Kézilabda és hoki – Hétvégi Összefoglaló

Ismételten egy eseménydús hétvégét zárt a magyar sport, amely újfent hozott sikereket. A Hétvégi Összefoglaló eheti cikkében szó lesz többek között a kézilabdacsapatok nemzetközi mérkőzéseiről, az öttusa-világkupáról, valamint a férfi és női divízió I/A-s világbajnokság történéseiről is. Tartsatok velünk!

Női kézilabda: Fél lábbal a négy között a Győr

Az elmúlt évek két meghatározó csapata találkozott egymással a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A legutóbbi hét kiírásban ugyanis a Győr és a Vipers Kristiansand nyerte meg az elitsorozatot, 2017 és 2020 között az ETO, 2021 és 2023 között pedig a norvégok diadalmaskodtak sorozatban háromszor. Most viszont már a legjobb nyolc között szembe kerültek a felek, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy az egyikük idén biztosan nem léphet pályára a budapesti négyes döntőben.

A szombati első találkozó után nagyon úgy fest, hogy az északiak nézhetik a távolból az éremcsatákat.

Nagy tempóval indult a csata, a győriek keményen, kellő agresszivitással és hatékonysággal védekeztek, a norvég Kari Brattset és a dán Line Haugsted középen roppant meggyőző volt, nem találtak rajtuk fogást a hazai támadók. Az orosz világklasszis, Anna Vjahireva is csak szenvedett, nagyszerűen kapcsolták ki őt is a játékból. Gyengén és sok hibával kézilabdáztak a skandinávok, bizonytalan és döcögős támadásokat vezettek, sokszor tanácstalanok voltak a győri kapu előtt. Az ETO (amelyben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia klasszis, Estelle Nze Minko a 200. meccsét játszotta) ezzel szemben felszabadultan teljesített, nagy önbizalommal és kedvvel tette mindenki a dolgát.

Úgy tűnik, hogy a március közepén kinevezett rutinos svéd tréner, a nemzetközi porondon először dirigáló Per Johansson tényleg felrázta a játékosokat, szemmel láthatóan jót tettek az új impulzusok és a másabb szakmai stílus. Védekezésben és támadásban is mesterien menedzselték a meccset az első harminc percben a magyarok, akik már a félidőben is megnyugtató, hatgólos előnnyel vonulhattak pihenőre.

A második játékrészben sem változott a játék képe. A győri szakmai stáb jól forgatta az együttest, jól oszlottak el a terhek, igazi csapatmunkával aratott fényes diadalt a Győr. Mindenki hozzá tudott tenni a nagy egészhez, miközben a skandinávok változatlanul lassan és ritmus nélkül vezették akcióikat, többnyire küszködtek a győri fallal szemben, és a nagy fegyverüknek számító lerohanásokra sem tudtak építeni, mert a visszarendeződés is kiválóan működött magyar részről.

Nyolc perccel a vége előtt négy gólra zárkóztak a norvégok, de erejükből ezúttal ennél többre nem futotta, sokatmondó, hogy mindössze 23 gólig jutottak hazai pályán. A nagyszerűen felkészülő és a taktikát fegyelmezetten, koncentráltan betartó Győr teljesen megérdemelten aratott 30:23-as győzelmet, így kiváló helyzetből várhatja a szombati, hazai visszavágót.

Női kézilabda: Minimális hátrányban a Ferencváros

Az idény első szakaszában valószínűleg a ferencvárosi szurkolók többsége is csak reménykedett benne, hogy a csapatuk áprilisban újra harcba szállhat a budapesti négyes döntőért. Az azóta több emlékezetes feltámadást is bemutató FTC-be az Esbjerg elleni párharcra az elmúlt bajnoki mérkőzéseket kihagyó Andrea Lekics, Béatrice Edwige, Tomori Zsuzsanna trió is visszatért, ezzel együtt sem a magyar együttes számított a negyeddöntő favoritjának. Főleg, ha hozzávesszük, hogy a csoportkörben már találkozott egymással a két csapat, és akkor mindkétszer Jesper Jensen tanítványai nyertek.

A lehető legerősebb védekező felállás miatt Tomorit és Edwige-et is igyekezett becserélni az FTC a meccs elején (előbbinek kellett felvennie a versenyt a dánok világklasszisával, Henny Reistaddal), bár erre nem mindig hagyott lehetőséget a gyorsan induló Esbjerg. Böde-Bíró Blanka védéseinek is köszönhetően tartotta a lépést ellenfelével a Ferencváros, amely emberelőnyben Tomorit fennhagyta jobbátlövőben. Támadásban azonban szinte csak Lekics találta meg az ellenszert a dánok határozott védekezésére, az átlövőket, Emily Bölköt és Klujber Katrint féken tartották a vendégek. Ahogy Reistad vezérletével 7:4-re ellépett az Esbjerg, Allan Heine 14 perc elteltével kénytelen volt időt kérni.

A telt házas Érd Aréna által hajtott FTC-nek Simon Petra beállása adott új lendületet, a fiatal irányító bátran vállalkozott, így tudott fordítani a népligeti együttes. Ez azonban nem bizonyult hosszú életűnek, ráadásul az Esbjerg kapujában Anna Kristensen kiválóan teljesített (különösen Klujber lövéseit olvasta eredményesen). A szünet előtti hat percet 4:1-re hozták a dánok, így volt mit elemezni és megbeszélni az öltözőben ferencvárosi részről (11:13).

Pechesen indult a második félidő, Dragana Cvijics bokasérülést szenvedett, és Edwige vállára támaszkodva hagyta el a pályát. Miközben a szerb beálló lábát fáslizták a kispadnál (hogy kisvártatva visszatérhessen), az Esbjerg már négy góllal meglépett. Itt sikerült megfogni az állást, bár a felzárkózást több kiállítás vagy éppen rossz passz is nehezítette, és bizony Reistad vagy Nora Mörk is mindig a dánok szempontjából a legjobbkor villantotta meg klasszisát. A jobbátlövő rendre megtalálta a rést a ferencvárosi falon, sokszor előtte keresztbe vezetve, a túloldali kettes pozícióból tüzelt.

Mindkét csapat nagyot küzdött, és ebben a hibák is benne voltak mindkét fél részéről, szerencsére Böde-Bíró után Janurik Kinga is védett hétméterest. Miközben a szurkolók felcsavarták a hangerőt, újra sikerült utolérni az Esbjerget, a Ferencváros azonban nem tudta maga javára fordítani ezt a lélektani pillanatot. Újra jött néhány kihagyott támadás, és máris középakolt három gólt az ellenfél. Innen még volt visszaút, az utolsó percben az egyenlítésért is támadhatott az FTC, Heine azonban nem nyomta meg a gombot, a magyar csapattól pedig elvették a labdát.

Jensen időkérése után így még maradt egy akcióra ideje az Esbjergnek. Mörk bevetődve eleresztett lövése elakadt Böde-Bíróban, így 26:25-re nyertek a dánok, az eredmény mellett azonban a látottak is azt bizonyították, jobb helyzetkihasználással és több jó egyéni teljesítménnyel (különösen átlövőben) megfordítható a párharc a vasárnap esedékes idegenbeli visszavágón.

A hét mérkőzésének kikiáltott találkozó legjobbja nem meglepő módon a 14 lövésből 10 gólt elérő Reistad lett, de Mörk is eljutott hatig. A Ferencvárosnál Lekics hét találattal zárt, míg Böde-Bíró 13 védést mutatott be.

Férfi kézilabda: Nem jutott döntőbe a Ferencváros

Győznie kellett a Ferencvárosnak Athénban, ha be akart jutni a férfi kézilabda Európa-kupa döntőjébe, egy héttel ezelőtt ugyanis 28:28-as döntetlent játszott az Olympiakosszal az Elek Gyula Arénában, így a vereség a biztos kiesést jelentette, döntetlen esetén pedig rögtön a hetespárbaj döntött volna.

A beálló Füzi Dániel ugyan visszatért a magyar együttesbe, amely erősen foghíjas maradt így is, mégis jól kezdte a mérkőzést, három perc után már két góllal vezetett. A hazaiak gyorsan összeszedték magukat, a hatodik percben kiegyenlítettek, a tizedikben pedig átvették a vezetést, amit innentől kezdve nem is engedtek ki a kezük közül. Miután csapata nem találta a ritmusát, a budapestiek edzője öt percen belül kétszer is időt kért, a zöld-fehérek fel is zárkóztak egy gólra, de a félidő hajrájában az Olympiakosz újra hármat tett a két gárda közé.

A görögök a második félidőben tovább növelték az előnyüket, különösen a sorozat gólkirályi címére hajtó balátlövő, Szavvasz Szavvasz villogott, aki tíz gólt szerzett, így már csak Tomás Canete előzi meg a góllövőlistán egy egységgel, akinek csapatát, az olasz Brixent éppen az Olympiakosz ejtette ki a nyolcaddöntőben, így a görög játékosnak igazi riválisa sincs. Az utolsó tíz percre ötgólos hazai vezetéssel fordultak a csapatok, de a Ferencvárosban már nem volt annyi erő, hogy le tudja dolgozni a hátrányát, a mérkőzést 39:32-re a görögök nyerték, így bejutottak a fináléba, ahol az izlandi Valur lesz az ellenfelük.

Az idény végére alaposan megfogyatkozott Ferencváros pedig koncentrálhat a magyar bajnokságra, az utolsó két összecsapásra, a matematikai esélye ugyan még van a dobogóra, de nagy valószínűséggel marad a negyedik helyen, így újra indulhat majd a nemzetközi kupában. A Ferencváros legjobb góllövője Nagy Bence volt nyolc találattal, aki egyben az együttes házi gólkirálya is lett a sorozatban 46 találattal, amely az Európa-kupa góllövőlistájának hetedik helyére volt elég.

Férfi jégkorong: Sikeres magyar kezdés a világbajnokságon

Meglepte ellenfelét az esélytelenebb távol-keleti együttes a divízió 1/A világbajnokság tegnapi nyitó napján – és micsoda öröm, hogy az állítás nem a mieinkkel megütköző japánokra, hanem a dél-koreaiakra igaz, akik a torna első összecsapásán a némileg alulteljesítő szlovénokat verték meg 4:2-re. A mi válogatottunk – talán kicsit a szomszédok kárán tanulva is – összeszedetten játszva 3:1-re nyert.

De kezdjük az elején, sőt, az előtt egy kicsivel, vasárnap ugyanis Bolzanóban kis túlzással nem lehetett olyan helyet találni (terek, éttermek, bevásárlóközpontok, stb.), ahol ne futott volna az ember magyarokba, az összecsapáshoz közeledve pedig már a Sparkasse Arenától ötperces sétatávolságra tisztán lehetett hallani: „Ria, ria, Hungária!” A világ végére is elutazó szurkolótáborunk ezúttal is kitett magáért, nagyjából négyszázas létszámmal is olyan hangzavart keltett a jégcsarnokban, hogy azt hihettük volna, telt ház van (az egyébként 7200 férőhelyes létesítményben), ha a szemünk a jégre szegeződött.

Márpedig jó esetben egy hokimeccsen ez gyakran, hosszan előfordul. Az első harmadban a mieink meghálálták a buzdítást, az erős kezdést csak Mihály Ákos kiállítása törte meg, az sem sokáig, mert hamarosan emberelőnybe fordult az emberhátrány. Szabó Bencét ütötte arcon Nakadzsima Teruto, miközben Hitoszato Sigeki bottal lökött, és négy a három, majd öt a három ellen is támadhattunk. Ugyan nem sikerült gólra váltani a fórt, nem sokkal később Varga Balázs szerezte meg a vezetést első válogatottbeli találatával. És milyen találat volt! Egy kipattanóval a kapu torkából az oldalsó palánk irányába korcsolyázott, majd egy váratlan száznyolcvan fokos fordulat közben lőtte ki a rövid sarkot.

