Magyar sikerek kajak-kenuban, öttusában és úszásban – Hétvégi Összefoglaló

Egy igen sikeres hétvégén van túl a magyar sport. A Szegeden rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon rengeteg hazai győzelem született. A mieink taroltak a Kínában rendezett öttusa-világbajnokságon is, de nem maradtak el a szép eredmények a belgrádi vizes Eb nyíltvízi úszásában sem. Tartsatok velünk!

Kajak-kenu: Magyar éremeső a Maty-éren

Szegedre figyelt a kajak-kenu világa az elmúlt héten, hiszen a Maty-éren került sor a gyorsasági-, para- és SUP-Európa-bajnokságra. Népes magyar csapat vett részt a versenyeken, s a várt remek szereplés ezúttal sem maradt el, bár lehet némi hiányérzetünk egy-két versenyszám miatt.

A szombati versenynap első két gyorsasági A-döntője egyaránt fölényes magyar sikert hozott. Először a női K–1 500 méteren Csipes Tamara tartott – saját szavaival is megerősítve – erődemonstrációt, közel két másodpercet adott nagy riválisának, a dán Emma Jörgensennek.

Izgultam, mert hazai pályán mindig más versenyezni. Nagyon örülök, hogy Emma ellen az olimpia előtt ilyen fölényesen nyertem, sokkal magabiztosabban fogok a játékokra utazni. Szembe fújt a szél, ami alapvetően kedvez nekem, de mostanában nagyon sok hátszeles pályát mentem, ezért nem esett jól… Már korán el akartam dönteni az aranyérem sorsát, ami alapvetően egy rettenetes taktika, de most a szívem vitt, nem az eszem.”

Rögtön utána a férfi K–2 500 méteres, szintén olimpiai versenyszámban Nádas Bence és Tótka Sándor állt rajthoz, és ha nem is másfél hajós előnnyel értek célba, azért felet adtak a másodikként befutó, semleges színekben induló Uladzislau Kravets, Dzmitri Nyatyincsik kettősnek.

„Élveztük a versenyzést. Erős szembeszél fújt, de profi kajakosok vagyunk, meg kell küzdenünk vele – értékelt Nádas, majd Tótka hozzátette, egy Európa-bajnoki döntőben természetesen mindent meg kell tenni, nyomni kell, ahogy a csövön kifér, majd megköszönte a szegedi közönségnek a fenomenális biztatást.

A hazai versenyzők között is hazainak számító Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros sikerével rajtolt el a szombat délutáni program a kontinensviadalon. Az MVM Szeged VE kenusaiból álló 500 méteres páros a verseny során elhúzott a mezőnytől, és bár a hajrában a lengyelek és a semleges színekben induló fehérorosz egység nagyon közelre (előbbi 84 ezredmásodpercre!) zárkózott fel – ha még öt métert kell menni, szinte minden bizonnyal meg is előzik a magyarokat –, de éppen elégnek bizonyult a kidolgozott előny.

„Nagyon hosszúnak tűnt a pálya, de jó érzés, hogy végig urai voltunk a helyzetnek, nem kerültünk olyan hullámvölgybe, ami megtört volna. Megvalósítottuk, amit elterveztünk – értékelt Nagy Bianka, Kiss Ágnes pedig hozzátette, csak a mércének tartott spanyol egységet látta a szomszédos pályán, és tudta, ha tartják vele a lépést, vagy előtte is vannak, akkor minden bizonnyal jó helyen állnak.

Közvetlenül utánuk a női kajak négyes 500 métere következett, amelyre a közelmúlt történései nyomást helyeztek, és mindenki árgus szemekkel figyelte, mire lesz képes a csapat. A nevezett alakulatban történt egy változás, de nem személyi, csak sorrendi: Pupp Noémi maradt a vezérevezős, de Fojt Sára előrébb került a második beülőbe, ezzel egyidejűleg Csipes Tamara „csúszott” eggyel hátrébb, míg továbbra is Gazsó Alida Dóra volt a tolóember. Hogy ennek köszönhető, vagy sem, talán sosem tudjuk meg, az viszont tény, hogy a kiemelkedőnek nem mondható rajt után egy szépen felépített pályával végül fél hajót (négyest!) adtak a második helyen célba érő lengyeleknek.

A vasárnapi program első felében öt olimpiai szám döntőjét rendezték a Maty-éren, mindegyiknek volt hazai résztvevője.

Az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint – aki már az ötkarikás játékokra készül – előfutam-győztesként került a fináléba, ahol mindenki azt várta, hogy a világbajnok portugál Fernando Pimentával meccsel majd az aranyéremért. Sokáig úgy tűnt, ez így is lesz, ketten már a rajt után kiváltak a mezőnyből és sokáig fej-fej mellett haladtak.

A győriek 26 éves kajakosa 500 méternél minimális előnnyel vezetett, majd 750 méternél már tetemesebb volt ez az előny. Úgy tűnt, Kopasz Bálintot senki nem állíthatja meg, a hajrá azonban váratlan fordulatot hozott, feltűnt a 9-es pályán lapátoló, fehérorosz Aleh Jurenyija, aki meglepte Kopaszt, s végül előtte haladt át a célvonalon. A hazai kedvencnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel.

„Kiváló formában éreztem magam, bár nem a legjobban. A szél miatt voltak pályakülönbségek, de ettől még nyerhettem volna. Számítottam arra, hogy Jurenyija is jó formát fog mutatni, bár az elmúlt években nem láttuk sokszor, de nagyon kemény versenyző, ezt ismét bizonyította” – nyilatkozott Kopasz Bálint, hozzátéve, hogy mostantól az olimpiára készül. – „Az előző két szegedi versenyre, a világkupára és a válogatóra nagyon keményen készültünk, egy kicsit talán megfáradtam, de most jön egy kis pihenő.”

Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara szombaton négyesben diadalmaskodott, ráadásul Csipes egyesben is első lett, így mindketten egy újabb győzelemért szálltak vízre K-2 500 méteren. A döntőt a lengyelek kezdték a legjobban, de aztán 250-nél csatlakoztak hozzájuk a magyarok és a világbajnoki címvédő dánok is, ez a trió gyakorlatilag együtt haladt. A hajrát aztán a dánok, Emma Jörgensen és Fredrerikke Matthiesen bírták a legjobban, Csipesék pedig harmadikként értek be a lengyelek mögött.

„Szerintem az utóbbi három-négy hétben nagyon elfáradtunk mentálisan, ez most ki is jött ebben a futamban. A szél sem kedvezett nekünk, már az elején megbillentünk, ez rá is nyomta a bélyegét a pályánkra. Ahhoz képest, amit belül éreztünk, jól teljesítettünk” – értékelt Gazsó Alida Dóra.

A kenus Adolf Balázs és Hajdu Jonatán, akik Kopasz Bálinthoz és Gazsóékhoz hasonlóan a múlt heti válogatón bebiztosították olimpiai csapattagságukat, remekül kezdett 500 méteren és egészen a végéig harcban volt az éremért. Sokáig vezetett a magyar egység, aztán az élre álltak az oroszok, Alekszej Korovaskov és Ivan Stil, akik végül a győzelmet is megszerezték. Adolfék szinte egyszerre értek be a lengyelekkel és az olaszokkal, de végül két századmásodperccel leszorultak a dobogóról és a negyedik hely lett az övék.

„A szembeszélben jól be kell osztani az erőt, de próbáltuk magunkat az oroszokhoz mérni és nem akartuk őket elengedni és ez sikerült is. Ezzel felbátorodtunk és végig bírtuk is a tempót, jó pálya volt, de ott van bennem a tüske, hogy ez majdnem dobogó lett. Nem baj, inkább próbáljuk pozitívan felfogni és az olimpiára teher és eredménykényszer nélkül menni.” – mondta az MTI-nek Adolf Balázs.  

A délelőtt utolsó két fináléjában nem jutott érem a magyaroknak: Takács Kincső (C-1 200 m) és némi meglepetésre a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású, tavaly világbajnoki ezüstérmes kajak négyes is lemaradt a dobogóról, mindkét egység negyedik lett.

Varga Katalin megvédte címét a KL2-es kategóriában a para kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A paralimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes szegedi versenyző magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt. A szám másik magyar indulója, Boldizsár Dalma ötödik lett.

