Zöld Olimpia: Környezettudatosság földön és vízben – a triatlon cselekedetei

woman running in triathlon race

A nyári olimpiai sportágak környezetvédelmi és fönntarthatósági megoldásait bemutató Zöld Olimpia cikksorozat keretében ezúttal egy olyan sportágról lesz szó, amely igazából három. Ez a triatlon. A cikkből kiderül, hogy az úszást, futást és kerékpározást magában foglaló játék mit tesz hozzá a sportvilág erőfeszítéseihez a zöldebb jövő érdekében. Tartsatok velem!

“A tudomány álláspontja egyértelmű. Az egykori feltételezések ma megcáfolhatatlan tények. Az emberi tevékenység óriási negatív hatást gyakorolt ​​a Földre, egészen addig a pontig, hogy regenerációs képességeit túlszárnyalták, és veszélyeztetik az ökoszisztémákat és az életeket.

Mint minden másnak, a sportágazatnak, amelyhez tartozunk, meg kell osztania a felelősséget. Kötelességünk minimalizálni a valószínű negatív hatásokat, és kihasználni hihetetlen lehetőségeinket, hogy tömegeket érjünk el, és olyan pozitív változásokat idézzünk elő, amelyek még mindig változtathatnak.”
– ez áll a Triatlon Világszövetség (WT) fönntarthatósági honlapján.

Ahogy szinte mindegyik olimpiai sportágban, ebben is tisztán látják ma már, hogy a környezeti változások komoly kockázatokat rejtenek magukban, s éppen ezért szükséges cselekedni, hogy a Földet olyannak őrizhessük meg, amilyennek szeretnénk.

Ennek a célnak elérése érdekében a triatlonos közösség is igyekszik minden követ megmozgatni. A WT aláírta az ENSZ Sport a Klímaakcióért elnevezésű kiáltványát, melynek keretében vállalta, hogy szén-dioxid-lábnyomát 2030-ig a 2019-es szint felére csökkenti, 2050-re pedig teljesen fölszámolja. A szövetség 2018-ban csatlakozott a NOB és az egyik ENSZ-ügynökség Tiszta Tengerek programjához, melynek célja a tengerek és óceánok vízminőségének javítása, a vízi élővilág sokféleségének és létének megőrzése.

Tavaly újabb kettő környezetvédelmi kezdeményezéshez csatlakozott a sportág. Az egyik az ENSZ Klímasemlegesség Most című kampánya, amely azonnali cselekvésekre buzdítja a csatlakozó szervezeteket annak érdekében, hogy a párizsi klímaegyezményben foglaltaknak megfelelően 2050-re egy karbonsemleges világot alakítsanak ki. Ez egy eszköz az éghajlattal kapcsolatos további önkéntes fellépések előmozdítására és elismerésére.

A másik az ENSZ Globális Megegyezés elnevezésű programja, amelynek keretében a WT vállalta a program által meghatározott tíz irányelv beültetését mindennapi működésébe, így az emberi és munkavállalói jogok tiszteletben tartását, a korrupció minden formája elleni föllépést és a környezet védelmét.

A Triatlon Világszövetség fönntarthatósági politikájának állásáról a legutolsó jelentés tavaly szeptemberben látott napvilágot és a 2022-es évet öleli fel. Ebből kiderül, hogy a szövetség az 1-es és 2-es szintű üvegházhatásúgáz-kibocsátás, azaz a közvetlen és közvetett emisszió tekintetében összesen 3.7 tonna szén-dioxidot termelt. Ezt a mennyiséget ugyanakkor teljes mértékben kompenzálta, így működése karbonsemlegesnek minősül.

A szövetség maga is fölállított egy minősítési rendszert, amelynek keretében az egyes versenyek helyszínei arany, ezüst és bronz besorolást kaphatnak annak függvényében, hogy mekkora a fönntarthatóság és a környezetvédelem iránti elköteleződésük szintje, s mekkora előrehaladást értek el az egyes kötelezettségvállalási kategóriákban. A különböző besorolásokat már számos verseny megkapta. Idén eddig kizárólag arany minősítéseket osztott ki a szövetség.

A triatlonban tehát már igen jól működnek a zöld intézkedések. Maradjon is így!

A Zöld Olimpia korábbi írásai elérhetőek ide kattintva.

A kiemelt kép forrása: Pexels

Leave a Reply