Életfogytiglani börtönt kapott a volt kínai focivezér

Ítéletek születtek a kínai labdarúgás korrupciós botrányában, mégpedig igen szigorú ítéletek. A helyi szövetség egykori elnökét életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, amiért forintmilliárdoknak megfelelő összegeket fogadott el megvesztegetés keretében különböző személyektől. A többi vádlott sem úszta meg néhány évvel.

Több éve zajlott az eljárás a kínai focit alapjaiban megrázó korrupciós ügyben, hiszen a nyomozás megindulása után rövid időn belül kiderült, hogy számos érintettje van ennek a nem szép történetnek, ráadásul a legmagasabb szinteken.

A kínai állami média tájékoztatása szerint kedden hoztak ítéletet több vádlott büntetőperében és igen súlyos szankciók születtek. Az elsőrendű vádlott, Csen Hszu-juan, a Kínai Labdarúgó Szövetség egykori elnöke életfogytiglani börtönbüntetést kapott, mert mai árfolyamon 4 milliárd forintnak megfelelő összeget fogadott el különböző személyektől, elsősorban klubvezetőktől kenőpénzként. Ezért cserébe Csen a fizetők számára kedvező módon használta fel befolyását és élt hatalmával. Elsősorban mérkőzések manipulálására került sor, amelyeken olyan eredmények születtek, amik bizonyos csapatoknak nagyon jól, másoknak nagyon rosszul jöttek.

A kínai állami média által közzétett közlemény szerint Csen ezzel a milliárdos méreteket öltött korrupcióval súlyos károkat okozott az egyenlő versenyzésnek és a közrendnek. Cselekedeteinek komoly következményei voltak a kínai labdarúgásra nézve, amivel nehéz is vitatkozni, mivel azután, hogy a 2010-es évek első felében pár év alatt föl lett futtatva a kínai bajnokság nyugati sztárok tömeges leigazolásával, javarészt a hatalmas korrupció miatt amilyen gyorsan megnőtt a kínai foci lufija, olyan gyorsan ki is pukkant. Számos klub, köztük éppen regnáló bajnokcsapat is csődöt jelentett az elmúlt években, amelyekben ugyan a kínai nemzetgazdaság gyengélkedésének is szerepe volt, de hozzájárultak a vesztegetési ügyek is.

Csen Hszu-juan 2019 és 2023 között volt a kínai szövetség elnöke – ebbeli ténykedésének a tavalyi év elején ellene hozott vádemelés vetett véget. A később letartóztatott Csen egy idén januárban megjelent dokumentumfilmben vallotta be, hogy kenőpénzeket fogadott el azért cserébe, hogy bizonyos klubokat és személyeket előnyös helyzetbe juttasson.

“A szurkolók el tudják fogadni, hogy rossz a kínai labdarúgás helyzete, de nem tudják megbocsájtani a korrupciót” – mondta Csen ebben a dokumentumfilmben.

A közlemény szerint további vádlottak kaptak súlyos büntetéseket. Csen Csong-liang, a szövetség egykori magasrangú tisztségviselője 14 év, Dong Cseng, a Kínai Szuperliga egykori általános menedzsere 8 év szabadságvesztést kapott. Nem csak a labdarúgás világából marasztaltak el bűnösöket, hiszen ugyanebben a perben kapott 13 év börtönt Ju Hong-csen, a Kínai Atlétikai Szövetség volt elnöke, akit szintén korrupciós bűncselekmények miatt ültettek a vádlottak padjára.

Ahogy arra a Hszinhua hírügynökség is fölhívta a figyelmet, további ítéletek várhatóak más perekben, hiszen számos személy tárgyalása még folyamatban van. Így még nem ismeri ítéletét Li Tie, a kínai válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki játékosként a 2000-es években az angol Evertonban is megfordult. A már említett januári dokumentumfilmben Li is őszintén beszélt arról, hogy anyagi juttatásért cserébe nevezték ki őt szövetségi kapitánnyá még 2020 elején, emellett pedig több másodosztályú bajnoki mérkőzés eredményeinek manipulálásából is kivette részét, hogy ezzel segítse bizonyos klubok feljutását a legmagasabb osztályba.

A mostani ítéletek alapján Li sem reménykedhet sokkal enyhébb büntetésben, még úgy sem, hogy ő is – állítása szerint – megbánta, amit tett.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply