Zöld Olimpia: Fönntartható pisztolyok az öttusában

Ezen a héten is folytatódik a nyári olimpiai sportágak fönntarthatósági és környezetvédelmi megoldásait, terveit bemutató Zöld Olimpia cikksorozat. Az eheti írásban egy magyar sikersportágról, a mostanában hányatatott sorsú öttusáról lesz szó. Mivel lényegében öt sportot egyesít magában az öttusa, ezért itt komplexebb feladatról van szó, mint más sportágakban. Kiderül, mit tett, mit tesz és mit fog tenni a sportág a zöldebb jövő érdekében. Tartsatok velem!

A legtöbb nemzetközi szövetséghez hasonlóan a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) is csatlakozott az ENSZ és a NOB fönntarthatósági programjához, aminek célja, hogy a sport minél nagyobb szerepet játsszon a zöldebb jövő megteremtése érdekében.

Az elmúlt években nem éppen a pozitív hírek jellemezték a modern olimpiák megteremtője, Pierre de Coubertin báró által megálmodott sportágat, hiszen egyfelől a lovaglás kissé erőltetett eltávolítása, amely az idei olimpiát követően történik meg, másfelől a helyette érkező akadályverseny, harmadfelől pedig az UIPM vezetésének stílusa, hozzáállása sem élvez egyöntetű támogatást a sportág köreiben. Elég csak arra gondolni, hogy egy tavaly tavasszal készült felmérés eredménye szerint az aktív öttusázók többsége bizonytalannak tartotta a sportág jövőjét. Bár azóta kiderült, hogy a módosításokkal 2028-ban is olimpiai versenyszám lesz a pentatlon, azonban még mindig többen fanyalognak a sportág helyzete miatt, így lehetnek még ebből problémák.

Azért volt fontos mindezt megemlíteni, mivel minden bizonnyal éppen ezen ügyek miatt az öttusa csak tavaly kezdett el komolyabban foglalkozni a fönntarthatósággal és környezetvédelemmel. Az UIPM 2023-ban kezdte el mérni a működésével összefüggésben keletkező karbonlábnyom mennyiségét. Elsősorban a repülőgéppel megtett utazások generáltak szén-dioxid-kibocsátást, de természetesen a különböző versenyek, egyéb rendezvények és a szövetség mindennapos működése is némileg hozzájárult ehhez.

Az UIPM az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete által alkalmazott mérési módszert átvéve kezdte regisztrálni a légi utazások által előidézett károsanyag-emisszió mértékét. A minél pontosabb adatok megállapítása érdekében a különböző légitársaságoktól is kikérték az értékeket. Ezek alapján kilogramm/fő mértékegységben állapították meg a szén-dioxid-kibocsátást. Ezek az adatok, amennyiben rendelkezésre állnak vagy önállóan összeállítottak, adatbázist képeznek a karbonkompenzációval kapcsolatos jövőbeni számításokhoz. Egyelőre még nem tették közzé, milyen eredményre vezetett ez a mérés.

A másik fontos terület, ahol a nemzetközi szövetség igyekszik tenni a fönntarthatóságért, az a különböző események, elsősorban a versenyek megrendezésére irányuló pályázatoknál bizonyos ezzel kapcsolatos követelmények megfogalmazása. A potenciális házigazdáknak meg kell felelniük a fönntarthatósági kritériumoknak ahhoz, hogy egyáltalán érvényes pályázatot adhassanak be. A pályázók megismerkednek az ezzel kapcsolatos szabályokkal, s ennek szellemében kell vállalásokat tenniük, pl. arról, hogy az eseményen keletkező hulladék mekkora hányadának újrahasznosítását tudják megoldani helyben, vagyis az adott országban, akár régióban.

A pisztoly is lehet fönntartható

Az UIPM azt a gyakorlatot követi, hogy a komplett olimpiai ciklusra ítéli oda a világkupa-versenyek rendezési jogát az egyes városoknak. Ennek tudható be, hogy Budapesten is évek óta rendeznek ilyen viadalokat. Azzal, hogy egy város legalább négy éven keresztül folyamatosan vendégül láthatja a világ legjobb öttusázóit, azaz versenyeket rendezhet, sokat tanulhat a fönntarthatósági kritériumok megvalósításából, ami egyfelől előnyös lehet a következő ciklusra szóló pályázat beadásánál, másfelől példa lehet más pályázók, de akár a helyben megrendezendő más sportesemények számára is.

Az is előnye annak, hogy egy város négy éven át folyamatosan rendezhet világkupa-versenyeket, hogy nem kell évről évre legyártani azokat a táblákat, melyek az eseményt hirdetik, mert ezeket úgy kell kialakítani, hogy négy esztendőn keresztül használhatók legyenek. Így pl. nem kell az évszámot és a pontos dátumot sem minden ilyen táblán föltüntetni, ezáltal jelentős szén-dioxid-kibocsátást lehet megelőzni, hiszen nem kell olyan sokat gyártani.

Az UIPM számára fontos a papírmentesség is. Ennek keretében 2022 óta kizárólag egy alkalmazáson keresztül lehet elérni a versenyek rajtlistáit, eredményeit, jegyzőkönyveit, űrlapjait és kommunikációs anyagát, a hivatalos versenydokumentumok pedig QR-kód segítségével érhetők el az applikációt letöltők számára.

A nemzetközi szövetség belső intézkedéseket kezdeményezett központjában a hulladék csökkentésére, válogatására és újrahasznosítására ugyancsak 2022-től kezdve. Az új székhely-szerződés értelmében az áramszolgáltató most már 100%-ban megújuló forrásból előállított elektromos energiával biztosítja az épület világítását. Ezen kívül megszűnt a műanyag palackok használata, és prioritást élveznek a környezetbarát termékek, beleértve a tisztítószereket, a papírt és az írószereket.

Az UIPM még 2017-ben készített egy esettanulmányt, amelyben azt mutatta be, milyen hatást gyakorolt a környezetre az, hogy a korábban ólompelletből készült fegyverek helyett immár lézerfegyvereket használnak az öttusa lövőszámában.

Az ólom által okozott környezetszennyezés globális probléma. Az ólomkibocsátás már kis mennyiségben is veszélyes lehet, mivel az egyik legtöbb halálesetet okozó méreg a Földön. Gyakori és széles körben elterjedt fölhasználása jelentős környezetszennyezést és közegészségügyi problémákat okozott, különösen a kisgyermekek körében.

2011 előtt az öttusázók évente 25 tonna ólompelletet használtak föl globálisan, amelyeknek egy része elkerülhetetlenül a környezetbe jutott. Ezért határozta el az UIPM, hogy az ólomfegyvereket és lövedékeket fokozatosan lézerpisztolyokra cseréli.

A lézerpisztolyok biztonságosabban használhatók, minimális biztonsági korlátozások mellett akár gyerekek is megtanulhatnak vele célba lőni, hiszen a legtöbb országban a lézerfegyverek használata nincs megtiltva számukra. Azzal, hogy a gyermekek számára is elérhetővé vált a lövészet, az öttusa új célközönséget tudott megszólítani, ami kulcsfontosságú a sportág nemzetközileg hanyatló utánpótlásának erősítése céljából. Ezen túl a lézerfegyverek alkalmazása lehetővé tette az öttusaversenyek, de legalább a kombinált szám, azaz a futás és a lövészet városi környezetben történő lebonyolítását, hiszen nem állt fönn balesetveszély a fegyverek miatt.

A nemzetközi szövetség adatai szerint a lézerpisztolyok bevezetése óta megduplázódott az igazolt öttusázók száma, hiszen egyre több fiatal kezdte el komolyan űzni a sportágat. A kombinált számra alapozva egy nemzetközi sorozatot is lebonyolítottak, mely 2017-ben közel 60 városba jutott el és mintegy 15 000 minden korosztályból érkező embert mozgatott meg.

Természetesen a technológiaváltás nem ment ennyire zökkenőmentesen, ahogy az az eddig leírtakból kitűnhet, hiszen évekre volt szükség, amíg sikerült tökéletesíteni a lézerpisztolyokat, s különösen azokat a céltáblákat, amelyekre ezekkel a fegyverekkel lehetett lőni. Emellett a sportolókat, az edzőket és a bírákat is meg kellett tanítani az új típusú fegyver megfelelő használatára.

A lézerpisztolyos lövészet először a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián szerepelt, a 2012-es londoni felnőtt olimpia óta pedig a nemzetközi versenyeken kizárólag ezt a típust lehet használni.

A lézerpisztolyok bevezetése tehát rengeteg előnnyel járt, hiszen növelte az öttusaversenyek látogatóinak, részt vevőinek biztonságát, vonzóbbá tette a sportágat a gyerekek körében és jelentős ólomszennyezéstől kíméli meg a Földet. Az sem mellékes, hogy a költségek is alacsonyabbak lettek, hiszen egy lézerpisztoly olcsóbb, mint egy klasszikus ólomfegyver.

Összefoglalásképpen tehát kijelenthetjük, hogy az öttusa az utóbbi évek botrányai miatt kissé megkésve ugyan, de folytatja a 2010-es években már megindított zöldülési folyamatot, aminek vannak már jól látható eredményei. Abban lehet bízni, hogy ez a folyamat ismét fölerősödik, mert lehet még mit tenni a zöldebb jövő érdekében.

A Zöld Olimpia korábbi írásai elérhetőek ide kattintva.

A kiemelt kép forrása: uipmworld.org

Leave a Reply