Veszélybe került a 2032-es brisbane-i olimpia?

Egy eléggé váratlan híresztelés látott napvilágot a mai napon. Egy ausztrál újságíró azt állította, hogy Queensland állam kormánya kilátásba helyezte a 2032-es nyári olimpia brisbane-i megrendezésétől való visszalépést. Az ok természetes az anyagiakban keresendő, mivel ahogy lenni szokott, ismét jelentős költségnövekedésre van esély a játékok megszervezése kapcsán. A hírt hivatalos forrásból még nem erősítették meg és nem is cáfolták, azonban az tény, hogy az elmúlt hónapokban gyakran változtak a tervek, így a várható kiadások mértéke is.

Egy igen megdöbbentő állítást fogalmazott meg Tim Arvier, a 9News ausztrál hírcsatorna queenslandi politikai újságírója, aki az egyik mai híradóban egy külön tudósítás keretében számolt be arról, hogy az ausztráliai állam kormánya többek között annak lehetőségét sem veti el, sőt, jelenleg ezt részesíti előnyben, vagyis, hogy visszalépjenek a 2032-es nyári olimpia Brisbane-ben, az állam fővárosában történő megrendezésétől.

Az újságíró kormányzati körökből úgy értesült, hogy azért születhet meg ez az igen súlyos döntés, mert a dolgok jelenlegi állása szerint lényegesen több pénzből lehetne az olimpiát megrendezni, mint ahogy azzal 2021-ben, Brisbane pályázatának elfogadásakor számoltak, s ezt a körülményt nem lehet az infláció alakulásával indokolni.

A legfőbb kiadásnövekedést az okozhatja, hogy a korábbi tervekkel ellentétben most az az elképzelés, hogy Brisbane-ben egy teljesen új stadiont építenek az olimpia számára, amelyben a nyitó- és a záróünnepségre, valamint az atlétikai versenyekre kerülne sor. Annak idején én is beszámoltam róla, hogy az ausztrálok Brisbane évtizedek óta meglévő ikonikus stadionját, a köznyelvben csupán Gabbaként emlegetett létesítményt szeretnék átépíteni, modernizálni, hogy az legyen az olimpia központi stadionja.

Eddig úgy tűnt, hogy ennek érdekében bármire képesek a döntéshozók, még egy 1899 óta a stadion mellett álló iskolaépület lebontására és az ott működő oktatási intézmény elköltöztetésére is, amiből pedig komoly lakossági felháborodás kerekedett.

Később több terv is napvilágot látott az olimpiai stadionnal kapcsolatban. Fölvetődött a Gabba teljes lebontása és az alapokról történő újjáépítése; egy teljesen új, hipermodern stadion megépítése, ami által Brisbane és a régió új sportközponttal gazdagodhatna és egy olyan elképzelés is előkerült, ami a mai idők olimpiáival kapcsolatban az egyik, ha nem a legfőbb elvárás, hogy a versenyeket már létező helyszíneken érdemes lebonyolítani, így a meglévő stadionok, sportcsarnokok modernizálása is szóba került.

A mostani számítások szerint (amelyeket persze befolyásolhat az infláció és más tényezők is) a Gabba-stadion felújítása 2.7 milliárd ausztrál dollárba (639.9 milliárd forintba), míg egy teljesen új aréna fölhúzása 3.4 milliárd ausztrál dollárba, azaz mai árfolyamon 805.8 milliárd forintba kerülne.

A 9News értesülése szerint a queenslandi kormány köreiben jelenleg az olimpia lemondása a leginkább támogatott forgatókönyv, de természetesen egy ekkora súllyal bíró kérdésben nem lehet egyik napról a másikra dönteni. Amellett, hogy bizonyára sokan vannak Brisbane-ben és egész Ausztráliában, akik támogatják az olimpia megrendezését, így számukra egy ilyen döntés komoly csapás lenne, abból a szempontból is problémás lehet az esemény lemondása, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) anyagi kártérítést követelhet az ausztráloktól, amiért új pályázati procedúrát kell lefolytatni ezzel az olimpiával kapcsolatban.

A hírek szerint a 2032-es nyári ötkarikás játékok brisbane-i megrendezéséről a NOB és az ausztrál szereplők között kötött megállapodás nem részletezi, hogy az olimpia lemondása esetén mekkora lenne az az összeg, amelyet ki kellene fizetni, így jó eséllyel pereskedés vagy hosszas egyeztetés kezdődne meg.

Azért is nehéz döntés ez, mert az ausztrál szövetségi kormány 3 milliárd ausztrál dolláros támogatást biztosít kormánygarancia keretében az olimpia megrendezésére Queensland államnak, amely lemondás esetén ettől a nem kevés pénztől is elesne.

Éppen emiatt – ha lehet hinni a híreknek – annak van a legnagyobb esélye, hogy bár a queenslandi kormány tagjainak többsége szíve szerint visszaadná az olimpia rendezési jogát, végül mégis vállalják a világ legnagyobb sporteseményének fogadását, mert tisztában vannak azzal, hogy a lemondás egy katasztrofális forgatókönyv lenne, ami újabb komoly csapást jelentene Ausztrália megítélésére azután, hogy tavaly Victoria állam lemondta a 2026-os brit Nemzetközösségi Játékok megrendezését, szintén költségproblémákra hivatkozva.

Állítólag a queenslandi kormányt az is az olimpia melletti kiállás oldalára állíthatja végül, hogy az adófizetők számára jobban megtérülne a rendezés, mint annak lemondása.

Fontos leszögezni, hogy amikor ma, március 21-én délben ez a cikk megjelenik, hivatalos helyről sem megerősítés, sem cáfolat nem érkezett ezekhez a híresztelésekhez.

Mint ismert, Brisbane volt az első város, amely a NOB újfajta pályázati módszerével, célzott párbeszéddel szerezte meg az olimpia rendezési jogát még 2021 februárjában. Ez azt jelentette, hogy az ausztrálok tárgyalási folyamat végén megállapodtak a NOB-bal arról, hogy vállalják a 2032-es játékok megrendezését. Már anno ez a hír is nagy feltűnést keltett, hiszen számos város és ország érdeklődött az olimpia iránt, így helye lehetett volna egy klasszikus pályázati folyamatnak, amelynek végén a több kandidáló közül a NOB tagsága szavazással dönti el, melyik legyen a rendező.

Még több mint nyolc év van az olimpiáig, tehát egy mostani esetleges lemondás, amire sok esély azért nincsen, még nem okozna hatalmas fejtörést a NOB-nak, hiszen lenne idő egy új folyamatot lefolytatni, s akár Ausztrálián belül, akár a Föld másik pontján megrendezni a 2032-es seregszemlét, hiszen valószínűleg bőven akadnának érdeklődők még most is.

A legnagyobb sansz mégis arra van, hogy marad Brisbane-ben ez az olimpia, csak vannak, akiknek ez annyira nem tetszik.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply