Darts: Idén sem lesz profi magyar játékos

Lezajlott a 2024-es év Pro Tour-kártyaselejtezője, az ún. Qualifying School azon amatőr dartsosok számára, akik szerettek volna bekerülni a profik szervezetének, a PDC-nek a mezőnyébe. Az idei versenyen is rengetegen indultak, köztük rekordszámú, 14 magyar játékos, akiknek a kártyaszerzés mellett a tapasztalatgyűjtés is céljuk volt, hiszen ahhoz, hogy a nemzetközi mezőnyben helyt tudjanak állni, ez a torna is remek alkalmat biztosított.

Hosszú évek óta az a szokás a darts világában, hogy a január elején befejeződő PDC-világbajnokságot követően a hónap első felében kerül sor a Q-Schoolra, azaz az amatőr státusú dartsosok számára kiírt nagyszabású selejtezőre, amely arról hivatott dönteni, hogy ki szerzi meg a Pro Tour-kártyát, vagyis ki köthet szerződést a profik szervezetével, amely alapján idén és jövőre jogosulttá válik a profi versenyeken, elsősorban a Players Championship-fordulókon, valamint a világbajnokság, a Grand Slam of Darts, a World Series of Darts Finals és a European Tour-állomások selejtezőin elindulni.

Aki Pro Tour-kártyát szerez, onnantól fogva profinak tekinthető még akkor is, ha egyébként munka mellett dartsozik, hiszen a profik mostani 128-as mezőnyében is bőven akadnak olyan játékosok, akik nem tudnak a dartsból megélni, ezért kénytelenek a sport mellett “civil” foglalkozásukat is űzni, hogy megéljenek, egyben finanszírozzák a profi tagsággal járó nem kicsi költségeket, mivel a PDC ezek nagy részét nem fizeti ki helyettük. Itt kell gondolni a versenyekre való utazásra, az étkeztetésre és a szállásra.

Éppen ezért nem pusztán sportszakmai, hanem anyagi szempontok is érvényesültek akkor, amikor egy amatőr játékos úgy döntött, hogy részt vesz a Q-School-on, hiszen már önmagában az erre a versenyre való elutazás, az akár egy hét időtartamra szóló szállásfoglalás és az étkezés sem aprópénzbe kerül. Nem csoda, hogy már az amatőr státusú játékosok többsége is szponzorokkal a háta mögött járja a különböző nemzetközi versenyeket. Itt persze nem világcégekre kell gondolni, de azért már ezen a szinten is amennyiben összejön néhány támogató, akkor az általuk összedobott pénzből meg lehet oldani a föntebb kifejtett kiadásokat.

Sajnos a magyar darts nem tartozik a világ elitjébe felnőtt szinten, ezért nem tolonganak idehaza a szponzorok az egyes játékosok mögött. Az elmúlt években egyedül Székely Pál tudott komolynak nevezhető támogatói bázist fölépíteni maga körül, s így eljutott számos nemzetközi tornára, de még így sem tudta igazán hozni az eredményeket, tapasztalatot azonban annál inkább gyűjthetett.

Az elmúlt években alig 2-3 magyar ment el a PDC Q-Schooljára, idén azonban rekordszámú, 14 játékos vágott neki a nyugat-németországi Kalkarba vezető hosszú útnak, hogy ott legyen ezen a versenyen, s megpróbálja megszerezni a Pro Tour-kártyát vagy ha ez nem sikerül, akkor indulhasson a Challenge Tour-on, ami a PDC amatőrök számára kiírt sorozata, amolyan második ligája.

A Q-School úgy épült föl a többszáz jelentkező miatt, hogy előbb hétfőtől szerdáig egy előselejtezős etapra került sor, melynek keretében minden nap nyolc-nyolc játékos, a harmadik nap végén összeállt ranglista alapján pedig további 83 dartsos került be a csütörtöktől vasárnapig rendezett döntő etapba, ahol a legjobb 128 mezőnye már konkrétan a Pro Tour-kártyákért szállt harcba egymással. A döntő szakaszban kapcsolódtak be a küzdelmekbe azok a nem brit és ír játékosok, akiknek a tavalyi év végén volt Pro Tour-kártyájuk, ám a világranglistán nem fértek be az első 64-be, emiatt elvesztették azt. Ők kiemeltek voltak, vagyis nem kellett játszaniuk az előselejtezőben. Elsőre sokan azt gondolhatnák, hogy a profi státuszukat megvédeni szándékozó játékosoknak könnyebb dolguk van, mert rutinosak és előnyük az is, hogy nekik csak csütörtöktől kezdve kell mérkőzéseket játszaniuk, ám ahogy idén is kiderült, ennek pont az ellenkezője igaz. Inkább azok vannak előnyben, akik hétfő óta játékban voltak, hiszen kellően bemelegedtek, s hozzászoktak a versenyhelyszín klímájához is. A 31, Pro Tour-kártyáját vesztett játékos közül mindössze ötnek sikerült megvédenie azt, tehát nagyon kevesen jártak sikerrel közülük.

Ami a magyarok szereplését illeti: mivel egyetlen honfitársunknak sem volt Pro Tour-kártyája, s a már említett Challenge Tour-on sem tudott a ranglista 3-8. helyeire sem beférkőzni egyik magyar sem, ezért mind a 14 játékosnak az előselejtezőben kellett kezdenie. Köztük volt a tavaly hat European Tour-versenyen, a PDC párosvilágbajnokságán, valamint az évvégi amatőr egyéni vb-n is indult Kovács Patrik, a vele a páros-vb-n egy párt alkotó Sárai Levente, a már említett Székely Pál, a több PDC-tornán is járt Végső János, a tavalyi magyarországi European Tour-versenyen első magyarként mérkőzést nyert Major Nándor, valamint még Baranyi Zsombor, Borbély András, Jagicza Gábor, Balló Sándor, Vályi Attila, Börzsei János, Prés Nándor, Strbik Péter és Vida Mihály.

Az előselejtezőben az volt részemről a fő remény, hogy legalább egy-két magyarnak sikerüljön bejutnia a döntő etapba, hogy lehessen kinek szorítani a hét második felében. Ez a remény végül nem halt meg, hiszen kedden Székely Pál bekerült a nyolc legjobb játékos közé, ezzel bejutott a legjobb 128-ba, így ő a szerdát pihenéssel tölthette. Sajnos a többiek helyzete nem volt ennyire jó, nem egy játékos akadt, aki nem is tudott mérkőzést nyerni a három nap alatt, ám végül még két magyarnak sikerült bejutnia a döntő szakaszba. Major Nándor és Végső János is a ranglista alapján kvalifikálta magát a kártyaszerző napokra. Végső János ismeretlen okból kifolyólag végül visszalépett a további küzdelmektől, így Székely Pál mellett Major Nándornak lehetett szurkolni csütörtöktől kezdve, hogy hátha összejön a nagy bravúr, azaz a Pro Tour-kártya megszerzése.

Sajnos Fortuna nem igazán fogta egyik magyar fiú kezét sem a sorsolásoknál, hiszen mindketten szinte minden nap igen nehéz ágra kerültek, olyan játékosok társaságába, akik Pro Tour-kártyájukat igyekeztek kvázi megvédeni (azzal, hogy egy profi játékos kicsúszott a világranglistán a legjobb 64-ből, hivatalosan azonnal elveszítette kártyáját) vagy pedig úgy voltak amatőrök, hogy eredményeik alapján jó eséllyel pályáztak a kártyaszerzésre. Az első kettő-három napban nem is igazán sikerült sok mérkőzést nyernie sem Major Nándornak, sem Székely Pálnak, így vasárnapra biztossá vált, hogy a kártyaszerzéshez valamelyikőjüknek meg kell nyernie az utolsó napi tornát, mert a ranglista alapján nem tudtak volna annyi pontot és annyira jó legkülönbséget és nyertleg-számot elérni, hogy azzal bekerültek volna az első tizenháromba, merthogy a ranglistáról az 1-13. helyezett kapott kártyát a négy nap tornagyőztesei mellett.

Major Nándor viszonylag hamar elvérzett, így az ő esélyei elszálltak, Székely Pál azonban remekül kezdte a napot, mivel az első fordulóban legyőzte a németek korábbi World Matchplay-nyolcaddöntős, Európa-bajnoki elődöntős játékosát, Max Hoppot, majd a holland Gilbert van der Meijden ellen is diadalmaskodott. A legjobb 32 között a jelentős PDC-s színpadi rutinnal bíró ugyancsak holland Wesley Plaisier ellen is győzni tudott, így már kezdtem abban reménykedni, hogy esetleg a Penge becenévre hallgató dartsosnak összejöhet a bravúr, amire azért előzetesen nem sok esély volt. A legjobb 16-ban azonban ismét egy kőkemény ellenfél, az idei PDC-világbajnokságon is látott, 2022-ben az amatőrök között világbajnoki döntőt játszott francia Thibault Tricole volt. Tricole 2:0-ra elhúzott, ám Székely Pál kiegyenlített. Ezután ismét kettő leges előnyre tett szert a gall rivális, ám a magyar játékos ekkor szenzációs teljesítményt tudott elővenni a cilinderből és a 100+-os körök sokaságának és a jó kiszállózásnak, de azért valamennyire az ellenfél gyenge dobásainak is köszönhetően újfent egalizált, így 4:4-ről kezdődött meg az egyik fél hatodik nyert legjéig tartó párharc hajrája. Sajnos nem szakadt meg a sorminta, vagyis Tricole újabb kettő leget nyert, ezzel pedig a mérkőzés is az övé lett. Ezzel eldőlt, hogy idén sem lesz profi magyar dartsjátékos, ám a nem is olyan régen műtéten átesett Székely Pál teljesítményével nem vallott szégyent.

A magyar játékosok előtt most a Challenge Tour áll nyitva, mint PDC-s tapasztalatszerzési lehetőség, valamint a European Tour közép-európai selejtezői, no meg a szeptemberi hazai ET-verseny nemzeti kvalifikációja. Ezeken kívül az amatőrök világszervezete, a WDF által kiírt tornákon tudnak elindulni és megmérkőzni a külföldiekkel, s persze a hazai sorozatok: a nemzeti bajnokság és a Magyar Darts Liga is jó lehetőséget nyújthat számukra a további fejlődésre, hiszen azért nálunk is akadnak ifjú tehetségek és olyan tapasztalt játékosok, akik nemzetközi szinten is képesek lehetnek bizonyítani. Most már csak a piszkos anyagiakat kell rendezni ahhoz, hogy sikerüljön minél több nemzetközi tornára eljutni. Nyilván innen könnyen beszélek, s tudom, hogy nem ennyire egyszerű, hiszen ezt föntebb ki is fejtettem, de egyszerűen kellő anyagi forrás nélkül nem lehet a PDC felé kacsintgatni.

Zárásként röviden essék szó a Q-School nemzetközi vonatkozásairól is. Ahogy említettem, a 31, kártyáját vesztett játékos közül mindössze ötnek sikerült rögvest visszaszereznie azt. Közéjük tartozik Steve Lennon, aki rögtön a csütörtöki brit selejtezőt megnyerte, ezen a jogon pedig további kettő évig mindenképpen a PDC tagja marad. Rajta kívül még az amerikai Jules van Dongen, a lengyel Radek Szaganski, a belga Mario Vandenbogaerde és az angol George Killington tudta kvázi megvédeni Pro Tour-kártyáját, így ők idén és jövőre is profik lesznek, hiszen a most kiosztott kártyák kettő évre érvényesek.

A többi kártyaszerző között találunk visszatérőket és újoncokat is. Nagy visszatérőnek nevezhető az a William Borland, aki a 2022-es PDC-világbajnokságon egy döntő legben dobott kilencnyilassal jutott tovább az 1. fordulóból. Akkori legyőzöttje, Bradley Brooks is érdekelt volt a mostani Q-School-on, ám a fiatal angol többévnyi PDC-tagság után ezúttal nem tudta megújítani kártyáját, azaz kiesett a profik táborából. Szintén kártyát szerzett a korábbi PDC-tagok közül Adam Hunt, Brett Claydon, Jeffrey de Graaf és a 2006-os amatőr világbajnok, korábbi Premier League-résztvevő Jelle Klaasen is.

Az abszolút újoncok közül kiemelhető a regnáló amatőr világbajnok Andy Baetens, az amerikaiak tehetsége, Danny Lauby Jr. és az amatőr-vb döntőjét elbukó Chris Landman is. Először köszönthetünk új-zélandit és olaszt a profik 128-as mezőnyében: Haupai Puha és Michele Turetta is sikerrel vette a selejtezőt, így ők is megmérkőzhetnek a világ legjobbjaival a következő 24 hónapban. Az ismert nevek közül ugyancsak kártyát szerzett az ifjúsági világbajnok Leighton Bennett, a már említett Thibault Tricole és a német Lukas Wenig is.

Érdemes röviden megemlékezni azokról is, akik elvesztették kártyájukat, pedig évek óta oszlopos tagjai voltak a PDC-nek, ám az elmúlt egy-két évük nem sikerült olyan jól. Ide tartozik a litván Darius Labanauskas, aki 2020-ban világbajnoki negyeddöntős volt, de sokan sajnálják minden bizonnyal Scott Waites, Darren Webster és Devon Petersen kiesését is. Fallon Sherrock is megpróbálkozott a kártyaszerzéssel, ám a világ legnépszerűbb női játékosa számára sem sok babér termett a Q-School-on, így nincs hölgy a profik mezőnyében.

A PDC nem áll le, hiszen csütörtökön és pénteken lesz a Bahrein Darts Masters, a World Series idei első fordulója, majd Hollandiában is lesz egy hasonló verseny, február elején pedig sor kerül a Mastersre és megkezdődik a Premier League is, úgyhogy a dartsrajongóknak nem sok pihenőidejük lesz az év legelején sem.

A kiemelt kép forrása: dartsnews.com

Leave a Reply