Valter Attila újabb jó eredménye, sportlövősikerek és egy kis kézilabda – Hétvégi Összefoglaló

Március első hétvégéjén is volt mit nézni a tévében, hiszen számos sportágban került sor rangos és nagy téttel bíró versenyekre. A Hétvégi Összefoglaló eme cikkében szó lesz kerékpárról, sportlövészetről, kézilabdáról, atlétikáról és még motorozni is fogunk egy kicsit. Tartsatok velem!

Kerékpár: Valter Attila újabb jó eredménye

Mit lehet mondani, amikor egy 25 éves – a szó fizikai értelmében – kis szlovén zsebre teszi a világot? Bár Tadej Pogacar toronymagas esélyesként érkezett a Sienában és környékén rendezett Strade Bianchéra, az egyik legnívósabb egynaposra az idei kerékpáros naptárban, hosszú hónapok óta nem versenyzett, így eddig nem volt lehetősége lenyűgözni minket. Már-már el is szoktunk tőle, ő azonban a verseny előtt is „képben volt”, hiszen egy interjúban már a rajt előtt elárulta, hol fog támadni. Így is lett, a Monte Sante Marie-n váltott tempót, apró részlet, hogy még 81 (!) kilométer hátra volt a 215-ből. Felvetődik persze a kérdés, mi a legfőbb oka és magyarázata, hogy egy egyébként is emberfeletti teljesítményt igénylő sportág krémjénél is ennyivel jobb legyen valaki. Különleges edzésmódszerek? Speciális táplálékkiegészítők? Egyszerűen születni kell erre, és a genetika magyaráz meg mindent? Vagy esetleg egy lelki motor, amely felülírhatja a fizikai adottságokat? A válaszban talán mindegyikből van egy kicsi, mindenesetre eszméletlen megélni ezt a mértékű dominanciát.

Az időjárás úgy alakult, hogy a lehető legjobban megkeverje a kártyákat, hiszen a kaotikus vagy a hektikus jelzővel lehetne leírni a szombati körülményeket Toszkánában. Hol szakadt az eső, hol verőfényes napsütésben kellett tekernie a mezőnynek, a csapadék ráadásul jelentősen rontotta az útviszonyokat a 15 murvás szektoron.

A verseny egyik magyarja, a negyedik Stradéján induló Fetter Erik nem bírta a főmezőny tempóját, így korán leszakadt. Nem így Valter Attila, aki Pogacar szökése után nem sokkal a szívbajt hozta a magyar szurkolókra és csapatára, a Vismára, de nem sokkal később fel tudott zárkózni a Pogacart üldöző csoportra – a későbbiekben ezt többször is „eljátszotta”. Végül a riválisok megtörték az ellenállását, a tavalyi 5. hely után ezúttal 19. lett, míg Fetter Erik nem ért célba.

A szlovént természetesen senkinek sem volt esélye becserkészni, így 2022 után ismét megnyerte a sienai egynapost.

Pogacar dominanciáját az mutatja a legjobban, hogy a Strade Bianche 17 éves történetében korábban a legnagyobb különbségű, 42 másodperces diadalt még 2012-ben a svájci Fabian Cancellara aratta, az UAE bringása pedig ezúttal 2:44 perccel előzte meg a második helyezettet.

Kerékpár: Több versenyen is remekeltek a magyarok

Az ettől az évtől az osztrák Rapso Knittelfeld klubcsapatát erősítő 23 esztendős Zsankó Petra február elején még dubai meghívásos versenyen lett harmadik a világbajnok Lotte Kopecky és a korábbi Európa-bajnok Lorena Wiebes mögött, a héten pedig már a nemzetközi szövetség (UCI) horvátországi egynaposain szerepelt.

Vasárnap idénybeli második „hivatalos” viadalán, a Porec és Tar közötti 108 kilométeres megmérettetésen szerepelt és győzött 18 fős élcsoportból – írja az MTI a procyclingstats adatai alapján. Az MTI megkeresésére Zsankó Petra elmondta, ez a verseny hasonló volt, mint a szerdai, amelyen 19. lett: sok volt a szökési kísérlet, ő pedig mindenképpen be akart kerülni abba a csoportba, amely el tud szakadni.

„A lábaim jók voltak, szerencsére az utolsó hegyen el is tudtam menni. A szerdai napot nagyon sajnáltam, mert még az utolsó három kilométeren belül is szökésben voltam a lengyel bajnokkal, de befogtak minket. Akkor rossz pozícióba kerültem, és nem tudtam már előre menni, de a mai nap kárpótolt” – fogalmazott.

Dina Márton, az ATT Investments kerekese szombaton kilencedik hellyel kezdte a Visit South Aegean Islands elnevezésű kétnapos görögországi viadalt, amelynek vasárnapi második szakaszán harmadikként ért célba, így összetettben a negyedik lett.

Sportlövészet: Péni István Eb-ezüstérmes és olimpiai induló

Péni István a második helyen végzett a férfi puskások versenyében a Győrben rendezett légfegyveres Európa-bajnokságon, és ezzel megszerezte az olimpiai kvótát.

Péni István úgy lépett tovább másodikként a férfiak alapversenyéből, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a döntős helye, ugyanis kiegyensúlyozott, magas szintű teljesítményt nyújtott. A 632.3 kör olyan eredmény, amely után a legritkább esetben kell számolgatni, ezúttal mégis szükség volt a kockás füzetre, mert az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy az UTE sportlövője már a döntő előtt biztossá teszi olimpiai indulását.

Végül négy, korábban már kvótát szerzett jutott be a nyolcas fináléba, vagyis négyen csatáztak az indulási jogokért – naná, hogy megtelt a Magvassy-csarnok lelátója. A helyszíni bemondónak ezúttal nem is kellett különösebben fokoznia a hangulatot, megtették helyette a nagy tízesek, amelyeket Péni István gyakorlatilag futószalagon szállított. A kvótára pályázó riválisokat viszont megbéklyózta a tét, közülük került ki az első két kieső, ezzel eldőlt, hogy Péni István megszerezte az olimpiai kvótát!

A szakértő közönség persze azonnal éljenzésben tört ki, kolompszó is hallatszott a lelátóról, de a magyar puskás még nem örülhetett, elvégre szeretett volna dobogóra állni. Kissné Oroszi Edit tanítványa a folytatásban is jól koncentrált, és miután a kvótája után az érmét is biztossá tette, stílszerűen 10.9-cel zárta le a döntőt. Patrik Jány ellépett, de a második helynek is nagyon örült Péni István, aki a győztessel szinkronban emelte magasba puskáját.

Ráadásul nem ez volt az egyetlen ezüstérmünk pénteken az Európa-bajnokságon, ugyanis a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összeállítású női puskacsapatunk is második lett a hagyományos csapatversenyben.

Szombaton sem maradtunk érmek nélkül, mivel a magyar női pisztolyos csapat nagy hátrányból fölállva legyőzte az ukránokat, ezzel Európa-bajnok lett.

Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam és Major Veronika biztosan, már a selejtező első lövésétől kezdve hittek benne, hogy győzhetnek. Elvégre a csütörtöki hagyományos csapatversenyben már szereztek egy aranyérmet Győrben, de ők kettőt akartak.

És nemcsak akarták, hanem tettek is érte. Tízpontos hátrányban sem törtek meg a mieink, úgy érezték, elég volt a „bemelegítésből”, a folytatásban egymást érték a nagy tízesek. Ahogy egyre magabiztosabbá váltak pisztolyosaink, úgy bizonytalanodtak el az ukránok, az időkérés ellenére sem kerültek egyenesbe. A hazai közönség vastapsa adta az ütemet, a magyar csapat nagyon elkapta a ritmust, és sorozatban ötször két pontot szerezve egyenlített.

Aztán ismét elléptek az ukránok, karnyújtásnyira kerültek az aranyéremtől, de újfent bizonyították a mieink, hogy kötélből vannak az idegeik. Miközben a lelátón mindenki visszafojtotta a lélegzetét, 15:11-ről fordított a magyar trió az egyik fél 16. pontjáig tartó párharcban – mint Jákó Miriam mondta, legalább izgalmas show-t csináltak…

A Polgár János, Tátrai-Fejes Miklós, Trájer Szabolcs összeállítású magyar trió a férfi pisztolyosok 10 méteres csapatversenyében 3. helyezést ért el.

Meglepő ez az érem, mivel előzetesen nem számítottak rá a szakemberek. Legfőképpen azért, mert a csütörtöki egyéni versenyben a csapat mindhárom tagja messze volt a legjobbaktól és a mezőny második felében végzett. Az egyéni eredmények alapján összeálló hagyományos csapatversenyben pedig csupán a 14. helyen végzett a magyar hármas.

A szombati versenyen aztán az együttes borította a papírformát. Első lépésként a viadal első, rangsoroló részében 570 körrel sikerült elcsípnie az utolsó továbbjutó helyet, a nyolcadik pozíciót Tátrai-Fejeséknek, akik egyetlen körrel előzték meg a kilencedik bolgárokat.

A negyeddöntős folytatásban három körrel jobb eredményt produkált a csapat, elsősorban a 2022-es Eb-n bronzérmes Tátrai-Fejes Miklósnak köszönhetően, aki 96 körös első tízes sorozata után hibátlan, 100 körös teljesítményt nyújtott. Az 573 kör a negyedik helyre volt elég, ami azt jelentette, hogy az elődöntőben folytathatta szereplését az együttes.

Ott Polgárnak és Trájernek nem jött ki a lépés és végül 563 körrel negyedikek lettek a magyarok, akiknek viszont a bronzmérkőzésen volt lehetőségük a javításra. Az egyik fél 16. pontjáig tartó, Lettország elleni éremcsatára a magyar hármas tagjai nagyon felszívták magukat. A meccs első körétől koncentráltan és jól lőttek, s gyorsan előnybe kerültek, majd kifejezetten erős sorozatokkal folyamatosan növelték előnyüket, így végül simán, 16:8-ra győztek.

Bronzérmet nyert a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összeállítású magyar trió is a női puskások szombati csapatversenyében.

A magyar női puskás trió a hagyományos csapatverseny ezüstérmével a tarsolyában kezdte meg a szombati nem hagyományos viadalt. A négy szakaszból álló verseny első körében, a rangsoroló részben a mieink közel kerültek a kieséshez, miután Bajos Gitta második tízes sorozata gyengébbre sikerült (101.8 kör) és csupán 625.3 kört ért el a trió. A továbbjutás aztán – a kilencedikhez képest két tizedes előnnyel – a nyolcadik eredménnyel meglett. Ez pedig minden bizonnyal megnyugtatta a csapatot, amely a negyeddöntőben egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 630.4 körös eredménye pedig a legjobb volt a mezőnyben.

Az elődöntőbe jutás így egy pillanatig sem forgott veszélyben, a harmadik szakasz viszont ismét kicsit visszafogottabban sikerült. Mészárosék ekkor 626.6 kört lőttek, amivel a negyedikek lettek, s ezzel a bronzéremért csaphattak össze az elődöntőben harmadik norvégokkal.

Az éremcsata óriási izgalmakat tartogatott, 11:9 után a magyarok két sorozatot is megnyertek, és 15:9-nél egyetlen pontra kerültek a sikertől. A rivális azonban nem adta fel és 15:13-ra felzárkózott, a következő sorozat aztán döntetlennel zárult, a pontosztozkodás pedig a magyar csapat 16:14-es sikerét jelentette.

Ugyancsak bronzérmes lett a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású férfi puskás együttes is.

A nem hagyományos csapatverseny négy részből áll, és a rangsoroló szakasszal kezdődött, melyben 13 csapat három-három versenyzője lépett lőállásba. Minden puskásnak húsz lövést kellett leadnia, eredményeiket pedig összesítették és a legjobb nyolc jutott a negyeddöntőbe.

A magyar trió a pénteken egyéniben ezüstérmet és olimpiai kvótát szerző Péni István vezérletével 627.3 kört ért el – mely az UTE klasszisa 211.6 kört tett „bele” –, ami hetedik helyet és továbbjutást ért.

A negyeddöntőben ismét húsz-húsz lövés várt minden sportolóra és a cél a legjobb négy közé kerülés volt. A magyaroknál ebben a körben is Péni volt a legjobb (211.2 kör), és összességében sikerült javítaniuk, 627.8 körös eredményükkel pedig a még éppen továbbjutó negyedik pozíciót kaparintották meg.

Ezek után következett az elődöntő, melyben újabb húsz-húsz lövést adtak le a puskások. Péniék ezúttal 625.6 kört produkáltak, amivel a negyedikek lettek, ez pedig azt jelentette, hogy a helyosztón a német hármassal csaphattak össze a bronzéremért.

Az éremmérkőzésen sorozatonként a jobb eredményt elérő egység két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy ponttal gazdagodtak a triók. A csata az egyik fél 16. pontjáig tartott és egy idő után úgy tűnt, hogy a Maximilian Dallinger, Max Ohlenburger, Maximilian Ulbrich összetételű német csapat szerzi majd meg a medáliát, ugyanis már 12:8-ra is vezetett. Innen azonban Peklerék pillanatai következtek, sorozatban három kört sikerült megnyerniük, így 14:12-nél a győzelem kapujába kerültek. A rivális azonban egyenlíteni tudott, a mindent eldöntő sorozat viszont a magyar csapatnak sikerült jobban, ezzel a Hammerl, Pekler, Péni egységé lett a bronzérem.

A magyar felnőtt válogatott így hét éremmel és egy olimpiai kvótával zárta a győri viadalt. A szombati csapatversenyeken a Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Major Veronika összetételű női pisztolyos csapat győzött, a férfi pisztolyosok mellett pedig a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású férfi puskás és a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összetételű női puskás egység is harmadik lett. Pénteken Péni egyéniben nyert ezüstérmet, egyúttal olimpiai indulási jogot, a Bajos, Dénes, Mészáros hármas pedig a hagyományos csapatversenyben lett második, csütörtökön pedig a női pisztolyosok megnyerték a hagyományos csapatversenyt.

Mindenkinek gratulálunk!

Kézilabda: Sima magyar győzelem Svájcban

A magyar női kézilabda-válogatott az Eurokupában játszott második összecsapáson is legyőzte Svájcot, ezúttal idegenben 35:27-re. Az egy hónap múlva esedékes olimpiai selejtezőre készülő csapatunk sikere csak a hajrában vált egyértelművé.

Hasonlóan gyenge első félidőt produkált szombaton a magyar női válogatott Svájcban, mint tette azt néhány nappal korábban Tatabányán, amikor története legnagyobb győzelmét aratta az alpesi ország csapata ellen (38:26), végül mégis nagy különbséggel nyert az Európa-kupában.

Ahogy arra Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány utalt, az akkor kimaradó Janurik Kinga az első találkozón 43 százalékkal védő Szemerey Zsófit, Juhász Gréta pedig Debreczeni-Klivinyi Kingát váltotta az utazó keretben, míg Háfra Noémi ezúttal sem kapott lehetőséget.

Jó ritmusban kezdtek a mieink Gümligenben, de az első percekben csak az egyenlítésre futotta tőlük, hátul ezúttal is nehezen boldogultak a svájci átlövésekkel és Malin Altherrel. A magyar védelem nagyon indiszponált volt, a beálló Tabea Schmid elég szabadon mozgott a védők gyűrűjében, de ahogy bele-belehibáztak a játékba az alpesiek, jöttek a gyors magyar gólok, és negyedóra elteltével elkezdett nőni a különbség. Az első meccs hőse, az akkor tíz gólig jutó Kuczora Csenge formája mit sem változott: ugyanolyan lendülettel játszott, mint legutóbb, és már az első félidőben ötnél járt. Aztán ahogy jöttek a cserék, újra jöttek a hibák is – a svájciak 5:0-s sorozattal büntették meg a majdnem hétperces magyar gólcsendet.

Ezek után csak a szerencsének volt köszönhető, hogy a svájci fordítást követően még így is magyar előnnyel vághattunk neki a második félidőnek. A szünet után Vámos Petra és Simon Petra vette vállára a csapatot – a Loki irányítója megállíthatatlannak bizonyult és végül kilenc találattal a mieink legeredményesebbje lett –, míg hátul Janurik védései is kellettek, hogy ismét három legyen közte. Bár a különbség szépen lassan nőni kezdett, sok volt a magyar hiba, Sladana Djokovic pedig többször is bravúrral hárított a hazai kapuban. A mieink sikere így csak a végjátékban vált biztossá, amikor először lett hat, majd hét gól közte (23:30), innen pedig már nem volt visszaút. A magyar csapat nehezen, de hatodszor is legyőzte Svájcot, és remélhetőleg ennél sokkal jobb játékkal rukkol majd ki egy hónap múlva a debreceni olimpiai selejtezőn…

Atlétika: Érem nélkül zártak a magyarok a fedettpályás vb-n

Péntektől vasárnapig Glasgow adott otthont a fedettpályás atlétikai világbajnokságnak. A magyar csapatban tízen szerepeltek, de éremszerzésre nem sok esély mutatkozott. Végül nem is sikerült dobogós eredményt elérni, s már annak is örülni kell, hogy egyáltalán voltak magyar döntősök.

A legjobb hazai eredményt Molnár Attila érte el, aki a férfi 400 méteres síkfutásban az 5. helyen végzett. Sporttörténelmi volt már a döntős szereplés is, hiszen korábban magyar futó ezen a távon nem jutott be vb-fináléba. Molnár Attila országos csúccsal jutott be a döntőbe, ahol nemcsak rajta múlt, hogy harmadik fellépése is hasonlóan jól sikerüljön az ismét telt házas Emirates Arenában, azonban a táv felénél Joao Coelho bezárta őt, kizökkentve a ritmusából, amivel sajnos elúszott neki a 46 másodpercen belüli eredmény. A vége 46.11 és bravúros ötödik hely lett.

Vasárnap került sor a női 60 méteres gátfutás küzdelmeire, amelyben Kerekes Gréta és a szabadtéren Eb-ezüstérmes Kozák Luca volt érdekelt.

Kozák Lucának fantasztikusan sikerült az elődöntő, a legjobbkor futotta meg idei legjobbját, 7.95-tel a hetedik helyen bejutott a fináléba. Kerekes Gréta 18. lett, a téli formája az elmúlt évek megpróbáltatásainak fényében biztatónak mondható. Kozák Luca a fináléban is jól tartotta magát a világ legjobbjaival csatázva, de az ötödik gát után mintha elfáradt volna, így a nyolcadik hely lett az övé (8.01 mp). Az aranyérmes Devynne Charlton 7.65-re javította saját világcsúcsát.

A sportok királynője ismét bizonyította sokszínűségét, 32 ország szerzett érmet, 15 nemzet ünnepelhetett világbajnokot a 26 versenyszám során. A tíz fős magyar csapat legjobb eredményét a már említett Molnár Attila szolgáltatta, aki döntőbe jutásával történelmet írt 400 méteren, és az ötödik lett.

Motorsport: Magyar bronzéremmel zárult a SuperEnduro-vb junior kategóriája

A hátunk mögött hagyott hétvégén Newcastle-ben fejeződött be a hét állomásból álló SuperEnduro-világbajnoki sorozat 2023/2024-es kiírása. A mezőnynek magyar tagjai is voltak, s nem kellett csalódni az eredmények miatt.

A p1race.hu tájékoztatása szerint a Prestige kategóriában Szőke Márk a múlt heti alkalomhoz hasonlóan ezúttal sem volt ott a mezőnyben a műtétje miatt, míg Zsigovits Norbertnek óriási pechje volt: a 23 éves versenyzőnek az első edzésen meghibásodott a motorja, és mivel nem tudták megjavítani, nem tudott visszatérni a pályára.

Ennek következtében csak a juniorok között induló Liszka Rolandnak tudtunk szurkolni, aki a tabella harmadik helyéről várhatta a zárófordulót. A 19 éves motoros előnye 14 pont volt Serra Fernández előtt, rajta kívül Milan Schmüsernek és Raúl Guimerának volt esélye megelőzni őt. Az időmérőn technikai hibával küszködve 6,301 másodperccel volt lassabb a legjobb időt elérő Ashton Brightmore-nál, így az ötödik legjobb pozícióból indulhatott az első, illetve a harmadik futamon. Az üldözők közül Guimera a második, Fernández a negyedik, míg Schmüser a hatodik legkedvezőbb helyről várhatta a rajtot ezeken a versenyeken.

Billy Bolt 59 pontos előnnyel érkezett a hazai versenyére, így adott esetben már a Superpole-on is bebiztosíthatta világbajnoki címét. Ez meg is történt, ugyanis 34,264 másodperces idejével 91 ezreddel megverte honfitársát, Johnny Walkert, így előnye 60 egységre nőtt. Mindez azt jelentette, hogy a jóval kevesebb győzelemmel rendelkező Walker már nem érhette utol, így már az est elején megkezdődhetett az ünneplés. Bolt összességében és zsinórban is negyedszer ért fel a csúcsra.

Az első futamon Bolt ugyan hibázgatott, de összességében rendkívül magabiztosan győzött. A másodikon jóval nehezebb dolga volt, hiszen az elején beszorult a mezőny végére. Így pedig csak a hajrában tudta megelőzni Walkert, aki annyira megzavarodott, hogy Manuel Lettenbichlertől is kikapott, aki bebiztosította az összetettbeli harmadik pozíciót. A világbajnok aztán a harmadik futamot is könnyedén megnyerte Lettenbichler és Walker előtt, így hibátlan teljesítménnyel zárta a fordulót.

A Junior kategória első futamán Liszka Roland ugyan egy pillanatra a harmadik helyen is volt, de végül ötödikként jött el. A futam nagy részét ebben a pozícióban töltötte, a hajrában viszont három ellenfelét is megelőzte, így a második helyen zárta a futamot. Ennek köszönhetően 16 pontra növelte előnyét Fernándezzel szemben. A viadalt Brightmore nyerte, annak ellenére, hogy az elején elég nagyot esett. A brit versenyző ezzel 35 egységre növelte előnyét a mindössze ötödikként célba érő Suff Sellával szemben.

A második futamon Liszka Roland egy pillanatra vezetett, aztán viszont Brightmore megelőzte, ráadásul estek is előtte, így visszaesett Robert Crayston mögé. Nem sokkal később Sella is elment mellette, agy már csak a negyedik pozícióban haladt, de egyrészt Fernández előtt, másrészt aztán megelőzte Craystont. Liszka azonban utána megakadt, így visszaesett az ötödik helyre, közvetlenül Fernández mögé. Schmüsert aztán mindketten megelőzték, de Liszka Rolandot megbüntették, ezért ötödik lett, így a magyar versenyző előnye ismét 12 pontra csökkent. Brightmore magabiztosan megnyerte a versenyt, így egy futammal a vége előtt bebiztosította végső győzelmét.

Az utolsó futamon Liszka Roland ötödikként jött el. Fernández a negyedik helyen haladt, majd megelőzte Schmüsert, ám közvetlenül utána elesett, így visszaesett a magyar mögé. A 19 éves pilóta megőrizte ezt a pozíciót, de végül harmadikként rangsorolták, így negyedik lett a fordulót tekintve. Ami pedig ennél is fontosabb, megtartotta a bronzérmes pozíciót az összetettben. Az első helyért óriási csata zajlott: egészen a legvégéig Sella vezetett, de végül Brightmore lehajrázta őt, ezért úgy tűnt, hogy triplázik, de kapott egy 2 perces büntetést, mert elhagyta a pályát, aminek következtében csak negyedik lett.

A kiemelt kép forrása: index.hu

Leave a Reply