Az ugyancsak szegedi Suba Róbert is címvédőként szállt vízre VL2-ben, de ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel, míg Juhász Tamás a kilencedik helyen végzett.

A nap ötödik magyar para döntőse, Kiss Tibor a hatodik pozíciót szerezte meg a KL2-es kategóriában.

A paraversenyeket 200 méteren rendezik. A magyar válogatott összesen három dobogós helyet gyűjtött a Maty-éren.

A magyar csapat a szokásoknak megfelelően ismét megnyerte az Európa-bajnokság éremtáblázatát, hiszen 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzérmével toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből. Ez bíztató jel az olimpia előtt alig több mint egy hónappal.

Öttusa: Taroltak a magyarok a világbajnokságon

Bőhm Csaba aranyérmet, Szép Balázs ezüstérmet szerzett az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban szombaton, és győzött a Bőhm, Szép, Demeter Bence összeállítású magyar csapat is.

A 18-as döntőt a csütörtöki körvívás eredményével Bőhm (22 győzelem/12 vereség) az első, Szép (21/13) a második, Demeter (19/15) a hetedik helyről kezdte. A szombati első szám a lovaglás volt. A mieink közül elsőként Demeter ment fel a pályára, melyet négy verőhibával teljesített. A vége felé következett Szép egy veréssel és utána, utolsó előttiként Bőhm hibátlan teljesítménnyel.

Az öttusastadionban kialakított emelt páston mindhárom magyar egy-egy győzelmet aratott, ebből Bőhm éppen Szép ellen az utolsó asszóban. A lovaspálya mellett felépített 25 méteres mobilmedencében Bőhm 2:01.09 perccel az ötödik legjobb idővel úszta le a 200 métert, az egyéniben 2022-ben vb-bronzérmes Szép 2:05.35-tel nyolcadik, Demeter 2:07.25-tel 11. volt ebben a számban.

A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásnak Bőhm Csaba vághatott neki elsőként, őt Szép követte 20 másodperc hátránnyal, majd a lengyel Kamil Kasperczak következett további kilenccel. A harmadik magyar a 12. helyről kezdett, 55 másodperccel az éllovas mögött. Bőhm végéig kontrollálta a kombinált számot, remek tempóban futott és ha be is csúszott egy-két hiba a lövészetébe, egyik sorozatban sem töltött sok időt az állásban, így nagy fölénnyel végzett az élen. Az összetett számban 9:59.79 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el. 

A befutó után a nemzetközi szövetség riportere azzal kezdte az értékelést, hogy jelenleg ő a legjobb öttusázó, mivel a világkupadöntő után a vb-t is megnyerte, Bőhm pedig mosolyogva azt emelte ki, hogy ezzel az eredménnyel biztossá vált az olimpiai részvétele és ez volt a fő cél. Beszélt arról is, hogy egész nap azt érezte: az isten mögötte áll és támogatja őt. 

„Sok ember is segített nekem, ez jutott eszembe verseny közben és egy szép eredménnyel akartam ezt megköszönni nekik” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy vk és vb-arany után mi jöhet az olimpián, úgy reagált, hogy még nem foglalkozik a nyári játékokkal, egyelőre pihen egy kicsit, hagyja leülepedni ezt a sikert. A rekord pontszámmal győztes Bőhm Csaba előtt Marosi Ádám nyert legutóbb egyéni vb-aranyérmet 2021-ben. 

Szép Balázs az első lövészetét nagyon gyorsan befejezte, közelebb is zárkózott csapattársához, de a második sorozata nem sikerült olyan jól, így gyakorlatilag visszaállt a korábbi különbség, ami a végéig még nőtt is egy kicsit. Szép 10:06.40-nel ötödik volt a kombinált számban.

„Kicsit beteg voltam az elmúlt napokban, nem voltam túl jó állapotban, fáradtnak éreztem magam. Emiatt előzetesen nem gondoltam, hogy ilyen jó eredményt érek el. 2022-ben harmadik voltam, most második, remélem, jövőre első leszek” – mondta.

