Valter Attila szenzációs évkezdése, súlyos kosárlabda-vereség és egy kis kézilabda – Hétvégi Összefoglaló

Február utolsó hétvégéjén sem unatkozhattak a hazai sportrajongók, hiszen világszerte többfelé lehetett magyaroknak szurkolni. Szerencsére a kiváló eredmények most sem maradtak el, elég csak Valter Attilának az emirátusokbeli kerékpáros körversenyen elért eredményére gondolni. A Hétvégi Összefoglalóban emellett szó esik még a férfi kosárlabdázók nehéz Európa-bajnoki selejtezőjéről, a női bajnokság eredményeiről, valamint a kézilabda, a jégkorong, a rövidpályás gyorskorcsolya és a socca történéseiről is. Tartsatok velünk!

Kerékpár: Valter Attila 5. lett idei első versenyén

Valter Attila az 5. helyen zárta vasárnap az Egyesült Arab Emírségek országúti kerékpáros körversenyét, amelynek utolsó etapján ötödikként tekert célba a hegyi befutóban.

Az egyhetes viadal második hegyi szakaszán El-Ajnból vágott neki a mezőny a 161 kilométeres távnak, amelynek jelentős része sík volt, oldalszéllel „megspékelve”. Az esélyesek együtt értek a közel 11 kilométer hosszú, 6.7 százalékos átlagmeredekségű Dzsebel Hafit lábához. Valter Attila szerdán az ugyancsak hegyi befutós Dzsebel Dzsaiszon hatodik lett, s a vasárnapi napot a 11. helyről várta összetettben, lemaradása 39 másodperc volt az éllovas, így piros trikós ausztrál Jay Vine (UAE) mögött.

Már a Dzsebel Hafit első kilométerein faragta a mezőnyt a Decathlon AG2R La Mondiale diktálta nagy tempó, Vine és csapattársa, a harmadik helyen álló Brandon McNulty is korán leszakadt. Rajtuk kívül is többen megrogytak az első tízből a sorozatos ritmusváltásoktól, miközben Valter Attila okosan helyezkedett, két és fél kilométerrel a cél előtt pedig ő maga támadott. Felváltva indultak meg az élcsoport tagjai, s a jó ütemben támadó Lennert Van Eetvelt szólóban nyerte meg a szakaszt. Sőt, a Lotto Dstny belga kerekese – aki kettő napja a szakasz közben begyűjtött időjóváírásokkal csúszott be a legjobb tízbe – sikerével az összetettben is diadalmaskodott.

Valter Attila az utolsó fél kilométeren utánaeredt, ám riválisai beérték, így az üldözőcsoporttal ért be 22 másodperc hátránnyal, és ötödik lett. Összetettben pedig – a procyclingstats szakportál adatai alapján – ugyancsak az 5. helyre lépett előre 34 másodperc lemaradással – az első osztálynak számító World Tour-sorozat keretében rendezett versenyen ez pályafutása eddigi legjobb összetett eredménye.

„Nagy célokkal érkeztem ide, hiszen a világ egyik legerősebb sorában nem egyszerű lehetőséget kapni, ha pedig megkapod, jól teszed ha élsz vele. Az első szakasz végén lévő esés nem hozta meg a kedvem a verseny további részéhez, de ez is része a sportnak. Sokkal többet készültem ahhoz, hogy egy bukfenc elvegye a kedvem!” – kezdte értékelését saját közösségi oldalán Valter Attila.

Az időfutamot még kisebb húzódásokkal, de nem hátráltató sebekkel teljesítette, és a hétfői esés után vissza is kapta a motivációját, hiszen, mint írja: „Szuper látni a fejlődést egy olyan számban, ami nem az erősségem. Ennyi elég is volt, hogy a motivációm visszabillenjen a helyére.”

„Az első, furcsának mondható hegyi befutón elég könnyen sikerült az élmezőnnyel megérkezni az utolsó méterekre. Hiányzott egy kis önbizalom és bátorság, mert szebb helyezés is bennem volt” – értékelte a verseny harmadik szakaszát, amelyen szezon során először zárt a legjobb tíz között.

A következő három etap egyaránt sprintbefutót hozott, s azok Valter Attila számára a versenyre jellemzően teltek: vagy nyugodt, nagyon könnyű tempóban haladt a mezőnnyel, vagy stresszes, szélbefújásos száguldozás kerekedett belőle, ennek ellenére közreműködött abban is, hogy a csapat pénteken elérje előszámú célját, azaz szakaszt nyerjen a sprinter Olav Kooij.

„Duplán örültem a sikerének, hiszen elég nagy nyomást helyeztem ismét magamra, ebből pedig lejött egy kicsi. Az utolsó szakasz is a szelezésről szólt, a hegy lábáig. Úgy érzem, óriási lépés a karrieremben, hogy ott tudok lenni az élbolyban az ilyen szakaszokon – magyarázta a magyar versenyző. – Konkrétan rettegtem ezektől a szeles helyzetektől, számomra ez az egyik legnehezebb része a sportágnak. Hála a csapatnak, vasárnap az összes szakadásnak a jó végén voltam, a hegyen pedig bizonyítottam, leginkább magamnak, hogy fel tudom venni a versenyt a legjobbakkal komolyabb emelkedődön is.”

Valter Attila azzal zárta értékelését, hogy nagyon elégedetten utazik haza Magyarországra néhány napra, mielőtt továbbindul Sienába, ahol egyik kedvenc versenyén a Strade Bianchén vesz részt szombaton. Valter Attila tavaly az ötödik, egy évvel korábban a 4. helyen zárt a Siena körüli „hatodik Monumentumnak” tartott klasszikus egynaposon.

A versenyen a tervek szerint Fetter Erik (Polti Kométa) is indul a magyarok közül.

Férfi kosárlabda: Súlyos vereség az olaszok ellen

Az első félidő alapján váratlanul, egyben arculcsapásként ért minket és a szurkolókat is, amit a Magyarország–Olaszország férfi Európa-bajnoki selejtező harmadik negyedében láttunk. Ebben a tíz percben a dél-európaiak átrohantak a mieinken, akik kilenc dobott pontra 28-at kaptak, s ezzel el is döntötték a mérkőzést.

A feldobás előtt még volt egy részsiker, aminek örülhettünk, ugyanis a szerdán a magyarokat öt ponttal legyőző Izland két másodpercre volt attól, hogy hibátlanul zárja az első Eb-ablakot, ám mivel a török-bosnyák Tarik Biberovic duplája a gyűrűben kötött ki, mégis a hazaiak örülhettek Isztambulban szombat délután. Talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy a mieinknek nem jött volna jól az északiak bravúrgyőzelme…

Fontos volt, hogy az olaszok elleni legutóbbi súlyos vereség (öt éve 34 ponttal kaptunk ki) emléke ne legyen semmiféle hatással Hanga Ádámékra. A Crvena zvezda klasszisa ezúttal irányítóposzton kezdett, s rendkívül sokat vállalt, úgy tűnik, ő érezte a leginkább, hogy a gárda élére kell állnia. Achille Polonara kosarára Hanga-ziccer jött válaszul, majd az olasz újból betalált, látszott, lesz bajunk a Bologna magasemberével. Golomán György remek triplájára Amadeo Tessitori és Polonara is hasonlóval felelt, hat ponttal megléptek a vendégek. Sajnos nem a legjobb ritmusban kezdte a meccset a piros mezes magyar csapat – több dobásunk a gyűrűt sem találta el –, nem úgy Somogyi Ádám, aki amint beállt, gyönyörű kosarat szerzett a támadóidő lejártakor. A két évvel ezelőtti Eb-n nyolcadik helyen záró fehér mezesek szövetségi kapitánya, Gianmarco Pozzecco a 16. percben kért időt először, mert felkapaszkodtunk, majd Perl Zoltán trojkájával már mi vezettünk (30:29). Megélénkült a meccs és a közönség is, Mikael Hopkins távolija után először volt hangrobbanásszerű reakció a nézőktől (33:31).

Precízebbek, koncentráltabbak voltak az olaszok, s jobban, keményebben is védekeztek ekkor, de egy ponttal mégis mi vezettünk a nagyszünetben – ami után jött a feketeleves.

Gyors hét ponttal nyitottak a vendégek, 37:43, miközben a mieink és a közönség is elégedetlenkedett a játékvezetők teljesítményével. Hanga zsákolt, de már tíz volt oda, védekezésben sok volt a hiba nálunk, Gasper Okorn szövetségi kapitánynak kellett magához hívnia a csapatát, mert kezdett elúszni a meccs. Nem segített az időkérés, 18 pontra nőtt a vendégelőny, mert nem tudtunk betalálni (fordulás után nyolc perc alatt négy pontot jegyezhettünk a magyar csapatnál). A húsz ponttal elvesztett játékrész után már nem igazán lehettek illúzióink, főleg azután, hogy a negyedik negyedben több mint öt perces magyar gólcsendet és az önbizalomtól duzzadó dél-európai együttes örömjátékát kellett nézni. Az összeszokottság és a taktika alaposabb ismerete mutatkozott meg leginkább a játékban, a kétszeres Eb-győztes olaszok egyértelműen érettebb, modernebb kosárlabdát játszottak, s végül könnyedén nyertek.

S hogy mennyire szomjazza a sikert, s áll a csapat mellett a hazai kosártársadalom, azt a meccs vége megmutatta: a 21 pontos vereség ellenére is felállva köszönte meg a találkozón nyújtott teljesítményt a szombathelyi publikum.

Női kosárlabda: Ismét nyert a Diósgyőr

Tízpontos győzelmet aratott a Győr a női kosárlabda NB I szombati játéknapján. A többi meccsen nyerni tudott a Diósgyőr, a Szekszárd, a Sopron és a BEAC is.

Kiegyenlített küzdelmet hozott a Győr és a Pécs ütközete, ahol a szoros első negyed után a hazaiak tudtak sebességet váltani, s a nagyszünetben már kilenc pont volt az előnyük. A fordulás után összeszedte magát a baranyai együttes, s az utolsó játékrész előtt öt pontra csökkentette a hátrányát. Ezzel viszont nem mentek sokra a pécsiek, mivel a végjáték a hazaiaké volt, akik 10 pontos győzelmet ünnepelhettek az utolsó dudaszó után. A győriek legjobbja a 25 pontos kanadai kiválóság, Bridget Carleton volt, míg a másik oldalon a 17, illetve 16 pontot szóró Avery Williams, Sydney Wallace kettős emelkedett ki a mezőnyből.

Az erős hazai kezdés után összekapta magát a listavezető, eddig hibátlan Diósgyőr otthonában vendégeskedő TFSE-MTK: a fővárosi együttes a 23 pontot szóró Szabó Fanni vezérletével a második, majd a harmadik játékrészt is megnyerte, s egy pontra feljött a borsodiak mögé. A hazaiak – akik a hét közben még az Euroligában játszottak – ezek után ismét beleerősítettek, s ha nehezen is, de kicsikarták a győzelmet lelkesen kosarazó ellenfelükkel szemben.

A kifejezetten szoros és színvonalas első három negyed után teljesen szétesett a Vasas a záró játékrészben, s ezt könyörtelenül kihasználta a vendég Szekszárd, amely Kathryn Westbeld vezetésével 24 ponttal válaszolt a hazaiak 7 pontjára. A végeredmény 15 pontos vendégsiker lett, az utolsó negyed láttán megérdemelten.

Nem borult a papírforma Sopronban, ahol a hazai együttes 35 pontot számolt a vendég Ceglédre. A 80 pontig jutó soproniak legjobbja a 15 pontos Varga Alíz volt, míg a ceglédiek közül a 18 pontot dobó Chryslin Carr emelkedett ki.

Végül, de nem utolsósorban a litván légiósok remeklése sem volt elég a Szigetszentmiklósnak a BEAC otthonában. A vendégeknél úgy Martyna Petrenaite, mint Santa Baltkojiene 22 pontot szórt, de a mérkőzést egy ponttal az újbudai gárda nyerte meg.

A 15. forduló eredményei:

Győr – Pécs 98:88

Diósgyőr – TFSE-MTK 64:58

Sopron – Cegléd 80:45

Vasas – Szekszárd 60:75

BEAC – Szigetszentmiklós 75:74

A bajnokság állása:

1. Diósgyőr15151130–84630 1.000 
2. Győr151321287–103728 0.933 
3. Szekszárd151051159–99325 0.833 
4. Sopron151051210–91625 0.833 
5. Pécs15961169–101624 0.800 
6. TFSE-MTK15871101–103423 0.767 
7. Vasas15510872–109620 0.667 
8. BEAC154111016–122819 0.633 
9. Szigetszentmiklós15114904–121816 0.533 
10. Cegléd1515759–122315 0.500 
Férfi kézilabda: Nem botlottak a nagyok

A Telekom Veszprém 41:33-ra nyert a Gyöngyös vendégeként a férfi kézilabda NB I szombati játéknapján. A Szeged magabiztosan, 42:28-ra győzött a sereghajtó Fejér-B.Á.L. Veszprém ellen, a Csurgó a NEKA, míg a Tatabánya a Dabas otthonában diadalmaskodott.

A Gyöngyös nagyjából bő tíz percig tudta tartani a lépést a vendégekkel, ezt követően a Veszprém fokozatosan növelte az előnyét. A félidei ötgólos különbségből végül nyolc lett, a Veszprém 41:33-ra nyert, ezzel továbbra is veretlenül vezeti a tabellát. A mérkőzés legjobb dobója Jehia el-Dera volt, aki mind a hét lövését gólra váltotta, míg Nedim Remili hat találatig jutott a vendégeknél, csakúgy, mint Ubornyák Dávid és Martin Potisk a Gyöngyösnél.

A második helyen álló Szeged saját közönsége előtt 42:28-ra győzött a sereghajtó Fejér-B.Á.L. Veszprém ellen. Szilágyi Benjámin mind a nyolc lövését gólra váltva járult hozzá a magabiztos hazai sikerhez.

A 17. forduló eredményei:

Gyöngyös – Veszprém 33:41

Szeged – Fejér-B.Á.L. Veszprém 42:28

Budakalász – Balatonfüred 27:21

Eger – PLER 28:24

Dabas – Tatabánya 30:35

NEKA – Csurgó 21:29

Ferencváros – Komló 40:28

A bajnokság állása:

1. Veszprém1717701–453+24834
2. Szeged16142578–461+11728
3. Tatabánya17125522–476+4624
4. Csurgó17926492–488+420
5. Ferencváros15915486–442+4419
6. Budakalász1798476–493–1718
7. Balatonfüred1789444–462–1816
8. Dabas17719482–505–2315
9. Gyöngyös16628474–504–3014
10. NEKA17611446–479–3312
11. Eger17611432–528–9612
12. Komló17512450–507–5710
13. PLER173212454–533–798
14. Fejér-B.Á.L. Veszprém17215451–557–1064
Jégkorong: Az Újpest visszavágott a Diósgyőrnek

Az Újpest visszavágott a DVTK-nak a pénteki vereségért: a lila-fehérek 4:3-ra nyertek a Jegesmedvék vendégeként a jégkorong Erste Liga vasárnapi játéknapján, egyúttal véget vetettek a miskolciak hatmeccses győzelmi szériájának. A Gyergyó, a Csíkszereda és a Brassó hazai győzelemmel folytatta szereplését.

Szombaton két mérkőzést rendeztek, ezek egyaránt erdélyi győzelmet hoztak: a Gyergyó a DEAC-ot, a Csíkszereda a Dunaújvárost ütötte ki.

A vasárnapi eredmények:

Diósgyőr – Újpest 3:4

Brassó – FEHA19 3:0

Csíkszereda – DEAC 1:0

Gyergyó – Dunaújváros 6:1

A szombati eredmények:

Csíkszereda – Dunaújváros 8:1

Gyergyó – DEAC 6:2

A bajnokság állása:

1. Ferencváros4023539158–103+5582 
2. Brassó42243213139–105+3480 
3. Gyergyó42214512157–130+2776 
4. Csíkszereda42213513157–132+2571 
5. Újpest40184414119–113+666 
6. Diósgyőr42167316136–13665 
7. Budapest Jégkorong Akadémia40174415136–124+1263 
8. DEAC41134321119–141–2250 
9. Dunaújváros41872695–162–6731 
10. FEHA19404642673–143–7028 
Rövidpályás gyorskorcsolya: Somodi Maja és a magyar női váltó is junior világbajnok lett

Somodi Maja aranyérmet nyert szombaton 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók Gdanskban zajló junior-világbajnokságán.

A magyar felnőttválogatott alapembere a csütörtöki selejtezőből meglepetésre nem jutott tovább a leghosszabb távon, azonban szombat délelőtt mindkét reményfutamát megnyerve javított, így jutott a legjobb 25 versenyzőt felvonultató elődöntőbe.

A 19 éves Somodi Maja továbbjutó helyen korcsolyázva ugyan elesett az elődöntőben, de szabálytalankodtak vele szemben, ezért a zsűri a fináléba juttatta, ott pedig remekül versenyezve mind a hét riválisát megelőzve diadalmaskodott. 

Végi Diána Laura a kisdöntőben szerepelt, ott másodikként célba érve tizedik lett összesítésben.

Az 500 méteres sprinttávon is Somodi Maja szerepelt a legjobban a magyarok közül: a kisdöntőt megnyerve hatodikként zárt.

A váltók közül egyedül a női négyes jutott a vasárnapi fináléba: a férfikvartett a pénteki negyeddöntőben búcsúzott, míg a vegyes csapatot az elődöntőben szabálytalanság miatt kizárták, így kilencedik lett. A Schönborn Melinda, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura alkotta női staféta viszont a szombati elődöntőben a dél-koreai, a holland és a japán riválisát is megelőzve futamgyőztesként lépett a legjobb négy közé.

A vasárnap megrendezett finálét végig dominálták a mi lányaink, akik végül több mint egy másodpercet vertek az olaszokra, ezzel pedig megnyerték a világbajnoki döntőt. A taljánok mellett még a házigazda lengyelek állhattak a dobogóra.

A magyar csapat tehát két aranyéremmel zárta a junior világbajnokságot, s ebben a két sikerben Somodi Majának egyaránt szerepe volt. Ezek a kiváló eredmények bizakodásra adhatnak okot a sportág hazai jövőjét illetően azután, hogy a Liu-fivérek távozása és Jászapáti Petra hosszas betegeskedése miatt jelenleg az is nagy eredmény, ha sikerül érmet szerezni felnőtt szinten egy fontos versenyen.

Ezúton is gratulálunk a lányoknak a szép eredményekhez!

Socca: Ezüstérmes lett a magyar válogatott a Copa Americán

A Mexikóban zajló Copa Américán a magyar socca-válogatott, a kieséses szakaszban Panama és az Egyesült Államok legyőzése után Belgiumot is elintézte és bejutott a fináléba. A házigazda, vb-bronzérmes mexikóiakkal már a csoportkörben megmérkőztek a mieink, magyar idő szerint ma éjjel 1-kor jöhetett az újabb összecsapás, ezúttal az aranyéremért.

A Cancúnban rendezett döntőn mexikói játékvezetők dirigáltak. A meccs fegyelmezett játékkal és Szacskó László védéseivel indult, majd a 15. percben egy pontos távoli lövéssel Mexikó szerzett vezetést Hernández révén. A jól szervezett magyar védekezés miatt kevés helyzet alakult ki mindkét oldalon. A meccs hajrájában Petrics Branko egyenlíthetett volna, de a hazaiak kapusa kétszer is hárítani tudott. Szinte az ellentámadásból a másik oldalon egy védőn megpattanó labdát Damian vágott a hálóba.

A játék képe alapján Mexikó megérdemelten nyerte az első Socca Copa Américát, de a magyar válogatott is remekül helyt állt és ezüstéremmel térhetnek haza, a harmadik helyen Chile végzett. A magyar csapat legeredményesebb játékosa, Vörös-Torma Martin combizomhúzódás miatt kénytelen volt kihagyni a döntőt, de így is ő lett a torna gólkirálya 6 góllal.

Ezúton is gratulálunk a csapatnak a nagyszerű eredményhez!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu/Getty Images

Leave a Reply