Darts: Megszakadt Luke Humphries nagy sorozata

A szokásoknak megfelelően március első hétvégéjén került sor a profi darts legnagyobb létszámú és legkülönlegesebb tornájára, a UK Openre. A versenyen minden forduló párosításait sorsolással döntötték el, így több rangadóra is sor került, de emellett akadtak meglepetésemberek is. A végső győztes kiléte is meglepetés, hiszen az előzetesen nem az esélyesek közé sorolt Dimitri van den Bergh tudta megnyerni a sportág FA-kupájának is nevezett eseményt, miután egy drámai döntőben legyőzte Luke Humphriest. A világbajnok előző négy majordöntőjét egyaránt megnyerte, az ötödik siker azonban most elmaradt.

158 játékos vágott neki március 1. és 3. között a 2024-es UK Opennek a délnyugat-angliai Mineheadben található Butlin’s Resort üdülőközpontban. Eredetileg 160-an indulhattak volna a versenyen, azonban a karrierjét egy éve szüneteltető Adrian Lewis, valamint Adam Hunt visszaléptek a küzdelmektől, helyükre pedig nem hívtak meg senkit. Ennek köszönhetően Jacques Labre és Jarred Cole játék nélkül jutottak be a 2. fordulóba.

A verseny mezőnye úgy állt össze, hogy a 128 profi játékos automatikusan bekerült (közülük léptek vissza ketten), hozzájuk pedig 8 dartsos csatlakozott a PDC második vonalának is nevezett Challenge Tour-sorozat tavalyi ranglistája alapján, s ugyanennyien kerültek be a 16-23 éves játékosok számára rendezett Development Tour tavalyi rangsora alapján is. 16 játékos a Riley’s Amatőr Selejtezőn keresztül kvalifikálhatta magát – ennek keretében Nagy-Britannia különböző kocsmáiban rendeztek versenyeket, melyeknek a győztesei utazhattak el Mineheadbe.

A világranglista 97-128. helyén álló játékosoknak, a Challenge és a Development Tour-ról, valamint az amatőr kvalifikációból érkezett indulóknak az 1. fordulóban kellett megkezdeniük szereplésüket, azaz helyi idő szerint már péntek délelőtt tábla elé kellett állniuk. A 2. körben a világranglista 65-96. helyezettjei kapcsolódtak be a küzdelmekbe, akiket a 3. fordulóban a 33-64. hely között álló dartsosok követtek. A világ 32 legmagasabban rangsorolt versenyzőjének csak pénteken este, a 4. fordulóban kellett először tábla elé állniuk.

Az első három forduló párosításait előre kisorsolták, a 4. körtől kezdve viszont szokás szerint fordulónként került sor egy-egy sorsolásra, mivel semmilyen kiemelés sem volt ezen a versenyen. Ez magában hordozta annak lehetőségét, hogy már a 4. fordulóban, azaz a legjobb 64 között csúcsrangadók jöjjenek össze.

Mielőtt még rátérnénk a nagyok szereplésére, röviden összegezzük, mi is történt pénteken délután, azaz az első három fordulóban!

Már az 1. fordulóban több ismert névvel találkozhattunk, hiszen többek között ott volt a mezőnyben az amerikai Danny Lauby, a holland-svéd Jeffrey de Graaf, a francia Thibault Tricole, a korábbi amatőr világbajnok Christian Kist és a tavalyi amatőr-vb-n döntős Chris Landman is. Már ebben a körben történtek meglepetések, hiszen kiesett az említett de Graaf, aki pedig a profi világbajnokságon egészen jól szerepelt. Búcsúzott két amatőr világbajnok is, hiszen a szintén említett Kist és a profik közé idén visszakerülő Jelle Klaasen sem tudta sikerrel abszolválni első mérkőzését. Meglepetésnek nevezhető még Rusty-Jake Rodriguez sima veresége, akit az évekig profi, ám az elmúlt esztendőkben nagyon visszaesett Ron Meulenkamp tudott 6:1-re legyőzni. A legnagyobb meglepetésnek azonban a lengyel Sebastian Bialecki korai búcsúja tekinthető. A fiatal dartsosnak a UK Open a kedvenc tornája, hiszen 2021-ben a legjobb 64-ig, 2022-ben viszont már a legjobb 8-ig menetelt és dobott kilencnyilast is. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is az 1. forduló jelentette számára a végállomást, mivel 6:4-re kikapott a mindössze 17 éves amatőr játékostól, Jenson Walkertől.

A 2. fordulóban jobbára papírforma-eredmények születtek, de azért akadt egy-két meglepetés itt is. Mindenképpen meglepetésnek nevezhető a friss amatőr világbajnok, de január óta profinak számító belga Andy Baetens kiesése, akit az angol Brett Claydon győzött le 6:4 arányban. Győzelemmel kezdte szereplését a visszalépések következtében az 1. kört játék nélkül abszolváló Jacques Labre, aki egy meglehetősen alacsony színvonalú nagyszínpadi mérkőzésen 6:4-re verte a jelentős PDC-rutinnal rendelkező Steve Lennont.

A 3. fordulóban is folytatódott az írek vesszőfutása, hiszen Lennon búcsúja után az ország másik tapasztalt profi dartsosa sem tudott maradandót alkotni. William O’Connor 2022-ben elődöntős volt a UK Openen, éppen ezért nagyon nagy volt számára a tét, mivel az előző kettő esztendő eredményein alapuló világranglistáról éppen ezt a szereplését, mármint az érte járt pénzjutalmat vonták le, azaz egy korai kiesés esetén mindenképpen pozíciókat bukott volna. Végül ez be is következett, mivel az ír leget sem tudott nyerni Mensur Suljovic ellen – 6:0-ra győzött a minden hájjal megkent osztrák. Komoly meglepetést ért el a dán Benjamin Drue Reus is, aki idén került be a profik 128-as mezőnyébe. A skandináv dartsos Callan Rydz ellen nyert 6:5-re. Korai kieséssel zárta pályafutása alighanem utolsó UK Openjét Steve Beaton. Az év végén visszavonuló angol játékos ugyanis 6:5-ös vereséget szenvedett Josh Payne-től. Sokak bánatára búcsúzott a friss szenior világbajnok közönségkedvenc, John Henderson is. A skót Hegylakó a jelen egyik nagy ígéretétől, Gian van Veen-től szenvedett 6:3-as vereséget. A győztesek között akadt egy amatőr selejtezőből bejutott játékos is, hiszen a már több PDC-tornán is látott amerikai Leonard Gates Jim Williams 6:2-es legyőzésével bejutott a 4. fordulóba.

Abba a 4. fordulóba, melyben tehát a legjobb 32 játékos is becsatlakozott a versenybe. Számos olyan párosítás jött össze a sorsolás alapján, amelyre egy kiemelés és ágrajz alapján zajló tornán aligha kerülhetett volna sor már a legjobb 64 között. A világbajnok, világelső, a UK Openen 2021-ben döntőt játszott Luke Humphries a holland padlizsánfiú, Dirk van Duijvenbode ellen lépett a nagyszínpadra. Az angol 3:0-ás rohammal indította az összecsapást, majd ellenfele egalizált, ám ezután Humphries négy leget nyert zsinórban, s ezzel el is döntötte a mérkőzést, mivel van Duijvenbode-nak erre már nem volt válasza. 10:7-re győzött az angol.

Komoly csúcsrangadóra került sor a 2-es táblán. Mivel ekkor már csak négy mérkőzés fért egy színpadra, s a szervezők szerint volt négy fontosabb mérkőzés ennél, ezért csak az interneten közvetített kisebb színpadra került Michael Smith és Joe Cullen összecsapása. A két angol sztár remek mérkőzést vívott egymással, mely 10:7-es Smith-győzelemmel ért véget. Győzelemmel kezdte szereplését a darts új felfedezettje, Luke Littler is, aki a 2021-es győztes James Wade ellen már 8:2-re is vezetett, végül pedig 10:7-re tudott nyerni. Nagyon sima sikerrel vette a számára első akadályt a Masters-győztes Stephen Bunting, aki Danny Laubyt verte 10:3 arányban. Továbbjutott Dimitri van den Bergh is, aki Brendan Dolan ellen 10:8-as sikert aratott, mint ahogy győzött a skótok két nagy sztárja, a mostanában sokat szenvedő Peter Wright és Gary Anderson is. Győzelemmel kezdett a címvédő Andrew Gilding is, aki Josh Payne-t verte 10:7-re.

Akadtak viszont nagynevű búcsúzók is. Közülük mindenképpen kiemelendő a háromszoros győztes Michael van Gerwen, aki jól láthatóan vállproblémákkal küzdött Mensur Suljovic ellen, emiatt nem volt képes a tőle megszokott színvonalú játékot nyújtani, ezt pedig az osztrák kihasználta és 10:7-es győzelemmel jutott be a legjobb 32 közé. Elvérzett Gerwyn Price is, aki döntő legben, azaz 10:9-re kapott ki Martin Schindlertől. Meglepetésnek nevezhető még Ryan Searle búcsúja is, aki szintén 10:9-es vereséget szenvedett Graham Ushertől. Komoly meglepetésnek nevezhetnénk azt is, hogy a dán Benjamin Drue Reus 10:7-re legyőzte José de Sousát, de a portugállal kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy évek óta csak keresi régi önmagát, így lassan már egyetlen vereségén sem lepődhetünk meg. A dán ellenben első UK Openjén rögtön a legjobb 32 között találta magát.

Szombaton délután került sor az 5. fordulóra, melynek párosításait még pénteken késő este kisorsolták a nagyszínpadon. Ismét számos igen erős mérkőzés jött össze, s nem is csalódhattunk a színvonalban. Az előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartott játékosok közül Luke Humphries, Luke Littler, Nathan Aspinall, Rob Cross és Gary Anderson is sikerrel vették az újabb akadályt, búcsúzott viszont két korábbi győztes is. A címvédő Andrew Gildingnek eleve nehéz mérkőzésre kellett számítania Peter Wright ellen, de arra aligha gondolt, hogy 10:1-es zakóba fog beleszaladni a skóttal szemben. Ugyancsak a legjobb 32 jelentette a végállomást a 2022-es győztes Danny Noppert számára is, aki több leggel is vezetett, ám végül 10:9-re alulmaradt Martin Lukemannel szemben. Ezzel eldőlt, hogy a holland jelentősen visszaesik a világranglistán, mivel nála is ugyanaz a szabály jött elő, mint O’Connornál. A nem kevés pénzdíj levonása miatt a 7.-ről a 13. helyre esett vissza a legfrissebb világranglistán.

Kiesett Michael Smith is, akit az a Luke Woodhouse győzött le 10:9-re, aki előző este Raymond van Barneveld személyében egy másik korábbi világbajnokot is búcsúztatott. Nagy csatában jutott tovább Stephen Bunting, s kellemes meglepetést okozva a tavaly nagyon gyengén muzsikált Mervyn King is életjeleket adott magáról, mivel Krzysztof Ratajski ellen aratott 10:9-es győzelmével ő is a legjobb 16 közé jutott.

Szombat este került sor a nyolcaddöntőkre. Itt igazából egyetlen komoly meglepetés történt, ez pedig az, hogy Martin Lukeman 10:5-re legyőzte az évet nagyszerűen kezdő Gary Andersont. A tar angol elsősorban egészen remek, 70% fölötti kiszállózásának köszönhette sikerét, így életében először jutott be a legjobb nyolc közé a UK Openen, Andersonnak azonban tovább kell várnia arra, hogy 2018 után ismét elhódítsa a darts FA-kupáját. Az esélyesek közül Luke Humphries 10:4-re verte Mervyn Kinget, Rob Cross ugyanilyen arányban diadalmaskodott a 2022-ben elődöntős Keane Barry fölött és Luke Littlernek sem okozott gondot Dave Chisnall legyőzése, melyet 10:5 arányban tett meg. Óriási küzdelemben jutott tovább Stephen Bunting, aki Peter Wrightot csak döntő legben tudta két vállra fektetni, s ugyancsak nagy csatában jutott be a negyeddöntőbe Damon Heta is, aki Gian van Veent verte 10:8 arányban.

Vasárnap délután került sor a legjobb nyolc küzdelmeire, ahol egymással került szembe az ekkor a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott két játékos: Stephen Bunting és Luke Humphries. Ehhez képest bántóan egyoldalú mérkőzést láthattunk, hiszen Humphries nem kegyelmezett ellenfelének és 10:2-es győzelemmel jutott be a legjobb négy közé. A világelső sorrendben 10:3-as, 10:4-es és 10:2-es sikerrel jutott el az elődöntőig, azaz egyre inkább az lehetett az ember benyomása, hogy ismét abban a bombaformában van, amit tavaly ősszel és az idei világbajnokság nagy részében is láthattunk tőle – tudjuk, hogy annak mi lett a vége.

Tovább javíthatta az angol esélyeit az, hogy honfitársa, Luke Littler kiesett. A 17 éves játékos a mérkőzés nagy részében vezetett Damon Heta ellen, ám a végig bőven 100 fölötti átlagokat hozó összecsapás utolsó legjeit az ausztrál bírta jobban, aki 10:8-as sikerével bejutott a legjobb négy közé. Nagy meglepetésre kiesett Rob Cross is, akit a villámkezű közönségkedvenc, Ricky Evans győzött le 10:7-re – Evans először jutott elődöntőbe majortornán. A negyedik továbbjutó Dimitri van den Bergh volt, aki Martin Lukemant verte 10:5-re.

Littler 10 nyilasa Heta ellen:

A tegnap esti elődöntőkben két sima győzelmet láthattunk, hiszen Humphries 11:2-re kiütötte Evanst, van den Bergh pedig 11:6-os diadalt aratott Heta fölött. A döntőben tehát a világelső és világbajnok, illetve a belgák első számú játékosa feszült egymásnak.

Az esélyek előzetesen egyértelműen Humphries mellett szóltak, hiszen játszi könnyedséggel verekedte át magát igazából mindenkin, aki az útjába került, s ismét azt a arcát mutatta, amelyet az elmúlt fél évben láthattunk tőle. Mint ismert, az angol megnyerte a World Grand Prix-t, a Grand Slam of Darts-ot és a Players Championship Finals-t is, majd idén a világbajnokságon sem talált legyőzőre, azaz zsinórban négy majordöntőjét tudta megnyerni. Kevesen voltak képesek korábban sorozatban öt nagy tornán abszolválni a finálét, vagyis Humphries nagy tettet hajthatott volna végre.

Csakhogy van den Bergh nem volt hajlandó föltett kezekkel föllépni a színpadra, s hamar jelentős előnyre tett szert. Humphries a mérkőzés első felében nem találta azt a fantasztikus dobóformát, amellyel a torna korábbi szakaszában annyira hatékonynak bizonyult. Ellenfele tökéletesen kihasználta ezt, így a mások szünetben már 7:3-as vezetésre tett szert. Humphries azonban számos alkalommal bizonyította már, hogy nagy küzdő, s így tett tegnap este is. Már 8:4-es hátrányban is volt, amikor megkezdte a fölzárkózást. Nagyon erőssé vált a játéka, hiszen több leget is 4-5 kör alatt oldott meg, de azért mindehhez kellett van den Bergh visszaesése is.

Csakhamar 8:8 állt az eredményjelzőn, s ekkor van den Berghen kívül nem nagyon akadt senki, aki komolyan elhitte volna, hogy nem Humphries lesz a UK Open győztese. Az angol azonban nem bírta hozni a kezdését a 17. legben, így 9:8-ra, majd pedig 10:8-ra a belga vezetett. Van den Bergh-nek a 19. legben nem kevesebb mint öt darab meccsnyila volt, ám mindet elrontotta, ellenfele pedig szépíteni tudott. 10:9-nél ismét dobhatott a tornagyőzelemért a belga, ám újabb meccsnyilat rontott, Humphries pedig ismét egalizált. Jöhetett a döntő leg, amely komoly izgalmakat hozott, hiszen már Humphries-nak is voltak meccsnyilai, de végül van den Bergh keze remegett meg kevésbé, így ő tudta megnyerni a UK Opent, s a 2020-as World Matchplay után második majortornáját tudta megnyerni. Luke Humphries négy, zsinórban megnyert majordöntő után szenvedett ismét vereséget, ám ezért elsősorban saját magát hibáztathatja, mivel a mérkőzés korai szakaszában nagyon elengedte ellenfelét, fölzárkózása pedig későinek bizonyult az elrontott meccsnyilak miatt.

Mivel azonban közvetlen üldözői lényegesen gyengébben szerepeltek nála, ezért Luke Humphries tovább növelte előnyét a világranglista élén. Dimitri van den Bergh a 14. helyről kezdte meg a tornát, győzelmének köszönhetően azonban ma már a 7. pozíciót foglalja el, ami nagy szó azután, hogy tavaly nem muzsikált túlságosan jól.

A UK Open tehát idén is komoly izgalmakat hozott és zsinórban ez volt a harmadik év, amikor döntő legben dőlt el a végső győzelem sorsa.

A profi dartsosok számára a következő majortorna a június végén esedékes páros-világbajnokság lesz, egyéni szinten pedig a júliusi World Matchplay. Addig is a most következő hétvégén megkezdődik és egész tavasszal dübörögni fog a European Tour, s a Premier League, illetve a Players Championship fordulói is követni fogják egymást.

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply