Darts: Hat magyarral a mezőnyben startol az amatőr-világbajnokság

Bár a legtöbben alighanem a december közepén kezdődő profi világbajnokságot várják a darts világában, de addig is lesz egy világbajnokság, ami már holnap elstartol. Kezdetét veszi ugyanis az amatőrök szervezetének, a WDF-nek a világbajnoksága, melyen egyedül Magyarország fogja képviseltetni magát minden kategóriában. Összesen hat honfitársunknak szoríthatunk a jövő vasárnapig zajló tornán, melyen ugyanakkor a sportág nagy nevei közül is nem kevesen indulni fognak.

Új szelek fújnak a darts világában. Amíg 2021 előtt még az volt a szokás, hogy a PDC-világbajnokság után közvetlenül kerül sor az amatőrök vébéjére, addig idén először a PDC-vb előtt kerül sor az amatőr státusú játékosok megmérettetésére. Ennek oka abban keresendő, hogy amíg régebben a BDO volt az amatőr világbajnokság szervezője, addig 2022 óta a WDF, azaz a Darts Világszövetség vette át a 2020 elején becsődölt brit szervezet helyét.

Minden kezdet nehéz – tartja a mondás. Ez a WDF-vb kapcsán is igaz, hiszen az első, 2022-es világbajnokságot január helyett csak áprilisban tudták megtartani, majd pedig egy évvel ezelőtt némileg váratlanul amellett döntöttek, hogy mostantól kezdve december elején tartják meg az eseményt. Annak ellenére, hogy tető alá lett hozva a mostani torna, nehézségek még mindig akadnak. Amíg tavaly 300 000 font volt a világbajnokság összdíjazása, addig idén csupán 257 000 fontot osztanak szét a négy kategória 78 játékosa között. Ami a nézők szempontjából lehet kényelmetlen egy kicsit, hogy lineáris televízióban nem lesz látható a vb, kizárólag a YouTube-on lesznek közvetítve a mérkőzések. A tervek szerint a WDF hivatalos csatornája mellett a Magyar Darts Szövetség csatornáján is lesz élő közvetítés magyar kommentárral, de valószínűleg ott kizárólag a magyarok mérkőzései lesznek képernyőre tűzve.

Szerencsére nem kevés magyar érdekeltségű mérkőzés lesz a tornán, hiszen négy kategóriában (férfi és női, illetve fiú és lány) hat honfitársunk fog tábla elé állni a darts legendás helyszínén, a Lakeside Country Clubban rendezendő viadalon.

Időrendben elsőként Ihász Veronika fog színpadra lépni a szombat délutáni második mérkőzésen. Veronika a tavalyi világbajnokságon egy kört ment, mivel a 2. fordulóban kikapott a későbbi világbajnok, s most is fő esélyes Beau Greavestől. A magyar hölgy azonban beírta magát a történelemkönyvekbe, ugyanis Greaves ellen megdobott egy 164-es kiszállót is, ami rekord a női vébék történetében. Veronika idén Jo Clements ellen kezd, s jó esélyei lesznek a továbbjutásra, mivel ellenfele nem tartozik a női élmezőnybe, s az utóbbi hónapok tornáin is jellemzően a legjobb 16-ig jutott el, miközben Veronika éppen az előző hétvégén nyert meg egy rangos nemzetközi versenyt a szerbiai Zlatiborban, a fináléban egy másik magyart, Tekauer Grétát két vállra fektetve. Amennyiben Veronika továbbjut, a 2. fordulóban a 7. kiemelt Lorraine Winstanley lesz az ellenfele, aki már jóval keményebb diónak ígérkezik.

A férfiak mezőnyében három magyarnak is szurkolhatunk. Közülük elsőként szombaton este Kovács Patrik lép föl. Az ózdi dartsos elég sokszor bekerült idén a sporthírekbe, hiszen nem kevesebb mint öt fordulóra kvalifikálta magát a PDC European Tour-sorozatában, s ugyan mérkőzést nem tudott nyerni, de nem kevés tapasztalattal gazdagodhatott. Patrik ott volt a PDC páros-világbajnokságán is, ahol Sárai Levente oldalán Indiát 4:0-ra megverték, Kanada ellen pedig tisztes helytállással kaptak ki, így megszerezték csoportjuk második helyét, ami ugyan továbbjutást nem ért, de végre valahára egy épkézláb magyar szereplést láthattunk azon a versenyen. Patrik október végén megnyerte a WDF versenyrendszerében megtartott egyik magyarországi versenyt, amelyen pedig nem gyenge mezőny gyűlt össze. Utolsó versenye a Cseh Open volt, ahol a legjobb 32-ben Székely Pál állította meg 4:0-val. Patrik tehát nincs rossz formában, de azért hullámzó a teljesítménye a WDF-versenyeken, így várhatóan nem lesz sétagalopp a rutinos amerikai, Jim Widmayer ellen vívandó mérkőzése. Widmayer 54 éves, s régebben a PDC versenyein szerepelt, az elmúlt években viszont amatőr volt. Nem tartozik az elithez, s idei eredményei alapján sem lehet egyértelmű esélyesnek tekinteni, vagyis Kovács Patriknak minden sansza meglesz a továbbjutásra. Amennyiben ez sikerül, akkor a 9. kiemelt Mark Barilli lesz az ellenfele a legjobb 32 között.

Kádár László második alkalommal vehet részt a lakeside-i világbajnokságon. Tavaly egy fordulót tudott menni. Idén elsősorban a környező országokban rendezett versenyeken szerepelt, s ezeken jellemzően a legjobb nyolcig vagy négyig el tudott jutni. A Román Opent megnyerte. Ellenfele a svéd Edwin Torbjörnsson lesz. Déja vu – akár ezt is mondhatta magában Kádár László, amikor kiderült, hogy a tavalyi év után ismét egy svéddel kell megküzdenie. Akkor Andreas Harryssonnal csapott össze, akit nagy csatában tudott megverni. Torbjörnsson idén három észak-európai tornát is meg tudott nyerni, a világranglistán viszont 16 hellyel áll Kádár László mögött, úgyhogy az erdélyi játékos esélyesebbnek tekinthető. A 2. fordulóban már nem feltétlenül ez lesz a helyzet, ugyanis a 3. kiemelt, korábbi lakeside-i világbajnok Jelle Klaasen lesz az ellenfele.

Takács Gábor első lakeside-i világbajnokságán egy remek holland játékos, Moreno Blom ellen száll harcba. Gábornak idén nem sok kimagasló eredménye volt, ám erős tavalyi eredménysorának köszönhetően megszerezte az indulási jogot. Idén a Szlovén Openen tudott eljutni az elődöntőig. Ellenfele, Blom jól ismeri, s alighanem szereti is Magyarországot, hiszen eddigi három WDF-tornagyőzelméből kettőt is hazánkban aratott. Idén a Budapest Classicot nyerte meg, tavaly pedig a Magyar Classicon diadalmaskodott. Idén még megnyerte a már említett, egy héttel ezelőtti zlatibori versenyt, ezzel is jelezve, hogy jó formában van. A férfiaknál éppen ezért Takács Gábor továbbjutása lenne a legnagyobb bravúr, de mint tudjuk, a dartsban nincsen lehetetlen.

A jövő hétvégén kerül sor a fiúk tornájára, amelyen négy játékos fog indulni, köztük Borbély András is. A pápai dartsos világelső a fiúknál, vagyis papíron a legesélyesebb a végső győzelemre, de ehhez előbb az ír Adam Dee-t kellene legyőzni az elődöntőben, majd a fináléban a német Mats Theobald vagy a holland Bradley van der Velden kerülhet az útjába. Négyőjük eredménysorát összehasonlítva kijelenthető, hogy valóban Borbély András a legesélyesebb, de egyáltalán nem veheti félvállról az ellenfeleket. Reméljük, nem is fogja ezt tenni.

A lányoknál érdekes módon csak döntőt fognak játszani, de ott is lesz egy magyar, mégpedig Turai Krisztina személyében. A szolnoki játékos a selejtezőtorna sikeres megvívásával jutott el Lakeside-ba, ahol a jövő vasárnapi döntőben az olasz Aurora Fochesato lesz az ellenfele. Bár előzetesen talán a talján lánynak van nagyobb esélye a sikerre, nem árt tudni, hogy egyéniben és párosban is többször találkoztak már, s eléggé kiegyenlített a kettejük közötti örökmérleg. Egyesben utoljára az idei bécsi ifjúsági verseny elődöntőjében futottak össze, ahol Fochesato döntő legben tudott 4:3-ra nyerni. A vb-döntő kettő nyert szettig fog tartani, vagyis jóval hosszabb mérkőzésre van kilátás, s reméljük, hogy Krisztina nem fog csalódást okozni.

Tehát nekik szurkolhatunk holnaptól kezdve egészen jövő vasárnapig az amatőr darts-világbajnokságon, s bízzunk benne, hogy minél több sikerélményben lesz részünk.

A kiemelt kép forrása: skysports.com

Leave a Reply