokat nekünk. Egy 60 éves nigériai üzletemberről van szó, aki a gazdaság számos ágazatában meg tudta állni a helyét, hiszen az élelmiszeriparban, az ingatlanpiacon és a bankszektorban is vannak érdekeltségei. A Forbes magazin a világ leggazdagabb embereit rangsoroló összesítésében 11 és fél milliárd eurós vagyonával a 105. helyre teszi őt, aminek köszönhetően Afrika leggazdagabb emberének számít.

Dangote-nak van egy régi álma: egy nap szeretné megvásárolni az Arsenal labdarúgócsapatát, amelynek több mint harminc éve szurkolója, köszönhetően annak, hogy nagybácsija egyik barátján keresztül találkozhatott David Deinnel, az Ágyúsok egykori alelnökével. “Ha lesz egy jó ajánlatuk, biztos vagyok benne, hogy belemennek az eladásba” – mondta a nigériai egy, a Bloomberg magazinnak adott, a héten megjelent hosszú interjúban. “A világban minden lehetséges. Nem birtokolhatják az Arsenalt örökké” – folytatta. A többes szám alatt az amerikai Stan Kroenke-re, a londoni klub 67%-os többségi tulajdonosára, illetve az orosz Alisher Uszmanovra, az Arsenal 30%-os tulajdonrészének birtokosára kell gondolni.

2019-ben történhet meg a vásárlás?

Aliko Dangote kijelentette, hogy akkor fog konkrét ajánlatot tenni a klubért, amikor befejeződik olajfinomító üzemének építése Lagosban, Nigéria gazdasági fővárosában. Mindez 2019-ben várható. Joggal merül fel a kérdés, hogy Arséne Wenger lesz-e az Ágyúsok menedzsere abban az időpontban is? A 67 éves francia tréner pontosan 2019-ig hosszabbította meg szerződését idén májusban, s lehet, hogy ezzel nagyon jól járt, ugyanis nem szerepel a nigériai terveiben.

“Az első dolog, amin változtatnék, az a vezetőedző személye. (Wenger) Jó munkát végzett, de esélyt kell adni egy másik menedzsernek.”

Képtalálat a következőre: „aliko dangote”
Aliko Dangote Arséne Wenger kirúgásával kezdené regnálását az Arsenalnál. (Forrás: Wikimedia Commons)

Wenger 1996 óta az Arsenal szakmai stábjának vezetője, ezidáig három bajnoki címet (a legutolsót még 2004-ben) és hét angol kupát nyert az Ágyúsokkal. Az előző idényben az észak-londoni csapat mindössze ötödik lett a Premier League-ben, így csak az Európa Liga csoportkörében indulhat az ősszel. Az utóbbi hónapokban egyre több szurkoló kezdte a francia mester távozását követelni, de ezek a hangok a szerződéshosszabbítás után elcsendesedtek. Abban viszont szinte biztosak lehetünk, egy újabb, immáron a sokadik pocsék szezon után újból fel fog erősödni a szakvezető elküldését szorgalmazó Arsenal-drukkerek hangja. Lehet, hogy már nem kell sokáig a “Wenger out” feliratú táblákat mutogatni az Emirates Stadionban…

Leave a Reply