Zöld Olimpia: Mit tesz a tékvandó?

A nyári olimpiai sportágak környezetvédelmi megoldásait bemutató Zöld Olimpia cikksorozat keretében ebben az írásban egy viszonylag fiatal, de egyre népszerűbb küzdősport, a tékvandó kerül terítékre. Kiderül, hogy a világ különböző pontjain mit tettek és tesznek a tékvandós közösségek, klubok a zöld jövő érdekében. Tartsatok velem!

A tékvandó az olimpiai küzdősportágak közül talán a legkisebb múltra tekinthet vissza, hiszen az 1940-es években kezdődött meg azoknak a küzdési stílusoknak a kialakulása, melyek ma a tékvandót jelentik. A Koreában megszületett sportág 1988-ban, a Szöulban rendezett ötkarikás játékokon került először a programba, s napjainkban már kirobbanthatatlan onnan. Ez nem meglepő, hiszen a sportág világszerte egyre népszerűbb és egyre többen kezdenek tékvandózni. Magyarországon is ez a helyzet, amit jól mutat az, hogy 2020-ban húsz év szünet után volt ismét magyar ebben a sportágban az olimpián, idén pedig már hárman képviselhetik hazánkat a küzdőszőnyegen.

A Tékvandó Világszövetség (WT) 2019-ben aláírta az ENSZ Sport a Klímaakcióért elnevezésű kiáltványát, melyben vállalta, hogy mindent megtesz a fönntarthatóság és a környezetvédelem érdekében. A szövetség fönntarthatósági stratégiát dolgozott ki, amely 17 ajánlást fogalmaz meg a sportág szereplői számára a fönntarthatóbb működés érdekében.

Ezek az ajánlások négy fő területet érintenek:

  • Meg kell találni azokat a munkamódszereket, amelyekkel javítani lehet a szereplők közötti együttműködést és rá lehet világítani az értékek megőrzésének fontosságára
  • A fönntartható működéshez szükséges stratégiák és politikák kidolgozása, melyek iránymutatást adnak a sportág számára, hogy mi a teendő
  • Olyan folyamatok elindítása, melyek elősegítik a fönntarthatóság megvalósítását
  • Általános célok és projektek a fönntarthatóság fókuszterületein

A 2019-es manchesteri világbajnokság volt az első esemény, amely a fönntarthatóság jegyében is zajlott. A mintegy 3000 versenyzőnek otthont adott 14 szálloda mindegyike sétatávolságra volt a torna helyszínétől. A versenyen használt matracokat a Brit Tékvandó Szövetség vette át, hogy saját eseményein használja.

A szövetség szöuli székhelyén és lausanne-i irodájában is igyekszik fönntarthatóbb működést megvalósítani az energiafogyasztás optimalizálásával, a megújuló források minél nagyobb százalékban történő bevonásával, valamint a papír- és műanyaghasználat mérséklésével. Ezeknek célja a WT lábnyomának csökkentése.

Amennyiben szétnézünk a világban, nem egy példát találunk arra, hogy a helyi tékvandós közösségek is mindent megtesznek a környezetvédelem és a fönntarthatóság érdekében.

Néhány nappal ezelőtti hír, hogy a Kenyai Tékvandó Szövetség nagyon nagy vállalást tett. Célja az, hogy félmillió fát ültessen el az országban, aminek célja egyfelől a klímavédelem fokozása, másfelől a helyi természeti értékek és az élővilág megóvása, megerősítése. A szövetség partnereivel és szponzoraival közösen a helyi versenyek és bajnokságok során ülteti el a fákat. Emellett a fönntarthatósággal kapcsolatos oktatást is szerveznek a kenyai tékvandósok számára.

Rio de Janeiróban működik Brazília egyik legnagyobb tékvandó-szövetsége, a Jadir. A szövetség a 2023-as Környezetvédelmi Világnap apropóján faültetést szervezett a Madureira-parkba, amely a világ legnagyobb közkertjévé válhat rövidesen. Az ültetés egyik célja, hogy olyan bio termékeket állítsanak elő, amelyeket megfizethető áron vásárolhatnak majd meg a helyiek a boltokban, másik célja pedig, hogy a hátrányos helyzetű családok segítsék fönntartható jövedelemforrások biztosításával.

