Darts: Komoly indulatokat korbácsolt egy transznemű játékos tornagyőzelme

Nem akármilyen ügy borzolja a kedélyeket a darts világában. A múlt hétvégén rendezték a profik szervezete, a PDC által rendezett női liga, a Women’s Series első négy fordulóját. Az egyik fordulót a holland Noa-Lynn van Leuven nyerte meg, aki transznemű. Sikere miatt több holland női játékos is visszalépett a válogatottságtól, s Martina Navratilova is megszólalt az ügyben.

A hétvégén elrajtolt a PDC Women’s Series, a női dartsjátékosok versenysorozata, aminek végén a két legjobb versenyző kvalifikálja magát a PDC decemberben rajtoló 2025-ös világbajnokságára, a ranglistát vezető játékos meghívást kap a novemberi Grand Slam of Darts nevű tornára, az elmúlt egy év eredményei alapján számított ranglista első nyolc helyezettje pedig kvalifikálja magát a júliusi női World Matchplay-re.

Összesen 24 versenyt rendeznek a női sorozatban, a hétvégén ezek közül négyet bonyolítottak le, kettőt szombaton, kettőt vasárnap. A minden idők egyik legjobb női játékosának tartott Fallon Sherrock két versenyt is megnyert, amelynek köszönhetően ötezer fontot kasszírozott a hétvégén, és az élő ranglista első helyére repítette magát. Érdekesség, hogy mindkét döntőben Beau Greavest verte, aki a másik nemzetközi szervezet, a WDF világbajnoki címvédője.

Szintén tornát nyert a hétvégén a ranglista harmadik helyén tanyázó Noa-Lynn van Leuven, aki transznemű sportolóként versenyez a nők között.

Honfitársai ezt nem nézték jó szemmel, és többen bejelentették, addig nem lépnek tábla elé a holland válogatott színeiben, amíg van Leuven is holland színekben versenyez a női mezőnyben. 

Elsőként Anca Zijlstra jelezte közösségi oldalán, hogy nem kíván a holland válogatott tagja lenni, mivel szégyelli magát, hogy egy biológiailag férfi lép a tábla elé a nők között. „Megpróbáltam elfogadni ezt, de képtelen vagyok rá. Hiszek abban, hogy a sportban mindenkinek egyenlő és tisztességes feltételekkel kell versenyeznie. Olyan keményen dolgoztunk, hogy relevánsak és versenyképesek legyünk ebben a sportágban…” – írta közösségi oldalán a limburgi játékos.

Nem sokkal később csapattársa, Aileen de Graaf is bejelentette, hogy mindaddig nem szerepel a holland válogatottban, amíg Van Leuven a nők között versenyez. „Eljön az a pont, amikor döntést kell hoznod, ha valami szembemegy az érzéseiddel. Azt kell tenned, amit helyesnek tartasz, ezért lemondom a holland válogatottban való szereplést” – közölte De Graaf. Alább egy fotón látható a holland nemzeti csapat is, a jobb szélen Van Leuvennel.

A Holland Dartsszövetség (NDB) reagált a két játékos bejelentésére, amit sajnálatosnak tart. „Megértjük, hogy mindenkinek más véleménye lehet, de mi betartjuk a szabályokat és az irányelveket. Emellett elkötelezettek vagyunk egy olyan dartssport mellett, ahol mindenki otthon érzi magát és mindenki részt vehet benne. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki jól érezze magát az NDB-nél, egy egészséges és befogadó környezetben. Nem számít a származás, a politikai hovatartozás, a nem, a szexuális irányultság, a faji vagy vallási hovatartozás sem” – olvasható az NDB közleményében.

A NOS holland közszolgálati médiatársaság sportszerkesztősége megkereste van Leuvent, aki röviden válaszolt az őt ért támadásokra, és leszögezte: ezek a beszélgetések már korábban is nagyon sok energiát emésztettek fel, majd kitért csapattársai bejelentésére.

“Nem akarok mélyebben belemenni. Ez az ő döntésük, nem az enyém. Az egyetlen sajnálatos dolog az egésszel kapcsolatban, hogy elfelejtik, én is ember vagyok.”

A holland transzneműeket képviselő szervezet, a TNN is megszólalt az ügy kapcsán. „A transznemű nők kizárásától nem lesz egyenlőbb a sport, és nem oldja meg a nők helyzetét sem.” A holland női válogatott legközelebb április 13–14-én lép tábla elé a Négy Nemzet Tornáján – egyelőre kérdéses, milyen összeállításban.

Van Leuven már néhány hete is a címlapra került, amikor első, hivatalosan női versenyzőként PDC-tornát tudott nyerni, mivel ő győzedelmeskedett az amatőrök számára kiírt Challenge Tour egyik fordulóján olyan férfi játékosokat legyőzve, mint John Henderson vagy Tytus Kanik.

Az üggyel kapcsolatban a hollandok egyik kiváló, rutinos férfi játékosa, Vincent van der Voort is elmondta a véleményét a holland közmédiának. A hosszú évek óta a profik mezőnyét erősítő játékos megérti Ziljstrát és de Graaf-ot, hogy nem akarnak transznemű versenyző ellen játszani egy női tornán, de megérti van Leuvent is.

“Noa csak azt csinálja, amit szabad. Amennyiben a múlt héten azt mondták volna nekem, hogy kopasz férfiak is indulhatnak a női versenyeken, én is mennék! Amennyiben a szövetségeknek nincs semmi kifogásuk Noa szereplése ellen, akkor ezen senkinek sem kellene problémáznia”.

Van der Voort hozzátette, hogy a hétvégén üzenetet küldött van Leuvennek tornagyőzelme után, s megkérdezte tőle, hogy érzi magát. Elmondása szerint sokat kell vele foglalkozni, hiszen mentálisan megviselik az őt ért támadások. Van der Voort szerint nagyon rossz dolog, hogy a Challenge Tour-győzelem után is főleg gyűlölködő üzeneteket kapott a transznemű dartsos.

A kirobbant botrányban váratlanul megszólalt Martina Navratilova is. A 18-szoros Grand Slam-győztes teniszlegenda azt írta X-bejegyzésében, hogy nem szabad “férfi testeknek” nők számára kiírt versenyen elindulniuk semmilyen sportágban sem. “Kérem, hogy ne legyen férfi test női versenyeken, még a dartsban sem” – írta.

A sport világában az elmúlt években többször is kérdés volt a transzneműek versenyzésének engedélyezése. Egyelőre az az uralkodó álláspont, hogy nem kellene megengedni nekik a férfiak és a nők számára kiírt versenyeken való indulást. Az úszásban már van rá példa, hogy külön transznemű versenyszámokat is szerveznek világkupa-fordulókon, azonban a sportágak nagy többsége egyelőre elzárkózik hasonló megoldás alkalmazásától.

A kiemelt kép forrása: dartsnews.com

Leave a Reply