Zöld Olimpia: Így lehet zöldebben ping-pongozni

A nyári olimpiai sportágak fönntartható és környezettudatos megoldásait bemutató Zöld Olimpia cikksorozat mostani írásában egy igen népszerű labdajáték, az asztalitenisz kerül sorra. Bemutatom, hogy mit tesz a sportág a környezetre gyakorolt hatásának csökkentése és a fönntarthatóság érdekében. Tartsatok velem!

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) 227 tagszövetséget számlál, vagyis a világ egyik legnagyobb sportszervezete. Éppen ezért komoly felelőssége van abban, hogy a sport világa hogyan reagál napjaink környezeti kihívásaira. Az ITTF 2022-ben írta alá az ENSZ Sport a Klímaakcióért elnevezésű kiáltványát, melyben a különböző sportágak vállalásokat tesznek a zöldebb működésük megvalósítása érdekében. Mint a Zöld Olimpia korábbi cikkeiből ismert lehet, az ENSZ-kezdeményezés a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezménnyel van összefüggésben, melynek legfontosabb célkitűzése, hogy a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése ne haladja meg a 1.5 Celsius-fokot az iparosítás előtti korszakhoz képest.

A sportág a következő öt célt tűzte ki maga elé:

  1. Szisztematikus erőkifejtés a nagyobb környezeti felelősségre nevelés terén
  2. Az összesített klímalábnyom csökkentése
  3. A klímaakcióra történő oktatás
  4. A fönntartható és felelős fogyasztásra nevelés
  5. Az éghajlatvédelem támogatása kommunikációs eszközökkel.

A nemzetközi szövetség négy alapelvet határozott meg, amelyeknek célja, hogy az asztalitenisz minél zöldebben működjön. Ezek az alapelvek a következők:

  1. A természet védelme és a természetes élőhelyek és fajok károsodásának, kihalásának elkerülése.
  2. A természet helyreállítása és regenerálása, ahol csak lehetséges.
  3. A természetet veszélyeztető kockázatok megértése és csökkentése az ellátási láncokban.
  4. A természetre nézve pozitív cselekvésre való nevelés és ösztönzés a sporton és azon kívül.

Az ITTF tavaly márciusban fogadta el a Fönntartható Föld Akcióterv 2025 névre keresztelt stratégiáját, melynek nevéből kiderül, hogy a jövő esztendőig elérendő célokat fogalmaz meg. Ennek az akciótervnek már számos pontja megvalósult, a többi pedig folyamatban van. 2023-ban fölállt a szövetségen belül egy fönntarthatósági bizottság. A hat tagból álló testület évente legalább kétszer ülésezik, s feladata az ITTF fönntarthatósági intézkedéseinek ellenőrzése és dokumentálása, valamint a közeljövő feladatainak meghatározása.

A szövetség tavaly tartotta első fönntartható kongresszusát, amelyen jelentősen kisebb volt a papír- és műanyaghasználat. Az ITTF-nek 2025-re el kell érnie a Fönntarthatósági Érettségi Mátrix középső szintjét. Még idén meg kell valósulnia annak, hogy a fönntarthatósági intézkedések pontos hatásairól minél több adat álljon rendelkezésre, melyeket a tagszövetségekkel meg lehet osztani.

2025-ig kell azonosítani azokat a fönntartható megoldásokat, amelyekkel a legjobban lehet optimalizálni a természeti, anyagi és egyéb erőforrásokat. Körkörös tervezést kell megvalósítani, melynek lényege, hogy a sportág minél kisebb mértékben járuljon hozzá a klímaváltozás hatásainak erősödéséhez, s az elkerülhetetlen károsanyag-kibocsátást lehetőleg teljes mértékben kompenzálja.

Ugyancsak a jövő évre kell elérni azt, hogy a szövetség különböző irodáinak szénlábnyoma minél kisebb legyen. Ösztönzik az alkalmazottakat arra, hogy saját életükben is részesítsék előnyben a fönntartható és környezettudatos dolgokat – ennek érdekében online tanfolyamot szervez a szövetség.

A mostani, 2023 és 2025 közötti időszakban legalább három, az ITTF által szervezett verseny üvegházhatásúgáz-kibocsátását kell pontosan mérni annak érdekében, hogy az adatok alapján minél pontosabb terveket lehessen készíteni arra vonatkozólag, hogyan tud a sportág minél zöldebb működésre áttérni.

A nemzetközi szövetség kinevezett két “bolygónagykövetet”, vagyis két olyan játékost, aki életében sokat tett és tesz a környezetvédelem érdekében.

Adriana Diaz Puerto Rico egyik legnépszerűbb sportolója, ami nem véletlen, hiszen 2019-ben ő lett a sziget első Pánamerikai Játékok-győztese és 2016-ban ő volt az olimpiák történetének első Puerto Ricó-i női asztaliteniszezője. 2020-ban hazájában az évtized sportolójává választották. Testvéreivel közösen olyan notebookokat forgalmaz, amelyek kizárólag környezetbarát, alternatív és fönntartható anyagokból terveztek és gyártottak.

„Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a programnak, mivel szilárdan hiszek a fenntarthatóság előmozdításának fontosságában, és szem előtt tartom a világra gyakorolt ​​hatásunkat. Szerencsém volt, hogy egy gyönyörű szigeten nőttem fel, amely gazdag természetben és biodiverzitásban. Teremsportolóként tudom, hogy a természet mennyire fontos a jó közérzethez, és most szeretnék cselekedni, hogy a jövő generációi is hozzáférhessenek a természethez. Várom, hogy meghatározhassak néhány konkrét intézkedést, amelyet támogathatok, és másokat is bátoríthatok a csatlakozásra” – mondta Adriana Diaz.

A másik “bolygónagykövet” Martin Perry brit paraasztaliteniszező, aki idén fog először részt venni a paralimpián. Kétszeres csapat-Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes egyéniben. Perry számára fontos a műanyag-felhasználás csökkentése, ezért már több olyan akcióból is kivette részét, amely az újrahasználható eszközök alkalmazását népszerűsítette a sportközösségen belül.

“Nem voltam tisztában az éghajlatváltozás hatásával és a fenntarthatóbb élet fontosságával, amíg el nem kezdtem Nagy-Britanniáért versenyezni, és abban a kiváltságban nem részesültem, hogy asztaliteniszezőként utazhattam a világot. Szememet felnyitó élmény volt, mert tudatára ébredtem, hogy mennyi hulladékot termelünk, és milyen hatással van ez az emberek életére, különösen a hátrányos helyzetű országokban és területeken. Csak most tudok visszatekinteni a neveltetésemre, és megértem a költséghatékony életmódot, amelyet a szüleimnek kellett élniük, de most már látom, milyen károkat okoz az ilyen életmód és a rendelkezésre álló alternatívák hiánya nemcsak rajtunk. mint embereken, hanem a környezeten és a minket körülvevő világon. Egy pillanatig sem állíthatom, hogy a legfenntarthatóbb életmódot folytatom, ki teheti? De azt állíthatom, hogy aktívan keresem a fenntarthatóbb megoldásokat mindennapi tetteimre. Izgatott vagyok, hogy az ITTF és az asztalitenisz megteszi a szükséges lépéseket és elkötelezettséget az éghajlatváltozás és a természet érdekében, és alig várom, hogy kivehessem a magam szerepét, és másokat is ugyanerre buzdíthassak, hiszen minden lépés számít”.

Mindebből látható tehát, hogy az asztalitenisz is igyekszik megtenni mindent a fönntartható jövő érdekében. Reméljük, hogy ezek a törekvések sikert hoznak, hiszen sokan szabadidős játékként űzik ezt a sportágat, köztük jómagam is. Jó lenne még évtizedekig ping-pongozni!

A Zöld Olimpia korábbi írásai elérhetőek ide kattintva.

A kiemelt kép forrása: ITTF

Leave a Reply