Valter Attila nagy szakasza, vízilabdadöntő és egy kis kézilabda – Hétvégi Összefoglaló

A pünkösdi hosszú hétvége is magyar érdekeltségű sporteseményekben bővelkedett, így a Hétvégi Összefoglaló kivételesen kedden jelentkező eheti cikkében is több dolog lesz terítéken. Lesz kerékpár, vízilabda, kézilabda, tenisz és még egy kis futsal is. Tartsatok velünk!

POZITÍVUMOK
Kerékpár: Valter Attila nagyszerűen teljesített a Giro d’Italia királyetapján

Az idei olasz körverseny leghosszabb, egyben legnagyobb szintkülönbséget tartalmazó szakasza várt pünkösdvasárnap a mezőnyre: a 222 kilométer hosszú táv alatt 5724 méter szintkülönbséget kellett ledolgozniuk a kerekeseknek.

A nem sok sík részt tartalmazó etapon viszonylag hamar meglépett a nap szökése, gyorsan kialakult egy 12 fős csoport, majd bő 30 kilométerrel a start után, a nap első emelkedőjén felfelé haladva szép fokozatosan megszakadt a főmezőny is: körülbelül 30 bringás váltott tempót, s ebbe a csoportba Valter Attila is bekerült, a szakadás jó oldalán haladt ezúttal. A később aztán még nagyobbra, 45 tagúra duzzadó üldözőcsoport hátránya az élen haladók mögött a nap legnehezebb emelkedőjéhez, az etap kétharmadánál beiktatott Mortiolóhoz érve mindössze 55 másodperc volt, az összetett esélyeseket magában foglaló főmezőnnyel szemben az előnye kereken négy perc volt. A 12 kilométer hosszú mászás során sikerült befogni az élcsoportot, miközben a főmezőnnyel szembeni előny érdemben nem csökkent – ugyanakkor fontos esemény volt, hogy csupán 15 versenyző maradt az élcsoportban, a magyar bajnok Valter Attila mellett többek között Michael Storer, a kék trikós Simon Geschke, Julian Alaphilippe és Nairo Quintana is az élbolyban tekert.

Valter Attila 28 kilométerrel a vége előtt lecsapott egy mezőnyhajrára, 3 másodperc jóváírást szerezve, s az utolsó előtti, a Passo di Foscagno emelkedőjére fordulva az élcsoport leszakította a kétszeres világbajnok és az idei versenyen a 12. szakaszt megnyerő Alaphilippe-t. Szűk 21 kilométerrel a cél előtt Valter Attila otthagyta a csoportot, s a néhány perccel korábban meglóduló Georg Steinhauser nyomába eredt. Hiába a lendületes megindulás, nem érte be az EF Educations németjét, így visszazárt a vele együtt hét bringásból álló üldözőcsoportba. Később Quintana próbálta meg elcsípni Steinhausert, miközben az összetett esélyesek is begyújtották hátul a rakétákat, s két percre megközelítették Valterék csoportját. Végül 14 kilométerrel a vége előtt jött el az a pillanat, amikor Pogacar „leválasztotta az első fokozatot” a maga rakétájáról, és UFO-módba kapcsolva megindult az idei negyedik szakaszgyőzelméért. Másfél kilométer alatt beérte Valteréket, a 25 éves csömöri bringás szépen rá is tette a kerekét a rózsaszín trikósra, ám a szlovén klasszis néhány száz méter alatt leszakította magáról a magyar kerekest, s haladt tovább Steinhauser és az ekkor már a németet lehagyó Quintana után.

A németet még a hegy teteje előtt kikerülte Pogacar, aki a lejtmenet után 40 másodperc hátrányból kezdte a tíz évvel ezelőtti Giro-győztes üldözését az utolsó, Mottolino síközpontba vezető kegyetlen emelkedőn. Két kilométerrel a cél előtt a kolumbiait is beérte, és kikerülte a szlovén, majd a szurkolók óriási ovációja közepette haladt át elsőként a célvonalon, megnyerve az idei királyetapot – gyakorlatilag eldöntve az összetettért folyó versenyt is.

Valter Attila egész nap nagyon szépen teljesített, az utolsó 30 kilométeren különösen aktív volt, Pogacartól pedig 4:52 másodpercet kapva a 18. helyen futott be, és összetettben előrelépett a 27. helyre.

Férfi vízilabda: Előnyben a Ferencváros, bronzérmes az OSC

Kegyeibe fogadta az időjárás a margitszigeti pólóünnepet: az FTC-Telekom pénteki edzésén még viharfelhők gyülekeztek a Hajós-uszoda fölött, a férfiélvonal bajnoki döntőjének szombati első mérkőzésére viszont kisütött a Nap. A zöld-fehérek egyértelmű esélyesként várták az egyik fél második győzelméig tartó párharcot, a Vasas játéka ugyanakkor az idény végére állt össze igazán, a piros-kék együttes bátran építhetett a BVSC elleni elődöntő utolsó felvonásán mutatott teljesítményére.

Mi is meglepjük a Fradit, mint fociban a paksiak” – mondta barátainak az egyik kissrác, aki a piros-kékekkel szimpatizált. A látottak alapján volt oka a bizakodásra, ugyanis az elsőrangúan bekkelő Szava Randjelovics és Batizi Benedek vezérletével eleinte jól zárt az angyalföldi retesz. Több mint tíz perc alatt egyetlen gólt szerzett a jelentős támadópotenciállal rendelkező Ferencváros, Nagy Ádám góljával még a hazaiak vezettek, de Burián Gergely megúszásával egyenlített, majd a második negyed elején fordított is a Vasas.

Csakhogy Lévaihoz hasonlóan Vogel Soma is fogott, mint a festék, védéseire alapozva az FTC gyorsított a játékán, és Sztilianosz Argiropulosz elemi erejű átlövéseivel néhány perc leforgása alatt ellépett kettővel. Sőt, Edoardo Di Somma klasszikus centereket megszégyenítő húzásával már három volt közte – az olasz légiós eksztázisban ünnepelte a gólját, majd megköszönte az álompasszt Nagy Ákosnak. A nagyszünet előtt Szlobodan Nikics időt kért, de a Vasas nem használta ki az emberelőnyét, a Ferencváros viszont igen, Varga Dénes villanása után 6:2-nél fordultak a felek. 

A harmadik negyed első felében sem tudta megtörni hosszú gólcsendjét a Vasas, amely próbálkozott becsülettel, ám a ferencvárosi védekezésre és Vogel Somára nem volt ellenszere. Az angyalföldi kapuban Mizsei Márton váltotta Lévait, és rögtön bravúrral kezdett, míg a túloldalon a sok kihagyott fór után Lakatos Soma kihasznált egyet, csakhogy az FTC nyolc nullás sorozata addigra már eldöntötte a mérkőzést.

Az utolsó negyedben csak a különbség volt a kérdés, a zöld-fehérek végül 13:7-re nyertek, de ünneplésről szó sem volt, mert a párharc még nem dőlt el – ma este ismét a Margitszigeten próbálhatja meglepni a címvédőt a Vasas.

Varga Dániel bronzéremmel a nyakában köszönhetett el az OSC-től. Éppen az ellen a BVSC ellen, melynél a következő idénytől kezdi meg a munkát. Amely csapattól így éppen Kemény Kristóf nem tudott medállal búcsúzni.

Az újbudaiak a 2014–2015-ös szezontól kezdve csak egyszer, a 2017–2018-asban nem végeztek az első háromban, és négy idény ezüstérme után idén bronzéremmel zárták a férfi vízilabda ob I-et, míg a BVSC-Zugló húsz év után állhatott volna ismét dobogóra, ám hatalmas küzdelemben alulmaradtak.

Előzetesen talán nehezen lehetett volna hinni, de a Nyéki-uszodában is megismétlődött a zuglói vízi csata, alig voltak egyenlő létszámos támadások, és ugyanúgy kilenc játékos szállt ki idő előtt a medencéből, mint az első mérkőzésen – a sort már az első negyedben megkezdte Gál Dávid a vendégektől, akit a hatodik percben cserés kiállítással szedtek ki, a többiek pedig a második félidő későbbi szakaszában gyűjtötték össze három személyi hibájukat. Így az volt a kérdés, melyik csapat használja ki jobban az emberelőnyöket – ez hullámzott a mérkőzés alatt, de valamivel az OSC-nek sikerült jobban.

A BVSC kezdett erősebben, bár az első negyed derekára két gól előnyben is volt, a játékrész végére a hazaiak egyenlítettek. A második negyed elején Bisztritsányi Dávid kivédte Csacsovszky Erik ötméteresét, ám Mészáros Mátyás nem sokkal később érkező lövése a blokkról bepattant a kapuba. Az újbudaiak viszont tartották a lépést, és Lars ten Broek második góljával először szerzett vezetést az OSC, a nagyszünetre hozzájuk került a fór.

A Kemény Kristóf vezette zuglóiak nem adták alább, hiába lógott meg két góllal a hazai csapat, a harmadik negyedben váltakozva került előnybe egyik vagy másik gárda, aztán lett újból egyenlő – a játékrész végén Csacsovszky Erik találatával újból BVSC-vezetésről tájékoztatott az eredményjelző.

A véghajrát, az utolsó negyedet viszont a hazaiak bírták jobban. Kulcspillanat volt, ahogy a meccs során többször nagyot védő Bisztritsányi másodszor is ötméterest fogott, ezúttal Tátrai Dávidét, melyből aztán nem tudott rögtön a következő támadásból előnyt kovácsolni az OSC, de pár perccel később egy megúszásból Szalai Péter volt eredményes, végül Tóth Márton értékesítette a mérkőzés utolsó lövését.

A szezon végeztével tehát mindkét csapattól távozik a vezetőedző, Varga Dániel Zuglóba, Kemény Kristóf Miskolcra teszi át székhelyét a következő idénytől.

Férfi kézilabda: Ismét legyőzte a Veszprém a Szegedet

Első Magyar Kupa-döntőjét játszotta Tatabányán egymás ellen a Veszprém és a Szeged. Korábban 21 kiírásban is a két sztárcsapat vívta a döntőt, csak más helyszínen. Az elmúlt 12 évben a kivétel a 2022-es finálé volt, amikor már az elődöntőben összesorsolták őket. A Veszprém és a Szeged uralja a mezőnyt, rajtuk kívül csupán a Dunaferrnek sikerült megnyernie a Magyar Kupát ebben az évezredben, még 2001-ben.

Szombaton az Építők a Dabast (38:27), a Kékek a korábban a bronzérmet bravúrral megszerző NEKA-t győzték le (39:33), így ezúttal is a két favorit léphetett pályára a mindent eldöntő összecsapáson.

Természetesen Nedim Remili szerezte a mérkőzés első gólját, szintén nagy volt rá az esély, hogy erre pont Bánhidi Bence fog válaszolni – ez is bejött. Talán a két csapat legmeghatározóbb játékosairól beszélünk esetükben.

A hatalmas rohanás, amiben a két csapat elkezdte a finálét, a Veszprém malmára hajtotta a vizet. A Szeged bele-belehibázott, Remili viszont a januári Európa-bajnokság MVP-jéhez méltóan kezdte a meccset, tíz perc után már négy találatnál járt (7:4).

A két csapat szurkolótáborából csak a Szegedé volt teljes, de mindkét együttes megkapta a jól megérdemelt buzdítást az övéitől. Szita Zoltán a mérkőzés előtt a csarnok kijelzőjén levetített felvezető videóban azt mondta, hogy a szegedi győzelemhez Mikler Rolandtól 50 százalék feletti kapusteljesítmény kell, „de nem szeretnék nagy nyomást tenni rá…”. A magyar válogatott rutinos kapusa a 6. percben rögtön egy dupla védéssel vétette észre magát, és még jó párszor közbe tudott szólni.

Az ő bravúrjai mellett Mario Sostaric értékesített hétmétereseinek köszönhetően tapadt a Szeged, amelynek Imanol Garciandia blokkról bepattanó átlövése is segített versenyben maradni (11:9). Mikita Vajlupau góljaira Miguel Martins válaszolt. A portugál irányító nagyot játszott az első játékrész második felében: ziccerből és távolról is hatékony volt, mindemellett büntetőket harcolt ki.

A veszprémi közönségkedvenc, Kentin Mahé góljánál a lelátó piros mezes részéről hatalmas hangorkán söpört végig az arénában. Sostaric továbbra sem hibázott a büntetővonalról, így a 28. percben Momir Ilics is kikérte az első idejét. A rövid eligazítás után Mikler védett egyet, majd a túloldalon egy véleményes belemenés miatt a játékvezetők elvették a Szegedtől a labdát, amellyel az egyenlítésért dobhattak volna kapura. Ezzel szemben Fabregas küzdött ki magának egy gólt, az őt megrángató Borut Mackovsek pedig kiállítást kapott (16:14).

Fél perccel a szünet előtt pont Fabregas rángatta mag Bánhidit, amiért ő is megkapta a büntetését. Sostaric az ötödik hetesét is gólra váltotta, egy gólra felhozva csapatát a második félidő előtt. Martins hatalmas elszántsággal jött ki az öltözőből, emberhátrányban lőtt két gólt. Az indulatok kezdtek felforrósodni, amikor Jahja Omar azt reklamálta, hogy Garciandia a hatoson belül blokkolt le egy üres kapus lövést, majd Bánhidi csapott oda kiállítást érően Fabregasnak.

Martins kulcspillanatban hibázott, így megint nem sikerült egyenlítenie csapatának, de egy pillanatra sem lehettek rá mérgesek a szurkolók, hiszen az ő extra játékának is köszönhetően volt még mindig ott a Veszprém közelében a Szeged (20:19). A különbség sokáig egy és három találat között mozgott, aztán a 44. percben Remili piros lapot kapott, amiért eltalálta Bombac arcát.

Sohasem visszatérő lehetőséget kínált ez a Szegednek a bravúrra, hiszen a rivális játékának a „motorja” ült fel a nézőtérre. Ennek ellenére a Veszprém lépett el megint 26:23-ra. A Mikler helyére becserélt Nagy Martin az ellenfél üres kapuja helyett az ellenfél játékosát választotta, majd Casado pillanata következett.

Az utolsó tíz percre fordulva továbbra is kézben tartotta a meccset a Veszprém, Szergej Koszorotov éles szögből talált utat a kapuba (29:25). Kárpáti Krisztián időkérése után csapata eladta a labdát, Jahja betalált az üres kapuba, ezzel fél kézzel már megfogta a trófeát az Építők. Sostaric mind a nyolc büntetőjét bedobta, Mikler is visszajött és védett, Garciandia hatékonyan tüzelt (32:30).

Az utolsó két percben már nem volt benne a fordulat a levegőben. A Veszprém 33:30-ra legyőzte a Szegedet, és története során 31. alkalommal megnyerte a Magyar Kupát.

Tenisz: Kiesett Marozsán Fábián a genfi tornán

A nyitó kör jelentette a végállomást Marozsán Fábián számára a Genfben zajló salakpályás férfi tenisztornán.

A Roland Garroson alanyi jogon főtáblás magyar a kazah Alekszandr Sevcsenkóval találkozott, aki szűk két héttel ezelőtt Rómában két szettben úgy győzte le őt, hogy mindössze öt játékot tudott nyerni.

Ezúttal az első kilenc gém az adogató sikerével zárult, a hajrában aztán az idén oroszból kazahhá lett, gyermekkora óta Bécsben élő ellenfél tudott brékelni, kiharcolva a játszmaelőnyt. A folytatásban 4:1-re lépett el a kazah teniszező, és bár nagy hajrában innen egyenlíteni tudott a magyar játékos, a rövidítésben Sevcsenko kerekedett felül, így a másfél órás összecsapás után ő jutott be a nyolcaddöntőbe.

Tenisz: Babos Tímea és Gálfi Dalma továbbjutott, Valkusz Máté kiesett a Roland Garros selejtezőjében

Babos Tímea kétszettes győzelmet aratott a selejtező első fordulójában a salakpályás francia nyílt teniszbajnokságon.

A 31 éves magyar teniszező 6:4, 6:4-re múlta felül a spanyol Nuria Parrizast. Az első játszma rendkívül izgalmasan alakult, mivel Babos Tímea három adogatójátékát is elvesztette, ugyanakkor négyszer vette el az ellenfeléét. A második szettben 4:4-ig fej fej mellett haladtak a felek, majd a hajrában a magyar bizonyult jobbnak, így lezárta a mérkőzést.

Gálfi Dalma szintén sikerrel vette a kvalifikáció első körét, miután 6:3, 4:6, 6:3-ra legyőzte a kínai Kao Hszin-jüt.

Valkusz Máté kétszettes vereséget szenvedett, ezzel a selejtező első fordulójában búcsúzott a francia nyílt teniszbajnokságtól.

A 25 éves magyar teniszező 6:3, 6:2-re alulmaradt a cseh Vit Kopriva ellen, aki a második szettben háromszor is elvette Valkusz Máté adogatását és az első meccslabdával mindössze 76 perc alatt lezárta a találkozót.

A főtáblás szerepléshez három meccset kell nyerni, a 128-as mezőnynek Marozsán Fábián és Fucsovics Márton alanyi jogon tagja. A selejtezőben a magyarok közül még Bondár Anna, Piros Zsombor és Udvardy Panna lesz érdekelt – ők egyaránt ma játsszák első mérkőzésüket.

Futsal: Egyenlített a Haladás a bajnoki döntőben

A címvédő Haladás VSE 3:1-re nyert a Kecskemét otthonában, ezzel 1:1-re módosította a finálébeli párharc állását.

A szünetben Sipos gólja révén vezettek a vendég szombathelyiek, majd a második félidőben Vas és Vatamaniuc-Bartha góljával eldöntötték a meccs sorsát – Pál szépségdíjas találata csak szépségtapasznak volt jó. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc következő felvonását a vasi megyeszékhelyen rendezik.

A bronzcsata második mérkőzésén a Nyíregyháza hazai környezetben 5:1-re kiütötte a Berettyóújfalut, így egy meccsre került a harmadik hely megszerzésétől.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply