Kézilabda-vb, darts-vb, rövidpályás úszó-Eb és kosárlabda – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy eseménydús hétvégén van túl a magyar sport, ami hozott szép és kevésbé szép eredményeket is. A Hétvégi Összefoglalóban szó lesz a női kézilabdázók Svédország elleni vb-középdöntőjéről, az amatőr darts-világbajnokság magyar érdekeltségű mérkőzéseiről, a rövidpályás úszó Európa-bajnokság hétvégi történéseiről és a kosárlabda-bajnokságok eseményeiről is. Tartsatok velünk!

Kézilabda: Fájó vereség és kiesés a svédek ellen

A kilencedik helyért küzdhet tovább a magyar női kézilabda-válogatott, amely szombaton a társházigazda mérkőzéseit tekintve rekordszámú, 10 561 néző előtt kapott ki a svédektől. Az új csúcs ellenére a hangulat – ahogy az általában a nyugat-európai és skandináv országokra jellemző – korántsem volt annyira félelmetes, a maroknyi lelkes magyar mag ezúttal is kitett magáért, s az egész találkozó alatt torkaszakadtából biztatta a lányokat.

A svédeknél a Kamerun ellen kéztörést szenvedő irányító, Daniela de Jong helyére berendelt Carin Strömberg csak hétfőn, a Montenegró elleni mérkőzésre érkezik meg. Golovin Vlagyimir Füzi-Tóvizi Petrát nem nevezte, és nem meglepő módon Szemerey Zsófi is csak a lelátóról nézte végig az összecsapást – a kapus csütörtökön a szenegáliak ellen sérült meg, amikor a hatosra beeső Dienaba Sy elsodorta a térdét és zúzódást szenvedett.

Várható volt, hogy az afrikai csapat ellen száztizedszer válogatott Böde-Bíró Blanka kezd a magyar kapuban, csakúgy, mint a vele azonos válogatottsági számmal álló jobbszélső, Győri-Lukács Viktória.

Bár arra lehetett számítani, hogy a svédek a mérkőzés elején bekezdenek, jó magyar védekezéssel és Böde-Bíró-védéssel kezdődött a találkozó. Bordás Réka kiállításánál a magyar kapus újabb bravúrral jelentkezett: zseniális mozdulattal védte Nathalie Hagman hetesét. Az első találatra több mint három percet kellett várni, Vámos Petra nem hibázott a betörése végén. Sokáig gólra gól volt a válasz, egyik csapat sem tudta leszakítani magáról a másikat, aztán alig tíz perc alatt másodszor is emberelőnybe kerültek a mieink, Kuczora Csenge pedig hatalmas bombával jelentkezett, így 6:3-as magyar előnynél hirtelen elnémultak a hazai drukkerek.

Nem jött jókor a hetvenedik válogatottságát ünneplő Klujber Katrin első kihagyott hetese a vb-n, ahogy Kuczora eladott labdája és elrontott büntetője sem, a svédek azonnal megtorolták – és egyenlítettek. Viszonylag sok volt a technikai hiba mindkét oldalon, de a szünetig 38 százalékkal védő Böde-Bíró jól állta a sarat – a négyperces gólcsendnek Szöllősi-Schatzl Nadine vetett véget. Ismét három volt közte, a lefújásig azonban már nem találtunk be.

Egygólos magyar előnyről (11:10) vághattunk neki a folytatásnak, sőt, gyorsan jött az emberelőny is, merthogy Emma Lindquist lerántotta Vámost, mégis a mieink kaptak gólt – két szélső hiba után Jamina Roberts betöréseivel másodszor jutott vezetéshez a meccsen Svédország. Akárcsak Montenegró ellen, ezúttal is érződött az idegesség a lányokon: Vámos kétszer beleszaladt ellenfelébe, és a hátsó fal is kezdett felpuhulni, nem is várt tovább Golovin Vlagyimir az időkéréssel.

Az északiak 16:12-nél először vezettek négy góllal, de amikor ziccert is lőhettek a magyarok, hogy felzárkózzanak, Johanna Bundsennel találták magukat szembe. A különbség egyre nőtt, a szünet utáni első tizenöt percet 8:3-ra bukták el a mieink, akik a támadásbeli hibákat követően – akárcsak a hét elején a csoportdöntőben – védekezésben is szétestek. Ebben az időszakban Albek Anna egyszemélyes „hadseregként” igyekezett versenyben tartani a magyar csapatot – sorozatban négy gólt szerzett, de ez is csak arra volt elég, hogy ne nőjön tovább a svédek előnye.

Nagy hajrá kellett a magyar együttestől, hogy életben tartsa a reményeket: előbb Győri-Lukács volt eredményes, majd Vámos talált be újabb betörés végén, azonban a pontmentéshez tökéletes utolsó öt percre lett volna szükség. Ez nem jött össze a mieinknek, a 26:22-es vereség pedig azt jelenti, hogy ma győzni kell a horvátok ellen, hogy megmaradjon az esély a 9. helyre és az olimpiai selejtezőre.

Darts: Egy ezüst- és egy bronzérem a magyarok mérlege az amatőr-vb-n

A múlt héten rendezték meg az amatőr darts-világbajnokságot a nagy-britanniai Lakeside Country Clubban. Az eseményen összesen hat magyar indult, közülük a három férfi játékos (Kádár László, Kovács Patrik és Takács Gábor) már az előző hétvégén, az 1. fordulóban kiesett. Ihász Veronika a női tornán szerdán a legjobb 16 között búcsúzott, miután 2:0-ra kikapott Lorraine Winstanley-től.

A hétvégére az ifjúságiak maradtak, egész pontosan a fiúk elődöntőjében a világelső Borbély András, a lányok döntőjében pedig Turai Krisztina.

A fiú elődöntőkre szombaton került sor. Borbély András ellenfele az ír Adam Dee volt, s ugyan az előzetes esélylatolgatások inkább a magyar játékos győzelmét valószínűsítették, nagy rizikófaktornak számított az, hogy ki hogyan tudja kezelni azt a terhet, ami azzal jár, hogy valaki 16-17 évesen a világ egyik legendás színpadán léphet tábla elé, ráadásul egy világbajnoki elődöntőben.

A kettő nyert szettig tartó mérkőzést Borbély András kezdte jobban, aki elvette ellenfele kezdését, s végül viszonylag könnyedén nyerte meg az első játszmát. A második szettben első pályán kellett volna behúzni a vb-elődöntőt, ám Dee játéka följavult, ezzel párhuzamosan Andrásé visszaesett, így az ír ki tudott egyenlíteni, s kezdési előnyét is visszaszerezte. A mindent eldöntő harmadik játszmában mindkét fiú sok hibával játszott, ám sajnos Borbély András rontott többet, Dee pedig elkapta a fonalat, s végül megnyerte a szettet, ezáltal a mérkőzést is 2:1 arányban. Borbély András tehát bronzérmet szerzett a világbajnokságon, hiszen kisdöntőt nem rendeztek. Fájó ez a vereség, de a pápai dartsos élete legjobb eredményét érte el, s bízhatunk benne, hogy lesz ez még jobb is.

Vasárnap kora este került sor a lányok döntőjére, melyben Turai Krisztina ellenfele az olasz Aurora Fochesato volt. Bár Magyarországhoz hasonlóan Olaszország sem dartshatalom, az előzetes esélylatolgatások inkább a talján hölgy győzelmét vetítették előre. Ők ketten többször találkoztak már egymással egyéniben és párosban is, de az örökmérleg Fochesato javára billent el.

Itt is kettő játszmát kellett abszolválni a sikerhez. Mindkét lányon erősen látszódott, hogy nagyon izgult, hiszen ők is életükben először szerepelhettek a Lakeside-on és egy világbajnoki döntőt fiatal fejjel nagyon nehéz feldolgozni. Mindketten rengeteg szektorhibát hoztak össze, így az volt a kulcskérdés, hogy melyikőjük tud előbb annyira lenyugodni, hogy minél jobb tömeget tudjon dobni. Ez a játékos sajnos Fochesato volt, aki 3-0-val nyerte meg az első szettet. Turai Krisztina ezzel elveszítette kezdési előnyét, ám a második játszmában javítani tudott teljesítményén, így fölcsillant a remény, hogy ki tud egyenlíteni. Sajnos azonban változatlanul rengeteg volt a szektorhiba a szolnoki lány játékában, aki különösen sokszor találta el az 5-ös szektort a 20-as helyett. Fochesato végül megbüntette Turai Krisztina hibáit és ha nem is makulátlan teljesítménnyel, de a második szettet is behúzta, így 2:0-ás győzelemmel ő lett a lányok világbajnoka.

A magyar csapat tehát egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett az idei amatőr világbajnokságon. A teljesítmény összességében véve felemás volt, így nyilvánvaló, hogy bőven van még hova fejlődnie mindenkinek. Amennyiben ez sikerül, egy év múlva jobb eredményeknek örülhetünk majd. Ettől függetlenül természetesen jár a gratuláció mindenkinek, aki ki tudta harcolni a vb-részvételt, mert már önmagában ez sem volt egy sétagalopp.

Úszás: Szabó Szebasztián újabb ezüstérmet szerzett a rövidpályás Eb-n

Több magyar is vízbe ugrott a romániai Otopeniben rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság szombati napján.

Németh Nándor küzdött becsülettel, ez ezúttal a hatodik helyre volt elég 200 gyorson, egy órával később százon ötödik idővel ment tovább, ráadásul a kőkemény 200-zal a testében hat századra megközelítette két éve felállított országos csúcsát (46.42).

Pádár Nikolettnek is elsőrangúan sikerült a hölgyek középdöntője szintén 200 gyorson: második idővel került be a döntőbe, ráadásul junior Európa-csúccsal (1:53.51 – eddig egy három éve kitűzött szintidő szerepelt itt, mert egyetlen 18 éves sem tudott jobbat jönni). „Már annyira vártam a számot” – mosolygott Pádár délelőtt is, mi pedig még jobban vártuk a vasárnapi döntőt. Ott sajnos nem jött ki a lépés, s végül a 4. helyen ért célba a fiatal magyar úszónő.

Szombat este viszont Szabó Szebasztiánra hegyeztük magunkat, aki bitang jól ment 50 pillangón a pénteki középdöntőben; más kérdés, hogy akkor Noe Ponti a 200 pillangó után jött be tizedekkel mögötte.

A fináléra viszont frissen kanyarodott rá a svájci, és ez nagyon látszott: hiába kezdett Szabó eszményien, Ponti brutális fordulót csinált, előtte jött fel, és innen nem lehetett megfogni: négyszázadnyira került Szabó két éve beállított világcsúcsától, és elsőként megcsinálta a rövidpályás Eb-ken a pillangó triplát (50–100–200).

A Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Ugrai Panna összeállítású 4×50 méteres mixváltó országos csúccsal jutott be a döntőbe, ahol az 5. helyen végzett, míg Ugrai Panna női 100 méteres pillangóúszásban a 8. helyen zárt.

Vasárnap Németh Nándor 100 gyorson 5. hellyel fejezte be Eb-szereplését. Nála is jobban teljesített Holló Balázs, aki a 400 méteres vegyesúszás fináléjában a 4. helyen csapott a célba. Ugyanebben a számban a felvidéki Nagy Richárd a 8. helyen végzett.

A 800-on és 1500-on egyaránt bronzérmet szerző Késely Ajna 400-on a 7. lett.

A magyar csapat 2 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta szereplését a rövidpályás Európa-bajnokságon, hiszen Szabó Szebasztián kétszer volt 2., Késely Ajna kétszer volt 3., Márton Richárd pedig egy bronzérmet tudott elhozni Romániából.

Jégkorong: Vereséggel kezdték az U20-asok a hazai világbajnokságot

A magyar junior jégkorong-válogatott 5:2-re kikapott Kazahsztántól a budapesti U20-as divízió 1/A-s világbajnokság nyitókörében.

Nem adott okot túlzó bizakodásra, hogy a hazai rendezésű U20-as divízió 1/A-világbajnokságon a magyar csapat Kazahsztán ellen kezd, hiszen korosztályos mérkőzésen még sosem győzte le az ázsiai nemzetet. Hatvan perc játék után ez a kijelentés helytálló maradt.

Már az első harmadban 2:0-s előnybe kerültek a kazahok, de Mihalik Gergő távoli bombájával szépített Ladányi Balázs együttese, majd emberelőnyből Dobos Mihály Bendegúz távoli lövése jutott túl kis szerencsével Vlagyimir Nyikityinen – a kapus előtt kiválóan takartak a magyarok, de vélhetően így sem lesz büszke rá, hogy a mamutjai alatt-között csorgott be a pakk.

A harmadik harmadot nagyobb elánnal kezdték a mieink, ám az ellenfél egy szerencsés góllal ismét magához ragadta az előnyt, innen pedig nem volt visszaút, a kazahok még kettőt ütöttek – ráadásul emberhátrányban állították be az 5:2-es végeredményt.

A magyar válogatott ma 19:30-kor Ausztria legjobbjai ellen korcsolyázik a jégre. A tornán még Franciaország, Dánia és Japán fiataljai vesznek részt.

Jégkorong: Továbbra is éllovas a Fehérvár az osztrák ligában

Mindössze hat hátvéddel vágott neki a Hydro Fehérvár AV19 a Pustertal elleni meccsnek, akik közül ráadásul csak négyen tagjai állandóan a csapatnak, Falus Ádám és Csollák Márkó még lifteznek a FEHA19 és a Volán között. Kiss Dávid együttese harmadszor találkozott az olaszokkal az idényben, az első két összecsapás magyar sikerrel zárult, és a sérülések ellenére a vasárnapin, idegenben is a székesfehérváriak voltak esélyesebbek.

Természetesen a hazaiak célja az volt, hogy borítsák a papírformát, és ennek érdekében lendületesen, gólra törően kezdték a mérkőzést. Hamarosan azonban kiegyenlítetté vált a játék, sőt, a Volán kapuvasig is eljutott. A tizedik percben vakarhatta a fejét a magyarok szakmai stábja, hiszen egy palánk melletti ütközést követően Csollák a jégen maradt, és később csuklóját szorongatva korcsolyázott le a padra. Szerencsére a fiatal magyar – ekkor még – folytatni tudta a játékot, komolyabb sérülés nem lett az esetből, pustertali kiállítás viszont igen, Leonhard Ludwig Hasler ült két percet a büntetőpadon. Az emberelőnyt nem tudta gólra váltani a Volán, ahogy néhány perccel később az olaszok sem a sajátjukat, így 0:0-nál harsant a harmad végét jelző dudaszó.

A középső játékrészben ismét Csollák ellen szabálytalankodtak az olaszok, ellenfele a fejénél fogva rántotta jégre a hátvédet, aki ismét fekve maradt, de ezúttal már nem saját lábon hagyta el a pályát, hanem hordágyon. Érthetetlen volt, hogy a bírók miért nem büntették két percnél többre a vétkest, sőt maga Csollák is ennyit kapott, akadályozásért… Az ijesztő eset után a magyar válogatottba is meghívott védő nem folytathatta a meccset, és minden bizonnyal a nemzeti együttes klagenfurti felkészülési tornáját is kihagyni kényszerül – bízzunk benne, hogy annál többet nem. A harmad közepén történt incidens Hári János gyönyörű vezetőgóljára is árnyékot vetett, és hiába vezetett a Volán, második emberelőnyéből hét másodperc alatt egyenlített a Pustertal.

Az utolsó játékrész a legvégéig kiélezett volt, akkor azonban Mihály Ákos szerezte meg a vezetést, majd Németh Kristóf ütött gólt üres kapura. Erre még válaszolt a Pustertal, de Kiss Dávid együttese, ha nem is szép, de eredményes játékkal 3:2-re győzött, és maradt a tabella élén.

Férfi kosárlabda: Ivkovics Sztojan győzelemmel tért vissza a kispadra

A férfi kosárlabda NB I 11. fordulójában a Kecskemét izgalmas meccsen egyetlen ponttal legyőzte a Pécset.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan ezen a meccsen tért vissza a kecskemétiek kispadjára vezetőedzőként (korábban  2009 és 2015 között dolgozott ott).

A forduló előtt sereghajtó Kecskemétnek ez volt a harmadik bajnoki sikere a mostani idényben.

Ismét vereséget szenvedett az Alba Fehérvár – a dunántúliak ezúttal a DEAC otthonában kaptak ki hosszabbításban egy ponttal.

Győzött még a Szolnok, az Oroszlány, a Sopron és az Atomerőmű.

A 11. forduló eredményei:

Szolnok – Körmend 79:73

Falco – Zalaegerszeg 100:72

Kecskemét – Pécs 71:70

DEAC – Alba Fehérvár 93:92 – hosszabbítás után

Sopron – Honvéd 87:67

Oroszlány – Kaposvár 85:84

Atomerőmű – Szedeák 87:78

A bajnokság állása:

1. Falco121111126–9140.95823
2. Alba Fehérvár121021098–9900.91722
3. Szolnok1174866–8740.81818
4. Körmend1165903–8370.77317
5. Szdeák1165988–9860.77317
6. DEAC1165808–8160.77317
7. Zalaegerszeg1165931–9590.77317
8. Oroszlány1156916–8960.72716
9. Pécs1156911–9170.72716
10. Kaposvár1147875–9430.68215
11. Sopron1147842–9200.68215
12. Paks1138833–8860.63614
13. Kecskemét1138884–9560.63614
14. Honvéd1129826–9130.59113
Női kosárlabda: Sopronban is győzött a Diósgyőr

A listavezető Diósgyőr a papírformának megfelelően magabiztos sikert aratott a címvédő Sopron vendégeként a női kosárlabda NB I szombat esti rangadóján.

Az Euroligában is remeklő DVTK a második negyedben lépett el a hazaiaktól, akiknek ebben a szakaszban mindössze hét pontot hagyott dobni.

A miskolci együttes a második félidőben végig „biztonságos” távolságban tartotta magától a soproniakat és ezzel nyolcadik mérkőzését is megnyerte a bajnoki szezonban.

A másik három esti meccsen az esélyesebb TFSE-MTK elsősorban a harmadik negyedben nyújtott remeklésével simán nyert a BEAC csarnokában, a Vasas fölényesen megverte a Ceglédet, a forduló másik rangadóján viszont a Győr csak egy ponttal múlta fölül a Szekszárdot.

Még pénteken a Pécs 22 pontos sikert ért el Szigetszentmiklóson.

A 8. forduló eredményei:

Sopron – Diósgyőr 59:74

Győr – Szekszárd 72:71

BEAC – TFSE-MTK 73:94

Vasas – Cegléd 63:45

Szigetszentmiklós – Pécs 56:78

A bajnokság állása:

  1. Diósgyőr88615–44716
  2. Győr862656–55914
  3. Szekszárd853640–52313
  4. TFSE853618–55313
  5. Pécs853591–53113
  6. Sopron743513–44811
  7. BEAC835578–63811
  8. Vasas826432–57710
  9. Szigetszentmiklós716430–535  8
10. Cegléd88387–649  8

A kiemelt kép forrása: magyarnemzet.hu

Leave a Reply