Utánpótlássikerek – Hétvégi Összefoglaló

Az olimpia közeledtével a felnőtt sportolók többsége már az ötkarikás versengésre készül, így június utolsó hétvégéjén az utánpótláskorúak kerültek előtérbe. A Hétvégi Összefoglalóban szó lesz a magyar női U20-as kézilabda-válogatott világbajnoki döntőjéről és az U23-as kajak-kenu-Eb hazai vonatkozású eredményeiről is. Tartsatok velünk!

Kézilabda: Vb-ezüstérmes lett a magyar női juniorválogatott

Fontos nap volt a tegnapi a magyar kézilabdázás számára, hiszen az Észak-Macedóniában rendezett U20-as női világbajnokság döntőjében nemzeti csapatunk volt érdekelt Franciaország ellen.

Nem lett túl gólgazdag a mérkőzés eleje, de ennek nem feltétlenül a kiváló védekezés volt az oka, inkább a gyengébb befejezések elöl – a mieink a 8. percben kapták az első góljukat, ezzel módosult az állás 2:1-re. Ezt követően kicsit felpörgött a meccs, és a 12. percben a franciák átvették a vezetést (3:4), ám továbbra is fej fej mellett haladtak a felek, tehát hol egyik, hol másik csapat vezetett. A félidő vége inkább a franciáknak sikerült jobban, azonban Zaj Klára jó védéseinek köszönhetően nem nőtt háromgólosra a különbség, majd Csíkos Luca a legvégén betalált, így egy gólra zárkózott a magyar válogatott (13:14).

A szünet után a magyar lányok kicsit bent maradtak az öltözőben, és három perc játék után négy góllal megléptek a franciák (13:17). Nemsokára jött az időkérés, ám a támadójátékunk továbbra sem működött, középen nem sikerült betörni, a széleket pedig keveset használtuk. Szerencsére a védekezésünk feljavult, ráadásul Zaj Klára továbbra is remekelt a kapuban, így a 41. percre feljöttünk mínusz egyre (18:19). Hátul stabillá váltunk, és elöl is hatékonyabban kézilabdáztunk, ennek köszönhetően a 47. percben előbb Faragó Lea egyenlített, majd Gém Léna szélről lőtt találatával átvettük a vezetést (22:21).

Támadásban eléggé elbizonytalanodtak a franciák, ám válogatottunknak nem sikerült meglépnie. Majd a hét a hat elleni játékunk a gólszerzés szempontjából olykor kifejezetten jól működött, azonban néha vissza is ütött, mert többször is üres kapus gólt tudott lőni ellenfelünk. A franciák kerültek előnybe, és a hajrában ugyan nagyon igyekeztünk, ám Faragó Lea 25:27-nél hetest hibázott, az utolsó két percben pedig már nem sikerült csodát tenni. A magyar válogatott végül 29:26-ra kikapott, így ezüstérmet szerzett – világbajnokságokon ebben a korosztályban 2001, 2003 és 2022 után negyedszer. A franciák 2012 után másodszor jutottak vb-döntőbe a junioroknál, és először nyerték meg, így jelenleg felnőtt- és U20-as szinten is ők a világbajnoki címvédők.

A 2004–2005-ben született korosztály csapata, az ifjúságiak között Bohus Beáta, majd a juniorok között Szilágyi Zoltán együttese U17-es és U19-es Európa-bajnokságot nyert, az U18-as világbajnokságon bronz-, az U20-as vb-n pedig ezüstérmet szerzett.

„Most még a csalódottság dolgozik bennem, hiszen nem játszottunk jól, a francia válogatott fölénk nőtt – nyilatkozta a Sport TV-nek Szilágyi Zoltán szövetségi edző a mérkőzés után. – Pár nap múlva már biztosan tudom majd értékelni ezt az ezüstérmet, mert összességében büszkék lehetünk erre az eredményre. Sajnálom, hogy a végén nem tudtuk feltenni az i-re a pontot, pedig megvolt rá a lehetőségünk, azonban a hajrában egy-két olyan hiba becsúszott, ami eldöntötte a mérkőzést.”

A vereségtől függetlenül szép volt, lányok!

Kajak-kenu: Magyar éremeső az U23-as Eb-n

A pozsonyi korosztályos kajak-kenu Európa-bajnokság második döntős napján, vagyis vasárnap 22 érmet érdemeltek ki a magyar fiatalok.

A magyar ígéretek szombaton hat medáliát szereztek a pozsonyi ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon, majd vasárnap huszonkét éremmel gyarapították a gyűjteményt.

A délelőtti programban Európa-bajnoki aranyéremnek örülhetett az U23-as között Hidvégi Hunor ( K1 1500 m) és Horányi Dóra (C1 500 m), valamint az ifi mezőnyben Mészáros Anna (K1 500 m).

Az ifik között továbbá ezüst került Kaed Ádám (K1 500 m), valamint az Avar Tamás, Juhász Máté (K2 500 m) és a Kurczina Máté, Mitropoulos Iliász (C2 500 m) kettős nyakába. A fiatalabbnál bronzot nyert Sárkány Réka (C1 500 m), az idősebbeknél Ujfalvi Laura (K1 500 m) és a Molnár Csanád, Juhász István (C2 500 m) duó.

Délután egymás után érkeztek a kiváló magyar eredmények.

Az ifiknél kétszer is első helyen ért célba a Matkovics Vanda, Paragi Petra (C2 500 m, C2 200 m) páros, nyert a Holló Hanna, Horváth Kata (K2 500 m) duó, valamint az Avar Tamás, Mertz Attila, Juhász Máté, Szabó Vilmos (K4 500 m) és a Holló Hanna, Jeszkel Panna, Mészáros Anna, Horváth Kata (K4 500 m) négyes is. Az U23-as viadalon duplán Eb-győztes lett Opavszky Réka és Csorba Zsófia (C2 500 m, C2 200 m), továbbá legyőzhetetlennek bizonyult a Tamási Zsombor, Őry Zsombor, Tamás Gergő, Keller Gergő (K4 500 m) alkotta egység.

A második helyen haladt át a célvonalon az ifi Győre Panna (C1 200 m) és az U23-as Horányi Dóra (C1 200 m). A dobogó harmadik fokára pedig az ifiknél Bauer Zita (K1 200 m), az U23-asok versenyén Kiskó Réka (K1 200 m) és a Nemes Réka, Ujfalvi Laura, Dráviczki Dóra, Decsi Dorina (K4 500 m) négyes állhatott fel.

A magyarok 28 érmet szereztek az Eb-n, ebből 12 a legfényesebben csillogott.

Küldöttségünk toronymagasan az éremtáblázat élén végzett. Gratulálunk!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply