Leclerc hazai győzelme, Magnussen újabb hibája – a Monacói Nagydíj legfőbb tanulságai

Charles Leclerc nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíjat, ezzel 93 év után a verseny első hazai győztese lett. Oscar Piastri a 2., Carlos Sainz a 3. helyen ért célba. Nem látta meg a kockás zászlót az eleve nagyon hátulról induló Sergio Pérez, aki az év eddigi legnagyobb balesetét élte túl a rajt utáni pillanatokban Kevin Magnussen jóvoltából. A dán nem először hibázott nagyot az idén, így bőven lesz miről elbeszélgetni vele.

POZITÍVUMOK
Charles Leclerc megtörte a hazai átkot

A rajtelsőség Monacóban fél siker – tartja a mondás, s ez bizony idén is beigazolódott. Charles Leclerc az időmérő (és két szabadedzés) megnyerése után a mai, 78 körös versenyen sem talált legyőzőre, így a Forma-1 történetében első hazaiként nyerte meg a Monacói Nagydíjat. Utoljára 1931-ben nyert hazai versenyző ezen a viadalon, tehát egy 93 éves pauzának vetett véget a Ferrari pilótája. Leclerc-nek nyugodt versenye volt, első helye egy pillanatra sem forgott veszélyben. Ebben szerepe volt annak, hogy a piros zászló miatt az ő esetében is a kényszerszünet alatt került sor a kötelező kerékcserére, a kemény abroncsok pedig kibírták a 75 kört. A monacói a 2022-es Osztrák Nagydíj után győzött ismét, így ebben a tekintetben is komoly szünetet zárt le. Charles Leclerc azért is örülhet hazai sikerének, mert így stabilizálta 2. helyét a világbajnoki pontversenyben Lando Norris előtt. Max Verstappentől 31 pont választja el.

Cunoda és Albon pontszerzése

Cunoda Juki a 8., Alexander Albon a 9. helyen fejezte be a Monacói Nagydíjat. Főleg előbbi esetében nem annyira meglepő a pontszerzés, hiszen a Visa RB az utóbbi versenyeken egészen jól muzsikált. Albon esetében már kicsit meglepő a pontszerzés, de a thai nagyon jól ment az egész hétvégén, s remek rajtpozícióját sikerült kettő pontra váltania. Ezek a Williams első pontjai idén, így már csak a Stake-Sauber áll nulla egységgel a csapatversenyben. A Visa RB-nek 24 pontja van, s csupán 20 egységre van az Aston Martintól, tehát akár még a zöldekre is veszélyes lehet. Minden bizonnyal mindkét csapatnál jó hangulatban fog telni a vacsora.

NEGATÍVUMOK
Magnussen az új Kvjat

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy pár évvel ezelőtt Danyiil Kvjat a Torpedó becenevet érdemelte ki a Forma-1-ben, hiszen az orosz többször is balesetet okozott, amely miatt nem egy versenyző futamának lett idő előtt vége. 2024-ben Kevin Magnussen kaphatná meg ezt a becenevet, hiszen a Haas dánja Miami és Imola után Monte-Carló-ban is komoly galibát okozott, de amit ma összehozott, az minden eddigit felülmúl. A rajt után, a Kaszinó-sikán felé haladva megpróbált bemenni Sergio Pérez mellé, ám egyszerűen nem volt már helye a szűk pályán, így kiforgatta a mexikóit, akinek autója a nagy tempóban félig eltűnt, annyira leamortizálódott a Red Bull. A balesetbe belekeveredett Nico Hülkenberg is, aki már nem tudott elmenekülni a keresztbe forduló Pérez elől. Ezzel egészen katasztrofálisan zárult a Haas hétvégéje, hiszen az időmérőt követően mindkét versenyzőt a rajtrács végére száműzték a szabálytalan hátsó szárny miatt, majd pedig mindketten alig párszáz métert tudtak megtenni a versenyen egyikőjük hibájából. Magnussen a következő futamra öt rajthelyes büntetést kapott. Nagyon sokat hibázik mostanában a dán, így a csapatnál mindenképpen el kellene beszélgetni vele, hogy mit kell másképpen csinálni a folytatásban. Lassan ugyanis azt kockáztatja, hogy annyi büntetőpontot szed össze, hogy egy futamtól el fogják tiltani. A Haasnál biztosan nem lesz jó hangulatú a vacsora, főleg, hogy Hülkenberg is egyértelműen csapattársát hibáztatta a történtekért.

Gasly kiütötte Ocont

A balhéktól hangos 1. körben majdnem egy másik csapat mindkét autója is odaveszett. Amíg a Pérez-féle baleset nyomait láthattuk az élő képen, addig az alagútra ráfordító kanyar kijáratánál Pierre Gasly olyan erősen fölöklelte hátulról csapattársát, Esteban Ocont, hogy Ocon autója majdnem a tetejére borult. Végül ez nem történt meg, de a francia számára véget ért a verseny, mivel kocsijának sérülései lehetetlenné tették, hogy tovább mehessen. Gasly tudta folytatni a futamot, s be is hozta az autót a 10. helyre, így legalább egy pontot hozott a konyhára, ha már kiütötte csapattársát. Az Alpine-nál nem nyugodtak a körülmények, s valószínűleg jövőre már egyik versenyző sem lesz ott, de az év végéig még nagyon sok idő van hátra, így jó kérdés, milyen lesz kettejük viszonya.

Ez volt a Monacói Nagydíj értékelése. A következő versenyre június 9-én Kanadában kerül sor.

A kiemelt kép forrása: Ryan Pierse/Getty Images

Leave a Reply