Darts: A profi világbajnokságot is befolyásolhatja a legújabb bundabotrány

Sajnos ismét egy fogadási ügy borzolja a kedélyeket a darts világában. A napokban kiderült, hogy három amatőr státusú játékost is felfüggesztettek, amiért annak gyanújába keveredtek, hogy saját mérkőzéseikre fogadtak. Ahogy általában lenni szokott, ezúttal is vesztes mérkőzések kerültek a hatóságok látókörébe, melyeket az érintettek igen látványosan veszítettek el. Az ügy a kevesebb mint egy hónap múlva startoló PDC-világbajnokságot is érinti, hiszen az egyik kvalifikált játékos is a felfüggesztettek között van.

Nem jó hírekkel indult a hét a darts világában. Amellett, hogy Phil Taylor, a sportág 16-szoros profi világbajnoka bejelentette, hogy 2024 lesz az utolsó aktív éve, amikor még elindul a szeniorok számára kiírt sorozatban, egy ennél jóval negatívabb hír is napvilágot látott. A DRA, a darts fegyelmi ügyeit kivizsgáló hatóság bejelentette, hogy három játékost is felfüggesztett, mert fogadási csalás miatt indult eljárás ellenük.

A közlés szerint Jack Main, Andy Jenkins és Prakash Jiwa az érintettek, akik a vizsgálat végéig szinte biztosan nem állhatnak tábla elé.

A bejelentésből kiderül, hogy mindhárom játékost a MODUS Super Series nevű bajnokságban lejátszott egyes mérkőzései miatt vontak vád alá, mert olyan információk jutottak el a DRA-hoz, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a játékosok saját mérkőzésükre fogadtak. Konkrét esetről még nem tettek említést, hiszen a vizsgálat folyamatban van, de az interneten föllelhető videók és hozzászólások alapján már körvonalazódik a történet.

Többen is megosztották a MODUS Super Series egyik februári játéknapjáról készült Youtube-os élő közvetítés felvételét, melyen látható az egyik érintett, az indiai Prakash Jiwa (a kiemelt képen balra) aznapi valamennyi mérkőzése is. Ezek közül is elsősorban Jiwának Owen Bates elleni összecsapása került a figyelem középpontjába, ugyanis az indiai minden legben, amikor eljutott a kiszállózásig, egészen hihetetlen módon rontotta el a kiszállókat. Volt, hogy a dupla szektortól nagyon távolra dobta nyilait, de akadt olyan eset is, amikor D5-re sima 5-öst dobott, azaz 5 pontja maradt, de első nyilával majdnem a dupla 20-as szektort találta el és csak a második nyíllal sikerült 1-es kerekítőt dobnia, hogy 4 pontja maradjon.

Jiwának összesen 15 nyila volt a duplára, s ebből egyet sem tudott bedobni, így 4:0-ra elvesztette a mérkőzést és csupán 70-es körátlagot tudott elérni, miközben Bates 81-et produkált. Akad rá példa, hogy valakinek nagyon nem jön ki a lépés egy rövid mérkőzésen, de jelen esetben tényleg eléggé látványos volt többször is, ahogyan Jiwa elrontotta a kiszállókat.

Alább (53:19-től) megtekinthető az ominózus mérkőzés:

Az 53 esztendős Jiwa esete azért is különösen súlyos, mert az indiai selejtező megnyerésével kvalifikálta magát a december 15-én kezdődő PDC-világbajnokságra. A profik szervezete eddig nem kommentálta Jiwa ügyét, de szinte biztosra vehető, hogy kizárják a tornáról, hiszen nem sok sansz van arra, hogy a DRA vizsgálata pár héten belül lezárul, s a föntebb látottak alapján az is erősen kétséges, hogy az indiai jól kerüljön ki ebből a történetből. Jó kérdés, hogy ebben az esetben ki kerül be Jiwa helyére: vagy az indiai selejtező 2. helyezettje vagy pedig egy Pro Tour-kártyával rendelkező játékos, s ezáltal a profik számára hétfőn tartandó utolsó selejtezőtornán négy helyett öt helyért lehet majd küzdeni.

A másik két játékos: Jenkins (a kiemelt képen jobbra) és Main esetében ilyen “probléma” nem áll fönn, azaz ők nem lennének ott a PDC-vb-n, de előbbi esetében nem árt megjegyezni, hogy egy igen rutinos játékosról van szó. Jenkins 52 éves és a 2000-es években a PDC egyik oszlopos tagja volt. Összesen tíz profi világbajnokságra kvalifikálta magát. Nagy tornát ugyan nem tudott nyerni, de játszott világbajnoki elődöntőt, és ugyancsak eljutott a legjobb négyig a World Grand Prix-n és a UK Openen, a World Matchplayen pedig kétszer volt negyeddöntős. Az elmúlt években nem sokszor lehetett hallani, olvasni róla, ugyanakkor tavaly nyert egy fordulót a PDC amatőrök számára kiírt sorozatában, a Challenge Tour-on, idén pedig nyolcaddöntőt játszhatott az 50 év fölöttiek számára megrendezett szenior-világbajnokságon. Jenkinsnek nem a mostani az első fegyelmi ügye, hiszen 2019-ben homofób kijelentései miatt 1000 font, azaz csaknem félmillió forint pénzbírságot kapott.

Ami Jack Maint illeti, a 26 éves játékos 2021-ben Pro Tour-kártyát szerzett azzal, hogy az 1. helyen végzett a PDC nagy-britanniai selejtezőjének rangsorában. Nem tudta igazán letenni névjegyét a profik között, bár véghez vitte azt a nem mindennapos teljesítményt, hogy tavaly augusztusban két egymást követő napon dobott kilencnyilast a Players Championshipben – előbb Rob Cross, majd Niels Zonneveld ellen teljesített egy-egy tökéletes leget. Ezt leszámítva komolyabb eredményt nem tudott elérni, így 2022 végén elveszítette Pro Tour-kártyáját, az idei selejtezőn pedig nem járt sikerrel. Main az amatőrök világszervezete, a WDF versenyein, a már említett PDC Challenge Tour-on és a MODUS Super Series-ben indult az év folyamán, s az ő esetében is a legutóbbi bajnokságban lejátszott mérkőzése vagy mérkőzései kapcsán merült föl a bundagyanú. Eddig hivatalosan csak azt tudni, hogy a június 9-én Lisa Ashton ellen lejátszott mérkőzésére érkeztek gyanús fogadások, amelyeket most sportfogadási szervezetekkel közösen vizsgálnak. Amennyiben Mainnek volnának tervei a PDC-selejtezőn való indulás kapcsán, akkor jó eséllyel letehet azokról, mivel jövő januárban rendezik azt a tornát, tehát az idő ebben az esetben is kevésnek tűnik.

Jack Main játékjogát is felfüggesztették (A kép forrása: mastercaller.com)

Ahogy a föntiekből kiderült, mindhárom játékos esetében a MODUS Super Series-en lejátszott mérkőzések kapcsán merült föl a fogadási csalás gyanúja. A MODUS Super Series egy YouTube-on élőben közvetített bajnokság, melyben a PDC-ből kiszorult, ezáltal amatőrré vált játékosok és a feltörekvő tehetségek szoktak lehetőséget kapni. Minden héten 12 játékos állhat tábla elé, akik két hatos csoportban körmérkőzéses rendszerben küzdenek meg egymással. Mindkét csoportból az első kettő jut be a heti döntőbe. A bajnokság anyagi szempontból sem utolsó, hiszen a résztvevők minden egyes játéknap után 250 fontot, azaz több mint 108 000 forintot kapnak, s aki bejut a szezon döntőjébe és meg is nyeri azt, annak további 20 000 font, azaz 8.7 millió forint üti a markát. Bár ezek a nyeremények elmaradnak a PDC-ben elérhető pénzektől, de például a WDF-versenyek többségén ennél lényegesen kevesebbet lehet keresni.

A bajnokság szervezői különböző szponzorokkal, köztük több sportfogadási céggel kötött szerződések alapján kapnak pénzt, amiből ki tudják fizetni a játékosokat. A sportfogadási cégek jelenléte miatt minden dartsossal szerződést kötnek, melyben szigorú szabályokat fektetnek le. Így például mindenkinek részt kell vennie egy online szerencsejátékkal kapcsolatos tanfolyamon és minden játéknap elején le kell adniuk mobiltelefonjukat, hogy azon keresztül se tudjanak fogadni akár a saját, akár mások mérkőzéseire. Úgy tűnik, ez is kevés volt a csalások megakadályozására…

A DRA mindhárom játékos ügyében vizsgálódik, s a későbbiekben meghallgatást fog tartani, melyen az érintettek előadhatják saját verziójukat. Addig azonban egyikük sem játszhat, igaz, jogukban áll fellebbezni a felfüggesztés ellen.

Nem ez az első eset

A darts világában sajnos korántsem ez az első alkalom, hogy fogadási csalásokra derül fény. Az eddigi legnagyobb botrány 2020-ban robbant ki, amikor kiderült, hogy Wessel Nijman és Kyle McKinstry is fogadott saját mérkőzéseire egy online tornán. Kemény büntetéseket szabott ki akkor a DRA, hiszen Nijmant öt, McKinstryt nyolc évre tiltották el. Mivel Nijman vállalta a DRA-nak a szerencsejáték-függőség veszélyeit bemutató programjában való részvételt, ezért büntetéséből csak kettő és fél évet kellett letöltenie, így idén februárban ismét indulhatott hivatalos versenyeken, s olyan jól sikerült a visszatérése, hogy a Challenge Tour-ról kvalifikálta magát a PDC-világbajnokságra, s a jövő évtől kezdve profi státusú játékos lesz.

McKinstry azért kapott súlyosabb szankciót, mert nem működött együtt a DRA-val az eljárás során, ellenben bizonyítást nyert a fogadási csalás ténye.

A PDC-világbajnokságot is érintették már fogadási ügyek. 2017-ben arra derült fény, hogy a fülöp-szigeteki Gilbert Ulang fogadott Kevin Simm elleni selejtezős mérkőzésére, amiért cserébe pénzt kapott a fogadási maffiától. Ulang 2:0-ás szettaránnyal el is bukta a meccset, utólag pedig hétéves eltiltást és 2500 font, azaz kötel 1 millió forint pénzbüntetést kapott.

A 2019-es PDC-vb-t követően Mickey Mansellt büntették meg 500 fontra, amiért a hivatalos indoklás szerint nem tett meg minden tőle telhetőt Jim Long elleni mérkőzésének megnyerése érdekében. Mansell 75.22-es körátlagot produkálva 3:1-es vereséget szenvedett Longtól, aki szintén csak 75.33-at tudott elérni. Sokan fölháborodtak ezen a büntetésen, mert nem volt tisztázott, pontosan miért látták úgy a döntéshozók, hogy Mansell nem tett meg mindent a győzelem érdekében. Az tény és való, hogy egy igen pocsék mérkőzés volt (talán annak a tornának a legrosszabb meccse), de egy pontosabb indoklás valóban nem ártott volna. Akkoriban fölmerült, hogy esetleg Mansell is belekeveredett valamilyen fogadási csalásba, de erre sosem derült fény.

Néhány évvel ezelőtt Hollandiában arról rántották le a leplet, hogy fogadási maffiózók több profi és amatőr játékost is megkörnyékeztek, akiket egészen szofisztikált módszerekkel próbáltak fogadási csalásokba belekeverni, ám a legtöbben nem álltak kötélnek. Ez az eset is jól mutatja azonban, hogy a dartsban igenis jelen van a fogadási maffia és sajnos újabb példáját látjuk annak, hogy a teniszhez hasonlóan itt is könnyen lehet aljasságokra rábírni a gyengébben teljesítő, ezáltal kevesebb pénzt kereső játékosokat, akiknek nem egy esetben létfenntartási gondokat is okozhat az, hogy versenyekre járnak, de ott nem szerepelnek jól.

Csak bízni lehet abban, hogy a jövőben nem lesznek ilyen ügyek, de sajnos nagyobb esély van rá, hogy lesznek még, főleg, ha nem szigorítanak a sportfogadásokra vonatkozó szabályokon.

A kiemelt kép forrása: dartsnews.com

Leave a Reply