Kevés néző, rossz hangszórók, megtámadott szövetségi kapitány – így kezdődött az Afrikai Nemzetek Kupája

A hazai sporthírekben mindenképpen háttérbe szorul a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája, de még a helyszínen, azaz Elefántcsontparton sem tolonganak a szurkolók a stadionok bejáratainál, hogy bejuthassanak egy-egy mérkőzésre. Ez olyan szempontból jó is, hogy két éve halálos szerencsétlenséghez vezetett a nagy tolakodás, viszont a vadiúj, többtízezres létesítmények kihasználtságára már elég rossz hatással van. De maguk a stadionok sincsenek teljesen rendben, mert van, ahol a himnusz közben romlott el a hangosítás, s azért a közbiztonsággal is akadnak problémák, mert a ghánai szövetségi kapitányt kis híján megkéselték csapata veresége után egy szállodánál.

Múlt szombaton vette kezdetét és egészen február 11-ig fog tartani az idei Afrikai Nemzetek Kupája, amelyet 1984 után második alkalommal Elefántcsontpart rendez. Bár a kis nyugat-afrikai ország minden idők legjobb ANK-ját ígérte, az eddigi tapasztalatok nem azt mutatják, hogy ez az afrikai kontinensviadal fog minden idők legszínvonalasabb eseményeként bevonulni a történelemkönyvekbe, akár a mérkőzések színvonalát, akár a rendezést nézzük. Pedig az ország megtett mindent: új stadionok épültek, köztük egy 60 000 férőhelyes is, s a teljes előkészületek 525 milliárd (!) forintnak megfelelő összegbe kerültek. A pénzen tehát nem múlott.

Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök a szombati megnyitóünnepségen úgy fogalmazott, hogy az ifjúság, az elefántcsontparti vendégszeretet és az afrikai testvériség nagy ünnepe lesz a fekete kontinens fociéletének legnagyobb eseménye. Lehet, hogy tiszta szívből is ezt gondolja az elnök, de mi mást is mondhatott volna az ország legújabb stadionjában, mely a gazdasági fővárosnak számító Abidjantól nem messze fekvő Ebimpében lett megépítve, s amely teljesen véletlenül az ő nevét viseli? Ennyi erővel Didier Drogbáról is elnevezhették volna a 60 000 néző befogadására alkalmas létesítményt, mert szerintem ő is tett annyit az országért, hogy ezt kiérdemelje.

Gondoljunk csak bele: sokáig Puskás Ferenc volt a legismertebb magyar a világon, s 75. születésnapja alkalmából nevezték el róla a Népstadiont 2002-ben. Drogbáról is nyugodtan elmondhatjuk, hogy a legismertebb elefántcsontparti személyiség, hiszen a 2000-es években gyakorlatilag ő tette fel az országot a világ köztudatának térképére, mert előtte az élet semmilyen területén nem sokan ismerhették Elefántcsontpartot, talán még azt sem tudták, hogy létezik ilyen kétségtelenül érdekes névre hallgató állam a Föld nevű bolygón.

No de, térjünk vissza az ANK-hoz! A megnyitóünnepség nagyszabású volt, majd a házigazdák 2:0-ra megnyerték az első mérkőzést Bissau-Guinea ellen, azaz minden ok megvolt az örömre. Csakhogy a két eseményt a 60 000-es stadionban mindössze 37 000 néző tekintette meg. Eleve csak 50 786 férőhely volt meghirdetve a múlt szombaton este lezajlott eseményekre, amit azzal indokoltak a szervezők, hogy egyrészt biztonsági okokból szükséges korlátozni az elfoglalható székek számát, másrészt vannak a lelátónak nem a legjobb kilátást biztosító részei, így oda direkt nem adtak el jegyeket, hogy a nyitóünnepséget és a hazai válogatott mérkőzését is mindenki a megfelelő módon élvezhesse. A jegyárúsítással sincs minden rendben, de erről lentebb részletesen írok…

Tehát már az első mérkőzés sem produkálta a legjobb számokat, s ebből következtetni lehetett arra, hogy a külföldi csapatok összecsapásai még kevesebb nézőt fognak vonzani, hiszen külföldi drukkerek nem nagy számban érkeztek Elefántcsontpartra, a helyieket pedig nem igazán hozták lázba ezek a mérkőzések. Még Mohamed Szalahra, a Liverpool sztárjára sem sokan voltak kíváncsiak, merthogy az Egyiptom – Mozambik mérkőzést (mely meglepetésre 2:2-es döntetlennel ért véget) mindössze 8000-en tekintették meg egy 45 000 ember befogadására alkalmas stadionban vasárnap.

Még rosszabb volt a helyzet a torna egy másik favoritjának, a címvédő Szenegálnak első mérkőzésén, mert a Gambia elleni találkozón szinte teljesen üresek voltak az Elefántcsontpart adminisztratív fővárosában, Yamoussoukróban található Charles-Konan-Banny Stadion lelátói. Már a meccs fölvezetése sem sikerült tökéletesre, mert a szenegáli himnusz alatt meghibásodott a stadion hangszóró-rendszere, így a maroknyi szenegáli szurkolótábor éneklésével sikerült a teljes nemzeti imádságot előadni a helyszínen. Ugyanez megtörtént aztán a gambiai himnusznál is, s ott is a szurkolók énekeltek tovább. Azok a nem kevesek sem jártak jól, akik a tévében szerették volna megtekinteni a mérkőzést, ugyanis egy vihar átvonulása miatt megszakadt a közvetítés, s nem is állt helyre a lefújásig.

Láttunk már ilyet, de most van azért más is

Nem először fordul elő, hogy egy Afrikai Nemzetek Kupáján nem tolonganak a nézők a stadionokban, hiszen a 2019-es egyiptomi tornán csak a házigazda mérkőzésein voltak egészen sokan, s a 2022-es kameruni eseményen is hasonló volt a helyzet. Két éve is voltak problémák egyes himnuszok lejátszásával.

Amiről korábban nem lehetett hallani, olvasni, az az, hogy idén az online jegyértékesítéssel is gondok akadtak, s persze ezúttal is megjelentek az Afrikában elég nagy “piaccal” rendelkező jegyüzérek is. Az előzetesen közölt adatok alapján az Elefántcsontpart – Bissau-Guinea nyitómérkőzésen teltháznak kellett volna lennie, ám több mint tízezer elérhető szék üres maradt. Ennek legfőbb oka, hogy a jegyek nem kis hányadát cégek vagy gazdag magánszemélyek vásárolták fel, de nem azért, ami Európában szokás, hogy alkalmazottjaiknak vagy barátaiknak ajándékozzák, s ők tudjanak kilátogatni a meccsekre, hanem azért, hogy nem kevés pénzért továbbadják a jegyüzéreknek, akik aztán aranyáron árulják a bilétákat az utcán. A jegyüzéreknek valószínűleg nem a legjobb a forgalmuk, mert a helyi lakosság nagy részének nincs annyi pénze, hogy megszerezze ezeket a jegyeket, amelyek elvben nem is hamisak, de az értékesítésük már annál inkább. Az alábbi X-videón egy olyan jelenet látható, amely során többen is a feketén árusítóktól próbálnak jegyhez jutni, alighanem a házigazdák valamelyik mérkőzésére. A felvétel nagy visszhangot váltott ki a felhasználók körében:

Egyébként próbáltam tájékozódni a jegyárakkal kapcsolatban, s az online értékesítési felületet is megtekintettem, miután arról is érkeztek hírek, hogy sokan nem tudtak tikettet vásárolni a mérkőzésekre, mert nem töltött be a honlap vagy a fizetési felület. Nos, amikor 2024. január 17-én 13:42-kor megnéztem a torna hivatalos jegyvásárlási oldalát, az alábbi kép fogadott:

A franciául nem tudók kedvéért leírom, hogy a szöveg szerint 7 perc 23 másodperc múlva tudtam volna bejutni a jegyértékesítési felületre, addig a rendszer ezzel az itt, Európában régimódinak, vagy legalábbis meglehetősen ritkának számító, visszaszámlálós módszerrel várakoztatott úgy, hogy a fölső narancs csík 30 másodpercenként újraindult. Természetesen időm nem lévén nem vártam ki ezt az összesen nyolc percet, amit egyébként türelmesen végig kellett volna ücsörögnöm a számítógép előtt, amennyiben el akarnék repülni Elefántcsontpartra, hogy megnézzek egy mérkőzést (magyar tévé nem adja a tornát), így viszont a jegyárakról is nehezebben tudtam tájékozódni.

Az afrikai szövetség honlapjának tájékoztatása szerint három különböző áron lehet jegyet vásárolni. A legolcsóbb belépő 5000 afrikai valutaközösségi frankba kerül, ami nagyjából 2800 forintnak felel meg. A középső árú jegyek 10000 valutaközösségi frankba, azaz 5600 forintba kerülnek, míg a legdrágább bilétákért 15000 frankot, azaz 8400 forintot kérnek el. Ezek tehát nem számítanak egy átlagos magyar pénztárca számára jelentős összegeknek, de ha azt nézzük, hogy a hivatalos adatok szerint Elefántcsontpart egy főre jutó nemzeti összterméke a becslések szerint tavaly 954 800 forintnak felelt meg, amivel a világ 141. legnagyobb gazdaságának számít, akkor már jóval árnyaltabb a kép. Az országban nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek, miközben alig jut pénz olyan alapvető területek finanszírozására, mint az oktatás vagy az egészségügy. A nagyvárosokban még egészen jól meg lehet élni, de vidéken elég rossz a helyzet. Így ezek a jegyárak sokak számára igenis fogcsikorgatásra adhatnak okot. És akkor nem beszéltünk még azokról az országokról, melyeknek válogatottjai szintén kijutottak az ANK-ra és még Elefántcsontpartnál is szegényebbek. Ezek alapján annyira nem lepődhetünk meg a jegyüzérkedés ilyetén méretein.

“Kézben tartjuk a problémát” – de közben kis híján megkéseltek egy szövetségi kapitányt

Ezek a történéseknek a híre természetesen eljutott a szervezőkhöz is. Robert Beugré Mambé elefántcsontparti miniszterelnök, egyben sportminiszter a következőket mondta újságírók kérdéseire válaszolva: “A jegyárusítás a CAF (az afrikai szövetség – a szerk.) feladata, ugyanakkor mi is észleltük, hogy több probléma is adódott az első mérkőzések során. Kézben tartjuk a helyzetet és ennek eredményeit 48 órán belül meg fogják látni”

Ez a kijelentés kedden hangzott el, tehát elvileg ma már mindennek teljesen rendben kell mennie. Azt hiszem, nem kell különösebben ecsetelni, miért nehéz ezt elhinni.

A torna előtt a biztonság volt az egyik legfőbb kérdés, mivel a 2022-es kameruni ANK-n nyolcan meghaltak, amikor a Kamerun – Comore-szigetek nyolcaddöntő során tömegjelenet alakult ki az Olembé városában lévő stadion egyik bejáratánál és az emberek összetaposták egymást.

Patrice Motsepe, az afrikai szövetség elnöke abidjani sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az elefántcsontparti hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az általa egyébként elkerülhetőnek nevezett 2022-es sajnálatos események ne ismétlődjenek meg. A dél-afrikai sportvezető elégedetten nyilatkozott a biztonsági erők fölkészültségéről és a meghozott rendszabályokról. Az elefántcsontparti kormány 17 000 embert mozgósított a rendfenntartó erők tagjai közül az Afrikai Nemzetek Kupája biztosítására.

Nyilván a biztonságiak legnagyobb részét a stadionokban és azok környékén alkalmazzák, de feltételezésem szerint a csapatoknak, vendégeknek otthont adó szállodák védelmére is kiküldtek pár embert, de tényleg csak párat, mert Chris Hughtont, a ghánai válogatott angol szövetségi kapitányát kis híján megkéselték, amikor csapatával együtt visszatért a szálláshelyre. Az előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartott Fekete Csillagok meglepetésre 2:1-es vereséget szenvedtek a Zöld-foki szigetektől, mégpedig egy hosszabbításban bekapott gólnak köszönhetően.

Helyszíni tudósítás szerint alighanem egy feldühödött ghánai szurkoló akarta megtámadni Hughtont, akit csak az mentett meg a konkrét támadástól, hogy néhány, a helyszínen tartózkodó ghánai diplomata rávetette magát a támadóra, akit ezt követően átadtak a rendőrségnek.

Eddig tehát nem minden fenékig fejfel az Afrikai Nemzetek Kupáján, pedig olyan kiváló játékosok szerepelnek hazájuk válogatottjában a közel egy hónap alatt, mint a már említett Szalah, Jásszin Búnú, a marokkóiak kapusa, Hamari Traoré, Edmond Tapsoba, Achraf Hakimi, Hússzem Áuár, Yves Bissouma, Seko Fofana, Sadio Mané, André Ayew vagy éppen Victor Osimhen.

A kiemelt kép forrása: Christelle Pire / X

Leave a Reply