Ez volt 2023 – Április

Folytatódik a Sportudvar évvégi összefoglalója, melynek negyedik részében az áprilisi történésekkel foglalkozunk. Tartsatok velünk!

Forma-1: Az elmúlt évek egyik legőrültebb versenyét hozta az Ausztrál Nagydíj

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat. A holland nagyon rosszul rajtolt, ám szerencséjére három alkalommal is piros zászlóval szakították meg a futamot, így viszonylag gyorsan meg tudta előzni a Mercedeseket. Fernando Alonso újabb dobogós eredményt ért el, Oscar Piastri pedig a nap meglepetését okozva a 8. lett hazai futamán. Ismét kiesett Charles Leclerc és csapattársa, Carlos Sainz sem zárt jó futamot. Az alábbi cikkben foglaltam össze a verseny történéseit, amiből kiderül, hogy bizony nagyon sok esemény történt Melbourne-ben.

Verstappen került ki győztesen a melbourne-i őskáoszból, Leclerc ismét kiesett – az Ausztrál Nagydíj legfőbb tanulságai

Tenisz: Rafael Nadal elhúzódó visszatérése

Rossz hírt kaptak a teniszrajongók április 4-én: Rafael Nadal kihagyja a következő héten rendezett Monte-Carló-i salakpályás tornát, a salakszezon első nagy versenyét. A spanyol a januári Ausztrál Openen elszenvedett sérüléséből lábadozott még akkor is, s az újabb visszalépéssel már a Roland Garros-indulásával és karrierjével kapcsolatban is kételyek merültek fel. Ebben az írásomban többek között azzal kapcsolatos gondolataimat is kifejtettem, hogy miért aggasztó Nadal elhúzódó lábadozása.

Tovább húzódik Rafael Nadal visszatérése, ha lesz egyáltalán ilyen

Úszás: Kigyógyult a leukémiából és kijutott a vb-re egy fiatal japán úszó

Kiharcolta a nyári világbajnokságon való indulás jogát Ikee Rikako japán úszó – ez a hír önmagában minden bizonnyal nem lelt volna túl nagy értékre Magyarországon, azonban ha hozzátesszük, hogy a fiatal hölgyet pár éve még leukémiával kezelték, akkor igenis érdemes volt fölfigyelnünk erre a hírre. Ikee már pályafutása elején rengeteg sikert ért el, s úgy tűnik, a leukémia sem tudta megtörni lendületét, hiszen gyógyulását követően ismét meghatározó úszóvá vált Japánban, aki ráadásul hazai közönség előtt bizonyíthatott a világbajnokságon. A Sportudvar húsvéti cikkében összefoglalta Ikee Rikako elmúlt pár, nem túl könnyű évét.

Kiharcolta a vb-részvételt egy leukémiából gyógyult japán úszó

Folytatódott az orosz-ukrán sportháború

Sajnos továbbra sem csitult, sőt, áprilisban inkább fokozódott az Ukrajna és Oroszország közötti sportháború. Miután a NOB március végén kiadott legújabb ajánlásában továbbra is engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését a nemzetközi versenyekre, az ukrán politikai vezetés egyből kijelentette, hogy az ország versenyzői nem fognak indulni a jövő nyári olimpia kvalifikációs eseményein, amennyiben azon az oroszok és a fehéroroszok is indulhatnak. Az ukrán vezetés áprilisban további intézkedésekkel igyekezett rávenni a szakszövetségeket arra, hogy tegyenek eleget a politikai akaratnak. Egy március végén kelt kormányhatározat értelmében ugyanis megvonhatják az állami támogatásokat mindazon sportágak szövetségeitől, melyekben az ukrán sportolók kiállnak az oroszokkal és fehéroroszokkal szemben.

Megfenyegette az ukrán vezetés az oroszok ellen kiálló ukrán sportolókat

Ez a nyomásgyakorlás a NOB és több ukrán sportszemélyiség tetszését sem nyerte el, amiről ebben a cikkben esett szó:

A NOB-nak nem tetszik az ukrán sportolókat érő politikai nyomásgyakorlás

Folytatódott a bokszháború is

Szintet lépett a hónapok óta tartó háború az amatőr ökölvívásban: a Nemzetközi Ökölvívó-Szövetség (IBA) ténykedésével finoman szólva elégedetlen országok kiléptek a szervezetből, hogy Boksz Világszövetség (WB) néven új szövetséget hozzanak létre. Céljuk az, hogy megmentsék az amatőr ökölvívást, melynek jövője az IBA és az olimpiai mozgalom közötti súlyos konfliktus miatt rendkívül ingataggá vált, hiszen a 2028-as ötkarikás játékok előzetes műsorában már nem szerepel a sportág. Hogy végül mi értek el céljaik közül az év végéig, arról a későbbi hónapok összefoglalóiban esik szó.

Ökölvívás: Ellenszövetséget hoztak létre a változást akarók

Az öttusázók többsége aggódott a sportág jövőjéért

Felmérés készült áprilisban a világ öttusázóinak sorában, amelyben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogyan vélekednek a versenyzők a sportág helyzetéről és a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetésének ténykedéséről. Az eredmények lesújtóak: az öttusázók többsége tartott attól, hogy a sportág a jelentős változtatások ellenére sem lesz olimpiai versenyszám 2028-ban. Szintén a többség továbbra sem volt jó véleménnyel a nemzetközi szövetség vezetéséről, melyet rengeteg kritika ért főleg a lovaglás akadályversenyre cserélése miatt. Végül a félelmek nem igazolódtak be, legalábbis, ami az olimpiai jövőt illeti, hiszen az öttusa 2028-ban is ott lesz a játékok műsorán, viszont az akadályverseny nagy debütálására csak a most következő ötkarikás játékok után kerül sor.

Az öttusázók többsége aggódik a sportág olimpiai jövője miatt

Foci: A Milan nyerte a BL olasz derbijét

A Napoli és a Milan 1:1-es döntetlent játszott egymással a negyeddöntő visszavágóján, így a milánóiak jutottak a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe, mivel hazai pályán 1:0-ra győztek. A Rossoneri sikerében komoly szerepe volt Mike Maignan kapusnak, aki állta a déliek rohamait, miközben a másik oldalon Hvicsa Kvaracskelia rengeteget hibázott. A Sportudvar összefoglalta a mérkőzés pozitívumait és negatívumait az alábbi cikkben.

A könyörtelen Maignan és a sokat hibázó Kvaracskelia – a Napoli-Milan mérkőzés legfőbb tanulságai

Kenderesi Tamás doppingügybe keveredett

Váratlanul nagy horderejű bejelentést tett Kenderesi Tamás. Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmes úszó ugyanis április 19-én egy hosszú közleményben tudatta a világgal, hogy azért nem versenyez mostanában és azért hagyta ki a Kaposváron éppen akkor zajló országos bajnokságot is, mivel doppingvétség gyanúja miatt eljárás alatt áll. A pécsi versenyző tagadta, hogy doppingolt volna és azt állította, hogy vérmintáinak nem megfelelő kezelése és egy adminisztratív hiba vezetett oda, hogy biológiai útlevelében anomáliákat találtak az ellenőrök. Kenderesi Tamás perrel fenyegetőzött arra az esetre, ha bűnösnek találják és eltiltják. Klubja, valamin Sós Csaba szövetségi kapitány is hitt a kiváló úszó ártatlanságában, ugyanakkor Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője szerint több ellentmondás is van a sportoló közleményében és nem tartja helyesnek, hogy perrel fenyegetőzik az eljárás mostani szakaszában. Az ügyben mindmáig nem született végleges ítélet és változatlanul nagy a homály.

Kenderesi Tamás rejtélyes doppingügye

100 éves lett a Wembley Stadion

Kerek évfordulóhoz érkezett a világ egyik, ha nem a legismertebb stadionja, a londoni Wembley, a létesítményt ugyanis 1923 áprilisában adták át. Az elmúlt évszázad során a stadion rengeteg mindent látott, így pl. az atlétika őskorának elképesztő teljesítményeit, az angol labdarúgás mindmáig egyetlen világbajnoki győzelmét, a legyőzhetetlen Muhammad Alit vagy éppen Puskás Ferenc zseniális gólját az évszázad mérkőzésén. Ugyan a stadion a 2000-es években teljesen megújult, de mind a mai napig őrzi rangját és a jövőben is az egyetemes sportélet egyik legfőbb helyszíne lesz. A Visszapillantó rovatban tekintettünk vissza a nagy londoni aréna jobbára dicső múltjára a centenárium alkalmából.

A sporttörténelem máig élő legendás helyszíne – 100 éves a Wembley

Ez volt az áprilisi összefoglaló. Az évvégi összefoglaló következő részében a májusi eseményekre tekintünk vissza a legolvasottabb cikkeken keresztül.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply