Henderson menekülése, Benzema gyengélkedése – Máris összeomlóban a szaúdi focibiznisz?

Egy évvel ezelőtt és tavaly nyáron is attól volt hangos az átigazolási piac, hogy Szaúd-Arábia különböző klubjai európai, afrikai és dél-amerikai sztárok sokaságát tudták magukhoz édesgetni nyilván nem aprópénzért. A szaúdi bajnokság ezzel elég nagy szintet lépett előre, ám úgy tűnik, ez a szintugrás, mivel elsősorban piaci és nem sportszakmai alapokon nyugodott, egyben ki is pukkasztotta a közel-keleti ország egy év alatt nagyon nagyra fölfújt lufiját. A mostani januári átigazolási ablak egyelőre nem a szaúdiak további előrenyomulásáról szól, hanem inkább arról, hogy több nagynevű labdarúgó is elhagyhatja mostani csapatát. Jordan Henderson már meg is tette ezt, s Karim Benzema teljesítményét is sok kritika éri, ami miatt ő is a távozás mellett dönthet.

Karim Benzema, Sadio Mané, Neymar, N’Golo Kanté, Roberto Firmino, Rijád Máhrez – csak néhány év azon, korábban az európai topligákban pallérozódott játékosok közül, akik tavaly nyáron Szaúd-Arábiába tették át székhelyüket. Nagyon nagy üzletet csináltak a szaúdi klubok, s azt lehetett gondolni, hogy a közel-keleti ország addig nem túl nívós bajnoksága a legerősebb Európán kívüli ligák közé emelkedhet. Piaci értelemben ez meg is történt, hiszen ma már alig akad olyan ország a világon, ahol ne lehetne élőben nézni a szaúdi bajnokság meccseit, s tény és való, hogy a nagy sztárok rajongói közül sokan követik kedvenceiket ilyen-olyan módon szaúdi időszakukban is.

A legfrissebb hírek szerint azonban a szaúdi focibiznisz finoman szólva is megtorpant, s több sztár már megbánta, hogy hat hónappal ezelőtt oda igazolt. Egyelőre az a legfőbb kérdés, hogy ez csak apró földrengések sorozata, amelyek összességében véve nem ingatják meg a szaúdi sportstratégia egyik, ha nem a legfőbb pillérét, vagy pedig egy igazi turbulencia, ami akár a kínaiak 2010-es évekbeli próbálkozásához hasonló végkifejletet hozhat.

Benzema a média zűrzavarának kellős közepén találta magát

A legtöbb beszédtémát mindenképpen Karim Benzema helyzete szolgáltatja. A francia világbajnok, többszörös Bajnokok Ligája-győztes csatár tavaly nyáron hagyta el a Real Madridot az al-Ittihád kedvéért. Csakhogy Benzema most kikerült a szaúdi klub keretéből, mivel Marcelo Gallardo vezetőedző szerint ellógott egy edzést. A valóság az, hogy a francia focista családjával együtt Mauritius szigetén töltötte szabadságát, ám egy súlyos károkat okozott erős ciklon miatt töröltek minden repülőjáratot, így ott ragadtak.

Benzemának ugyanakkor a szezon első fele sem alakult túl jól, ami francia sportújságírók véleménye szerint elsősorban annak tudható be, hogy nem tudta megfelelően kezelni azt a hatalmas médianyomást és figyelmet, amely a dzsiddai székhelyű csapathoz történt igazolásától kezdve rendre érte őt, s erre csak rátett egy lapáttal, hogy miután nem hozta a tőle elvárt teljesítményt, negatív kritikák kereszttüzébe is került. Bár a gall csatár 15 mérkőzésen 9 gólt szerzett, ami arányaiban véve nem olyan rossz, ám sok szaúdi és külföldi is azt veti a szemére, hogy ez a teljesítmény nem arányos azzal a 200 millió euróra taksált összeggel, amelyért tavaly nyáron kettő évre megszerezte játékjogát az al-Ittihád. A dzsiddai csapat amúgy címvédő létére nem szerepel jól az idei bajnokságban, hiszen csak a 7. helyen áll, s önmagában ez a vérszegény szereplés sem gyakorol jó hatást Benzemára.

A 2022-es aranylabdás számára minden bizonnyal az is komoly kihívást jelentett, hogy új csapatában tapasztalatlan játékosok sokaságával kellett együtt szerepelnie, hiszen a legtöbb szaúdi játékos nincs hozzászokva ahhoz a nagy iramhoz, amelyet a rengeteg oda igazolt sztár, így Cristiano Ronaldo vagy akár Otavio szereplése előidéz.

Ahogy említettem, edzője hazug indokkal rakta ki a keretből Benzemát, hiszen könnyen bizonyítható, hogy Mauritiuson valóban súlyos helyzet állt elő a ciklon miatt, így tényleg nehéz most kijutni a szigetről. Ezt, mármint az edző hazudozását támasztja alá az is, amit rokonai a ‘L’Équipe-nek nyilatkoztak:

“Karim sosem késett el egy edzésről sem húszéves pályafutása során, tehát ez az indok nem triviális. Az viszont igaz, hogy a hozzáállásában, vagy a szemében észrevehető, hogy mintha nem lenne igazán éhes a sikerre. A játék szerelmese, mindig nagyon jól szórakozott a pályán, de úgy tűnik, hogy ez már nem így van. Ezek azonban intim dolgok, amelyek kizárólag rá tartoznak”.

Benzemán már utolsó madridi évében is látszódott valami hasonló, de akkor még azt gondolhattuk, hogy a környezetváltozás majd segíteni fog neki. Úgy fest, nem segített, amit a föntebb leírtak alapján abszolút megértek. Nem meglepő, hogy a téli átigazolási időszak egyik legfőbb témája, hogy a lyoni születésű csatár visszatérhet Európába, ám a szaúdiak jó eséllyel nem akarják ennyire könnyen elengedni a franciát, mert azzal beismernék vereségüket, vagyis azt, hogy nem lehet rengeteg nagyszerű játékos csillagászati pénzekért cserébe történt gyors összevásárlásával egyik napról a másikra topbajnokságot csinálni.

Jordan Henderson már búcsút is intett Szaúd-Arábiának

A múlt héten már lehetett arról olvasni, hogy Jordan Henderson az Ajaxban folytathatja pályafutását, s ezek a híresztelések valóra is váltak, mert a holland klub bejelentette, hogy kettő és fél évre szóló szerződést kötött az angol játékossal, aki az al-Ittifák együttesét hagyta hátra.

A Telegraph című brit lap január első felében sokkoló információkat közölt arról, hogy a Liverpoolt 12 év után a szaúdi liga jelenlegi 8. helyezettjéért elhagyó középpályás mennyire nem érezte jól magát az arab országban.

A Vörösök volt csapatkapitánya nem tudott akklimatizálódni, ráadásul új klubja nem adott volna neki rendes fizetést, mert az után igen jelentős adókat kellett volna kifizetni Nagy-Britanniában. A hírek szerint Henderson felszólította az al-Ittifákot, hogy fizesse ki jogos járandóságait még akkor is, ha ez komoly adóterhekkel járna a szaúdi egyesületre nézve. A szerződés szerint egyébként Henderson heti 350 000 fontot keresett volna a klubnál, de lehet, hogy végül nem sokat fog viszontlátni ebből a nem kis pénzből.

Henderson így elhagyta a csapatot, amelyben Moussa Dembélé, Georginio Wijnaldum, valamint vezetőedzőként Steven Gerrard is szerepel. Tavasszal Amszterdamban kell bizonyítania, amire egyfelől azért is szüksége lesz, mert szeretne bekerülni az angol válogatott Európa-bajnoki keretébe, másfelől az Ajax a rendkívül pocsék szezonkezdetnek köszönhetően jelenleg mindössze az 5. helyen áll a holland bajnokságban, s hátránya 21 pont a listavezető PSV Eindhoven mögött. A piros-fehérek legfőbb célja a jövő évi BL-indulás kivívása lehet, ami nem lesz könnyű feladat. Henderson nyert Bajnokok Ligáját a Liverpoollal, s jelentős európai tapasztalattal rendelkezik, úgyhogy jó erőnek bizonyulhat.

Többen is szenvednek, de Ronaldo állítólag tökéletesen érzi magát

Roberto Firmino remekül kezdte szaúdi karrierjét, hiszen első mérkőzésén triplázott, ám azóta is csupán ez a három gólja van az al-Áhlíban. Úgy nem tudott újabb gólokat szerezni, hogy olyan játékosok igyekeznek kiszolgálni a támadások során, mint Allan Saint-Maximin, Rijád Máhrez vagy Franck Kessié. Formahanyatlásában azonban mindenképpen szerepet játszott, hogy tavaly novemberben elveszítette édesapját, így nehéz időszakon megy keresztül. Vele kapcsolatban olyan pletykák röppentek föl, hogy csatlakozhat Steven Gerrard al-Ittifákjához.

Jota helyzete sem sokkal jobb. A portugált Karim Benzema segítőjének szánták az al-Ittihádnál, ám utolsó mérkőzését szeptember 1-jén játszotta, mivel csapatában túl sok külföldi játékos szerepel, márpedig a szaúdi ligában meg van határozva, hogy klubonként hány nem helybeli focistát lehet alkalmazni. A Celtic korábbi játékosa az ázsiai Bajnokok Ligájában már több lehetőséghez jutott, s négy mérkőzésen egy gólt szerzett.

Ugyancsak az al-Ittihádot erősíti Fabinho és N’Golo Kanté is, ám a középpályán nyújtott teljesítményük igen rossznak mondható. Szinte üresen hagyják a pálya közepét, annyira könnyedén tudnak rajtuk keresztülmenni az ellenfelek támadói, s ez bizony komoly problémát jelent a csapatnak, amely mint már említettem, címvédő létére mindössze a 7. helyen áll, miközben már túl vannak a bajnokság felén. Különösen Fabinho az, aki gyengélkedik, hiszen a Liverpoolban és Monacóban is remeklő brazilra alig lehet ráismerni, ráadásul csapata legutóbbi, 5:2-es vereséggel végződött mérkőzésén kiállították.

Az általános rossz közérzet a szaúdi első osztály kvázi valamennyi csapatát érinti, leszámítva az al-Hilált és az al-Nasszrt, a bajnokság első két helyezettjét, amelyek valamiért képesek kizárólag az előttük álló feladatokra koncentrálni, s nem minden szól a nagy sztárokról és a nagy pénzekről.

Bár Neymar súlyos térdsérülése miatt hosszú hónapokra kidőlt a sorból, ám Ruben Neves, Bono, Kalidou Koulibaly, Szergej Milinkovics-Szavics, Alekszandar Mitrovics vagy Malcolm a vállukon viszik az al-Hilált, amely 19 forduló alatt két döntetlent leszámítva valamennyi mérkőzését megnyerte és hétpontos előnyre tett szert az al-Nasszr együttesével szemben. Utóbbi csapatnál a már 39 éves Cristiano Ronaldo még mindig jó erőben van. Vannak tehát pozitív példák is a 2023-ban összevásárolt sztárok között.

Ettől függetlenül világosan látszik, hogy a szaúdi focibiznisz, ami részét képezi az ország nyitásában kulcsszerepet játszó sportstratégiának is, egy erőltetett folyamatnak bizonyul, hiszen ahogy a kínaiak sem tudták megváltani a világot a gigászi költekezés és a korrupció miatt pár év alatt összeomlott hasonló próbálkozásukkal, úgy a szaúdiak esetében is komoly problémák ütötték fel fejüket, mert sok sztár olyan szinten el lett kényeztetve, hogy már tényleg azt hihette, hogy egy luxusnyaraláson fog részt venni, aminek keretében időnként azért focizni is kell.

Egyáltalán nem ennyire rózsaszín a világ ott sem, s ennek már meg is vannak az első áldozatai. Jó kérdés, milyen irányba fognak fejlődni a dolgok, de egyelőre úgy fest, hogy Szaúd-Arábiában is hamar kipukkadhat a focilufi.

A kiemelt kép forrása: SPP / Panoramic / Alexandre Neto / SPP / Action Plus / Panoramic / Shaun Brooks / SPP / Panoramic / Alexandre Neto / SPP

Leave a Reply