Ez volt 2023 – Február

Bár idén is 28 napos volt a február, de ez nem jelenti azt, hogy ne történt volna sok dolog a sportvilágban. A Sportudvar évvégi összefoglalójának második részében az esztendő legrövidebb hónapjának legolvasottabb cikkein keresztül elevenítjük föl, hogy mi is történt.

Olimpiai korrupciós botrány

Amióta véget ért a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia, szinte folyamatosan csak arról lehet olvasni, hallani, hogy korrupciós botrány tört ki a játékok szervezése körül. Többeket letartóztattak vagy kihallgattak az ügyben, amelyről eddig is tudtuk, hogy nem kevés pénzt érinthet, de a japán sajtó február elején közölt értesülései szerint egészen elképesztő összegről, átszámítva 11 billió forintról lehet szó. Ezeknek a pénzeknek a legnagyobb részét még az olimpia és a paralimpia 2019 és 2020 folyamán rendezett tesztversenyei, valamint a játékok egyes eseményei kapcsán költhették el megvesztegetésre különböző cégek, amelyek nagyot akartak szakítani a két eseményből. Azóta sok fejlemény volt az ügyben, melyekről a következő napokban meg fogunk emlékezni.

11 billió forintot költhettek korrupcióra a 2020-as olimpia kapcsán

 

Sportolók is meghaltak a török-szír földrengésben

Mint ismert, erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét február 6-án hajnalban. A hivatalos adatok szerint közel 50 000 halottja és még több sebesültje volt a természeti katasztrófának, köztük sportolók is. A cikkben még eltűntként vagy túlélőként tettem említést több olyan sportemberről is, akikről sajnos utóbb kiderült, hogy szintén életüket vesztették a nagy csapásban.

Sportolók is érintettek a török-szír földrengésben

Eljárás indult a Manchester City ellen

Úgy néz ki (bár ez eddig is nyílt titok volt), hogy nem csak Olaszországban vannak komoly problémák egy-két labdarúgóklub háza táján a pénzügyeket tekintve, hanem Angliában is. Ez alatt nem arra kell gondolni, hogy csődközelben lenne egy egyesület, hanem az ellenkezőjére: Sok a pénz, de nem képesek szabályosan elszámolni vele. A jelek szerint ez történhetett a Manchester Citynél is, amellyel szemben független vizsgálatot kezdeményezett a Premier League február elején, mert a gyanú szerint 2009 (!) óta számos pénzügyi szabálytalanságot követhetett el a klub. Alig néhány hete történt, hogy a Juventustól 15 pontot vontak le hasonló okokból kifolyólag, így nagy kérdés, mire számíthat a Manchester City, amennyiben bűnösnek találják. Márpedig 2020-ban az UEFA annak találta. Most, a cikk megjelenésének pillanatában még nincs jogerős ítélet.

A Juventus után a Man. City következik?

Végleg kiderült, hogy nem a liverpooli szurkolók miatt fulladt káoszba a tavalyi BL-döntő

Amint arról több cikkben is beszámolt a Sportudvar, komoly botrány előzte meg a tavalyi labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőt, ugyanis a párizsi Stade de France-nál feltorlódott a tömeg, a rendfenntartásra kivezényelt egységek pedig túlkapásokat követtek el. Az már korábban világossá vált, hogy a francia hatóságok nem álltak helyzetük magaslatán, azonban az európai szövetség által fölkért vizsgálóbizottság februárban nyilvánosságra került megállapításai szerint az UEFA is nagyban bűnös a történekért, mivel szervezőként nagyobb befolyással kellett volna lennie a biztonsági intézkedésekre. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a Stade de France nem alkalmas BL-döntő rendezésére. A Liverpool közleményben szólította fel a felelősöket bocsánatkérésre, miután kezdetben igyekeztek az angol szurkolókra terelni a felelősséget a történtekért.

Az UEFA is nagyban felelős a tavalyi BL-döntő előtti cirkuszért

Példamutató szolidaritás a vívásban

Több sportágban is nagy hangsúlyt helyeznek az országok közötti szolidaritásra – a szavak szintjén. A vívásban azonban valóban tesznek is érte. A nemzetközi szövetség immár hetedik éve folytatja szolidaritási programját, amelynek keretében a szegényebb és kevésbé eredményes országok a sikeres és gazdag nemzetek által már nem használt, de kiváló állapotban lévő felszereléseket kaphatják meg ingyen, amolyan adományként, melynek segítségével fejlődhetnek. A programban Magyarország is részt vesz mint adakozó és igen távoli tájakra is eljutnak olyan eszközök, amelyekkel például Szilágyi Áron nyerte olimpiai bajnoki címeit. A Sportudvar február közepén bemutatta a programot, s ez a cikk meglepően nagy olvasottságot produkált, ezért van helye ebben az összeállításban.

A vívásban a szolidaritás tényleg átlépi a határokat

Nem sikerült a visszavágás a Liverpoolnak

Térjünk vissza egy kicsit a focihoz. Egészen szürreálisan alakult a tavalyi döntő visszavágója a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ahol februárban a nyolcaddöntő első mérkőzésén ismét találkozott egymással a Liverpool és a Real Madrid. A Liverpool negyedóra játék után 2:0-ra vezetett, végül azonban 5:2-es vereséget szenvedett, ezzel ki is esett a legrangosabb sorozatból, amelyben idén nem is indulhatott gyenge eredményei miatt. A Sportudvar összefoglalta a mérkőzés pozitívumait és negatívumait, amelyeket szerintem még ma is érdemes elolvasni, ha valaki még nem tette vagy már nem emlékszik rá.

Benzema és Vinicius, a pokoli páros és a liverpooli KO – a Liverpool-Real Madrid mérkőzés legfőbb tanulságai

A Manchester kiejtette a Barcelonát

A Manchester United a csereként beállt Antony góljával 2:1-re legyőzte a Barcelonát a labdarúgó Európa Liga legjobb 16 közé jutásért rendezett párharcának visszavágóján, ezzel 4:3-as összesítéssel továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A Sportudvar erről a mérkőzésről is értékeléssel jelentkezett, amely a legolvasottabb februári cikknek bizonyult.

Antony nagyon jó csere volt, Raphinha pedig átlátszó – a Man. United-Barcelona mérkőzés legfőbb tanulságai

Ez volt a februári események összefoglalója. Holnap március lesz soron.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply