Aggódik a WADA az oroszok alternatív sporteseménye miatt

Ülésezett a Doppingellenes Világügynökség (WADA) végrehajtó bizottsága. A tanácskozáson sok téma mellett szóba került az Oroszország által tervbe vett, sokak szerint az olimpia alternatívájának szánt Barátság Világjátékok és annak homályos doppingellenes háttere, illetve az ún. Fokozott Játékok is. A WADA mindkét eseménnyel kapcsolatban elutasító álláspontot foglal el.

A végrehajtó bizottság ülésén komoly vitát generált mind a két új verseny, hiszen a Barátság Világjátékokat a WADA és a NOB sem ismeri el hivatalos nemzetközi multisport-eseményként, vagyis a világszervezet ellenőrei nem lesznek jelen a Moszkvában és Jekatyerinburgban szeptemberre, tehát nem sokkal az olimpia utánra tervezett, de sokak szerint az oroszok által az ötkarikás játékok alternatívájának szánt eseményen, melyen számos sportágban indulhatnak különböző, főleg posztszovjet és Oroszországgal jó viszonyt ápoló országok sportolói.

A WADA már tavaly is hangoztatta, hogy aggódik a Barátság Világjátékok miatt, mert egyfelől azonosul a NOB és az olimpiai mozgalom azon szándékával, hogy az eseményre ne kerüljön sor, s az oroszok inkább az olimpián induljanak, másfelől ha megvalósul ez a verseny, akkor szinte kizárt, hogy a szervezők azt a WADA-t kérjék fel a doppingellenőrzések lefolytatására, amely tíz éve harcol Oroszországgal az államilag szervezett doppingrendszer miatt.

Napjaink nemzetközi sporteseményein alapnak számít, hogy a WADA végzi a doppingellenőrzéseket, s emiatt nincs is más szervezet, amely ilyen feladatokat vállal. Vannak egyes sportágakban külön szervezetek, amelyek szintén végeznek doppingteszteket, de a WADA hozzájárulásával. A Barátság Világjátékok kapcsán nem tudni, lesznek-e egyáltalán doppingellenőrzések, vagy pedig a sportolók teljesen szabadon, akármilyen szerrel élve indulhatnak el a versenyeken. Egy ilyen szituáció az érintett versenyzők más nemzetközi viadalokon való indulására is hatással lehet, hiszen már azon sportolókkal szemben is föl lehet lépni, akik bizonyos időn keresztül nem estek át doppingvizsgálaton vagy nem jelentek meg előírt ellenőrzésen.

Annak idején az észak-koreai súlyemelők esetében is az volt a fő félelem, hogy a nemzetközi versenyen négy év szünet után tavaly indult versenyzők semmilyen doppingtesztnek nem voltak alávetve az eltelt időben, így fönnállt a veszélye, hogy tiltott szerek segítségével értek el kiváló eredményeket. Azóta sem derült fény doppingolásra, igaz, a kubai Havannában rendezett versenyen jó eséllyel nem nagyon noszogatták a baráti Kuba részéről a sztálinista ország súlyemelőit…

De térjünk vissza a Barátság Világjátékokhoz! A WADA végrehajtó bizottsága hétfőn tartott ülésén lényegében ugyanazt az álláspontot hangoztatta, amelyet Witold Banka, az ügynökség elnöke tavaly novemberben mondott. E szerint a WADA aggasztónak tartja, hogy az eseményre nem a Doppingellenes Világkódex előírásai szerint kerülne sor, emiatt pedig az ügynökség arra kéri tagállamait, hogy tanácsolják el sportolóikat a versenyen történő indulástól.

A WADA ismételten leszögezte, hogy orosz tagszervezete, a RUSADA továbbra sem tartja be a kódex előírásait. Jelenleg nincsenek a világszervezet által akkreditált doppinglaboratóriumok Oroszországban, hiszen a moszkvai labor az államilag szervezett doppingrendszer leleplezését követően elvesztette engedélyét. “Az orosz doppingellenes rendszerbe vetett általános bizalom változatlanul alacsony” – derül ki a WADA közleményéből, melyet a hétfői vb-ülés után adott ki.

A WADA-nak ugyanakkor nem csak az oroszokkal és ezzel a versennyel szemben vannak fönntartásai, ugyanis a közelmúltban egy másik, a doppingellenes küzdelemmel nyíltan szembemenő eseményt is bejelentettek.

A végrehajtó bizottság egyhangúlag elutasította az Enhanced Games (magyarul talán legjobban Fokozott Játékoknak lehetne fordítani) elnevezésű rendezvényt, amelynek az volna a lényege, hogy a sportolók mindenféle teljesítményfokozó szereket használhatnának, s nem lenne semmilyen doppingellenőrzés. A szervezők állítása szerint az a célja ennek az új versenynek, hogy megmutassa, doppingolással mennyivel jobb teljesítményt lehet elérni bizonyos sportágakban, amelyekben fontos szerep juthat ezeknek az egyébként tiltólistás anyagoknak. A végrehajtó bizottság tagjai veszélyesnek és felelőtlennek minősítették ezt az eseményt, hiszen a doppingolással nem csak az a probléma, hogy fölborítja az egyenlő versenyt, hanem az adott sportoló egészségére is negatív hatással lehet.

A Fokozott Játékokat egy Ayron D’Souza névre hallgató ausztrál üzletember találta ki tavaly júniusban. Eredetileg idén került volna sor az eseményre, de most úgy tűnik, leghamarabb jövőre rendeznék meg. Ugyanakkor egyelőre inkább tűnik fantáziálásnak, mintsem komoly tervnek, hogy egy ilyen meghökkentő rendezvényt tető alá hozzanak. A szervezők komoly pénzdíjakat ajánlanak mindazoknak, akik elindulnak a versenyen, s akadnak is olyan sportolók, akiket nem hagy közömbösen ez az esemény.

James Magnussen visszavonult ausztrál úszó jelentette be elsőként, hogy célul tűzte ki az 50 méteres gyorsúszás világrekordjának megdöntését, amely persze nem válna hivatalos világcsúccsá, már csak a tiltott szerek potenciális használata miatt sem. Leisel Jones, az ausztrál úszás egy másik korábbi sztárja túlságosan kockázatosnak tartja ezt a sajátos versenyt, ezért nem indulna, de kíváncsi arra, hogy doppingszerek segítségével milyen időket lehet elérni.

Tény és való, hogy érdekes megfigyeléseket lehetne tenni azzal kapcsolatban, hogy a doppingoló úszók, de akár futók, esetleg kerékpárosok milyen időket tudnának teljesíteni, s ezek az idők mennyivel lennének jobbak a tisztán elért időeredményeknél, hiszen arra azért nagy pénzben lehetne fogadni, hogy jobb idők születnének egy ilyen környezetben.

A WADA azonban mindent meg akar tenni ennek a versenynek a meghiúsítása érdekében. A végrehajtó bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy szigorú szankciókat fognak kilátásba helyezni azokkal a sportolókkal szemben, akik elindulnak ezen az eseményen, s az őket felkészítő edzőket is büntetnék. A cél az, hogy ne lehessen olyan versenyt rendezni, amely a sport minden szabályát figyelmen kívül hagyja.

Arról is döntöttek az ülésen, hogy a nemzeti doppingellenes szervezeteket fölkérik arra, hogy azokat a sportolókat, akik elindulnának a Fokozott Játékokon, sűrűbben ellenőrizzék a verseny előtt, közben és után is.

A doppingellenes küzdelem tehát folytatódik, s új szintre is lép.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply