Ez volt 2023 – Október

Bár elvileg októberben Magyarországon már ősznek kellene lennie, idén legfeljebb a hónap feléről mondhattuk el, hogy őszi időt hozott, mert a nyár még kitartott egy-két hétig. Ettől függetlenül egyre inkább a teremsportágak felé terelődött a figyelem, főleg, hogy a Forma-1-ben matematikailag is eldőlt a világbajnoki cím sorsa, de a kézilabdában és a dartsban is javában zajlottak az események. Minderről szó lesz az évvégi összefoglaló októberi cikkében.

Forma-1: Verstappen föltette az i-re a pontot

Az immár háromszoros világbajnok Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Katari Nagydíjat Oscar Piastri és Lando Norris előtt, azaz megismétlődött a legutóbb Japánban összejött dobogó, annyi különbséggel, hogy a két mclarenes helyet cserélt egymással. A Mercedes számára borzalmasan indult a verseny, mivel Hamilton egy túlságosan pozitív manőverrel kiforgatta George Russellt. Russell végül a 4. helyen ért célba bravúros teljesítménnyel. Sokan bukdácsoltak a sivatagi estében, különösen Sergio Pérez, akit háromszor is büntettek a pályahatárok megsértése miatt. A Sportudvar így értékelte a Luszailban történteket:

Megismétlődött a szuzukai dobogó, Hamilton elszúrta a versenyét – a Katari Nagydíj legfőbb tanulságai

A verseny utóéletéhez hozzátartozik, hogy a futamot nagy melegben és párásságban rendezték, ami miatt több pilóta rosszul lett vezetés közben. Logan Sargeant rosszullét miatt volt kénytelen föladni a versenyt, Esteban Ocon pedig kétszer is belerókázott sisakjába menet közben. Jövőre már decemberben lesz a Katari Nagydíj, így remélhetőleg nem fog még egyszer ilyesmi történni, mint idén, de ettől függetlenül nagy volt a fölháborodás – teljesen jogosan:

Kőkemény körülmények között zajlott le a Katari Nagydíj

Darts: Luke Humphries végre nagy tornát nyert

Október első hetében zajlott le az ősz első nagy dartstornája Leicesterben, ugyanis sor került a World Grand Prix-ra. A verseny különlegessége, hogy nem csak a kiszállónál, hanem a beszállónál is dupla szektorral kellett kezdeni. Ez egyeseket megtréfált időnként, s emiatt sok meglepetés is született. A döntőben azonban két kiemelt feszült egymásnak, s végül egy sima mérkőzésen Luke Humphries megszerezte első nagy tornagyőzelmét, melyet később további kettő követett, de ezekről majd holnap esik szó:

Darts: Új győztest avattak a World Grand Prix-n

Foci: Nagy sietve két vb helyszíne is elkelt

Igen mozgalmasra sikeredett október közepe a labdarúgásban. A nemzetközi szövetség (FIFA) előbb azt jelentette be, hogy 2030-ban három földrész hat országában lesznek mérkőzések a világbajnokságon, majd pár nappal később azt is, hogy 2034-ben Szaúd-Arábia lesz a házigazda. Mindkét döntés komoly megrökönyödést váltott ki, hiszen az előbbi torna környezeti szempontból lehet megterhelő, a másik pedig lényegében oda lett ajándékozva a jól tejelő szaúdiaknak a pályázati feltételek számukra kedvező alakításával. A szaúdi vb-rendezésről majd holnap, a novemberi összefoglalóban fog szó esni.

Súlyos környezeti terhelést eredményezhet a 2030-as focivébé

Sok mindenről, de nem mindenről döntöttek a NOB közgyűlésén

Október közepén rendezték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) idei közgyűlését Mumbaiban. Az értekezleten számos nehéz kérdés került napirendre, s ezek többségére sikerült részben vagy egészben válaszokat adni, de még mindig akadtak, s mind a mai napig akadnak kérdőjelek a jövő nyári olimpiával kapcsolatban is.

Több fontos kérdésben döntött a NOB közgyűlése, de a legnehezebb kérdésben még mindig nem

Mindenki aggódott Milák Kristófért

Októberben a magyar sportban talán az szolgáltatta a legnagyobb beszédtémát, hogy mi van Milák Kristóffal. Az olimpiai bajnok úszó ugyanis szeptember elején hiába kezdte el újra az edzéseket, rövidesen ismét távol maradt az uszodától, pedig az olimpiáig már akkor sem volt hátra túl sok idő. Sokan nyilatkoztak az ügyben, s különböző vélemények hangzottak el. Az alábbi cikkben még nem szerepel ez az információ, de az azóta érkezett hírek szerint Milák Kristófot családi tragédia érhette, ugyanakkor az erőnléti edzéseket egy ideje újrakezdte. Az viszont, hogy mikor fog ismét versenyezni, jelen pillanatban sem ismert.

Mi lesz veled, Milák Kristóf?

Új fűtési szisztémát tesztelnek egy debreceni uszodában

Októberben érkezett az a hír is, miszerint a Debreceni Sportuszodát januártól a Debreceni Egyetem Informatikai Karán működő szuperszámítógép, a Komondor hulladékhőjével fogják fűteni. A világon példátlan ötletet most két évig tesztelik, de abban bíznak az illetékesek, hogy jelentős energiamegtakarítást lehet elérni ezzel a próbálkozással, s akkor széles körben elterjedhet.

Számítógépes hulladékhővel fogják fűteni a Debreceni Sportuszodát

Darts: Váratlan döntőt hozott az Európa-bajnokság

Október utolsó hétvégéjén került sor a profi dartsjátékosok Európa-bajnokságára Dortmundban. Az esemény nagyon magas színvonalat és több meglepetést hozott, így kicsit a végső győztes és a finalista kiléte is meglepő volt. Peter Wright és James Wade sem remekelt addig idén, de október 29-én mégis ők játszották a döntőt, melyet végül Wright nyert meg, akinek sikerében komoly szerepe lehetett annak is, hogy az egész tornát ugyanazzal a nyílkészlettel játszotta végig, nem csere-berélte azokat. A tornának volt egy nagy felfedezettje is Gian van Veen személyében, aki egészen az elődöntőig jutott. Sajnos nem volt minden fenékig tejfel Dortmundban, mert a német közönség viselkedésével és a szervezők nem éppen megfelelő hozzáállásával is adódtak gondok.

Peter Wright nem cserélt nyilat és Európa-bajnok lett

Foci: Rubiales megkapta a magáét

Zárásként álljon itt még egy focis hír: Súlyosnak mondható eltiltást kapott Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) volt elnöke, akit az augusztus 20-i női vb-döntő éremátadásánál történtek miatt meszeltek el. Mint ismert, a volt sportvezető erőszakkal megcsókolta Jenni Hermosót, a spanyol válogatott egyik játékosát. Rubiales bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen.

Három évre eltiltották Rubialest

Ez volt az októberi események összefoglalója a legolvasottabb cikkeken keresztül. Holnap a novemberi történések kerülnek górcső alá.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply