A sítársadalom összefogása a fönntarthatóságért

A Nemzetközi Sí és Hódeszka Szövetség (FIS) a napokban bejelentette, hogy Hatásprogram címen egy olyan projektet indít, amelynek célja a sísport fönntarthatóbbá és zöldebbé tétele. Bár a program alapvetően környezetvédelmi szempontokat tartalmaz, az élet más területeire vonatkozólag is lefekteti mindazt, amit a döntéshozók szeretnének elérni a közeljövőben.

A Hatásprogram a 2024 és 2026 közötti időszakra vonatkozik és rövid-, közép-, illetve hosszútávú projekteket és célokat fogalmaz meg. Lényegében egy útitervről van szó, amellyel az a FIS célja, hogy a jövő generációi is élvezhessék a havas sportágak által biztosított élményt azoknak természetes közegében.

“Személy szerint büszke vagyok a Hatásprogram mindenre kiterjedő víziójára. A FIS-nek, mint szervezetnek, felelőssége, hogy sürgős lépéseket tegyen az éghajlatváltozással kapcsolatban, amely nem csak azt az élőhelyet fenyegeti, amelytől sportunk függ, hanem az emberiség életmódját is” – jelentette ki Johan Eliasch, a FIS elnöke.

Bár a programnak elsősorban környezetvédelmi szempontjai vannak, az elnök hozzátette, az is a szövetség kötelessége, hogy biztosítsa a sportolók jólétét, védje a havas sportágakban és azok környezetében dolgozók emberi jogait. A FIS Hatásprogramja egy akciótervben határozza meg, hogyan kell kezelni ezeket a kihívásokat.

A FIS szerint a Hatásprogramban szereplő kulcsfontosságú prioritások és célok elősegítik a téli sportokban érdekelt felek bevonását és iránymutatását. A dokumentum középpontjában az az egyetemes alapelv áll, hogy mindannyian a természet részei vagyunk és minden döntésünk hatással van a Földre. A szövetség állásfoglalása szerint csak közös munkával csökkenthetjük az éghajlatra gyakorolt hatásunkat, megoszthatjuk a megoldásokat, és alkalmazhatunk regeneráló gyakorlatokat.

A programban foglalt kulcsfontosságú célok a következők:

  • A FIS tevékenységei és eseményei által generált karbonlábnyom csökkentése és a klímaváltozás szembeni küzdelmet, vagy az ahhoz való alkalmazkodást támogató célzott akciók támogatása a nemzeti szövetségekkel és a versenyszervezőkkel együttműködve
  • A biológiai sokféleség és a természet megőrzésének elősegítése természet-helyreállítási programokban való részvételen keresztül
  • Oktatás szervezése a klímaváltozás, a természetvédelem, az integráció és a védelem tudatosítása, valamint a fönntarthatósági tudatosság és ismeretek gyarapítása érdekében a téli sportok közösségén belül
  • A javak és szolgáltatások felelős forrásból történő biztosítása a téli sportok, mint iparág negatív környezeti és társadalmi hatásainak mérséklése érdekében
  • Éves hatásjelentés elkészítése az előrehaladás megosztása és az átláthatóság biztosítása érdekében

A program kulcsfontosságú eleme, hogy a FIS-nek folyamatosan számolnia és csökkentenie kell közvetlen karbonlábnyomát és együtt kell működnie, valamint támogatnia kell a nemzeti síszövetségeket és a versenyszervezőket abban, hogy ők is csökkenteni tudják saját károsanyag-kibocsátásukat, illetve a környezetre gyakorolt hatásukat. A FIS személyre szabott támogatást biztosít, hogy segíteni tudjon tagjainak karbonlábnyomuk kiszámításában, valamint fönntarthatósági tervek és eszközkészletek összeállításában ezeknek a számoknak a csökkentésére.

Az insidethegames.biz honlapon közzétett közlemény szerint a nemzetközi szövetség erősen fókuszál saját tevékenységeinek közvetlen környezeti hatásaira, különös tekintettel arra a korábban megfogalmazott célra, hogy 2040-re karbonsemleges működést érjen el.

“Ez az operatív terv lehetővé teszi számunkra, hogy egy új és hatásos irányvonalat vázoljunk fel. Ez az első lépés egy felelősségteljesebb jövő felé. Folyamatosan fejlődni fog a program, ahogy az adatok gyűlnek, a tudomány pedig fejlődik. Mindenekelőtt csapatmunka lesz ez a FIS, a tagszövetségek és minden érintett részvételével” – mondta Susanna Sieff, a FIS fenntarthatósági igazgatója.

Mint a szövetség közleménye zárásként fogalmaz, a Hatásprogram egy 360 fokos, holisztikus megközelítése a fönntarthatóságnak. A környezeti elemek mellett a FIS nagy hangsúlyt kíván helyezni a társadalmi és gazdasági változásokra is, mivel ezeknek ugyanakkora hatásuk van a környezetre, mint a klímaváltozásnak vagy a hulladékfeldolgozásnak. Éppen ezért ezeken a területeken is számos akciót és konkrét célt kívánnak végrehajtani, illetve elérni.

A sport azon kevés globális kulturális mechanizmusok egyike, amelyek a biztonságosabb, igazságosabb jövőt biztosító társadalmi átalakulást irányíthatják. Óriási lehetőség kínálkozik a sportban rejlő hatalmas átalakulási potenciál kiaknázására, és a FIS célja, hogy maximalizálja ezt a ritka esélyt, hogy pozitív és inspiráló vezető szerepet töltsön be mind társadalmi, mind környezeti kérdésekben.

A sísportok világa tehát nagy hangsúlyt óhajt fordítani a jelen és a jövő kihívásainak kezelésére, amire szükség is volna, mert most is láthatjuk, hogy vannak olyan hegyvidékek, amelyek pár éve még síparadicsomoknak számítottak, ám a melegedés hatására manapság nincs rajtuk egész télen összefüggő hóréteg, pláne olyan vastagságú nem, amin síelni lehetne. Csak bízni lehet abban, hogy ez a program nem fogja alulmúlni a hozzá fűzött reményeket, elvárásokat.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / FIS

Leave a Reply