Ami talán ennél is nagyobb dicséretet érdemel, az a magyarok húsz percen át mutatott játéka: a japán együttes köztudottan gyorsan és sokat korcsolyázó, technikás csapat, és mindezzel semmire sem ment, mivel a mieink megfontoltan, bölcsen játszottak és tartották a korongot. Egy-egy támadás indításakor akár kétszer-háromszor is visszafordultak, ha nem tetszett, amit maguk előtt láttak, nem erőltettek olyan passzokat, amikre nem volt hely – ezzel teljesen kihúzták a japánok méregfogát.

Nem úgy a második harmadban, pont olyan volt, mintha az egyik csapat azt az edzői utasítást kapta volna, játszatok türelmesen, a másik éppen ellentéteset. Szerencsére a mieink állták a rohamokat, és egygólos előnyben fordulhattak az utolsó húsz percre. Ekkor ismét az első harmadban látott magyarok jöttek a jégre, az erőfeszítéseknek meglett az eredménye: Terbócs István lövése csusszant át Nariszava Juta lábai között – hogy aztán 13 perccel a vége előtt az ázsiaiak szerezzenek hasonlóan szerencsés gólt, a sokadik emberelőnyükben Nakadzsima Teruto Nilsson Henrik korcsolyáját lőtte telibe, arról pattant be, így úszott el Bálizs Bence shutoutja. A távol-keletiek vérszemet kaptak, óriási elánnal hajtottak az egyenlítésért, a vége kamikaze-üreskapuzás lett, Galló Vilmos korongszerzése után Hári János vitte be a kegyelemdöfést.

A találkozó után a mieink legjobbjának a kapujára tartó lövésből 30-at hárító Bálizs Bencét választottak, aki a mérkőzést közvetítő Sport1 tv-csatorna mikrofonja előtt úgy értékelt, jól kezdte a magyar válogatott a világbajnokságot.

„Higgadtak voltunk, végig ellenőrzés alatt tartottuk a meccset. Győztünk, tehát jól kezdtük a vébét. Ami engem illet, úgy érzem, hogy könnyű volt a dolgom a kapuban a védelem mögött, nem sok olyan dologra kellett figyelnem, ami elvette volna a védéstől az energiáimat. Ennek a brigádnak az egységében látom a nagy pozitívumát, hogy akkor tudunk úgymond »bekapcsolni«, amikor kell, amikor arra szükség van” – fogalmazott Bálizs.

A magyar válogatott a mai szünnap után holnap a Szlovéniát 4:2-re legyőző Dél-Korea ellen folytatja a világbajnokságot.

Női jégkorong: Visszajutott a magyar válogatott a világelitbe

„Vannak gyenge pontjai a francia válogatottnak” – mondta a magyar női válogatott csatára, Seregély Míra a divízió I/A-s világbajnokság mindent eldöntő utolsó mérkőzését megelőzően. A támadó azt is hozzátette, a sikerhez természetesen ezeket ki is kell használni, és ha valamelyik csapat a divízióból képes lehet erre, az éppen a magyar válogatott, hiszen a két együttes egymás elleni mérlege a közelmúltban erősen a mieink felé billen. Ez persze maximum a magabiztosság forrása lehet, hiszen az érdemi dolgok a jégen dőlnek el, az eltökéltségre és a hitre azonban mindenképp szüksége volt a mieinknek, hiszen első négy világbajnoki meccsükön egyaránt domináltak, mégis csak kettőt nyertek meg, és hadilábon álltak a helyzetek kihasználásával is.

A képlet számolgatásoktól mentes volt, csak a saját meccsünkre kellett összpontosítanunk: ha megverjük a franciákat rendes játékidőben, feljutunk az elitbe, ha nem, akkor maradunk a divízió 1/A-ban. Ez azért volt nehézség, mert ennek tudatában a franciáknak egyáltalán nem kellett kockázatot vállalniuk, azután pedig, hogy a 43. másodpercben Lore Baudrit Németh Anikó jobb füle mellett a kapuba lőtt, végképp megnyugodhattak. A gólszerzőt ugyan nem sokkal később kiállították, de az emberelőnnyel nem tudtunk élni, sőt, egy pillanatnyi kihagyás miatt a franciáknak négy emberrel is volt ziccerük. Talán a világbajnokság első olyan harmada volt, amelyben nem a magyar válogatott dominált, ehhez azonban nagyban hozzájárult, hogy kétszer is fórban játszott a rivális.

Alighanem elhangzott egy-két keresetlen mondat a harmadszünetben, mert a középső játékrészre úgy jöttek ki a magyar lányok, mintha vért ittak volna. Úgy nézett ki, tudatosult a játékosokban, fordítani kell. A palánk melletti játékban jobbak voltak a franciák, de minden másban a mieink kerültek fölénybe, legalább akkorába, amekkorában a rivális az első harmadban volt. A negyvenedik percben egyenlítettünk is, Kreisz Emma tálalt Jókai-Szilágyi Kinga elé, aki a bal felsőt vette célba, és nem hibázott.

Elképesztő tempót diktáltak a mieink a harmadik húsz perc elején is, emberhátrányban ez már sok volt a franciáknak. Huszák Alexandra centerezését Seregély Míra váltotta gólra, először a meccsen feljutásra álltunk. A hév tovább vitte a mieinket, kissé túlzottan is, Pázmándi Zsófia végleges kiállítást kapott, mert hátulról lökte palánkra ellenfelét. Öt percig küzdött hősiesen emberhátrányban a csapat, hogy megőrizze előnyét, és a vezetést egészen az utolsó dudaszóig nem is engedte ki a kezéből.

Magyarország női jégkorong-válogatottja egy év kihagyást követően ismét az elit tagja. Gratulálunk a lányoknak!

Öttusa: Több érmet is szereztek a magyarok a budapesti vk-n

Mind a négy magyar férfi versenyző kitett magáért a szombat délutáni döntőben a budapesti öttusa-világkupaversenyen, ám közülük is kiemelkedett Szép Balázs, aki 11 helyet javított a záró számban, és megszerezte karrierje harmadik érmét egyéniben világkupa-versenyeken.

„A 13-as szám szerencsét hozott!” – hallatszódott egy felkiáltás a lelátó felől, miután a férfiak döntője véget ért szombaton a budapesti öttusa-világkupaversenyen. Az örömteli kiszólással nagyrészt egyetérthetünk – a kombinált számban 13-as számmal rajtoló Szép Balázs fantasztikus versenyzéssel rukkolt ki, és másodikként zárt, mindez azonban nem csupán a szerencsén múlt.

A hölgyek fináléjához hasonlóan az urak mindent eldöntő viadala is szép számú nézőközönséget vonzott a Ludovika Arénához, illetve az Orczy-parkhoz, és nem akármilyen izgalmakban volt részük, ráadásul az egész szombati nap verőfényes napsütésben telt – talán így szép ez, hogy a hét korábbi szakaszában jellemző borongós, hűvös idő a hét végére fordult át zavartalanba. Négy magyar volt érdekelve a férfidöntőben, közülük a szombati megméretések előtt ketten álltak pozitív mérleggel a csütörtöki elődöntős körvívásból hozott eredmények alapján, a Volán Fehérvár versenyzője, Demeter Bence (23–12) és a KSI-t erősítő Koleszár Mihály (19–16), ketten pedig nem súlyosan negatív mérleggel, a Kőbánya SC-ben sportoló Bőhm Csaba (17–18) és az UTE-s Szép Balázs (16–19). A lovaglás a női versenyhez hasonlóan a férfiaknál sem bizonyult egyszerűnek, itt sem jutott senkinek maximális pontszám, Demeternél viszont csak az egymásodpercnyi időkorlát-átlépés hibádzott, egyébként hibátlanul teljesítette a pályát. Szép két verőhibával ment végig, míg Bőhm szintén két vétése mellé jutott hét, Koleszár három hibája mellé ugyancsak egy másodperces késés. A 200 méteres úszásban mindannyian a top tízben zártak, Bőhm szokásosan erős időt, 2 perc alattit teljesített, míg Demeter közepes, 2 perc 4 másodperces ideje sem zavart közbe abban, hogy a kombinált számot másodikként, mindössze öt másodperces hátrányban kezdhesse meg. Koleszár, Bőhm és Szép hendikepje egy perc közeli volt az induláskor a 9., 10. és 13. helyen.

A váltóban és csapatban is világbajnok, riói olimpikon Demeter helyzete sokáig igen kedvező volt, sokáig jobban lőtt közvetlen riválisainál, az éllovas litván Pavels Svecovsnál, és a közvetlen mögüle rajtoló Mohanad Sabannál. Svecovstól valamivel az első lövészet után vette át a vezetést, a litván aztán a második lövészet után kiszállt a győzelemért folyó küzdelemből – Saban a harmadik sorozatnál ragadt be kicsit, de ez aztán nem volt akkora mértékű, hogy ne maradjon harcban a dobogóért. Azonban amíg a többség érthetően a magyar versenyzőt is érintő első helyért történő csatát figyelte, kevésbé vehette észre feljebb lépkedő honfitársait, elsősorban Szép Balázst, a 24 éves sportoló három sorozat után ugyanis már a negyedik helyen állt.

Az utolsó lövésnél aztán Demetert is utolérte az a sors, amely előtte litván és egyiptomi vetélytársát sújtotta nagyobb, illetve kisebb mértékben – ellőtte magát valamelyest, és többen is átugrották, visszaesett ötödiknek. Eközben a pisztolyt parádésan kezelő Szép hirtelen győzelmi harcban találta magát, az utolsó lövészetet követően csak a nyolcadik helyről élre jutó Mohamed Elgendi volt előtte, de ő sem sokkal. Az egyiptomi öttusázó végül kevéssel ugyan, de jobban futott Szépnél, és megszerezte karrierje első aranyát világkupa-versenyeken. A vb- és Eb-ezüstérmes Szépnek egyéniben korábban két harmadik helye volt világkupa-viadalokon, illetve vegyes váltóban egy aranya, és egy ezüstje, valamint egy bronza a tavalyi vk-döntőn. A tavalyi vb-harmadik Saban korábban négyszer állhatott egyéniben vk-verseny dobogóján a 2023-as ankarai fordulót, majd ugyanott a vk-döntőt meg is nyerte.

Demeter Bence ötödikként, Bőhm Csaba hatodikként, Koleszár Mihály tizenegyedikként zárt.

Nagy ovációval fogadta a szép számban összegyűlt közönség a budapesti öttusa-világkupaversenyen a magyar női döntősöket az Orczy-kertben szombat délelőtt – két UTE-s hölgynek, Gulyás Michelle-nek és Bauer Blankának szoríthattunk, akik tavaly is eljutottak a legjobb 18-ig a fővárosban.

Talán nehéz volt a pálya és annak vonalvezetése, de nem gyakran fordul elő, hogy a hölgyeknél senki sem éri el a maximum 300 pontot lovaglásban – ezúttal a számban legjobbnak bizonyuló kétszeres világbajnok olasz Elena Michelinek is volt egy másodpercnyi túllépése, a többiek pedig még több pontot vesztettek az időkorlát vagy a verőhibák miatt. Mindezzel együtt is láthattunk kiemelkedő lovaglásokat, Bauer Blanka öt másodpercet „késett”, de egyébként hibátlanul, verőhiba nélkül teljesítette a pályát, egy ponton pedig óriásit mentett, amikor egy ugrást követően előredőlve majdnem leesett a lóról, de aztán visszanyerte az egyensúlyát. Gulyás Michelle két verőhibával és két másodpercnyi csúszással ezúttal a középmezőnyben végzett ebben a számban – majd az első időt úszta a medencében, Bauer a kilencediket.

Gulyás mindössze hét másodpercnyi hátránnyal a második helyen kezdhette meg a kombinált számot, míg Bauer csaknem egy perccel indulhatott az éllovas dél-koreai Szong Szung Minhez képest. Bár a márciusi kairói világkupaversenyen győztes Gulyás Michelle az első sorozatát leszámítva jól lőtt, sajnos egyre hátrább szorult a futásban, és így nem szólhatott bele a dobogós küzdelmekbe, tizedikként ért célba. A kombinált számot szokásosan erősen teljesítő Bauer Blankának sokat sikerült előrelépnie, és a 14. helyről nyolcat előzve feljött hatodiknak, mellyel legjobb eredményét érte el világkupaversenyeken – az előző heti, ankarai 11. helyét döntötte meg.

A női döntőt a záró számnak nyolcadikként nekiveselkedő, parádésan teljesítő fehérorosz Marija Gnedcsik nyerte, miután a harmadik lövősorozat után megelőzte az egyébként szintén nagyszerű versenyt futó Szong Szung Mint az első helyért – a dobogó legalsó fokára a kettőt előző Micheli ért be. Gnedcsik karrierje harmadik világkupa-viadalán győzött, Szong Szung Min harmadszor állhatott dobogóra vk-versenyeken, és az ankarai után lett újból második.

Bronzérmet nyert vasárnap a Guzi Blanka, Regős Gergely kettős vegyes váltóban.

A körvívásban a magyar páros 16 győzelemmel és 12 vereséggel holtversenyben harmadik lett a 15 váltót felvonultató mezőnyben, ezzel alapozta meg jó szereplését.     

A délutáni program lovaglással kezdődött a Ludovika Campuson kialakított versenyközpontban. Guzi szépen ment végig a pályán, de az utolsó akadályt lehúzta, majd Regős hiba nélkül ért be, ami összességében hét pont levonást jelentett a maximális 300-ból. A bónuszvívásban egy ellenfél legyőzésével két plusz pontot szereztek a magyarok az emelt páston, majd a 2×100 méteres úszásban 1:58.73 perccel az ötödik legjobb időt érték el, de csak két-három ponttal maradtak el az előttük végzőktől.

A kombinált számnak – melyben a váltótagoknak egyenként 3×600 métert kellett futniuk két lövészettel megszakítva – a második helyről vágtak neki a magyarok. Az élen magabiztosan haladtak a mexikóiak, mögöttük pedig a francia és a hazai duó küzdött a második helyért. Előbb Guzi és Louison Cazaly előzgette egymást, majd a harmadikként váltó Regős és Brice Loubet, a végét pedig a francia bírta jobban. A magyarok a kombinált számban 12:40.70 perccel a negyedik legjobb eredményt érték el.

Az egyéni versenyeket lezáró szombati két döntőben összesen hat magyar volt érdekelt: a nőknél Bauer Blanka hatodik, Gulyás Michelle tizedik, a férfiaknál Szép Balázs második, Demeter Bence ötödik, Bőhm Csaba hatodik, Koleszár Mihály pedig 11. lett.

A vk-sorozat másfél hét múlva Szófiában folytatódik, majd még ugyancsak májusban lesz a vk-döntő is, Ankarában. A júniusi, kínai vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében rendezik itthon az Európa-bajnokságot.

Cselgáncs: Tóth Krisztián Eb-ezüstérmes

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián ezüstérmet nyert szombaton a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

Az MTK Budapest olimpiai bronzérmese a döntőben az azeri Eldzsan Hadzsijevvel találkozott, aki eddig hét World Tour-érmet gyűjtött, de Eb-n vagy vb-n még nem állt dobogóra. A 29 éves Tóth ugyanakkor világbajnoki ezüst- és bronzéremmel büszkélkedhetett, kontinenstornákról pedig egy ezüstnél és három bronznál tartott.

Kettejük eddigi egyetlen meccsét a 21 éves ellenfél nyerte januárban a portugáliai Grand Prix-n. A második csata két perc elteltével dőlt el, amikor Hadzsijev egy horogdobásra vazaarit kapott, majd leszorítással folytatta az akciót, és a második vazaari már ippongyőzelmet ért.

A 29 éves Tóth ötödször állhat Eb-dobogóra, és ő szerezte meg a magyar cselgáncssport 30. Eb-ezüstérmét.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet” – nyilatkozta az M4 Sport csatornának. „Nem voltam óriási formában, de szépen meneteltem, és nagyon akartam ezt a címet. A döntőben erőkülönbség volt köztünk, bármivel próbálkoztam, nem találtam a rést a pajzson. Próbáltam a szokásos taktikámmal kivéreztetni, fárasztani az ellenfelemet, most erre nem volt elég idő.”

Tóth Krisztián közölte, kisebb sérüléseket szedett össze a közelmúltban, amelyek miatt kevesebbet tudott edzeni, úgyhogy úgy ment az Eb-re, hogy amilyen 70-80 százalékos formát tud időzíteni, azt hozza.

„Ez az ezüst egy jelzés, hogy van keresnivalóm, és minden adott ahhoz, hogy amit megcsináltam 2020-ban, az idén is sikerüljön” – mondta a budapesti dzsúdós, hozzátéve, nagyon szeret Zágrábban versenyezni, három-négy érmet szerzett már a horvát fővárosban, ahol talán azért is szeretik ott őt, mert ha 300 gyermek jön autogramért, ő mindig mindenkinek ad.

Tóth Krisztiánon kívül még az 52 kg-os Pupp Rékának és a 66 kg-ban szereplő Pongrácz Bencének sikerült egy-egy bronzérmet szereznie az Európa-bajnokságon.

Férfi kosárlabda: Győzelemmel kezdett az Alba Fehérvár a bajnoki elődöntőben

Amennyiben az idősebb szolnoki szurkolók nosztalgikus hangulatban érkeztek meg szombaton az akkorihoz hasonló, napsütéses időben Székesfehérvárra, alighanem eszükbe jutott 2016. június 10-e…

Bármilyen hihetetlenül hangzik, de akkor találkozott legutóbb a rájátszásban a két gárda, az Alba és az Olajbányász. Akkor a döntő negyedik meccsét behúzta a vendégcsapat, és 3–1-el megszerezte a klub történetének kilencedik bajnoki címét. Érdekesség, hogy a nyolc évvel ezelőtti párharcban pályára lépők közül csak Vojvoda Dávid maradt „mutatóba”, igaz, ő akkor a vendégeket erősítette…

Az ötszörös győztes fehérváriak, akik tavaly a fináléig meneteltek, és egy ötmeccses sorozatban alulmaradtak a Falco ellen, most sem akarnak lemaradni a döntőről, s ehhez „csak” a hazai találkozóikat kell megnyerniük. Szombat este meg is nyerték az elsőt. A nyitány ideges hangulatban sok kihagyott dobással kezdődött, az első pontokat az amerikai Siyani Chambers szerezte büntetőből. Először a 6. percben vezetett a Szolnok, de a csereként érkező Vojvoda ponterősségével révén 20:14-re már ismét a vendéglátó járt előrébb. Próbáltak rohanni a hazaiak, amit többször is csak személyi hibával tudott megakadályozni az Olaj. 23:14 után remek triplákkal, 12:0-s etappal fordított az idei Magyar Kupa-győztes – fordulatos, jó tempójú és érdekes volt a meccs, ahogyan arra számítani lehetett.

Hiába vezetett szinte az egész második negyedben az Olajbányász, a harmadik negyedben rendre eredményesen játszó Alba most is nagy energiával indította a második félidőt, s a 25. percben már hat ponttal járt előrébb. Chambers diktálta a tempót, tudott is futni a fehér mezes gárda. Az egyre több hiba azt eredményezte, hogy a két-három labdányi különbség állandósult, de elsősorban a vendégek támadójátéka romlott le.

Végül Chambers betörése a 39. percben eldöntötte a meccset, a pocsékul büntetőző és a hajrában rendkívül sok hibával játszó Szolnoknak a végére nem maradt lehetősége a győzelemre. Az Alba hozta az elsőt, s ha talán nehezebben is, mint gondolhattuk, a keddi folytatáson már a Szolnokon lesz a nyomás. A végeredmény: 92:83.

A másik elődöntőben a címvédő Falco nagyon simán, 101:63-ra legyőzte a Zalaegerszeget.

Az alsóházi rájátszás 5. fordulójának eredményei:

Atomerőmű – Kecskemét 74:84

Szedeák – Kaposvár 89:94

Oroszlány – Körmend 101:90

A tabella állása:

1. Oroszlány523434–4630.864 13 
2. Körmend523455–4650.818 12 
3. Atomerőmű532451–4440.773 11 
4. Szdeák523469–4700.773 11 
5. Kecskemét532437–4180.727 10 
6. Kaposvár532440–4260.682 

A kiemelt kép forrása: nepszava.hu

Leave a Reply