Zöld Olimpia: Tiszta víz, több víz – az evezés zöld megoldásai

photo of men on watercraft

Az evezős sport az egész világon a környezetbarát működést állítja a működése középpontjába. A sportág már 2011 óta nagy hangsúlyt fektet a tiszta vizek fontosságának kiemelésére. A Zöld Olimpia cikksorozat eheti cikkében bemutatom, mit tett és mit tesz az evezés a fönntartható jövőért.

Az evezős sport az egész világon a környezetbarát működést állítja a működése középpontjába. 2011 óta a nemzetközi szövetség (WR) a FISA és a WWF környezetvédő szervezetekkel kötött partnerségén keresztül hirdeti a tiszta vizek kiemelt fontosságát.

A FISA és a WWF 2011 óta stratégiai partnerei a WR-nek a közös cél érdekében, hogy felhívják a figyelmet az evezés fontosságára a környezetvédelemben. Ennek egyik központi eleme a fenntartható sportrendezvények szervezésének népszerűsítése, mely egyre fontosabb kritériuma a verseny pályáztatásnak, vagyis ki kapja például a világbajnokság rendezési jogát.

Dennis Oswald, a FISA elnöke felhívta a figyelmet az evezősök bensőséges és intenzív kapcsolatára a vízzel. Az evezősöknek természetes érdeke a vízfelületek minőségének védelme és fenntartása, melynek nemcsak számukra, de más a vízzel kapcsolatban lévő közösségek számára is kiemelt fontosságúnak kell lennie.

A FISA weboldalán külön felületet kapott a környezetvédelem és egy cselekvési felhívást is kiadtak mindazok számára, akik aktívan részt akarnak venni a „vízi életterük” megóvásában, javításában.  A WWF International képviselője, Stuart Orr, ezzel párhuzamosan kiemelte: „A folyók és tavak, ahol a versenyeket tartják, részei egy sokkal nagyobb, gyakran veszélyeztetett ökoszisztémának. A WR-rel való együttműködés segíti a WWF-t, hogy olyan rétegeket érjenek el, melyek létfontosságúak a szervezet céljainak eléréséhez.” A nemzetközi szövetség 2001-ben alapította meg környezetvédelmi munkacsoportját, majd tíz évvel később lépett stratégiai partnerségre a WWF-fel.

A szövetség föntebb linkelt honlapja cikkeket közöl a tiszta vízről, illetve tippeket ad a evezősöknek és csónakházaknak a környezetvédelemmel kapcsolatban, sőt lehetőséget ad evezős kluboknak, hogy megosszák másokkal a történeteiket, hogyan javították környezetük minőségét. A szervezetek irányelveit is megtalálhatják itt a témában olvasók. Az oldalon hasznos és egyszerű tippek találhatóak csónakházi közösségek számára, mint:

 • Bekapcsolódni rendszeres (parti és vízi) takarításba, szemétszedésbe és másoknak ugyanerre való bátorításába.
 • Újrahasznosítható vizesüvegek használata a hajóban és annak biztosítása, hogy ne essenek a vízbe és ezáltal ne váljanak úszó szemétté
 • Odafigyelés a vízcsapok és slagok elzárására a hajóházak körül, pl.:, hajómosás után
 • Az edzői motorcsónakok motorjainak folyamatos karbantartása a hatékonyabb tisztább működésért
 • Újrahasznosítás a lehető legnagyobb mértékben – régi törölközők használata újak vásárlása helyett a hajók takarításához
 • Energiatakarékos izzók használata csónakházakban és az utolsó mindig kapcsolja le a villanyt
 • Biciklivel vagy futva menni a csónakházba, ami jó bemelegítés is vagy nagyobb távolságokról többen jöjjenek egy autóval

Ehhez kapcsolódóan adja magát a lehetőség az ergométerek energiahálózatba való bekapcsolására, amely manapság egyre szélesebb körben elterjedt.

Az evezés és a környezetvédelem kapcsolatára több példát is találni. Ilyen az amerikai New Jersey államban, Rutherfordban működő Nereid Boat Club története, amely fő hajtóereje volt a Passaic folyó helyreállítási projektjének. A projekt következtésben a folyó, mint rekreációs terület és eszköz újrafelfedezésre került és ebben az evezősöknek központi szerepük volt.

A munkák során a partvonal restaurálásra került őshonos növényzettel, de közösségi parkokat is építettek, tájrendezés történt, új vízelvezető csatornákat telepítettek a part menti területekre, evezős, kajak és kenu vízre szállási pontokat létesítettek. A több évig tartó projektet egyedülálló együttműködés keretében sikerült megvalósítani az állami, helyi és regionális hatóságok és nem utolsósorban az önkéntesek munkájának összekapcsolása révén.

A Nereid tagjai több száz óra önkéntes munkával járultak hozzá a munkálatokhoz. A klub önmagában is egy sikertörténet. A kilencvenes évek elején kapták meg a mai csónakházukat a hatóságoktól, amit önerőből újítottak fel és nyitottak meg néhányan 1996-ban. Ma már 150 felnőtt és 200 fiatal használja a helyet a térségben az evezésre.

A 2011-es bled-i világbajnokságra való felkészülés részeként a 41. Föld napja kiemelt szerepet kapott a bled-i tó körül, ahol 320 őshonos és veszélyeztetett Skorz fát ültettek a szervezők. Kapcsolódó esemény volt ugyancsak Szlovéniában a BMW Eco Regatta, mely 32 vállalat és 32 ökoiskola részvételével rendezett verseny volt a bled-i evezős pályán a környezetvédelem népszerűsítése érdekében.

Sokat tesz a sportág a biodiverzitásért is

A biológiai sokféleség, a bolygónkon élő összes élőlény nélkülözhetetlen a földi élethez. Az egészséges ökoszisztémák számos állatból, növényből és mikroorganizmusból állnak. Sajnos a becslések azt sugallják, hogy a közelmúltban a kihalás mértéke felgyorsult.

A nemzetközi szövetség elkötelezett amellett, hogy aktívan együttműködjön a rendezvényszervezőkkel, a tagszövetségekkel és a klubokkal az evezőshelyek biológiai sokféleségének megóvása és az e területek körüli ökoszisztémák regenerálása érdekében, így jobb helyzetben vannak, mint az evezős tevékenység előtt. Ezért lett 2018-ban a WR az első sportszervezet, amely vállalta, hogy megvédi az UNESCO Világörökség részét képező helyszíneket és pufferzónáikat.

A szövetség többek között a következő lépéseket teszi meg a biodiverzitás védelme érdekében:

 • A World Rowing események pásztázása az eseményekhez kapcsolódó ökoszisztéma-regenerációs projektek lehetőségeinek azonosítása és fejlesztése érdekében
 • Megbeszélés a Szervező Bizottságokkal a regenerációs projektek lehetőségeiről, a szükséges költségvetésekről, a lehetséges partnerekről és a támogató rendszerekről
 • A Világörökségi helyszínek elkötelezettségi koncepciójának bemutatása a tagszövetségek számára

Minden, a szövetség által szervezett versenyen, amely világörökségi területeken, vagy azok közvetlen közelében zajlik, folyamatosan figyelik az esemény által a környezetre gyakorolt hatásokat, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél kevesebb szemét termelődjék, az energiaforrások felhasználása gazdaságos legyen és a vizek a lehető legtisztábbak legyenek.

Mint minden sportszövetség, a WR is igyekszik csökkenteni saját karbonlábnyomát, így ma már az evezésben sem ritkák az online értekezletek, s a személyes megbeszéléseken is egyre kevesebb papírt használnak fel, mint ahogy a versenyek adminisztrációja során is törekednek a digitális eszközök, főleg táblagépek és okostelefonok használatára.

A szövetség méréseket végeztet saját szénlábnyomának nagyságáról, s ennek függvényében tesz az elkerülhetetlen károsanyag-kibocsátás kompenzálásáért (pl. faültetésekkel) és az elkerülhető emisszió minél kisebb mértékre történő leszorításáért.

A WR az alábbi feladatokat vállalta a karbonsemleges működés elérése érdekében:

 • A szövetség összes tevékenységéhez kapcsolódó kibocsátások mérése és jelentése évente, a Greenly szén-dioxid-elszámolási platformmal való együttműködés révén.
 • A szövetség szénlábnyomának pontos felmérése elengedhetetlen első lépés a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vagy kompenzálására alkalmas területek azonosításához.
 • Az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezményének „Sport az éghajlati cselekvésért” kezdeményezés aláírása. Ez a hálózat elvek, célok és követelmények alapján egyesíti a sport szereplőit. Útmutatást ad, megosztja a bevált gyakorlatokat, és platformot biztosít az éghajlatváltozással kapcsolatos vezető szerep bemutatásához. A keretrendszeren keresztül a WR kötelezettséget vállal arra, hogy 2030-ra felére csökkenti a kibocsátást, és 2040-re eléri a nettó nulla kibocsátást, azaz a karbonsemlegességet
 • Intézkedések feltárása a kibocsátások mérésének, jelentésének, csökkentésének és ellentételezésének kiterjesztésére a világban zajló evezős versenyek összes szervezőbizottságára
 • Kötelezettségvállalás a Sport a természetért keretrendszer mellett, amelynek célja, hogy 2030-ig és azután is átalakító természet-pozitív cselekvést hajtson végre az egész sportban, lehetővé téve a sportok számára, hogy közösen védjék a természetet, és hozzájáruljanak annak védelméhez és helyreállításához. A természetért való cselekvés segíthet az egyik legnagyobb éghajlatváltozás kezelésében a természetvesztés mozgatórugóinak kiiktatásával

Az evezés tehát sokat tett és tesz a fönntartható és környezettudatos jövő érdekében. Remélhetőleg ahogy eddig is, úgy a folytatásban is meglesznek a kézzelfogható eredményei ennek a folyamatnak.

A Zöld Olimpia korábbi írásai elérhetőek ide kattintva.

A kiemelt kép forrása: Pexels

Leave a Reply