A faültetés után a fiatal riói tékvandósok egy oktatáson vettek részt, melynek témája a műanyagszennyezés volt. Megismerkedtek a műanyag-használatnak a Földre és annak ökoszisztémáira gyakorolt hatásaival. Egy virtuális óceáni utazáson keresztül is láthatták, hogy az ilyesfajta szennyezés mennyire pusztító hatást gyakorol a vizek élővilágára.

A 17 éves sárgaöves Alexander Martins “elképesztő élménynek” nevezte a faültetést, és azt mondta, örül annak, hogy a hozzá hasonló fiatalok vállalhatják a társadalmi kihívásokat,

A Jadir már 2000 óta folyamatosan fölhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és az éghajlatváltozásra. A szövetség számos erőfeszítést tett ezeken a területeken, s ennek elismeréseként 2022-ben megkapta a BBC Zöld Sport Díját a legjobb csapatmunka kategóriában.

A tékvandó és a környezetvédelem kapcsolata mélyen gyökerezik a harcművészet elveiben: az egyensúlyban, a fegyelemben és a tiszteletben. A környezet védelmével a Jadir versenyzői valóban megérthetik az ember és a természet közötti kapcsolatot, valamint a Föld tiszteletének fontosságát.

A Jadir a környezetvédelmi törekvések úttörőjének is tekinthető a brazil sportban és az elért eredményekre nemzetközileg is fölfigyeltek. A már említett BBC-díjon kívül az ENSZ PANORAMA névre hallgató esettanulmány-sorozatának egyik írása is a riói tékvandósok zöld cselekedeteivel foglalkozott tavaly decemberben. A szerzők fölhívják a figyelmet a tékvandó és a fönntartható kezdeményezések jellegzetes integrációjára. Ez egy innovatív megközelítést mutat be, amely túlmutat a hagyományos harcművészeti gyakorlatokon. A tanulmány rávilágít arra, hogy egy olyan sportág, mint a tékvandó, hogyan hathat a környezetvédelem katalizátoraként, példát mutatva az innovatív megoldásokra, amelyek globális szinten megismételhetők.

Rio de Janeiro faveláiban, ahol a gyerekek és a fiatalok különösen ki vannak téve az éghajlatváltozás fokozott hatásainak, a korlátozott zöldfelületek és a nem megfelelő infrastruktúra megnehezíti az előttük álló kihívásokat. A Jadir projektje kifejezetten ezeket a közösségeket célozza meg, és a tékvandót, egy koreai harcművészetet alkalmaz a környezettudatosság elsajátítására és arra, hogy a kedvezményezettjeit a pozitív változás előmozdítóivá tegye.

A szövetség folyamatosan arra ösztönzi versenyzőit, hogy tegyenek környezetük érdekében, aminek eszköze lehet a már említett faültetés, de sok egyéb más gesztus is. A cél az, hogy sok apró jó cselekedettel egy fönntartható és élhető nagyvárost teremtsenek.

A sportolók 2023 végéig összesen 127 fát ültettek. A közösségfejlesztési stratégia keretében 7800 fiatalt és családot tudtak támogatni és oktatni.

A Jadir 2022-ben megrendezte az első olyan tékvandóversenyt, amely az ENSZ által meghatározott fönntarthatósági célok jegyében zajlott le. A gyerekeknek lehetőségük volt tékvandózni és a fönntartható fejlesztési célokhoz kapcsolódó tevékenységeket végezni. A szervezők elmondása szerint az a legfőbb célja ennek az eseménynek, hogy a gyerekek minél kisebb korban elkezdjenek megismerkedni a fönntarthatóság és a környezetvédelem fontosságával. Amennyiben mindezt a sporttal, a sportolás lehetőségével ötvözik, az még jobban segíti ennek a folyamatnak a sikerét.

A fölsorolt példákból látható, hogy a tékvandó sem marad ki a sportágak között a zöld törekvésekből, s különösen a brazíliai projekt igen szép eredményeket ért el. Remélhetőleg ezek a folyamatok folytatódni fognak a jövőben is.

A Zöld Olimpia korábbi írásai elérhetőek ide kattintva.

A kiemelt kép forrása: sportanddev.org

Leave a Reply