Pigniczki Fanni remeklése, Kiss Norbi zseniális szezonkezdése – Hétvégi Összefoglaló

A tavasz utolsó hétvégéje is sok magyar sportsikert hozott. A Papp László Sportarénában rendezett ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon Pigniczki Fanni többek között egy 2. helyet is elért. Kezdetét vette a kamionos Európa-bajnokság új idénye, s Kiss Norbert legyőzhetetlennek bizonyult Misanóban. Jól teljesítettek triatlonosaink is, Valter Attila pedig befejezte a Giro d’Italiát. Tartsatok velem!

Ritmikus gimnasztika: Pigniczki Fanni Eb-ezüstérmes!

Voltak még eldöntendő kérdések a hazai rendezésű, 40. ritmikusgimnasztika-Európa-bajnokságon, még ha nem is az olimpiai kvótákat illetően, ott ugyanis csak összetett viadalt rendeznek „egyesben”. A vasárnapi záró napon az egyéni versenyzők szerenkénti döntőit rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában, melyből kettőben volt magyar érdekeltség – Pigniczki Fanni (a kiemelt képen) a nyolcadik helyen jutott be mind a labda, mind pedig a szalag döntőjébe. Nem sokon múlott egyébként egy harmadik szerdöntő, a karikáé is az MTK sportolójától, melyben a szerdai selejtezőben árva fél tized ponttal maradt el a bejutástól a kilencedik helyen.

Ez utóbbi azonban mit sem számít – a „volt magyar érdekeltség” az eredmények tekintetében nem kifejezés! A karika fináléját követte a labdáé, aztán a buzogányé és a szalagé. A 2023-as vb-n egyéni összetett 11. helyével Magyarországnak olimpiai indulási jogot szerző Pigniczki Fanni először labdával lépett szőnyegre, a nyolcas fináléban a sorban hatodikként. Szépen gurult a szer, végig a jó irányba, és sosem el-, szépek voltak az elkapások, végig a megfelelő helyre szállt vissza a fel-feldobott labda, és sosem pattant el – a nemzetközi versenyeket tekintve a szerdai selejtezőben elért 33.350 pontja egyéni csúcsot ért Pigniczki Fanninak, ehhez képest a döntős teljesítményeivel már a 35-öt ostromolta. A szombati egyéni összetett 34.700 pontjával jóval magasabbra tette a lécet, vasárnap ehhez újabb másfél tizedet tett hozzá. Ez a második helyet jelentette átmenetileg, ám ekkor még hátra volt két versenyző…

Az ukrán Tajszija Onofrijcsuk sokat rontott, és az egyéni összetett aranyérmese, a bolgár Sztilijana Nikolova is elmaradt honfitársunktól – így először csak az érem színe maradt kérdés, utána pedig az sem!

A 24 éves Pigniczki Fanninak ez volt az első Európa-bajnoki dobogója, és 34.850 pontja abszolút egyéni rekordot jelentett, nemcsak labdás csúcsot ért, hanem a többi szert tekintve sem kapott még ilyen előkelő értékelést. Helyezése nemcsak karrierje, hanem a magyar ritmikusgimnasztika-sportág történetében is egyedülálló, korábban ugyanis még nem szereztünk egyéni Eb-érmet.

Mindez pedig olyan lendületet adott neki, hogy egy kimondottan energikus és látványos szalagbemutatót tartott, mellyel az ötödik helyen végzett.

Buzogányban az izraeli Daniela Munic nyert, a karikaverseny kettős bolgár sikert hozott Borjana Kaleynnel az élen. Labdában a mind a négy szerenkénti döntőbe bejutó olasz Sofia Raffaeli győzött, szalagban a német Darja Varfolomeevé lett az aranyérem.

Innen is gratulálunk Pigniczki Fanninak az elért eredményhez!

Autósport: Kiss Norbi 100%-os szezonkezdése

Tökéletes kezdés. Kiss Norbert megnyerte a szabadedzéseket, az időmérőn is a leggyorsabb volt, és az első rajtkockát győzelemre váltotta az első, félig-meddig esős versenyen a kamionos Európa-bajnokság szezonnyitó misanói hétvégéjén. S ha ez még nem lett volna elég, a második, fordított rajtrácsos futamot is megnyerte – igaz, az már egyáltalán nem volt könnyű menet.

„Nagyon jó nap volt, a csapat tökéletes teljesítményt nyújtott, hiszen minden körülményben gyorsak voltunk – értékelt Kiss a nap végén. – Az első versenyen az eleredő esőben volt egy rizikós pillanat, amikor majdnem kicsúsztam a négyes kanyarban, az utolsó pillanatban fogtam meg az autót a kavicságyon, de visszajöttem Jochen Hahn elé, és attól kezdve egy kicsit óvatosabb voltam. A második versenyt piros zászlóval félbeszakították, mert Rodrigues felakadt Lenz kamionjának hátuljára, és az újraindítás után remek párharcok következtek, a legnehezebb dolgom André Kursimmal volt, de elkövetett néhány hibát előttem, többször voltam nagyon közel hozzá, és végül eljött a pillanat, hogy meg tudtam előzni. Soha rosszabb kezdést!”

A második, illetve a harmadik helyen mindkét futamon Jochen Hahn és Sascha Lenz végzett (ebben a sorrendben), ami Lenz balesetét elnézve szinte csoda, de ez a szép a kamionsportban, hogy három perc alatt rendbe tudták hozni az autóját az újraindítás előtt.

Kiss Norbinak sikerült szombati formáját vasárnapra is átmentenie, ugyanis a 3. és a 4. futamon sem talált legyőzőre, azaz Grand Slam-mel indította 2024-et. Legutóbb tavaly, a Felvidéken jött össze neki ez a bravúr, de a bajnokság történetében mindössze az ötödik alkalom, hogy valaki mind a négy versenyt megnyeri ugyanazon a hétvégén.

Le a kalappal, Norbi!

Öttusa: Bőhm Csaba nyerte a világkupa-döntőt

A vk-sorozat négy állomásból állt: Kairóban, Ankarában, Budapesten, végül Szófiában rendeztek versenyt, az ezeken elért eredmények alapján lehetett részvételi jogot szerezni a fináléra, amelyre visszatért a két 36 fős mezőny a török fővárosba.

A férfiaknál a Kairóban ötödik, Budapesten hatodik Bőhm Csaba és a magyar fővárosban ezüstérmes Szép Balázs mellett Demeter Bence képviselte a magyar színeket. A szerdai körvívásban Bőhm Csaba 22 győzelemmel és 12 vereséggel kedvező helyzetbe hozta magát, Demeter Bence is eredményes volt a pástokon 21 sikeres és 13 vesztett asszóval, de ő az elődöntőből nem jutott döntőbe, mert a lovaglásban pont nélkül maradt. Szép viszont úgy is be tudott kerülni pénteken a legjobb 18 közé, hogy 16/18-cal fejezte be az első számot.

A szombati finálét Bőhm Csaba a második, Szép Balázs a 13. helyről kezdte meg a szerdai vívóeredményével. A lovaspályán előbbi hibátlanul, utóbbi egy veréssel ment végig, majd a bónuszvívásban egyikük sem szerzett pontot. A 200 méteres úszásban Bőhm Csaba 2:04.35 perccel hatodik lett, ezzel összetettben az élre állt, Szép Balázs pedig 2:05.65-tel a kilencedik időt úszta és a kilencedik helyen állt a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás előtt. Bőhm Csaba bírta a rá nehezedő nyomást, mögötte a közvetlen üldözői mind gyorsan és pontosan lőttek és jól is futottak, de a magyar éllovas is, így végig őrizte az előnyét, sőt a célba tekintélyes előnnyel futott be. A kombinált számban 10:07.30 perccel a második legjobb volt.

A befutó után nem sokkal a nemzetközi szövetségnek azt mondta, hullámvasút volt a verseny, tele volt érzelmekkel, a siker kulcsát pedig abban látta, hogy hitt magában.

A közelgő olimpiát illetően úgy fogalmazott, hogy a mostani győzelme csak egy lépés volt az oda vezető úton, igaz, nagyon nagy, de jön majd a világbajnokság, amelyen még oda kell majd figyelnie, mert nagy lesz rajta a nyomás.

Szép Balázs a hetedik helyre jött fel úgy, hogy a lövészetes futásban 10:16.80-nal az ötödik idő volt az övé.

A délelőtti női döntőben is két magyar szerepelt: Guzi Blanka a hetedik, Gulyás Michelle a 14. helyen végzett.

A szombaton zárult egyéni versenyek után vasárnap nyolc kettős küzdött az érmekért és a helyezésekért a török fővárosban.

A körvívásban a magyarok: Gulyás Michelle és Szép Balázs 27 győzelemmel és 15 vereséggel a második helyen végeztek. A lovaspályán hibátlanul, de – a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján – hét másodperc időtúllépéssel mentek végig. Bónuszvívásban négy pluszpontot szereztek és már az úszás előtt az élen álltak. A medencében a 2×100 métert 1:57.94 perccel a leggyorsabban teljesítették, így tekintélyes előnnyel, 21 másodperccel a második helyezett egyiptomiak előtt kezdhették meg a kombinált számot, melyben a váltótagoknak 3×600 métert kellett futniuk két lövészettel megszakítva. A magyar váltó végül elsőként ért célba úgy, hogy az összetett számban 12:53.00 perccel a harmadik időt érte el, ezzel megnyerte a teljes versenyt.

Az olimpiai kvalifikációs ranglistába a vk-döntőn elért egyéni eredmények is beleszámítanak. Közvetlen kvalifikációt még a június 9. és 16. között sorra kerülő csengcsoui világbajnokságon lehet kiharcolni – ehhez az első három között kell végezni –, végül az ötkarikás mezőnyöket a június 17-i kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség.

Kerékpár: Valter Attila 22. lett a Giro d’Italián

Az utolsó hegyi etap volt soron szombaton a 107. Giro d’Italián. Bár tulajdonképpen már az első hét eleje óta nem volt különösebb kétség, hogy kihez kerül a rózsaszín trikó a végén, most már kijelenthető, Tadej Pogacar megúszta betegség és sérülés nélkül a versenyt. Emellett pedig oktatta a teljes mezőnyt, olyannyira, hogy négy másodperc híján tíz percet vert a második Daniel Martínezre.

A szakasz a szokásos forgatókönyv szerint alakult: kontrollált szökés, majd Pogacar-szóló az utolsó 35 kilométeren – és szakaszgyőzelem. Ami a második helyért folytatott csatát illeti, a kolumbiai Martínez ezúttal is jobb passzban volt, mint Geraint Thomas, így megtartotta első helyét a „halandó” emberek kategóriájában. Pogacarra vasárnap ünneplés vár a római körözés mellett, illetve közben, majd pedig regeneráció és felkészülés a Tour de France-ra.

Mindenképpen ejtsünk szót Valter Attiláról is, aki kifejezetten erős olasz körön van túl annak ellenére, de lehet éppen amiatt, hogy hétből négy csapattársa idő előtt kiszállt a versenyből, köztük Cian Uijtdebroeks. A magyar bringás szombaton a 18. helyen ért célba, ezzel 22. lett az összetettben.

Az M4 Sport helyszíni stábjának a Visma-Lease a Bike kerékpárosa elmondta: a pályafutása során megmászott emelkedők legnehezebbjei közé tartozik a „nagyon hosszú és egy idő után elég kellemetlen” Monte Grappa.

„Az első felmenetel még meglepően jólesett, örültem neki, hogy a harmadik hét végére is fel tudtam venni a versenyt a legjobb hegyimenőkkel” – emelte ki, hozzátéve: több összetett menő is korábban szakadt le, mint ő, és még ezt követően is elég jó tempót tudott menni egyedül. Bevallotta, hogy eléggé kimerült, a második mászás végére nem sok energiája maradt. Meglátása szerint utolsó előtti napon még nem nyújtott ennyire jó teljesítményt, ennek örül és elégedett magával.

Megemlítette, hogy a torinói Nagy Rajt mellett most volt a legtöbb néző a versenyen, a sok magyarnak nagyon örült. Ugyanakkor hangsúlyozta: a szurkolók által használt füst nagyon zavaró akkor, amikor teljesítménye maximumán teker.

„Az, hogy futnak mellettünk meg csapkodnak, az a másik része, ami elég zavaró és idegesítő, borzasztóan irritáló, mikor valaki a kormányom mellett fut, miközben a maximumom próbálom nyújtani” – szögezte le.

Ettől függetlenül gratulálunk Valter Attilának szerepléséhez, amivel újfent bizonyította, hogy helye van a kerékpár nemzetközi élmezőnyében!

Tenisz: Marozsán Fábián győzött, Gálfi Dalma kiesett a Roland Garroson

Marozsán Fábián számára nem okozott gondot Mihail Kukuskin legyőzése a francia nyílt teniszbajnokság tegnapi nyitónapján. A világranglistán 43. helyen álló magyar játékos az első játszmában ugyan egyszer elveszítette a szerváját, de háromszor is brékelt (6:2). A másodikban ugyanez történt, így az is 6:2-vel zárult. A harmadik szett már csupán egy bréket hozott, s Marozsán az első mérkőzéslabdáját kihasználva megnyerte a meccset.

A következő fordulóban már nehezebb dolga lesz, ugyanis Grigor Dimitrovval játszik, aki 6:4, 6:3, 6:4-re győzte le az amerikai Aleksandar Kovacevicet.

A szerencsés vesztesként főtáblára jutó Gálfi Dalma két szoros szettben kikapott a 32. helyen kiemelt cseh Katerina Siniakovától a Roland Garros női egyes versenyének 1. fordulójában.

Mindkét játékos magabiztos adogatójátékkal kezdte a meccset, aztán az első szünet után, 2:1-es Gálfi Dalma-vezetésnél a magyar lány az első bréklabdáját kihasználta. Brékjét azonban nem sikerült megerősítenie, Katerina Siniaková rögtön visszavette az adogatását, majd utána egyenlített (3:3). Sajnos a cseh játékos nyerte a következő játékot is, így 4:3-nál már ő volt brékelőnyben. Ezután ismét Siniaková szerválhatott, de 40:40-nél eleredt az eső, így félbehagyták a meccset.

Fordulatokban nem volt hiány a kényszerszünet után sem. Gálfi Dlma rögtön visszabrékelt (4:4), utána hozta is a szerváját, de 5:5-nél ismét elbukta, és végül a játszmát is. 5:7

A második szett még szorosabb volt: Gálfi Dalma 4:1-re vezetett, aztán Siniaková két brékkel 5:4-re fordított, és a meccsért adogathatott. Ekkor Gálfi Dalma semmire visszabrékelt, és nem sokkal később jöhetett a rövidítés. A cseh lány ebben jobb volt, és a játszmát behúzva megnyerte a mérkőzést. 6:7

Ma Fucsovics Márton a 9. kiemelt Sztefanosz Cicipasszal, Udvardy Panna pedig a 20. helyen rangsorolt Anasztaszja Pavljucsenkovával csap össze.

Triatlon: Lehmann Csongor 3. lett a cagliari világkupán

Lehmann Csongor bronzérmet nyert a triatlonosok világbajnoki sorozatának idei második versenyén, szombaton Cagliariban.

A nemzetközi szövetség eredményközlő oldala szerint a biztos olimpiai résztvevőnek mondható 25 éves magyar sportoló az ötkarikás távon – 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás – rendezett viadalt 1:40:27 óra alatt teljesítette, és 43 másodperccel maradt el a tokiói nyári játékokon egyéniben ezüst-, vegyesváltóban aranyérmes brit Alex Yeetől, aki megnyerte a versenyt.

Lehmann Csongor az úszás után hatodik volt, majd a kerékpározás során feljött az élmenőkre, és a futásra az élbolyban, harmadikként váltott. Ezt a pozíciót aztán a célba érkezésig sikerült megőriznie, a győzelemért pedig Yee és az új-zélandi Hayden Wilde vívott nagy csatát, melyből mindössze két másodperces előnnyel került ki nyertesen a brit triatlonos.

Az olimpiai részvételért még versengő másik három magyar induló közül Dévay Márk a 23., Faldum Gábor a 26., Bicsák Bence pedig a 43. helyen végzett a 60 fős mezőnyben.

Az olimpiai bajnoki címvédő, norvég Kristian Blummenfelt 1:44:30 órás idővel a 31. pozícióban zárt.

Az olimpiai kvalifikációs rangsort hivatalosan ma zárja le a nemzetközi szövetség.

A magyarok közül Lehmann Csongoron kívül még Bragmayer Zsanettnek van biztosan olimpiai kvótája.

Női kézilabda: A Ferencváros lett a bajnok

Fiesztára készültek a Népligetben, miután a hétközi, Vasas elleni bajnoki mérkőzésen bebiztosította bajnoki elsőségét a Ferencváros női kézilabdacsapata, amely ezzel 27 év után duplázik újra a hazai porondon, miután pár hete a Magyar Kupát is elhódította. Az ünnepi hangulatot csak fokozta, hogy a kezdés előtt elbúcsúztatták a távozókat, Kukely Annát (róla már tudható, hogy Mosonmagyaróváron folytatja), Kovács Anettet és Kisfaludy Anettet. Ezt követően bejelentették, hogy visszavonul az utóbbi években sérülésekkel bajlódó Cirjenics-Kovacsics Anikó, aki az FTC utánpótlásában fog dolgozni a jövőben. A válogatott irányító és csapattársai is megkönnyezték a pillanatot, a szurkolók pedig hangos tapssal köszöntek el tőle.

DVSC elleni rangadón ott volt már a keretben Szöllősi-Zácsik Szandra is, akire Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is számítana az olimpiára készülő magyar válogatottban, azonban Dragana Cvijicshez hasonlóan nem került bevetésre. Igazi tétje az agyrázkódást szenvedett Jovana Jovovicsot nélkülöző Loki számára volt a találkozónak, bár a debreceniek bronzérméhez a Mosonmagyaróvár vasárnapi, kisvárdai botlására is szükség lett volna.

A Debrecen újfent bizonyította, hogy az FTC-t és a Győrt is képes komoly feladat elé állítani, az első félidő nagy részében vezetett is a Népligetben. A nagy küzdelem mellett mindkét oldalon láttunk kaotikus jeleneteket, melyeket már az idény végének is betudhatunk. A szünet előtt egyik csapat sem tudott két gólnál jobban ellépni a másiktól, és bizony a Ferencvárosnak szüksége volt a jól beszálló Böde-Bíró Blanka védéseire is, hogy csak egygólos hátrányban mehessen pihenőre.

A folytatásban is az FTC-nek kellett futnia az eredmény után, két góllal is elment a DVSC, de elég volt pár figyelmetlenség a vendégek részéről, hogy pillanatok alatt fordítson a zöld-fehér együttes. Angela Malestein találataira építve először a hazaiak tudtak háromgólos különbéget kiépíteni, ekkor a Loki többet hibázott támadásban, jött is Szilágyi Zoltán harmadik időkérése. Simon Petra tartotta három gól körüli előnyben a hazaiakat, a DVSC a kapusát lehozva próbálkozott a hajrában, azonban nem volt már újabb fordulat a meccsben. Andrea Lekics stílszerűen cundergóllal zárta le a rangadót, amelyet 33:29-re nyert meg az FTC, amely a lefújás után az aranyérmeket is átvette.

Budaörs hazai pályán 30 gólt szerezve győzte le a Békéscsabát. A hazaiaknál a 20-szoros magyar válogatott Pálos-Bognár Barbara, Szövérdffy-Szabadfi Ágnes és Gergely-Zsigmond Vivien is utolsó meccsét játszotta az NB I-ben. A meccs utolsó gólját a hazaiak kapusa, Vártok Ramóna szerezte, aki végigvezette a labdát a pályán.

A már kieső NEKA kisebb meglepetésre az ötödik Vác otthonában diadalmaskodott, míg az MTK magabiztos sikert aratott a sereghajtóként búcsúzó Kozármisleny otthonában.

Vasárnap az ezüstérmes Győr nagyon simán győzött a Dunaújváros ellen, a Mosonmagyaróvár szintén simán nyert Kisvárdán, míg az Alba Fehérvár a Vasas elleni kiütéssel zárta a szezont.

A 26. (utolsó) forduló eredményei:

Ferencváros – DVSC 33:29

Győri ETO – Dunaújváros 40:25

Kisvárda – Mosonmagyaróvár 25:35

Vác – NEKA 25:27

Budaörs – Békéscsaba 30:26

Kozármisleny – MTK 24:32

Alba Fehérvár – Vasas 29:19

A bajnokság végeredménye:

1. Ferencváros26251950–668+28250
2. Győr26242922–611+31148
3. Mosonmagyaróvár26224933–708+22544
4. DVSC26215833–652+18142
5. Vác261412718–702+1628
6. MTK2612311772–817–4527
7. Budaörs2612113712–771–5925
8. Dunaújváros261016689–794–10520
9. Alba Fehérvár268216721–814–9318
10. Kisvárda267118646–749–10315
11. Vasas266218655–777–12214
12. Békéscsaba266119667–794–12713
13. NEKA266119653–781–12813
14. Kozármisleny263122595–828–2337

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply