Ez volt 2023 – Augusztus

Magyar világbajnoki címek, atlétikai világbajnokság, egy focilegenda visszavonulása és egy hatalmas focibotrány – többek között ez jellemezte az esztendő nyolcadik havát a sport világában. A Sportudvar évvégi összefoglalójában ismét a legolvasottabb cikkeken keresztül tekintünk vissza az augusztusi eseményekre.

Gigi Buffon befejezte

Bejelentette visszavonulását Gianluigi Buffon, az olasz labdarúgó-válogatott, a Juventus, a Parma és a Paris Saint-Germain korábbi kapusa. A 45 éves portás egy ritkán látható hosszú és sikeres pályafutást zárt most le, ami tele volt sikerekkel, de azért kudarcok is akadtak. A Visszapillantó rovat összefoglalta a talján hálóőr karrierjét.

Gigi Buffon befejezte

70 éves lett Nigel Mansell

Augusztus 8-án ünnepelte 70. születésnapját az 1992-es Forma-1-es világbajnok, Nigel Mansell. Sok emlékezetes esemény kötődik a brit pilóta nevéhez pozitív és negatív értelemben egyaránt, de abban mindenki egyetért, hogy a sorozat történetének egyik legnagyobb küzdője volt, aki simán nyerhetett volna több vb-címet is, ha másképpen alakul karrierje. A Visszapillantó rovat összefoglalta Nigel Mansell pályafutását.

A nagy küzdő, aki végül csak világbajnok lett – 70 éves Nigel Mansell

Egy magyar lett a világ legfittebb nője

Egy újabb sportágnak lett magyar világbajnoka. Horváth Laura augusztus elején első honfitársunkként tudott diadalmaskodni a nem hivatalos CrossFit-világbajnokságon. A 14-15 éves korosztályban Varga Mira a 3. helyen végzett.

Történelmi magyar siker: Horváth Laura CrossFit-világbajnok

Megkezdődött a mesterségesen földuzzasztott szaúdi bajnokság

A rekordigazolások nyara után augusztus közepén kezdetét vette a szaúdi labdarúgó-bajnokság új szezonja. Sosem látott érdeklődés nyilvánul meg napjainkban is az arab ország pontvadászatát illetően, hiszen sztárok sokaságát sikerült csillagászati pénzekért odacsábítani. Rengeteg azonban a kritikus is, aki szerint Szaúd-Arábiának pusztán az a szándéka a labdarúgásba ölt milliárdokkal, hogy kétes nemzetközi megítélésén javítson. Most, ennek a cikknek születésekor azt lehet mondani, hogy ugyan Magyarországon is van már televíziós közvetítés a bajnokságról, de itt Európában nem igazán hozza lázba az embereket a szaúdi liga.

Nemzetközi figyelem mellett startol a szaúdi focibajnokság

Vas Blanka világbajnok lett

Nem a CrossFit volt az egyetlen sportág, amelyben először született magyar világbajnoki cím. A Glasgow-ban rendezett országúti kerékpáros világbajnokságon ugyanis Vas Kata Blanka nyerte a női U23-as mezőnyversenyt. A történelmi győzelemről a Hétvégi Összefoglaló egyik cikkének elején esett szó, amit alább olvashattok:

Vas Blanka világbajnoki címe és magyar kosárlabdavereség – Hétvégi Összefoglaló

Halász Bence bronzérmes lett a hazai rendezésű atlétikai vb-n

Augusztus 19. és 27. között között zajlott az atlétikai világbajnokság a Nemzeti Atlétikai Központban. Az eseményen ugyan 63 magyar indulhatott, de közülük végül csak egynek, a kalapácsvető Halász Bencének sikerült egy bronzérmet szereznie. Bence egy darabig vezette a versenyt, ám aztán a nagy favorit lengyel és egy váratlanul az élre ugró kanadai megelőzte. Ettől függetlenül abszolút rászolgált az éremre, melyet éppen augusztus 20-án szerzett meg. Az államalapítás ünnepére amúgy több magyar nemzetközi siker is esett, hiszen Érdi Mári világbajnok lett vitorlázásban, Tóth Krisztián cselgáncsozó pedig egy nagyon fontos versenyt nyert meg. A Hétvégi Összefoglaló alábbi cikkében minderről szó esik:

Világbajnoki érmek és további magyar sikerek az ünnepi hétvégén – Hétvégi Összefoglaló

20 éve debütált a Forma-1-ben Baumgartner Zsolt

Jeles évfordulóhoz érkeztünk el augusztus 24-én. Akkor volt pontosan 20 éve, hogy először szerepelt magyar versenyző Forma-1-es futamon. Baumgartner Zsoltnak ráadásul itthon adatott meg mindez, miután csapattársa súlyos balesete miatt be kellett ugrania. A beugrás kalandos történetét foglalta össze a Visszapillantó rovat alábbi cikke.

Beugrás hazai pályán – 20 éve debütált a Forma-1-ben Baumgartner Zsolt

Komoly botrányba fulladt a női focivébé döntője

Végezetül essék szó egy nem éppen vidám témáról is, mely szintén komoly beszédtéma volt a sport világában augusztus végén. Még augusztus 20-án került sor a női labdarúgó-világbajnokság döntőjére, melyben meglepetésre a spanyol válogatott 1:0-ra győzött Anglia ellen, ezzel először lett világbajnok. A döntőt követő éremátadás során Luis Rubiales, a spanyol szövetség elnöke az egyik játékost, Jennifer Hermosót megcsókolta. Rubiales azt állította, a játékos beleegyezett a csókba, utóbbi viszont ezt cáfolta. Amikor alábbi cikkem megszületett, még nem volt ismert minden, azóta nyilvánosságra került információ az üggyel kapcsolatban, úgyhogy ez a cikk az augusztus végi állapotokat tükrözi.

Meddig tud ellenállni a botrányt botrányra halmozó spanyol focivezér a fokozódó nyomásnak?

Megdőlt a legnézettebb női sportesemény világrekordja

Na jó, zárásnak mégis csak egy pozitív hír érkezzék. Augusztus 30-án Nebraska – Omaha mérkőzést rendeztek az amerikai női egyetemi röplabda-bajnokságban – 92 003 néző előtt. A nebraskai futballstadionban rendezett összecsapásra annyira sokan látogattak ki, amennyi embert még egyetlen női sportesemény sem vonzott soha sehol a világon.

92 003-an néztek meg egy amerikai röplabda-mérkőzést

Ez volt az augusztusi összefoglaló, holnap a szeptemberi történések lesznek soron.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply