Zöld Olimpia: A digitalizáció segíthet a tornasporton

gymnast near assorted country flags

A nyári olimpiai sportágak fönntartható és környezetbarát megoldásait bemutató Zöld Olimpia sorozat májusban is folytatódik. Ennek keretében ezúttal a torna kerül terítékre. A sportágban többek között fontos a műanyagok visszaszorítása, valamint a fölhasznált papír mennyiségének csökkentése. A cikkből kiderül, hogy a két említett területen, illetve az energiafelhasználás terén milyen zöld megoldások valósultak meg és mik a tervek a jövőre nézve.

A torna az egyik legnépszerűbb sportág a világon, hiszen rengeteg fiatalkorú érdeklődését keltik fel a látványosabbnál látványosabb, egyben nehezebbnél nehezebb gyakorlatok, amik miatt ők is szeretnének sikereket elérni ebben a sportban. A torna mindig is az olimpiák szerves részét képezte, hiszen a játékok egyik legnézettebb sportágáról van szó. Világszerte rengetegen űzik versenyszinten a torna különböző ágait, hiszen a tornának nevezett sportág mellett ide sorolandó a ritmikus gimnasztika és a trambulin is, melyek az olimpiai programnak is részei.

Ebben a cikkben tehát ezzel a három sportággal fogunk egyszerre foglalkozni, azaz mindaz, ami leírásra kerül lentebb, vonatkozik mindhárom sportra.

Az a helyzet, hogy amikor készültem ennek a cikknek a megírására, kicsit gondban voltam. Ennek oka az volt, hogy a Zöld Olimpia-cikkek megírását rendre azzal kezdem, hogy az éppen soron levő sportág nemzetközi szövetségének honlapján igyekszem tájékozódni, hogy milyen lépéseket tettek a fönntarthatóság és a környezetvédelem területén. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) honlapján egy kétsoros leíráson kívül semmit sem találtam ezzel kapcsolatban, így ebben a cikkben főleg nemzeti szövetségek és különböző sportszergyártócégek megoldásain keresztül mutatom be, hogy mit tesz a tornasport a zöldebb jövő érdekében.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért a FIG is igyekszik környezettudatosabban és fönntarthatóbban működni, ami elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a szövetség különböző kiadványai többnyire kizárólag online, a honlapon érhetőek el, papíralapon már nem. A kisebb papírfelhasználás kifejezett céljából teszik mindezt. A papírról lentebb még bőven fog szó esni. A FIG emellett – sok más szövetséghez hasonlóan – igyekszik minimalizálni a nagyobb utazások számát, vagyis az olyan események, amelyeknél nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét (pl. megbeszélések), elsősorban virtuális formában zajlanak.

És akkor térjünk rá a papírra. A torna sokáig az egyik, ha nem a legnagyobb papírigényű sportág volt, hiszen itt pontozás alapján születnek meg az eredmények, s nagyon szigorúan kell vezetni és jegyzőkönyvezni, hogy egy tornász egy adott gyakorlat során milyen pontszámokat kapott, s ez alapján összességében mennyi egységet gyűjtött. Természetesen a technikai fejlődés ezen a téren is érezteti hatását, hiszen ma már a nemzetközi versenyeken szinte kizárólag digitális módon zajlik az eredmények rögzítése, vagyis a pontozóbírók táblagépen, esetleg laptopon viszik fel a megadott pontszámokat a rendszerbe, amivel jelentős mennyiségű papír felhasználását lehet megelőzni, ezáltal sok fa menekülhet meg, hogy azért vágják ki, hogy a belőlük kinyerhető cellulózból papír készüljön. Ez a megoldás azért is előnyös, mert így sokkal gyorsabban lehet megtudni az eredményeket, mint régen, amikor még a papíralapú jegyzőkönyvezés miatt az összpontszám kiszámítása is sok időt vett igénybe, mert mindent fejben vagy számológéppel kellett összeadni.

A torna tehát környezetvédelmi és fönntarthatósági szempontból már sokat lépett a jó irányba. Ez viszont nem minden. Mint minden sportágban, a tornában is vannak felszerelések, itt ráadásul nem is kevés, hiszen nem pusztán a versenyzők számára kell megfelelő ruhákat gyártani, hanem kell egy szőnyeg, s különböző eszközök, melyekkel a változatos gyakorlatokat el lehet végezni. Ilyen a teljesség igénye nélkül a ló, a korlát és a gyűrű. Mindezen eszközöknek a legyártása óhatatlanul károsanyag-kibocsátással jár, s azt nem is lehet jó eséllyel teljesen fölszámolni, azonban itt is van mód a lábnyom csökkentésére.

A Brit Torna Szövetség (BG) számára nagyon fontos a környezetvédelem és a fönntarthatóság. A szövetség évek óta összefoglalja a Föld Napján, vagyis április 22-én, hogy mit tett eddig a Föld érdekében. A szövetség 2016 óta dolgozik műanyag- és papírfelhasználásának csökkentésén, s mára mindkét területen teljes sikert ért el, azaz kizárólag újrahasznosított műanyagból és papírból készült dolgok, pl. kulacsok és papírlapok vannak használatban.

A szövetség tagsági kártyája 2017 óta újrahasznosított papírból készül műanyag helyett, majd a 2018/19-es szezon során tovább mérsékelték a papírfelhasználást. 2019/20-ban már az volt a cél, hogy teljesen papírmentes legyen a működés, vagyis a tagsági kártyák online formában kerüljenek kiállításra. Ezt a célt végül 2020 szeptemberére tudták teljesíteni. A tagok azóta egy online felületen érhetik el a szükséges információkat, s akik önkéntesen váltottak online kártyára, extra tagsági előnyökben részesülnek.

A brit bajnokságon a rajtlistákat és az eredményeket teljes mértékben digitális formában állítják össze és rögzítik, papírt nem használnak. Az akkreditációs plasztik kártyákat is megszüntették.

A Milano, a brit tornacsapat hivatalos sportszergyártója termékeit igyekszik fönntartható módon előállítani. Amellett, hogy összes ruházati cikkét az Egyesült Királyságban gyártja, olyan szabadidős ruházati kollekciót is létrehozott, amely kizárólag eldobott nylon halászhálókból készül. A ruhákon megtalálható céglogó és egyéb grafikai elemeket vízbázisú tintával viszik fel, hogy elkerüljék a szennyeződéseket és a mérgező anyagoknak a ruha szövetébe való beépülését.

A BG vízszolgáltatója, a CanO Water nevű cég egy fönntarthatóságra épülő vállalat, amelynek ugyancsak célja az egyszer használatos műanyagok felhasználásának csökkentése.

A cég csökkenti a műanyag palackok környezetre gyakorolt hatását azzal, hogy azok 100%-ban újrahasznosíthatók és az újrahasznosított palackok már hat héten belül visszakerülhetnek a körforgásba, vagyis újból palackként funkcionálhatnak. Ma már minden brit versenyen ezeket a palackokat használják, amivel éves szinten 100 műanyag palack előállításához szükséges vizet spórolnak meg.

A brit szövetség táplálkozási partnere, a Turmeric Co. műanyagból készült ételes dobozai és italos palackjai 100%-ban újrahasznosított anyagokból kerülnek előállításra, melynek 75%-át újrahasznosított műanyag, 25%-át pedig biológiailag lebomló műanyag teszi ki. Utóbbi cukornádból lett kifejlesztve, amivel a környezetkárosító hatású fosszilis energiahordozókat sikerült kiváltani a gyártási folyamat keretében. Ennek köszönhető az is, hogy teljes mértékben újrahasznosítható dobozok és palackok kerülnek ki a cég kezéből.

A leírtak alapján látható, hogy a tornasportban a környezeti kihívások kezelése és megoldása több szinten megy végbe, hiszen egyfelől a már más sportágaknál is bemutatott megoldások, úgy mint a műanyagok felhasználásának csökkentése és az energiatakarékosság, másfelől a digitalizáció, mint a papíralapú működés erős alternatívája jelenthet megoldást a kihívásokra. Úgy gondolom, hogy ezek is előremutató folyamatok, így jó esély van rá, hogy a tornasport sokat fog hozzátenni a zöldebb jövőhöz a folytatásban is.

A Zöld Olimpia korábbi cikkei elérhetőek ide kattintva.

A kiemelt kép forrása: Pexels

Leave a Reply