Kettő hónapig nézők nélkül zajlanak a görög focimeccsek

Példátlan döntést hozott meg a napokban a görög kormány: 2024. február 12-ig zárt kapuk mögött rendezik a labdarúgó-mérkőzéseket az országban. A határozatot a rendőröket a huligánok részéről érő rendszeres és sok esetben súlyos támadások miatt hozták. A döntésnek magyar érintettsége is van. Eközben Törökországban egy játékvezető megverése miatt december 19-ig felfüggesztették a labdarúgó-bajnokság küzdelmeit.

Zárt kapuk mögött kerül sor minden labdarúgó-mérkőzésre mostantól egészen 2024. február 12-ig Görögországban – döntött az athéni kormány a napokban. A példátlan és sokakat megdöbbentő határozatot azután hozta a kabinet, hogy a múlt héten az egymással rivalizáló athéni csapatok: az Olimpiakosz és a Panathinaikosz között rendezett röplabda-mérkőzésen a szembenálló szurkolói csoportok összetűzése során egy rendőr súlyosan megsérült, mivel a huligánok őt is megtámadták. Pavlosz Marinakisz görög kormányszóvivő közlése szerint az intézkedés a nemzetközi mérkőzéseket is érinti, így az Olimpiakosz ma esti, Topolya elleni Európa Liga-összecsapását is, vagyis a magyar csapat szurkolói sem utazhatnak el Pireuszba. Szintén zárt kapus lesz a mai Panathinaikosz – Maccabi Haifa találkozó is.

Marinakisz hozzátette, hogy Görögországban évek óta súlyos problémákat okoznak a focihuligánok, akik egyre erőszakosabban lépnek föl nem csak a rivális szurkolói csoportokkal, hanem a rendfenntartó erők embereivel szemben is, s nem egy esetben voltak halálos áldozatai a focimeccseken vagy a stadionok környékén kitört rendbontásoknak. A kormány mostani döntésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy hétfőn az ország számos városában tüntettek a rendőrök a sportesemények biztosításának erősítése és a jobb munkakörülmények kiharcolása érdekében, ugyanis az egyenruhások arra panaszkodnak, hogy nem fegyverzik fel őket kellően az ilyen eseményeken.

A görög hatóságok azt tervezik, hogy kamerákat szerelnek fel a stadionokban és azok környékén, s a rendfenntartó erők embereit is elláthatják testkamerával, hogy ezzel is elriasszák a huligánokat a támadásoktól. A görög labdarúgóliga kedden ülésezik ebben a témában, s várhatóan döntés is születik a szigorúbb biztonsági intézkedések mikéntjéről.

A megsérült 31 éves rendőr a legutóbbi hírek szerint kritikus állapotban van, miután egy égő fáklyával találták el a combját. A rendőrség 400 embert hallgatott ki a történtekkel kapcsolatban és vasárnap őrizetbe vett egy 18 éves fiatalembert, akit a fáklya meggyújtásával gyanúsítanak. A fiúnak emberölési kísérlet miatt kell bíróság elé állnia.

Görögország mellett Törökországban is súlyos incidens árnyékolta be a labdarúgóéletet, hiszen a magyar sportsajtót is bejárta a hír, hogy a hétfőn rendezett Ankaragücü – Rizespor (1:1) élvonalbeli bajnoki mérkőzés végén a hazai klub elnöke, Faruk Koca berohant a pályára és ököllel arcon ütötte a játékvezetőt, Halil Ümüt Melert.

Kocát több más, a verekedésben résztvett személlyel együtt őrizetbe vették és elrendelték előzetes letartóztatásukat, így jelenleg is börtönben tartják fogva őket. A klubelnök tegnap lemondott tisztségéről. Mint elmondta, elborította agyát a vér, hirtelen felindulásból cselekedett, s nem is emlékszik arra, ami történt.

A Török Labdarúgó Szövetség a támadást követően azonnali hatállyal felfüggesztette a bajnokságokat, amelyek a tervek szerint december 19-én indulnak újra.

A nemzetközi szövetség, a FIFA részéről is elítélték a törökországi incidenst, amelyet teljesen elfogadhatatlannak neveztek. “Játékvezetők nélkül nincs labdarúgás. A játékosok, bírók, asszisztensek, nézők és a technikai személyzet biztonságát szavatolni kell.” Hozzáteszi a FIFA közleménye, hogy a török hatóságoktól erélyes fellépést várnak el a rendbontások megelőzése érdekében.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply