30 év alatt 30 Mount Everest – Komoly rekordot állított föl egy nepáli serpa

Egy komoly rekorddöntésre került sor a Föld legmagasabb hegyén, a Mount Everesten még májusban: egy nepáli serpa 30. alkalommal mászott föl a világ tetejére, amivel rekordernek számít. Az 54 éves férfi három évtized alatt hozta össze a nem akármilyen teljesítményt. Elmondása szerint nem elért eredményére igazán büszke, hanem arra, hogy ezzel is öregbítheti Nepál hírnevét.

Kami Rita Sherpa május 12-én írta be nevét először a történelemkönyvekbe azzal, hogy akkor mászta meg 29. alkalommal a Csomolungma néven is ismert 8849 méter magas hegycsúcsot, ugyanis ezzel döntötte meg a korábbi rekordot. Mindössze tíz nappal később került sor 30. sikeres mászására, ami újabb kilométerkövet jelentett. Ahhoz képest, hogy nem mindennapi teljesítmény már egyszer is a Mount Everest meghódítása, a nepáli serpa csupán annyit reagált tettére, hogy ő a munkáját végzi és nem a rekordok fölállítása a célja.

Május 22-én, amikor összejött Kami Rita Sherpa 30. Everest-mászása, az ünneplést beárnyékolta egy román hegymászó halála, valamint egy brit alpinista és nepáli kísérőjének eltűnése – mindez újfent rávilágított arra, hogy a hegymászás mennyire veszélyes vállalkozás. Sokan akadtak már, akik a Mount Everest első megmászása során vesztették életüket az oxigénben szegény magashegységi klímában, így különösen nagy értéke van annak, hogy a serpa már 30 alkalommal sikerrel vette az akadályokat. Idén eddig már öten vesztették életüket a Himalájában csúcstámadások során.

Kami Rita Sherpa először 1994-ben jutott föl a Föld legmagasabb pontjára egy expedíció keretében. Azóta szinte minden évben megmászta a Mount Everestet, az esetek többségében más mászók kísérőjeként. “Büszke vagyok arra, hogy rekordokat dönthettem, de az még boldogabbá tesz, hogy Nepál hírnevét öregbíthetem a világban” – nyilatkozta szerényen május 12-én az AFP francia hírügynökség tudósítójának.

Bár állítása szerint nem a csúcsok fölállítása a célja, Sherpa tavaly kétszer is megmászta a Mount Everestet, hogy ismét ő legyen a rekorder, mivel egy másik hegyi kísérő, Pasang Dawa Sherpa megdöntötte Kami Rita korábbi rekordját. Hősünk az Everest mellett a pakisztáni K2-t, a Föld második legmagasabb hegyét is meghódította már.

Azt hiszem, azok számára, akik sosem másztak még hegyet, szinte elképzelhetetlen, hogy mekkora erőfeszítés kell a Mount Everest 30 alkalommal történő megmászásához. Csak megemelni tudom nem létező kalapom Kami Rita Sherpa előtt, hogy ezt elérte.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply