Verstappen fordulatos győzelme, a Ferrari katasztrofális hétvégéje – a Kanadai Nagydíj legfőbb tanulságai

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat. Az elmúlt évek talán legfordulatosabb versenyén George Russell és Lando Norris is simán győzhetett volna, ám végül a dobogó alsóbb fokaira állhattak föl fordított sorrendben. Remekül szerepelt az Aston Martin és az Alpine is, miközben a Ferrari nullázással zárt és Sergio Pérez sem látta meg a kockás zászlót. Értékelem a verseny történéseit.

POZITÍVUMOK
Verstappen visszatért a győzelem útjára

Max Verstappen Monacóban messze volt a dobogótól, mivel nem ment a Red Bull-nak. Kanadában is nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy nem feltétlenül az italgyártósok fognak diadalmaskodni, ám végül a holland címvédő a 2. helyről rajtolva megnyerte a versenyt, ezzel idei 5. sikerét aratta. Verstappen győzelmében annak volt kulcsszerepe, hogy a fölszáradó pályán a Red Bull működött a legjobban, de azért az sem ártott, hogy megfelelő időzítéssel történjen meg a kerékcsere a rengeteg biztonsági autós fázis között. Mivel Charles Leclerc nem szerzett ma pontot (ennek okáról lejjebb részletesen), Verstappen ismét nagyobb előnyre tett szert a világbajnoki pontversenyben. Ettől függetlenül az elmúlt évek talán legnehezebb győzelmét szerezte meg ma este.

Remekelt a Mercedes

Az egész hétvégén látható volt, hogy a Mercedesnek feküdt a montréali pálya, különösen nedves körülmények között. A tegnapi időmérőn George Russell ezredre azonos időt ért el, mint Verstappen, ám mivel előbb futotta azt, így övé lett a pole pozíció. Jól rajtolt, s utána sokáig tartotta vezető pozícióját, de a kerékcserék időszakában Verstappen megelőzte, később a versenyben pedig Lando Norris is elé került. Pár körrel a futam leintése előtt csapattársa, Hamilton is megelőzte a britet, aki azonban meg akarta nyerni a házon belüli csatát, s ezt egy igen kemény manőverrel el is érte: a futam végén a hosszú egyenes végi féktávon esett be hétszeres világbajnok csapattársa mellé, s tudta megelőzni. Ezt, valamint azt nézve, hogy a verseny korábbi időszakában kis híján komoly balesetet okozott a célegyenesben, amikor kissé kockázatosan tért vissza a pályára egy kicsúszás után, nagyon örülhet a 3. helynek, ami első idei dobogóját jelenti. Hamilton 4. lett – messze ez volt a Mercedes legjobb hétvégéje 2024-ben eddig.

Az A betűs csapatok nagy napja

Eddig sem az Aston Martin, sem az Alpine nem muzsikált jól 2024-ben, s még finoman fogalmaztam. A zöldek a középmezőnyben kullognak, míg a franciák a mezőny végén. Ma este azonban mindkét istállónál kettős pontszerzésnek örülhetnek, hiszen Fernando Alonso a 6., Lance Stroll hazai pályán a 7., illetve Pierre Gasly a 9., Esteban Ocon pedig a 10. lett. Mindkét csapat eddigi legjobb hétvégéjét könyvelheti el ebben az esztendőben. Nagy kérdés, legközelebb melyik pályán és milyen körülmények között lehetnek hasonlóan jók.

NEGATÍVUMOK
A Ferrari fekete hétvégéje

Monacóban 1. és 3. helyezést ért el a Ferrari, így a csapat legvérmesebb szurkolói minden bizonnyal már abban reménykedtek, hogy nyomába eredhet a Leclerc-Sainz páros Max Verstappennek. Ehhez képest Kanadából nulla, azaz nulla ponttal távozik a maranellói istálló. Már az időmérő is pocsékul sikerült a vörösöknek, hiszen mindkét versenyzőjük a második szakaszban esett ki. A mai futam sem volt sikertörténet számukra, s akkor még nagyon finoman fogalmazok. A már szombaton és a mai verseny nagy részében is technikai problémákra panaszkodó Charles Leclerc egy bokszutcai lefulladást követően alig bírt elindulni, majd nem sokkal később végleg föladta a versenyt, hiszen semmi értelme sem volt a 19. helyen menni. Carlos Sainz kicsit jobban kezdett, mint monacói csapattársa, ám aztán egy komoly hibát követett el, amiért akár büntetést is kaphat. A 7-es kanyarban megpörgött a spanyol, aki úgy tért vissza a pályára, hogy kiforgatta az addig remek versenyt futó Alexander Albont. Mindketten kiestek. Idén először nullázott a Ferrari, ami komoly veszteség mind az egyéni, mind a konstruktőri világbajnokság szempontjából. Ezt a hétvégét már most szívesen elfelejtenék…

Pérez újabb nullázása

Sergio Pérez a hétvége másik negatív szenzációja. A Red Bull mexikóija az időmérőn nem teljesített meggyőzően, s ennek az lett az eredménye, hogy a 16. időt érte el. Az egész versenyen szenvedett, legalábbis, amíg versenyben volt, mivel az 53. körben megcsúszott a 7-es kanyarban, s összetörte hátsó szárnyát, így kiállni kényszerült. Egymás után a második hétvégén nem szerzett egy nyamvadt pontot sem, hiszen Monacóban Kevin Magnussen kiütötte a rajt után. Pérez annyinak örülhet, hogy a héten 2026-ig hosszabbított vele a Red Bull, így egyelőre hátra dőlhet. De ki tudja, meddig…

Williams: Szerencsétlen Albon, szerencsétlenkedő Sargeant

Picivel föntebb írtam, hogyan esett ki Alexander Albon a mai versenyből. A thai sokáig pontszerző helyen haladt, ám a Sainz-affér következtében nem látta meg a kockás zászlót. A futam talán legszerencsétlenebb versenyzője ő, mert megérdemelte volna a pontszerzést egész hétvégén mutatott teljesítménye miatt. Nem lehet ennyire pozitívan írni Logan Sargeantről. A Williams amerikaija ugyanis újfent hozta a formáját, vagyis ismét esett-kelt, amerre látott. Kétszer is a vizes aszfalton akart kigyorsítani, ami maga után vonta a megpördüléseket. Az első után még vissza tudott térni a pályára, a második azonban végzetesnek bizonyult olyannyira, hogy a biztonsági autót is be kellett küldeni. Sargeantnek nagyon kifelé lóg most már a lába, mégpedig szerintem annyira, hogy akár szezon közben is ki tehetik a szűrét az autóból. Megérdemelné.

Ez volt a Kanadai Nagydíj összefoglalója. A Forma-1 kettő hét múlva a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

A kiemelt kép forrása: vezess.hu / Chris Graythen / Getty Images

Leave a Reply