Rafael Nadal Szaúd-Arábia tenisznagykövete lett

Tovább nyomul sportfronton Szaúd-Arábia: Az ország hétfőn azt jelentette be, hogy tenisz-szövetsége nagykövetévé nevezte ki Rafael Nadalt. A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol legendával akarják népszerűsíteni az országban rendezendő tenisztornákat, valamint további versenyeket is szeretnének szervezni.

Rafael Nadal sérülése miatt kihagyja a jelenleg is zajló Ausztrál Opent, de ez nem jelenti azt, hogy a spanyol sztár vesztegetné az idejét, főleg, ha már tengernyi ideje van arra, hogy pályán kívüli tevékenységeivel is foglalkozzék. Hétfőn a Szaúdi Tenisz Szövetség bejelentette, hogy Nadal a szervezet nagykövete lesz annak érdekében, hogy minél nagyobb súlyra tegyen szert a teniszversenyeket rendező országok között.

A 37 éves, 22-szeres Grand Slam-győztes mallorcai egy felejthető éven van túl a tavalyi Ausztrál Openen elszenvedett súlyos csípősérülése miatt, de még mindig szakít időt arra, hogy segítsen annak a sportágnak a népszerűsítésében, amely gyermekkora óta életének része.

“Bármerre nézel Szaúd-Arábiában, növekedést és fejlődést látsz – örülök, hogy ennek most már én is részese lehetek” – idézi a szaúdi szövetség közleménye minden idők legjobb spanyol játékosát, a XXI. század eddig eltelt részének egyik legnagyobb teniszezőjét.

Jelenlegi helyzetével kapcsolatban a játékos így nyilatkozott:

“Továbbra is teniszezni fogok, mert szeretem. A játékon túl azonban szeretném elősegíteni a sportág világszintű növekedését, és Szaúd-Arábiában valódi lehetőségek rejlenek”.

A korábban a világranglistát összesen 209 héten át vezető Rafael Nadal tavaly ősszel még úgy fogalmazott, hogy jó eséllyel 2024 lesz az utolsó éve profi játékosként. A spanyol a napokban meglátogatott egy rijádi junior “teniszklinikát”, s új szerepkörének keretében minden évben eltölt egy bizonyos időt Szaúd-Arábiában, hogy hozzájáruljon a sportág fejlődéséhez a közel-keleti országban. Ennek részeként a Rafa Nadal Akadémia edzőközpontot fog létesíteni, mely azt a célt fogja szolgálni, hogy a szaúdi fiatalok közül minél többen tegyék le voksukat a tenisz mellé, s egy szép napon eljussanak a legnagyobb tornákra – áll a szaúdi szövetség közleményében.

Nadalnak már 19 akadémiája van, melyeknek működtetésében többek között nagybátyja és edzője, Toni Nadal, valamint olyan korábbi kiváló spanyol játékosok segédkeznek, mint Carlos Moya és Carlos Costa. A mostani megállapodással immár a Közel-Keletre is ki fog terjedni ez az akadémiai rendszer.

A bejelentésre egy, a szaúdi teniszélet szempontjából igen erősre sikeredett 2023-as esztendő után került sor, hiszen tavaly először rendeztek hivatalos ATP-tornát az országban, mivel Dzsidda adott otthont az ifjúsági világbajnokságnak. Ezen kívül Novak Djokovics és Carlos Alcaraz, valamint Arina Szabalenka és Onsz Dzsabúr bemutató mérkőzéseket játszottak decemberben.

Dzsidda ötéves szerződést kötött a férfi versenyeket szervező ATP-vel az ifjúsági vb fogadásáról, azaz legalább 2027-ig a Vörös-tenger partján fekvő, 2021 óta többek között Forma-1-es futamnak is otthont adó nagyvárosban lesz ez, az utánpótlás számára nagy fontossággal bíró torna, melyen az ifjúsági világranglista első nyolc helyezettje küzd meg egymással.

A szaúdi szövetség közleménye arról is szól, hogy ez a középtávú megállapodás és a Rafael Nadallal kötött együttműködés is bizonyítja az országnak azon szándékát, hogy a teniszt az itt rendezendő nemzetközi sportesemények naptárában fontos helyre kívánja tenni, s biztosak benne, hogy az ifjúsági világbajnokságon túl további hivatalos versenyek is megvalósulnak Szaúd-Arábiában.

A Sportudvaron már többször írtam Szaúd-Arábia Vízió 2030 nevet viselő stratégiájáról, melyet Mohammad bin Szálmán koronaherceg dolgozott ki. Ennek az a célja, hogy a vallási szokások és szabályok szigorú alkalmazása miatt eddig a világtól javarészt elzárkózott ország nyisson kifelé, mert egyfelől gazdasága eddig szinte kizárólag a kőolaj-termelésből jutott bevételhez, azonban ezeket – mármint a gazdasági teljesítményt – szeretné diverzifikálás segítségével növelni, másfelől szeretné a külföldön kialakult nem éppen pozitív képet javítani, amelyet főleg a nők jogainak korlátozása körüli kritikák idéztek elő. Cél, hogy az ország a világ üzleti és turisztikai központjává váljon.

A szaúdiak mindent megtesznek a célok elérése érdekében, hiszen pénzük bőven van arra, hogy a legnagyobb sporteseményeket megrendezzék. Ennek legjobb példája a labdarúgó-bajnokság, mely 2023-ban olyan sztárokkal gazdagodott, mint Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Neymar és még sokan mások, s ezáltal világszerte megnőtt az érdeklődés a Szaúdi Pro Liga iránt. Az ország pár hónapja gyakorlatilag megvásárolta magának a 2034-es világbajnokság rendezési jogát, 2029-ben pedig téli (!) Ázsiai Játékokat rendezhet egy, a nyugati országrészben lévő hegységben kialakítandó futurisztikus téli sportközpontban. Emellett több nehézsúlyú ökölvívó-mérkőzést is rendeztek már Szaúd-Arábiában és az országnak nagy szerepe van a LIV golfsorozat létrehozatalában is.

Sokan azzal támadják Szaúd-Arábiát, hogy a sportot kizárólag arra használja fel, hogy úgy javítson imázsán, hogy eközben a valóságban semmivel sem javulnak pl. a nők életviszonyai és lehetőségei, változatlanul sérülnek különböző társadalmi csoportok emberi jogai és semmibe veszik a környezetvédelmet is.

Tény és való, hogy ellentmondásos a szaúdi sportstratégia, de Rafael Nadal “leigazolásával” minden bizonnyal komoly lépést tettek most afelé, hogy a teniszben javuljon az ország pozíciója. Más kérdés, hogy nem tudni, Nadal mennyi pénzt kap a szaúdi államtól a nagyköveti munkáért cserébe, mert az biztosra vehető, hogy nem ingyen vállalta el ezt a feladatot. Emiatt lehet, hogy fogják kritikák érni, de az egyértelmű, hogy a salakkirály most már készül a visszavonulás utáni életre.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply