Ez volt 2023 – December

Elérkeztünk az év utolsó napjához, ezáltal a Sportudvar évvégi összefoglaló sorozatának utolsó részéhez is. Ebben a cikkben a decemberi eseményekre tekintünk vissza, melyek többsége minden bizonnyal még elevenen él bennünk, de a rend, no meg a feledékenyek kedvéért érdemes föleleveníteni azokat.

Megjelent a Sportudvar olimpiatörténeti e-könyvsorozata

Reményeim szerint egy komoly kilométerkőhöz érkezett 2023. december 1-jén a Sportudvar. Ezen a napon ugyanis megjelent a Sportudvar olimpiatörténeti e-könyvsorozata, amely az 1896 és 2020 közötti nyári olimpiák történetét dolgozza fel. Az e-könyvsorozatban tehát valamennyi eddigi nyári ötkarikás játékok górcső alá kerülnek. Az alábbi cikkben ismertettem részletesen az e-könyvek tartalmát, s megtalálható a webáruház linkje is, ahol egészen január 7-éig kedvezményes áron vehetitek meg az e-könyveket.

Öt karika – megjelent a Sportudvar olimpiatörténeti e-könyvsorozata

Megszületett a döntés az oroszok és a fehéroroszok olimpiai indulásáról

December közepén végre valahára pont kerülhetett a 2024-es olimpiával kapcsolatos legnagyobb kérdés körüli vita végére. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága – hallgatva a nemzetközi sportszervezetek néhány nappal korábban megfogalmazott sürgetésére – úgy döntött, semleges státuszban indulhatnak orosz és fehérorosz egyéni sportolók a játékokon. A döntéssel kapcsolatban természetesen megoszlanak a vélemények, főleg, hogy ukrán és orosz részről sem örülnek a mostani határozatnak. Ettől függetlenül úgy tűnik, a sport legyőzi a politikát, hiszen igazságtalan volna egy ország összes sportolóját kollektíven büntetni csak azért, mert hazájuk kormánya ilyen és olyan döntéseket hoz és hajt végre.

Eldőlt: Indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók az olimpián

Komoly balhé űzte el a nézőket a görög stadionokból

Példátlan döntést hozott meg december közepén a görög kormány: 2024. február 12-ig zárt kapuk mögött rendezik a labdarúgó-mérkőzéseket az országban. A határozatot a rendőröket a huligánok részéről érő rendszeres és sok esetben súlyos támadások miatt hozták. A döntésnek magyar érintettsége is van. Eközben Törökországban egy játékvezető megverése miatt december 19-ig felfüggesztették a labdarúgó-bajnokság küzdelmeit. Ott ugyan újraindultak a küzdelmek, ám nem sokkal ezután újabb súlyos incidensre került sor. Az alábbi döntésben elsősorban a görög ügy és az időben első török balhé volt terítéken.

Kettő hónapig nézők nélkül zajlanak a görög focimeccsek

Ez volt a decemberi események összefoglalója. Ezzel végére értünk a 2023-as év legérdekesebb sportos történéseire a Sportudvar legolvasottabb cikkein keresztül történő visszatekintésnek. Pár óra múlva megkezdődik 2024, s az új esztendőben is érdemes lesz a Sportudvart olvasni, hiszen a továbbiakban is le fogom írni a véleményem a sportvilág történéseiről és be fogok számolni a magyarok eredményeiről.

A Sportudvar minden kedves olvasójának és partnerének sikerekben gazdag, eredményes, békés új évet kívánok! 🙂

Oláh Gergely

főszerkesztő

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply