Milák Kristóf tud nagyot úszni, ha akar

Az elmúlt hónapok talán legfőbb beszédtémája a magyar sportban Milák Kristóf helyzete. Az olimpiai- világ- és Európa-bajnok úszófenomén ugyanis az utóbbi közel kettő évben edzéseinek legnagyobb részét ellógta, s alig indult versenyen. Ahol viszont fölállt a rajtkőre, ott a legtöbbször nem talált legyőzőre. Így volt ez a Mare Nostrum-sorozat monacói állomásán is a hétvégén, ahol eredményei és az elért idők alapján is az volt látható, hogy a magyar klasszis a sok kihagyás ellenére nem teljesen esélytelenül indulhat majd az olimpián címe megvédéséért, bár egyelőre úgy tűnik, idén nem a 200, hanem a 100 méteres pillangóúszás hozhatja meg a sikert. Most először én is kifejtem a véleményem erről a nagyon furcsa történetről.

Milák Kristóf 2016 és 2022 között a magyar úszás egyik, ha nem a legsikeresebb versenyzője volt. Sorra nyerte a nemzetközi és hazai versenyeket, amelyek közül természetesen kiemelkedik a tokiói olimpián 200 pillangón szerzett aranyérem. A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok kiválóságról már évekkel ezelőtt azt lehetett gondolni, hogy amennyiben semmilyen komolyabb dolog nem jön közbe, akkor az idei olimpián azon magyar sportolók egyike lehet, akik szinte biztosan a dobogó tetején fognak ünnepelni.

Csakhogy az a bizonyos komolyabb dolog csak közbe jött. Milák Kristóf a tavalyi országos bajnokságon még elindult és négy számban (100 és 200 pillangó, illetve 100 és 200 gyors) diadalmaskodott. Akkor még azt gondoltuk, hogy a három hónappal később Fukuokában rendezett világbajnokságon is ő lesz a magyar úszócsapat legeredményesebb tagja. Csakhogy Milák nem sokkal a vb előtt váratlanul bejelentette, hogy kihagyja az eseményt. Nagyon mély hullámvölgyre hivatkozott, ami miatt messze van a csúcsteljesítménytől, ezért nem utazott el Japánba.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) korabeli közleménye szerint világklasszis sportoló sem mentálisan, sem fizikálisan nem volt abban az állapotban, hogy ott legyen az olimpiát megelőző egyik legfontosabb versenyen. A fukuokai vb a felkészülés szempontjából lehetett volna fontos állomás Milák Kristóf számára, hiszen az áprilisi kaposvári ob-n 100 és 200 pillangón is megúszta az olimpiai A-szintet, azaz szinte 100%-os bizonyossággal kvótát szerzett, hiszen kevés volt és most is kevés az esély arra, hogy két magyar úszó is jobb időt érjen el nála ezekben a számokban a kvalifikációs időszak júniusi végéig.

Megtehette tehát, hogy kihagyja Fukuokát, így ekkor még annyira nem aggódtunk amiatt, hogy mi lesz vele később, pláne, hogy a föntebb említett közleményben azzal zárta mondandóját, hogy “Ne féltsetek, hamarosan visszatérek!”. Azonban ez a visszatérés igencsak váratott magára. Előfordul élsportolók karrierjében, hogy sérülés, esetleg betegség vagy valamilyen eltiltás miatt hosszabb időt kénytelenek kihagyni. Milák esetében azonban egyre rejtélyesebbé vált a helyzet. Tavaly szeptember 4-én még ígéretéhez híven megjelent a Duna Arénában, hogy edzője, Virth Balázs irányítása mellett újrakezdje az edzéseket, így ekkor azt gondolhattuk, hogy az olimpiáig hátralévő bő háromnegyed évben már minden flottul fog menni, s a magyar sztár tisztességesen és eredményesen tud fölkészülni az ötkarikás játékokra.

Tavaly ősszel azonban olyan hírek érkeztek, hogy Milákból igen hamar kiveszett a lelkesedés az edzések iránt, mivel rengeteg tréninget egyszerűen kihagyott anélkül, hogy azt bármilyen nyomós indokkal magyarázta volna. Még edzője, Virth Balázs is tanácstalanul állt a helyzet előtt, nem beszélve Sós Csaba szövetségi kapitányról, aki több helyen is lenyilatkozta, hogy nagyon aggasztó az olimpiai bajnoki címvédő lógása, mert így aligha lesz esélye olyan fizikai formába kerülni, hogy az olimpián megvédhesse címét.

Csak teltek és teltek a hónapok, de nem lehetett arról olvasni, hogy Milák újrakezdte volna az edzéseket. Így nem volt meglepő, amikor kiderült, hogy az évvégi rövidpályás világbajnokságot és az idén februári dohai nagymedencés világbajnokságot is kihagyja. Természetesen sokan találgattak, hogy mi is történhetett a háttérben, ami miatt a még mindig csak 24 éves Milák Kristóf ennyire eltűnt a nyilvánosság elől. Merthogy nem csak az edzéseket nem látogatta, hanem nagyon ritkán adott nyilatkozatokat a médiának – ezekre is főleg promóciós eseményeken került sor, amelyeken szponzorai meghívására vett részt. Ezekben a rövid nyilatkozatokban rendre fogadkozott, hogy igenis ott lesz az olimpián, s rendesen föl fog készülni a nagy megmérettetésre.

És ha már a szponzorok szóba kerültek, nem árt arról is röviden megemlékezni, hogy Milák a velük való kapcsolattartásban sem volt túlságosan aktív, hiszen számos szerződéses kötelezettségének nem tett eleget, így több cég is fölbontotta a vele kötött szerződést, ami bizonyára komoly pénzek elbukását jelentette az úszó számára, bár valószínűleg így sincsenek anyagi gondjai, hiszen korábbi győzelmei után jelentős summákat kapott.

A találgatások ahogy lenni szokott, egyre vadabbak lettek, de valószínűleg a korábbi edzője, Selmeci Attila által elmondottak állhatnak legközelebb az igazsághoz, miszerint Milák Kristóf családjában tragédia történt, s emiatt alakult ki nála ez a hosszas motiválatlanság. Selmeci ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Milák rendesen végzi a konditermi edzéseket, tehát arra azért odafigyelt, hogy izomzata ne épüljön le nagyon. Arról is beszélt az ex-edző, hogy Milák Kristóf nagyon fiatalon elért mindent, amit az úszásban el lehet érni, hiszen amellett, hogy ifjúsági olimpiai bajnok, s korosztályos vb-k és Eb-k tömkelegét nyerte meg, immár a felnőttek három legnagyobb versenyéről is több aranyérme van. Mindez súlyos motivációs problémák forrása lehet családi tragédiától függetlenül is, amire volt már példa a sporttörténelemben.

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb vihart kavart megnyilvánulása volt a Milák-ügyben Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének tavaly októberi nyilatkozata, amiben azt mondta, Milák Kristóf tartozik Magyarországnak azzal, hogy tisztességesen felkészül az idei olimpiára, s odateszi magát. Eléggé megosztotta a közvéleményt ez a kijelentés, hiszen pl. Hosszú Katinka primitívnek minősítette az egyébként szintén olimpiai bajnok Wladár szavait, s a közösségi médiában kommentelők nagy részének sem tetszett ez. Voltak viszont olyanok is, akik szerint az elnöknek igaza van, hiszen Milák Kristófnak rengeteg szponzora volt és van, köztük állami cégek is, vagyis közpénzekből is részesült az úszó, így jogos elvárás, hogy ezért cserébe folytassa remeklését.

Milák Kristóf végül idén áprilisban, a Duna Arénában rendezett országos bajnokságon tért vissza, ahol öt számban: 50, 100 és 200 gyorson, valamint 100 és 200 pillangón is győzött, 50 pillangón pedig ezüstérmes lett. Igen veretes eredménysor ez még akkor is, ha a magyar mezőny nem is olyan erős, mint egy olimpiai vagy világbajnoki mezőny. Az elért idők persze elmaradtak Milák világcsúcsától és korábbi időitől, de ismét jobban lehetett bizakodni abban, hogy újból komolyan veszi a dolgát, s az olimpián esélye lehet legalább egy éremszerzésre.

Ezt követően azonban megint ellógta edzéseinek nagy részét. Májusban arról lehetett olvasni, hogy 32 tréningből csupán haton vett részt, s újfent senki sem tudta, miért marad távol. Azt az országos bajnokságon is lehetett érzékelni, hogy nincs 100%-os mentális állapotban, hiszen amikor az újságírók kérdezni akarták a vegyeszónában, szó nélkül elment mellettük, egy alkalommal pedig be is mutatott nekik. Ez utóbbi gesztusa sokakat fölháborított, hogy mégis milyen alapon viselkedik így egy élsportoló, s tény és való, hogy nem volt szép, de ez is jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben még mindig.

Ilyen előzmények után jutottunk el június első kettő napjához, amikor Monte-Carló-ban rendezték a Mare Nostrum versenysorozat egyik állomását. A rangos, elsősorban a Földközi-tenger partján fekvő városokban rendezett széria monacói versenyén Milák Kristóf ismét remekelt, hiszen június 1-jén 200 méteres pillangóúszásban a világ idei második legjobb eredményével győzött, másnap pedig 100 pillangón sem talált legyőzőre egy viszonylag erős mezőnyben. Tudni kell, hogy Milák Tokióban csak hajszállal kapott ki ebben a számban az amerikai Caeleb Dresseltől, vagyis a rövidebb távon is benne lehet a nagy siker.

Most tehát ismét ott tartunk, hogy mindenki bizakodik. Még a korábban sokat aggodalmaskodó Sós Csaba is úgy nyilatkozott a minap, hogy korai a vészharangokat kongatni miatta. Ettől függetlenül nagy kérdés, hogy mi lesz az olimpián, hiszen az ellenfelek, akik négy éve arra készülnek, hogy legyőzzék őt, nem hagytak ki hosszú hónapokat, így jó eséllyel jobban benne lesznek a versenyritmusban, mint a magyar fiú. Ebben a hónapban Belgrádban rendezik az Európa-bajnokságot, melynek magyar válogatott keretében ott van Milák Kristóf is. Milák a héten fog csatlakozni társaihoz a zalaegerszegi edzőtáborban. A kontinensviadal június 10. és 23. között fog zajlani a szerb fővárosban. Amennyiben ott elindul, az olimpia szempontjából nagyon fontos lesz, hogy milyen eredményeket fog elérni még akkor is, ha az európai mezőny is elmarad egy amerikaiakkal, japánokkal, ausztrálokkal teli globális mezőnytől, amellyel majd az olimpián kellene megküzdeni.

A magam részéről abban bízom, hogy Milák Kristóf most már nem áll le, s az olimpián ismét büszkévé tesz minket, s talán önmagának is jót fog tenni, ha mindent kiad magából. Aztán, hogy ez mire lesz elég, az július utolsó napjaiban, amikor az úszóversenyeket rendezni fogják, kiderül.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply