A férfi után a női tenisz is lepaktált a szaúdiakkal

green tennis ball on red floor during sunny day

Nagy horderejű bejelentést tett tegnap a női tenisztornákat szervező WTA. Közölték, hogy a férfiak versenyeiért felelős ATP példáját követve többéves megállapodást írtak alá a szaúdi állami befektetési alappal, aminek értelmében az alap sok pénzzel fogja támogatni a női teniszt.

Folytatódik Szaúd-Arábia térnyerése a teniszben. Az arab ország az elmúlt években számos lépést tett annak érdekében, hogy nyitási politikájának keretében a nemzetközi sportéletben egyre nagyobb szerepet játsszon. Ennek egyik fő terepe a világ egyik legnépszerűbb sportága, a tenisz. Az ország az elmúlt pár esztendőben több bemutatótornának adott otthont, s most már tétre menő versenyekre is egyre nagyobb számban kerül sor.

Tavaly óta Dzsidda ad otthont az U21-es férfi világbajnokságnak. Nemrégen érkezett a bejelentés arról, hogy ettől az évtől kezdve három esztendőn át a főváros, Rijád rendezi a felnőtt női világbajnokságot, amelyen az egyéni- és a párosvilágranglista első nyolc helyezettje vehet részt. A versenyen rekordnak számító 5.5 milliárd forint lesz az összdíjazás.

Ez utóbbi hír alapján egyáltalán nem váratlan a tegnapi bejelentés, mely szerint a WTA és a szaúdi állami befektetési alap (PIF) többéves szerződést kötött egymással. A megállapodásról kiadott közleményben Marina Sorti, a WTA elnök-vezérigazgatója úgy fogalmaz, hogy a megállapodástól remélik a női tenisz további bővülését, azt, hogy egyre több fiatal lány ragadjon ütőt és a női tornáknak egyre nagyobb nézettsége legyen. Sorti közölte azt is, hogy a PIF lett a női világranglista történetének első névadó szponzora. Hát igen, van az a pénz…

Mohamed El-Szájed, a PIF képviselője a közleményben úgy fogalmaz, hogy a WTA-val kötött megállapodás révén a szaúdi befektetési alap továbbra is katalizátora lesz a női sport fejlődésének. “Ez a partnerség összhangban van azzal az ambíciónkkal, hogy fölemeljük a játékot, és növekedést érjünk el a sportban szerte a világon” – tette hozzá.

A többéves megállapodás részleteiről nem árultak el semmit sem a felek, de gyaníthatóan elég sok versenynek lesz támogatója, akár szponzora a PIF, emellett pedig nem volna meglepő, ha további kisebb-nagyobb tornák rendezési jogát nyerné el Szaúd-Arábia.

A Sportudvaron már több cikkben foglalkoztam a szaúdi nyitási politika, a Vízió 2030 sporttal kapcsolatos részével, aminek keretében a tenisz mellett a labdarúgásban, a golfban, az ökölvívásban és a technikai sportokban is egyre több rangos eseménynek ad otthont a gigantikus szénhidrogén-készletének köszönhetően dúsgazdag ország, amely egyfelől szeretne nyitni a világ felé hosszú évtizedek viszonylagos bezárkózottsága után, másfelől gazdasága diverzifikálására törekszik, hiszen a költségvetés eddig szinte kizárólag a kőolaj-kitermelésből és a kőolaj-kereskedelemből jutott bevételekhez. Ezek a bevételek napjainkban is igen jelentősek, de a világ változása miatt, ami egyre inkább a megújuló energiaforrások fölhasználását igyekszik előtérbe helyezni, szükségessé vált ez a lépés.

Ami a teniszt illeti, Szaúd-Arábia idén januárban jelentette be, hogy Rafael Nadal az ország tenisznagykövete lett. A tervek szerint az év végén visszavonuló spanyol salakkirály feladata a sportág népszerűsítése az országban, emellett pedig akadémiát is nyit.

Most tehát a női vonalon is erősíteni akar Szaúd-Arábia. Abból a szempontból érdekes a mostani fejlemény, hogy az országot a legtöbb kritika a nők helyzete miatt éri, hiszen az iszlám törvényeinek szigorú értelmezése miatt még manapság is sok olyan dologhoz nincs joguk a szaúdi nőknek, amihez itt Európában szabadon hozzáférhetnének. Emiatt minden bizonnyal lesznek olyan hangok, amelyek kritizálni fogják a WTA-t mostani döntése miatt. Korábban Martina Navratilova és Chris Evert is tiltakozott a női világbajnokság rijádi megrendezése ellen a szaúdi nők háttérbe szorítása miatt. Biztosra veszem, hogy a következő napokban is lesznek kritikus vélemények a most kötött megállapodással kapcsolatban.

Nem ez az első eset, hogy a WTA-t kritikák érik azért, mert olyan országokkal köt partnerséget, amelyek nem feltétlenül úgy bánnak a nőkkel, ahogy kellene. 2021 őszén nagy port kavart Peng Suaj kínai játékos ügye, aki hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől, miután egy helyi közösségi oldalon kritizálni merte a távol-keleti ország kommunista vezetését, amiért az egyik korábbi miniszterelnök-helyettesről kiderült, hogy nőket bántalmazott. Akkoriban a WTA sokak szerint nem járt el kellően határozottan az ügyben, holott a kínai versenyeket sem 2021-ben, sem 2022-ben nem rendezték meg, ami kvázi a Peng-üggyel kapcsolatos állásfoglalásnak volt tekinthető. Tavaly ősszel már ismét megrendezték ezeket a tornákat, amelyek szintén jelentős anyagi haszonnal járnak a WTA számára, hiszen a kínaiak is sok pénzt fizetnek a versenyrendezésért.

A mostani szaúdi szerződés is sok pénzt hoz a konyhára, s folytatódhat a szaúdiak terjeszkedése. Kíváncsian várom, mi lesz ennek a vége.

A kiemelt kép forrása: Pexels

Leave a Reply