Új sztárok és eltűnő öregrókák – a 2023-as dartsszezon legfőbb tanulságai

Az idei esztendő is igen eseménydúsra sikeredett a darts világában. Profi és amatőr szinten is sok emlékezetes esemény történt, úgyhogy kissé gondban is voltam, amikor a 2023-as év összefoglalóját összeállítottam, hiszen tényleg sok olyan dolog következett be, amit nem érdemes egy ilyen összegző írásból kihagyni. Azért attól nem kell tartani, hogy terjengős lesz a cikk, de nem kevés történésre fogunk most visszatekinteni.

POZITÍVUMOK
Michael Smith a világ tetején

Bár a 2023-as szezon második fele egyáltalán nem sikerült jól Michael Smith számára, de amennyiben az idei év legjobb dartsosát kell megneveznünk, akkor mindenképpen őt kell mondanunk, hiszen életében először világbajnok lett és a vb-döntő óta a világelsőséget is őrzi. Smith egy emlékezetes világbajnoki finálét tudott megnyerni 7:4-es szettaránnyal Michael van Gerwen ellen, ráadásul a darts történetének legemlékezetesebb legjét is itt láthattuk, hiszen van Gerwen a nyolcadik nyilat rontotta el, majd Smith összehozta a kilencnyilast. Az angolnál a tavalyi Grand Slam-győzelem után már lehetett érezni, hogy áttört nála a gát, ami éveken keresztül akadályozta abban, hogy nagy tornákat nyerjen, s ennek legfényesebb megnyilvánulása volt a világbajnoki diadal. Smith jó szériája a vb után is folytatódott, hiszen megnyerte a bahreini World Series-szezonnyitót, majd elődöntőzött a január végén rendezett Mastersen. Szintén a legjobb négy jelentette számára a végállomást a Premier League-ben, viszont a UK Openen már a legjobb 32 között elvérzett. Tavasszal megnyerte a European Tour egyik németországi állomását. A nyár elején rendezett páros-világbajnokságon a negyeddöntőig jutott el Rob Cross oldalán, viszont utána valami megtört nála. Smith az év közepén nyílkészletet cserélt, s minden bizonnyal ez a jelentős változás hátráltatja a jó eredmények elérésében igazából mind a mai napig. Elég megnézni az angolnak a szezon második felében elért eredményeit, s rögvest szembetűnik, hogy mintha elfogyott volna nála a tudomány. A World Matchplayen a legjobb 16-ig jutott el, mint ahogy a World Series of Darts Finals elnevezésű eseményen is, igaz, utóbbi tornán ez azt jelentette, hogy első mérkőzését veszítette el. Egyedül az október elején rendezett World Grand Prix-n elért elődöntős szereplés nevezhető kiugrónak a nyári-őszi eredménysorból, hiszen ezt követően az Európa-bajnokságon a legjobb 16-ig jutott, a Grand Slam of Darts-on nem élte túl a csoportkört, a Players Championship Finals-ön pedig az 1. fordulóban, azaz a legjobb 64 között bukott el. A European Tour-on sem remekelt, hiszen az említett tornagyőzelmen kívül volt két negyeddöntős szereplése, hatszor esett ki a legjobb 16 között, egy alkalommal pedig a legjobb 32-ből sem tudott továbbjutni, miközben három versenytől visszalépett. Smith nemrégen úgy nyilatkozott, hogy a vb-győzelem óta sokkal lazábban áll hozzá a dartshoz, hiszen elérte legfőbb célját. Úgy tűnik, mostanra túlságosan ellazult, vagy pedig a vb-siker utáni nagy lendület egyszerűen elfogyott. Az biztos, hogy a nyílcserének is köze van az angol teljesítményének visszaeséséhez. Michael Smith a most zajló világbajnokságon jelenleg versenyben van, mivel megnyerte első mérkőzését.

Luke Humphries megérkezett a világelitbe

Azok, akik szerint 2023 nem Michael Smith éve volt, kizárólag Luke Humphries nevét mondhatják helyette, s valahol nekik is igazuk van. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy amíg Smith az esztendő első felében volt kimagaslóan jó, addig Humphries éppen ellenkezőleg az év második felét, s különösen az őszt nyomta meg igen erősen. A fiatal angol már tavaly nagyot lépett előre, hiszen azzal, hogy négy European Tour-versenyt nyert meg és több majortornán is elődöntős szerepléseket hozott össze, a világranglistán az 5. helyre ugrott föl. A 2023-as világbajnokságon kissé csalódást okozva már a legjobb 16 között elvérzett, s az év első fele sem alakult túlzottan sikeresen számára. Amíg tavaly négy European Tour-fordulón nem talált legyőzőre, addig idén hat döntőből ötöt is elbukott, s kizárólag a European Darts Matchplay névre hallgató versenyt tudta megnyerni. Sokáig úgy tűnt, hogy Humphries idén kissé elmarad előző évi teljesítményétől, hiszen a Mastersen a 2. forduló jelentette számára a végállomást, vagyis ott nem nyert mérkőzést, a UK Openen pedig a nyolcaddöntőben vérzett el, miután Michael van Gerwen 10:4-re verte. Egy mérkőzésre volt a páros-vb-n való szerepléstől, ám elbukta a European Tour pünkösdi fordulójának döntőjét Rob Crosszal szemben, így utóbbi mehetett a világbajnokságra Michael Smith partnereként. Fájó vereségek lehettek ezek Humphries számára, ám a 28 éves angol ebből jókora erőt merített, ami már a nyár közepétől éreztette hatását. A World Matchplayen az elődöntőben drámai csatában szenvedett vereséget Jonny Claytontól miután Dirk van Duijvenbodét a torna talán legőrültebb mérkőzésén tudta legyőzni. A World Series of Darts nagydöntőjében az elődöntőig jutott, majd október elején megszületett a várva várt siker: összejött az első majorgyőzelem. Humphries játszi könnyedséggel verte meg Gerwyn Price-t a World Grand Prix döntőjében 5:1-es szettaránnyal, s mint kiderült, ez egy elképesztő győzelmi szériát indított el nála. Az Európa-bajnokságon a negyeddöntőben kikapott James Wade-től, ám az év utolsó kettő nagy versenyét, vagyis a Grand Slam of Darts-ot és a Players Championship Finals-t is megnyerte. Amíg a Grand Slam-en simán nyerte a döntőt Rob Cross ellen, addig a Players Championship Finals döntőjében Michael van Gerwen már 9:6-ra is vezetett ellene, ráadásul kilencnyilast is dobott, ám az utolsó szünetet követően Humphries lepipálta a hollandot a színpadról és 11:9-re megnyerte a mérkőzést. A fiatal angol 49 nap alatt nyert három majortornát, ami egyben első három ilyen diadala is volt. A világranglistán ennek köszönhetően a 3. helyen áll. Nem lehetett csodálkozni azon, hogy ezek után őt kiáltotta ki a fogadóirodák és a szakemberek többsége a világbajnokság legnagyobb esélyesének.

Történelmi magyar siker

Az idei esztendő a magyar darts szempontjából sem volt egy rossz év, s akkor még finoman fogalmaztam. Mind a PDC, mind az amatőrök szervezete, a WDF szintjén rekordszámú nagy versenyen vehettek részt magyar játékosok. Kovács Patrik nem kevesebb mint öt European Tour-fordulóra tudta kvalifikálni magát. Győzelmet nem tudott elérni, pedig a magyar versenyen kettő meccsnyila is volt Rowby-John Rodriguez ellen. Patrik ott volt a páros-világbajnokságon is Sárai Levente oldalán, s Indiát szép játékkal 4:0-ra legyőzték, Kanada ellen pedig tisztes helytállással kaptak ki 4:2-re. A magyar kettős csoportja 2. helyén végzett, nem jutott tovább, de hosszú évek után először sikerült mérkőzést nyerni. Júliusban került sor a World Series varsói állomására, melyen Major Nándor képviselhette a magyar színeket. Sajnos nem volt szerencséje a sorsolásnál, hiszen Luke Humphriest kapta, aki 6:0-ra legyőzte, de legalább szerzett ő is némi színpadi tapasztalatot, melyet aztán a hazai ET-versenyen már kamatoztatni tudott, hiszen az első fordulóban 6:4-re megverte Ricardo Pietreczkót, ezzel első hazai dartsosként tudott mérkőzést nyerni a European Tour magyarországi állomásán. Másnap 6:0-ra kikapott Damon Hetától, de a sporttörténelmi tettet így sem veszi el tőle senki és semmi. Sajnos a most zajló PDC-világbajnokságra egyetlen magyar sem tudott kijutni, ellenben a december elején rendezett WDF-vb-n nem kevesebb mint hat honfitársunknak szurkolhattunk. Kovács Patriknak ott sem jött össze a győzelem, mint ahogy Kádár Lászlónak és Takács Gábornak sem. Ihász Veronika első mérkőzését megnyerte Jo Clements ellen, majd Lorraine Winstanley-vel szemben már nem volt elég az, ami előzőleg még igen, így 2:0-ás vereséggel ismét a legjobb 16 között búcsúzott a világbajnokságtól. Az ifjúsági fiúk mezőnyében Borbély András világelsőként indult, ám az elődöntőben 2:1-es vereséget szenvedett Adam Dee-től, így 3. helyen végzett. A lányoknál a döntőben szurkolhattunk Turai Krisztinának, ám a rengeteg hibával tarkított mérkőzésen 2:0-ra kikapott Aurora Fochesatótól, így az olasz lett a világbajnok. Összességében véve felemásra sikeredett a magyarok szereplése Lakeside-on, de az, hogy hatan képviselhették hazánkat az amatőr darts egyik legnagyobb, de mindenképpen legrangosabb eseményén, bíztató lehet a jövőre nézve.

NEGATÍVUMOK
Peter Wright gyengélkedése

Nem sikerült túl jól 2023 Peter Wright számára. A skót címvédőként már a legjobb 32 között kiesett a világbajnokságon, s az év során egy-két versenyt leszámítva szinte sehol sem tudott értékelhető teljesítményt letenni az asztalra. A Mastersen még eljutott az elődöntőig, a koppenhágai World Series-versenyt pedig megnyerte, a Premier League-ben azonban az utolsó, 8. helyen zárta az alapszakaszt, ráadásul úgy, hogy lényegében folyamatosan ő foglalta el ezt a pozíciót, annyira kilógott a legjobbak szűk elitjét fölvonultató mezőnyből. Tavasszal ennek ellenére meg tudta nyerni a European Tour prágai állomását, viszont ez a siker sem térítette vissza a helyes útra, hiszen egészen október végéig nem sok jó eredményt tudott elérni. A World Matchplayen a legjobb 16 között esett ki, a World Grand Prix-n pedig negyeddöntős volt. Döntőt játszhatott a páros-világbajnokságon, ám ott Gary Andersonnal kikaptak a walesiektől. Wright a World Series Finals-ön elődöntős volt, a legnagyobb eredményét azonban az október végén rendezett Európa-bajnokságon tudta elérni, amelyet némi meglepetésre megnyert. Gyengélkedése miatt nem sokan jósolták őt végső győztesnek, de ahogy a prágai diadal, úgy ez a siker is valahonnan a cilinder mélyéről lett előhúzva, ezzel bizonyítva azt, hogy Wrighttal még mindig számolni kell. Amikor már abban reménykedtek a skót szurkolói, hogy kedvencük visszatér a győzelmek útjára, nagy pofonként érhette őket, hogy Snakebite nem jutott tovább csoportjából a Grand Slam of Darts-on. Rögtön az 1. fordulóban hatalmas meglepetésre, de teljesen megérdemelten simán kikapott az addig teljesen ismeretlen Stowe Buntztól. Dave Chisnallt ugyan megverte a 2. körben, ám ez is csak ahhoz volt elég, hogy magával rántsa az angolt a kiesők közé, mivel az utolsó fordulóban vereséget szenvedett Stephen Buntingtól, így utolsó lett kvartettjében. A már említett prágai győzelmen kívül a European Tour-on sem volt acélos Wright teljesítménye, hiszen egy döntő mellett kettő negyeddöntőt, kettő nyolcaddöntőt és öt 2. fordulós vereséget tud fölmutatni, azaz öt versenyen sem tudott mérkőzést nyerni, mivel mindegyik tornán kiemeltként nem kellett az 1. fordulóban játszania. Nem remekelt a Players Championship fordulóin sem, hiszen a 30 játéknapból nem keveset kihagyott, s amelyen résztvett, ott sem tudott olyan jó eredményeket elérni, ami elég lett volna a ranglista első 64 helyének valamelyikéhez, így Wright lemaradt az év utolsó majortornájáról, a Players Championship Finals-ről. Sokan úgy gondolták és én is ezt vallottam, hogy Wrightnak még jót is tehet az, hogy egy hónapon át tud készülni a világbajnokságra, mert azt nem lehet elhallgatni, hogy már kicsit ő is benne van a korban (jövő márciusban 54 éves lesz), így egyre több és több pihenésre volna szüksége, hogy a legnagyobb tornákon sikereket tudjon elérni. Ő maga is bevallotta évközben, hogy szívesen kihagyna több versenyt is, amennyiben nem kellene gyűjtögetnie a pénznyereményeket annak érdekében, hogy a világranglistán elől maradhasson. Wright 4. kiemeltként kezdte meg a mostani világbajnokságot, de már nincs versenyben, mert első mérkőzésén simán kikapott Jim Williamstől. Így pillanatnyilag 7. a világranglistán.

Bukdácsoló walesi sztárok

Számos hasonlóságot találunk a walesi darts két szupersztárjának: Gerwyn Price-nak és Jonny Claytonnak idei szereplésében. Mindketten azzal kezdték 2023-at, hogy január 1-jén kiestek a világbajnokság negyeddöntőjében. Mindketten bejutottak a Premier League négyes döntőjébe. Mindketten egy-egy nagy tornát nyertek meg. Mindketten nyeretlenül zárták az idei egyéni nagy versenyeket. És végül, mindketten kissé visszaestek a világranglistán. Ebből tehát látható, hogy sem Price, sem Clayton nem teheti ki az ablakba 2023-as teljesítményét. Az egy nagy tornán elért győzelmet közösen hozták össze a páros-világbajnokságon, ám egyéniben hiába játszottak összesen három finálét, mindegyiket elbukták: Price a Premier League és a World Grand Prix döntőjében is simán kikapott, de egyenesen bántóan simának nevezhető Clayton veresége a World Matchplay utolsó mérkőzésén, hiszen Nathan Aspinall 18:6-ra ütötte ki – ez volt a World Matchplay 30 éves történetének második legsimább döntője. Price két fordulót tudott megnyerni (ráadásul egymás után) a European Tour-on, azonban a 13 versenynek több mint a felét kihagyta vagy azért, mert nem tudta kvalifikálni magát, vagy pedig azért, mert ő mondta le szereplését. A két siker mellett még a magyar fordulóról tud fölmutatni egy elődöntőt, a másik három tornán viszont egyaránt a nyolcaddöntőben vérzett el. Clayton jóval aktívabb volt az ET-versenyeken, hiszen ő csak egy fordulót hagyott ki, s neki is sikerült egy viadalt megnyernie, ugyanakkor egy elődöntős, három negyeddöntős és egy nyolcaddöntős szereplés mellett hatszor a 2. fordulóban kapott ki, vagyis kiemeltként mérkőzést sem tudott nyerni, ezáltal pedig a világranglistán egy árva pennyt nem láthatott viszont ezen versenyek után. Ami a majortornákat illeti, Price a már említett eredményeken kívül elég vérszegény eredménysort tud fölmutatni, hiszen két negyeddöntő mellett kétszer a legjobb 32 között, háromszor pedig a legjobb 16 között búcsúzott. Claytonnak a vb-n kívül még egy negyeddöntője volt, két versenyen a 16-ig, négy tornán pedig a 32-ig tudott eljutni. Az elmúlt évekkel összehasonlítva mindkettejük esetében láthatjuk, hogy elmaradtak a megszokott formájuktól, s ez a világranglistán is érezteti hatását, hiszen Price a naptári évet még az 1. helyen kezdte, ám a vb után már csak a 4. volt, most pedig az 5. helyen áll. Clayton a 7. helyen kezdte az évet, most viszont a 9. helyen áll. Az ő esetében nem tűnik túlságosan nagynak a visszaesés, de nem árt megjegyezni, hogy az elmúlt kettő év eredményein alapuló világranglistán levonták tőle a 2021-es World Grand Prix megnyeréséért járó 110 000 fontot, ami nem kis veszteség, főleg így, hogy nem igazán sikerült “kipótolni” a tavalyi, de különösen az idei eredményekkel.

Visszaeső öregrókák

Akik figyelemmel kísérik a most zajló világbajnokságot és évek óta követik a darts történéseit, azok megdöbbenhettek azon, hogy többek között Vincent van der Voort, Mervyn King és Mensur Suljovic sem tudta kvalifikálni magát a sportág legnagyobb ranggal bíró tornájára. Mindhárman 2008 és 2023 között nem hiányoztak egy világbajnokságról sem, azonban idei évük nagyon gyengére sikeredett, így nem érdemelték ki a szereplést az Alexandra Palace-ban. Van der Voort a tavalyi világbajnokságon a legjobb 32 között esett ki, az idei UK Openen pedig a legjobb 64-ig jutott. A European Tour-on csupán három versenyre tudta kvalifikálni magát, de mindössze egy mérkőzést tudott nyerni, míg a Players Championshipen két nyolcaddöntős szereplésen kívül 16 játéknapon nem tudott mérkőzést nyerni. King a vb-n és a UK Openen is a legjobb 32-ig jutott el, s március eleje óta ő sem járt majortornán. Neki idén nem volt European Tour-szereplése és a Players Championship sorozatban sem remekelt, hiszen két nyolcaddöntős szereplés volt a legjobb eredménye, s a legjobb 32-ig is csupán háromszor jutott el, miközben a 30 forduló pontosan felén nyeretlenül zárt, így pénzdíjat sem kapott. Suljovicnak, aki néhány éve már inkább családjának szenteli életét és nem tesz bele apait-anyait a dartskarrierje egyengetésébe, idei legjobb eredménye a European Tour ausztriai állomásán elért negyeddöntős szereplés, valamint a Players Championship egyik fordulóján játszott elődöntő volt. Több ET-versenyen nem indult, a PC-fordulókon pedig ötször jutott el a legjobb 32-ig, négyszer pedig a legjobb 64-ig, azaz 15 fordulón maradt pénzdíj nélkül, igaz, több játéknapot kihagyott. A nagy tornákon sem muzsikált jól, hiszen a tavalyi vb-n a legjobb 32-ig, a márciusi UK Openen pedig a legjobb 64-ig jutott el. A három játékos közül Kingnek fájhat a legjobban, hogy nem jutott ki a vb-re, mivel 2022-ben negyeddöntős volt, így a világranglistáról 50 000 fontot fognak levonni tőle. Szinte biztos, hogy ki fog csúszni a legjobb 64-ből, ami azt jelenti, hogy meg kell védenie profi státuszát a januárban esedékes selejtezőtornán, amelyen amatőrök és a versenykártyájukat megvédeni szándékozó profik százai fognak szerepelni, azaz egy irtó nehéz verseny lesz. A másik két játékos paradox módon kicsivel jobb helyzetben van gyengébb 2022-es vb-eredménye miatt, így ők valószínűleg kapnak még egy esélyt az élettől és jövőre megmutathatják, hogy nem felejtettek el dartsozni, már amennyiben lesz kellő motivációjuk.

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply