Egy villanyszerelő, akinek nyilaitól retteghet a világ – bemutatjuk Rob Crosst!

VIDEÓVAL – Valószínűleg már mindenki tud róla, hogy tegnap este Rob Cross nyerte a darts-világbajnokság döntőjét, amelyben játszi könnyedséggel intézte el a visszavonuló Phil Taylort. Győzelme a tornán mutatott játéka alapján abszolút nem meglepetés, viszont ha azt nézzük, hogy egy éve még azért küzdött, hogy egyáltalán profiként módja legyen elindulnia a nagy versenyeken, akkor azt lehet mondani, hogy egy igazi tündérmese. Vagy ahogy divatos mondani manapság: egy hollywoodi történet. Ennek a legfontosabb állomásait elevenítem fel ebben a bejegyzésben.

Ha valaki azt mondja körülbelül egy hónapja, hogy egy tar fejű fiatalember nyeri meg a darts-világbajnokságot Londonban, rengetegen bólogattak volna, hogy „Így van, Michael van Gerwent aligha győzi le bárki is, mostanában annyira jó formában dobálgat”. De a sors úgy határozott, hogy csak félig legyen igazuk. A szintén kopasz, 27 éves angol Rob Cross ugyanis a végletekig kiélezett elődöntőben felülmúlta Van Gerwent, majd a fináléban a búcsúzó legendával, Phil Taylorral is végzett.

Mondhatni jutalomjátékkal, ugyanis a Sid Waddell-trófeáról döntő mérkőzéséig többször is hajszálon múlt a sorsa. A második fordulóban a szintén angol Michael Smithnek két meccsnyila is volt ellene, de kihagyta. A negyeddöntőben a belga Dimitri Van den Bergh is alaposan megszorongatta, és Cross csak a végén, döntő szettben tudta kiharcolni a továbbjutást. Az elődöntőben a korábbi címvédő, a világelső holland Van Gerwen hatszor is kidobhatta volna a vb-ről.

Íme a döntő teljes felvétele:

https://youtu.be/c542FhNaNRc

Itt pedig a meccsről készült élő tudósításunk olvasható, a legfontosabb pillanatokat összefoglaló videókkal megspékelve.

Miután megszerezte a világbajnoki elsőséget, volt, aki a darts Leicester Cityjéhez hasonlította az eredményét. Annyiban sántít ez a hasonlat, hogy a vb előtt nem fizetett 5000-szeres pénzt. Sőt, a sorsolás után az esemény névadó szponzora, a William Hill Phil Taylorral és Peter Wrighttal holtversenyben a harmadik helyre tette az esélyesek között, kilencszeres összeget ígérve. Tehát a Pemburyben született Crosst már a vb-t megelőzően is az egyik favoritként említették. Végül aztán elképesztő sztori teljesedett be.

Senkinek nem kívánok olyan szörnyűséget, hogy menjen tönkre a villany a lakásában, de Rob Cross bő egy éve még talán megszerelte volna, ha őt hívják. Hiszen villanyszerelőként dolgozott, innen ered a „Voltage” (Feszültség) versenyzői beceneve is.

Vázlat arról, hogy milyen rövid idő alatt honnan hova jutott el:

2016 decemberében még villanyszerelőként dolgozik, 2017 januárjában profivá válik, februárban megnyeri az első pénzdíját (250 fontot – 88 ezer forintot), márciusban megszerzi az első tornagyőzelmét (a Players Championship 3. állomásán), júliusban bemutatkozik a World Matchplayen (a 2. fordulóban kap ki Adrian Lewistól), majd 2018. január 1-jén megnyeri a világbajnoki címet.

Persze, ezeken kívül is voltak eredményei. A 2016-os UK Openen eljutott a 4. fordulóig, a legjobb 32-ig, ahol Michael van Gerwen állította meg. A PDC Challenge Touron több versenyt is megnyert (ebben a sorozatban azok indulhatnak el, akik nem szereztek jogot a PDC fő tornáin való részvételre).

E teljesítményének köszönhetően 2017 januárjában már profiként jegyzik a PDC-nél. Februárban nyeri meg a korábban említett első, 250 fontos pénzdíját a UK Open selejtezőjében, Norwichban. Márciusban diadalmaskodik a Players Championship 3., majd májusban a 12. állomásán.

Az év második felében sorra éri el a döntőket a legjobbak ellen is. Többek között. szeptemberben Michael van Gerwentől kap ki a Német Nagydíj (German Darts GP) döntőjében, viszont megveri a skót Peter Wrightot a Players Championship 19. állomásának fináléjában. Szintén a holland győzi le októberben az Európa-bajnoki fináléban, ám ugyanebben a hónapban felülkerekedik az angol Adrian Lewison a Players Championship 21. állomásának “aranymérkőzésén”.

Phil Taylor az alábbiakat mondta Crossról a tegnapi vb-finálé után:

„A karrierem végén vagyok, ő meg az elején, szóval nem igazán passzoltunk össze. Rob briliáns játékos. Könyörtelen volt, folyamatosan nyomás alatt tartott. Én voltam ilyen fiatalabban. Sok van meg benne, ami bennem is. Elhivatottá vált, figyelt és tanult, és a játékosok így általa egy nagy problémával találták magukat szembe. Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Adrian Lewis! Most kaptatok valakit, aki eltökélt, és nyerni akar.”

Azt kell mondjam, teljesen igaza van az öregnek.

Rob Cross előretörését persze nem úgy kell elképzelni, hogy hirtelen nyilakat kezdett el dobálni, és kiderült, tehetsége van hozzá. The Voltage-nek nagyon régen hobbija a darts, és saját bevallása szerint már 15 éve álmodott a 2018. január 1-jei érzésről.

Nehezen indult be a versenyzői karrierje, mivel ott volt a családja. Erről is beszélt pár napja a Van Gerwen elleni győztes elődöntő után, és elmondta, hogy három gyermekéről kellett gondoskodnia anyagilag, márpedig a villanyszerelői állás biztos pénzt ígért a PDC hiénáival szemben. A már említett 2016-os UK Open selejtezőjében való indulásra is szinte a nagybátyjának kellett elvonszolnia.

Elmondása szerint a kutyájával tett séták a hastingsi tengerparton nagyban segítették, hogy kitisztuljon a feje, és elhatározza, hogy belevesse magát a profi darts világába. „Sok időt töltöttem a családomtól távol, mivel ez az élet ezt követeli meg, de nagyon támogatnak. Önbizalmat kapok tőlük, és felvidítanak, ha nem érzem magam olyan jól. A győzelem is segít. Az a célom, hogy el tudjam látni a gyermekeimet, és jobb életet tudjak nekik biztosítani.”

Világbajnoki győzelmével 400 ezer fontot nyert (140 millió forint), így Rob Cross a harmadik helyre lépett előre a világranglistán (a vb-t még 20. kiemeltként kezdte meg), ám feltett szándéka, hogy ne csak a vb-címet, hanem a világelsőséget is átvegye Michael van Gerwentől.

Azt kell mondjam, a legjobb úton halad e cél elérése felé, s szerintem az idei év legfőbb kérdése az lesz, hogyan lesz képes kezelni a világbajnoki címmel járó dicsőséget, presztízst, s nem utolsó sorban terhet. A vb-n végig rendben volt fejben, kis túlzással azt is mondhatnám, hogy ha meg kéne formázni valakiről a nyugalom szobrának dartsos változatát, ő tökéletesen alkalmas lenne erre a feladatra.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply