Darts: Luke Humphries a vb előtti utolsó tornát is bezsebelte

Befejeződött a hétvégén a profi dartsosok 2023-as szezonja – sor került az év utolsó pontszerző tornájára. A Players Championship Finals színvonalban elmaradt a Grand Slam of Darts-tól, de ezen a versenyen is láthattunk kilencnyilast, valamint rengeteg 100+-os átlagot. A végső győztes személye sem változott az egy héttel korábbival szemben, hiszen Luke Humphries 49 napon belül harmadik majorcímét is megszerezte, ezáltal topfavoritként várhatja a december-januári világbajnokságot.

A szokásoknak megfelelően november utolsó hétvégéjén ismét a délnyugat-angliai Mineheadbe költözött a profi darts mezőnyének színe-java, hiszen a márciusi UK Opent követően a Players Championship Finals versenyére is itt került sor.

A tornára a februártól októberig rendezett 30 darab forduló eredményei alapján összeállt Players Championship-ranglista első 64 helyezettje kvalifikálhatott. A versenyt nem előzte meg sorsolás, mivel a szabályok szerint az 1. fordulóban egymással összekerülő játékosok összesített ranglistás helyezésének 65-nek kell lennie, azaz az 1. a 64.-kel, a 2. a 63.-kal játszott és így tovább, így tovább…

Mivel erre a tornára nem a világranglista alapján lehet kijutni, ezért idén is akadtak nagynevű lemaradók, akik sok fordulót kihagytak, amikor pedig indultak, nem tudtak annyi pénzdíjat összeszedni, hogy bekerüljenek a 64-es mezőnybe. A legnagyobb hiányzó egyértelműen Peter Wright volt, aki 2021-ben megnyerte a versenyt. Ez a tény azt is jelentette, hogy az Európa-bajnok skót a 2.-ról a 4. helyre esett vissza a világranglistán, így nem éppen kedvező ágra került a világbajnokságon. Rajta kívül a World Matchplay-győztes Nathan Aspinall sem tudta kvalifikálni magát a tornára. A kijutás összejött ellenben Danny Noppertnek, ám végül a holland sem indult Mineheadben, mivel második gyermekének születése miatt otthon maradt a család mellett.

A nem kevés nagy hiányzó ellenére is erős mezőny gyűlt össze, melyben ott volt a címvédő és hétszeres győztes Michael van Gerwen, a sorozat ranglistájának első két helyén végző Gerwyn Price és Gary Anderson, valamint a legutóbbi három nagy tornából kettőt is megnyerő Luke Humphries.

A pénteki 1. fordulóban még rövid, hat nyert legig tartó mérkőzéseken kellett bizonyítaniuk a játékosoknak, azonban már ebben az etapban is akadtak olyan nagy nevek, akiknek túl nagy feladatot jelentett a győzelem kivívása. Így volt ezzel a világbajnok és világelső Michael Smith is, aki a nyitókör legnagyobb meglepetését produkálva 6:3-as vereséget szenvedett Richard Veenstrától. Smith 85-ös körátlaggal fejezte be a meccset, ami irtó gyenge tőle, s nyugodtan mondhatjuk, nagyon nem jól melegített a világbajnokságra.

Rajta kívül meglepetésre kiesett Daryl Gurney, a verseny 2018-as győztese is. Bár nincs nagy éve idén sem az északírnek, azért Niels Zonneveldet illett volna megvernie, ám végül a balkezes holland győzött 6:3-ra többek között 100-as átlagának köszönhetően. Kiesett az első fordulóban a UK Open-címvédő Andrew Gilding is, akit a rutinos PDC-játékosnak számító, de mostanában kissé eltűnt Steve Lennon vert meg 6:3-ra. Szintén a nyitókörben zúgott ki José de Sousa is, aki ezzel stílszerűen zárta igen pocsék 2023-as szezonját, hiszen 6:5-re kikapott Kevin Doetstől. Krzysztof Ratajski Maik Kuivenhoven elleni 6:4-es vereségére sem sokan fogadtak volna. Meglepőnek nevezhető még Dirk van Duijvenbode kiesése is, ám a holland változatlanul vállsérüléssel küzd, így némileg érthető, hogy végül 6:3-as vereséget szenvedett Jermaine Wattimenától.

A többi favorit sikerrel vette az első akadályt.

A 2. fordulóban is akadt olyan gigász, aki elvérzett. Gerwyn Price számára túl nagy falatnak bizonyult Kim Huybrechts, hiszen a rutinos belga végig remekül játszva 6:1-re kiütötte a walesit, akinek tehát nem hozott szerencsét a ranglista-győzelem. Ezzel szemben Michael van Gerwen ismét beírta magát a történelemkönyvekbe. A holland a Ross Smith fölött aratott 6:1-es sikere során ugyanis 118.52-es meccsátlagot ért el, ami a Players Championship Finals 2009 óta íródó történetében a legmagasabbnak számít.

A további nagynevű búcsúzók között volt az egy héttel korábban a Grand Slam-en döntőt játszó Rob Cross, akit Luke Woodhouse vert meg 6:3-ra, s ugyanilyen arányban kapott ki Josh Rock is Gabriel Clemenstől. Folytatódott Jonny Clayton vesszőfutása. A walesi az első kört ugyan még megoldotta, ám Niels Zonneveld rajta is keresztül gázolt, méghozzá majdnem szó szerint, mivel 6:2-re győzött. Clayton nagyon gyengén teljesített az év második felében, így aggasztó előjelekkel várhatja a világbajnokságot 9. helyen történt kiemelése ellenére is.

Búcsúzott a további küzdelmektől a 2. helyen bejutott Gary Anderson is, aki egy nem túl magas színvonalú, de izgalmas mérkőzésen 6:5-ös vereséget szenvedett Dimitri van den Bergh-től. Meglepőnek mondható még Joe Cullen kiesése, akit Ryan Joyce vert meg 6:4-re.

A szombaton este megrendezett 3. fordulóban a nyolc mérkőzés közül igazából csak egynek a végeredménye volt meglepetés: Luke Woodhouse 10:8-ra megverte Dave Chisnallt. Woodhouse ezzel már a legjobb nyolc között volt, amivel igen nagyra nőtt a tét számára, s nem feltétlenül azért, mert élete során először egy major tornán negyeddöntőzhetett, hanem sokkal inkább azért, mert amennyiben azt a kört is sikerrel vette volna, akkor a világranglistán följöhetett volna a 32. helyre, ami kiemelést ért volna számára a vb-re. Hogy ez sikerült-e neki, lentebb kiderül.

A nyolcaddöntőből rajta kívül Stephen Bunting, a kissé nehézkesen továbbjutó Michael van Gerwen, a 10:1-es diadalt arató Gabriel Clemens, valamint James Wade, Luke Humphries, Damon Heta és a szintén élete első major-negyeddöntőjébe bejutó Ryan Joyce jutott tovább.

Vasárnap délután került sor a negyeddöntőkre. Folytatódott van Gerwen diadalmenete – igaz, már Stephen Bunting ellen sem múlott sokon, hiszen az angol 9:6-ra vezetett a holland ellen az első negyeddöntőben, ám hátralévő két kezdését sem tudta kihasználni, s MvG sorozatban négy leget nyerve továbbjutott – 107.07-es átlaggal.

Az elődöntőben aztán a Luke Woodhouse-t búcsúztató Gabriel Clemens jóval könnyebben adta meg magát, Van Gerwen ismét 100 fölött átlagolt, s 116-ra nyerve jutott be a döntőbe.

Ott Luke Humphries várt rá, akivel tavaly az elődöntőben találkozott, s múlta felül 11:5-re, s aki a James Wade elleni 10:7-es győzelemmel indította a napját. A négy között a nap legsimább győzelmét aratva 11:3-mal búcsúztatta az előzőleg meglepetésre Damon Hetát kiejtő Ryan Joyce-t, így készülhetett idei harmadik premiertorna-döntőjére – a másik kettőt, a World Grand Prix-t és a Grand Slam of Dartsot megnyerte.

A döntőt aztán Humphries kezdte jobban, rögtön az első legben egy 130-as kiszállóval indított – válaszként Van Gerwen 126-os checkouttal felelt. Miután a folytatásban mind a ketten kihagytak egy-egy lehetőséget, hogy hátsó pályáról nyerjenek leget, jött Van Gerwen és az ötödik legben dobott egy kilencnyilast, amivel brékelőnybe került, s ezt meg is őrizte féltávig a holland.

Sőt, a második pihenő után ismét elvette Humphries kezdését Van Gerwen, amivel már 7:4-re vezetett, s egyre nehezebben tűnt elképzelhetőnek, hogy az angol vissza tud jönni a meccsbe.

S ugyan Van Gerwen nyert leget 10 és 11 nyíllal is, de Humphries mégis ledolgozta a hátrányát – többek között egy 142-es kiszállóval, majd 9:9 után átvette a vezetést. A döntő 20. legjében aztán páratlan izgalmak következtek: mind a ketten lezárhatták volna a leget – Humphries a meccset is. Van Gerwen négy nyilat rontott a végén a kiszállóra, 16-ról négyre negyedelte magát, és Humphries is többször „aládobott” a duplának, mire végül a dupla egyessel kiszállt.

Ezzel Luke Humphries 49 napon belül idei és összességében is harmadik nagy tornáját nyerte meg. Ez alapján nem meglepő, hogy a fogadóirodák a december 15-én kezdődő világbajnokság legnagyobb esélyesének tartják. Az angol sikerével följött a világranglista 3. helyére, így a 3. kiemelést kapta a vb-re, melynek sorsolására ma este kerül sor. A profi dartsosok most kicsit pihennek, hiszen a világbajnokság előtt nem lesz több verseny, ám nem maradnak addig sem vb nélkül a sportág szerelmesei, hiszen szombaton kezdődik az amatőr világszervezet, a WDF világbajnoksága, melyen nem kevesebb mint hat magyarnak szurkolhatunk majd.

A kiemelt kép forrása: Imago

Leave a Reply