Hamilton hosszú idő után újra győzött, Russellen kifogott a technika ördöge – a Brit Nagydíj legfőbb tanulságai

Hamilton győzelmét hozta a Forma-1-es Brit Nagydíj – a hétszeres világbajnok 2021 decembere után nyert ismét versenyt. Az élről rajtoló George Russell műszaki hiba miatt nem ért célba. A McLaren nem tudta kihozni a maximumot az esővel tarkított futamon, aminek végül mindkét pilóta áldozatul esett. Újfent pocsék versenye volt Charles Leclerc-nek és Sergio Péreznek. Az alábbiakban összefoglalom a verseny legfontosabb tanulságait.

POZITÍVUMOK
A Mercedes újabb remek hétvégéje

Azután, hogy egy hete Ausztriában George Russell révén idei első győzelmét aratta a Mercedes, Silverstone-ban ismét a német csapat bizonyult a legerősebbnek. Az egész hétvégén lehetett látni, hogy igen nehéz lesz legyőzni az ezüstnyilakat, s ez végül nem is sikerült senkinek. A versenyt az első sorból kezdhette a Russell-Hamilton páros, amely akár kettős diadalt is arathatott volna, de ennek meghiúsulásáról lejjebb szót ejtek még. Hamilton végig a győzelemért küzdött, akár esett az eső, akár sütött a Nap. Sikeréhez kellett az is, hogy megfelelő időzítéssel ejtse meg kerékcseréit. A hétszeres világbajnok utoljára a 2021-es Szaúdi Nagydíjon tudott győzedelmeskedni, s a mai már a 104. F1-es sikere volt, s ebből a 9., amit Silverstone-ban ért el. Utóbbi tény azt jelenti, hogy Hamilton abszolút rekordot döntött, hiszen soha sehol nem nyert egy versenyző kilencszer. Kíváncsian várhatjuk, hogy a Hungaroringen folytatódik-e a Mercedes megtáltosodása. A nyár közepe eddig egyértelműen ezé a csapaté.

Verstappen minimalizálta veszteségeit

A 2. helyen – csak úgy, mint a 2021-es dzsiddai versenyen – Max Verstappen ért célba. A holland számára komoly problémát jelentett, hogy még pénteken megsérült az autójának a padlólemeze. Elsősorban ez lehetett az oka annak, hogy szombaton esélye sem volt a pole pozíció megszerzésére. Ma a 4. helyről startolhatott. Egyből meg tudta előzni a rosszul rajtoló Lando Norrist, azonban sokkal több babér már nem termett neki. Nem tudott olyan tempót autózni, amellyel esélye lett volna a Mercedesekkel szemben. Az utolsó körökben, amikor a napsütés hatására a pálya erősen száradni kezdett, Verstappen egyre gyorsabb lett, s Lando Norrist mégegyszer megelőzte, Hamiltont azonban már nem érte utol, így a 2. lett. A padlólemez-sérülés után már ennek az eredménynek is örülhet a holland, aki ráadásul három ponttal növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben Norrisszal szemben.

Az Aston Martin kettős pontszerzése

A Mercedes-motorral hajtott autóknak nagyon feküdt Silverstone ebben az évben. A gyári csapat sikere mellett megemlítendő az Aston Martin remek szereplése is. A szezon első felében pocsékul teljesítő istálló ezúttal kettős pontszerzést ünnepelhet: Lance Stroll a 7., Fernando Alonso a 8. helyen végzett. Idén ez volt az eddigi legerősebb hétvégéje a tavaly Alonso révén még dobogós helyek sokaságával gazdagodott csapatnak, így van ok az örömre. Nem mentek rosszul a Williams versenyzői sem, s végül Alexander Albon a 10. helyen ért célba, s ezúttal Logan Sargeant sem ment annyira rosszul. A Hungaroring ismét egy olyan pálya lehet majd, amely kedvezhet ezeknek a csapatoknak.

NEGATÍVUMOK
Russellt műszaki hiba fosztotta meg az újabb győzelem lehetőségétől

A Mercedes kibérelte magának az első sort Silverstone-ban, ám végül csak Hamilton látta meg a kockás zászlót. George Russell az élről vághatott neki az 52 körös száguldásnak, ám valamikor a 30. kör környékén a csapat rászólt a rádión, hogy hajtson be a bokszutcába, s fejezze be a futamot. Jelen pillanatban még nem tudni pontosan, milyen probléma vezetett ehhez a versenyfeladáshoz, azonban Russell csalódottsága érthető volt, hiszen egy héttel az ausztriai győzelem után otthon nem szállhatott harcba a sikerért.

A McLaren nem tudott élni az eséllyel

Komoly reményekkel vágott neki hazai versenyének a McLaren Mercedes is, amely futamok óta pályázik reális eséllyel a győzelemre. Amíg Ausztriában Verstappen és Lando Norris ütközése miatt hiúsult meg a papaya-kékek sikere. Ma nem volt ennyire közel Norris a győzelemhez, hiszen autójának száraz körülmények között nem volt meg a kellő tempója. A verseny végén már annak is örülhetett Norris, hogy a 3. helyet megtarthatta. Nála is szerencsétlenebbül járt Oscar Piastri, akit tovább tartott kint a csapat a száraz idő beálltával, mivel nem tudtak volna egy kettős kerékcseréből jól kijönni. Az ausztrálnak is nagyszerű futama lehetett volna, ám a kényszerű stratégiai döntésnek ezúttal ő volt az áldozata, s végül 4. lett. A McLarennél nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a mai eredményekkel, mivel ebben a futamban több volt.

Leclerc és Pérez újfent a vert mezőnyben

Ismételten pocsék hétvégén van túl Sergio Pérez, ami az ő esetében nem is bír már hírértékkel. Charles Leclerc egymás után a második versenyen nem tudott pontot szerezni, miután elszúrta az időmérőt. Ma mindketten korán mentek be a bokszba esőgumikért, s bizony pórul jártak, mivel lassabban jött meg az eső, mint ahogy várták, így az átmeneti abroncsok hamar tönkrementek. Végül mindketten körhátrányban, a pontszerző helyektől fényévnyi távolságra értek célba. Pérez esetében már az a pletyka terjed a paddockban, hogy a Red Bull gyorsan meggondolhatja magát a mexikói szerződéshosszabbításával kapcsolatban, hiszen amióta ezt bejelentették, azóta nem produkál jó eredményeket. A Ferrari a monacói kettős győzelem óta nem tud igazán jól szerepelni, bár Carlos Sainz 5. helye és a legvégén megszerzett bónuszpont azért némileg javítja az összképet az olaszok silverstone-i szereplésével összefüggésben.

Ez volt a Brit Nagydíj értékelése. A Forma-1 következő versenye a Magyar Nagydíj lesz július 21-én.

A kiemelt kép forrása: Mark Thompson/Getty Images

Leave a Reply