Demeter Bence is jó lövősorozatokat produkált, ezzel megőrizte indulási helyét. Az összetett számban 10:26.15-tel a 13. eredményt érte el. 

A 79 fős mezőny szerdán kezdett a selejtezővel, majd a három csoport 12-12 továbbjutója csütörtökön esett túl a körvíváson, melynek eredményét az elődöntőből továbblépők a döntőbe is magukkal vitték. Pénteken két 18-as csoportban küzdöttek a fináléért a versenyzők, ehhez az első kilenc között kellett végezni, ami mások mellett három magyar indulónak sikerült. Bereczki Richárd ekkor búcsúzott, akárcsak a címvédő, olimpiai bajnok brit Joseph Choong.

Guzi Blanka ezüstérmet, Erdős Rita bronzérmet nyert a női versenyben az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban szombaton, ezzel mind a ketten olimpiai kvótát szereztek!

A magyar csapat Guzi, Erdős, Bauer Blanka összeállításban aranyérmes lett. Bauer a 10., a döntő negyedik magyar résztvevője, Gulyás Michelle a 18. helyen végzett. Egyéniben a dél-koreai Szong Szung Min győzött, aki kevesebb mint egy másodperccel előzte meg Guzi Blankát. Az ázsiai versenyző szintén párizsi kvótát szerzett.

Csapatban a dél-koreaiaké lett az ezüstérem, a mexikóiaké a bronzérem. A 18-as döntőt a szerdai körvívás eredményével Gulyás (19 győzelem/16 vereség) a 6-8., Guzi (17/18) a 11., Erdős (16/19) a 12-13., Bauer (15/20) a 16-17. helyről kezdte meg. A szombati verseny a lovaglással indult, melyben Bauer és Erdős egyaránt két verőhibával ment végig a pályán, Guzi hibátlanul lovagolt, Gulyás viszont pont nélkül zárt, mert a második akadálynál kétszer ellenszegült a lova, majd a harmadikat sem akarta átugrani. Ezzel ő gyakorlatilag kiszállt az érdemi versenyből.

A bónuszvívásban egyik magyar sem tudott asszót nyerni az emelt páston, így egyikük sem szerzett plusz pontot. Guzi Blanka a 200 méteres úszásban 2:14.07 perccel a negyedik eredményt érte el. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futást ugyancsak negyedikként kezdhette meg – a tokiói olimpiai bajnok brit Kate French-csel együtt – az élen álló Szong Szung Mint 32, a pontazonossággal második és harmadik egyiptomi Szalma Abdelmakszudot és svéd Marlena Jawaidot 21 másodperccel követve. Az első lövészete nem sikerült, csaknem húsz másodpercet töltött a lőállásban, de a második sorozatra már így is harmadikként érkezett meg. Innentől végig pontosan célzott, csupán kilenc-tíz másodperceket töltött a lőállásban és az utolsó lövészetet követően egyszerre indult a záró körre Szonggal. Menet közben Guzi egyszer megbotlott, de nem esett el, a dél-koreai pedig szívósan küzdött, és el is futott néhány méterre a magyar öttusázótól, aki az utolsó métereken majdnem utolérte ellenfelét. Guzi 10:59.01 perccel a második időt érte el a kombinált számban, amelyben a közel negyven fokos hőség nagyon megterhelte a versenyzőket.

„A végére kifogytam az energiából, de mondtam magamnak, hogy nyomjad tovább. A nap elején, a versenyt megelőzően éreztem, hogy valami különleges fog történni, nagyon erősen hittem magamban” – nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a versenyt követően. Hozzátette: a legfontosabb cél, az álom az olimpiai kvóta megszerzése volt, és a fő feladatot megoldotta.

Erdős az öttusastadionban felépített 25 méteres nyitott mobilmedencében 2:19.36-tal 13. lett, és a kombinált számot is a 13. helyről kezdte, de parádésan „kombizott”, 10:45.00 perccel megnyerte ezt a számot, fokozatosan zárkózott fel, és az utolsó métereken lehajrázta Abdelmakszudot.

„Igyekeztem csak magamra koncentrálni, arra figyeltem, hogy a legjobbamat nyújtsam, és akkor majd meglátjuk, mi jön ki ebből. Köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem és elkísért ezen az úton. Remélem, még lesz folytatása idén is” – nyilatkozott Erdős.

Bauer 2:15.35-tel az ötödik legjobb időt úszta és 11. volt az összetett szám rajtjánál, végül egy pozíciót lépett előre. A lövészetes futásban 11:28.48-cal a hetedik legjobb volt. Gulyás az úszást 2:09.46 perces eredménnyel a várakozásnak megfelelően megnyerte, futamában nagy fölénnyel végzett az élen, de a sikertelen lovaglása miatt nem volt esélye elmozdulni a 18. helyről. Ezzel együtt a kombinált számban is remekelt, 11:22.48-cal a hatodik időt érte el.

A 72 fős mezőny kedden kezdett a selejtezővel, majd a két csoport 18-18 továbbjutója szerdán tudta le a körvívást, melynek eredményét az elődöntőből továbblépők a döntőbe is magukkal vitték. Csütörtökön két 18-as csoportban küzdöttek a fináléért a versenyzők, ehhez az első kilenc között kellett végezni, ami mások mellett mind a négy magyar indulónak sikerült.

A mieink öt olimpiai kvótával rendelkeznek. A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs, a nőknél Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Erdős Rita rendelkezik párizsi indulási joggal. Az olimpián ugyanakkor nemenként csak két versenyző indulhat egy-egy országból, így abban az esetben, ha több jön össze, az adott szövetségnek kell határoznia arról, kiket nevez.

Úszás: Magyar sikerek nyílt vízen

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

Ebben a versenyben nagy világversenyen első alkalommal diadalmaskodott a magyar csapat.

A válogatott így négy dobogós helyezéssel zárta a szakág küzdelmeit: korábban Betlehem Dávid 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet nyert, míg Fábián Bettina 5 kilométeren lett harmadik.

A mieink a szám favoritjaként ugrottak vízbe, hiszen az Eb-n eddig Betlehem 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet nyert, Fábián a rövidebb távon lett harmadik, Rasovszky pedig az olimpiai táv aktuális világbajnoka.

Gellért Gábor szövetségi kapitány szokás szerint a két lány, két fiú összeállítást választotta, és a korábbi világversenyekkel ellentétben ezúttal nem kellett izgulnia, a harmadikként úszó Betlehem ugyanis tönkreverte a mezőnyt, és csaknem 20 másodperces előnnyel váltott Rasovszkyval, akinek nagyjából csak annyi volt a feladata, hogy „ne tévedjen” el és behúzza a diadalt. Az olimpiai ezüstérmes természetesen magabiztosan hozta ezt, megszerezve ezzel a sporttörténeti sikert.

„Azt hiszem, másodikként adtam át a váltót, és teljesen jó volt, bár eléggé fájt már az úszás az előző napok tizenöt kilométere után” – nyilatkozta az M4 Sport+ csatornán Szimcsák Míra, a staféta első embere.

„Nagyon értékes ez az aranyérem. Évek óta rajta vagyunk a dobogón Eb-n, vb-n, de a tetejére még nem értünk fel, végre eljött ez a nap is” – mondta Fábián Bettina.

„Örültem, hogy a párom adta át a váltót, így kicsit családias is volt az egész. Viszonylag könnyen utolértem a többieket, és előnyt tudtam szerezni. Ez a váltó tartozott már annyival Kristófnak, és ő is nekünk, hogy behozza aranyéremre. Jó, hogy így tudtunk nyerni, és remélem, folytatjuk tovább is még évekig” – vélekedett Betlehem Dávid.

„Örülök, hogy végre nyert ez a csapat. Igazából az enyém a legkevesebb érdem, mert a többiek döntötték el, nekem már csak be kellett úszni, én már csak elrontani tudtam volna”– szögezte le Rasovszky Kristóf.

Vasárnap a 25 kilométeres maratoni számot rendezték meg mindkét nem számára a szerb fővárosban. A férfiaknál Gálicz Péter, a nőknél pedig Balogh Vivien egyaránt a 4. helyen csapott a célba.

Minden magyar sportolónak ezúton is gratulálunk az elért sikerekhez! Szép volt!

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply