Labdarúgás háborús időkben

Lassan kettő hónapja dúl az újabb háború Izrael és a Hamász terrorszervezet között. Az események az izraeli sportéletet is alapjaiban rázták meg, hiszen számos, az országban megrendezni tervezett eseményt kellett máshová vinni, s az izraeli sportolók sem tudnak hazájukban versenyezni. Az izraeli labdarúgó-válogatott Magyarországot választotta átmeneti otthonául, hiszen Felcsúton játszotta le hazai Európa-bajnoki selejtezőit. Az izraeli szövetség elnöke egy fővárosi rendezvényen beszélt arról, hogyan próbálják túlélni az izraeli labdarúgók a kialakult nehéz helyzetet.

Október 7-én tört ki az újabb izraeli-palesztin háború, miután a palesztin területeken uralkodó Hamász terrorszervezet sosem látott méretű támadást intézett Izrael ellen. A harcoknak már rengeteg halottjuk van, s nem nagyon látni a konfliktus végét, bár a hírek szerint az izraeli hadsereg egyre több pozíciót vesz birtokába.

A történések az ország egész életére komoly hatással vannak, hiszen nem biztonságos jelenleg sporteseményeket rendezni, emiatt pedig számos versenynek kellett új helyszínt találni. Így Izrael helyett Horvátország ad otthont a férfi-, Hollandia pedig a női vízilabda Európa-bajnokságnak 2024 január elején. Emellett az izraeli kosárlabda- és labdarúgócsapatok otthon játszandó nemzetközi mérkőzéseit is semleges helyszínekre kellett áthelyezni.

A háborús helyzet miatt az izraeli labdarúgó-válogatott sem tudta otthon lejátszani hazai mérkőzéseit, így a csapat Magyarországra költözött, s Felcsúton fogadta Svájc, majd Románia együttesét. A svájciak ellen bravúros 1:1-es döntetlent értek el, a románoktól viszont 2:1-re kikaptak, ezzel lemaradtak az Európa-bajnoki szereplésről, amire pedig a háború kitörését megelőzően még reális esélyük volt. Mentsvárként viszont ott van a pótselejtező, amelyben indulhat az izraeli válogatott, így azon az úton még kijuthat a németországi kontinenstornára, ami sporttörténelmi siker lenne, hiszen Eb-n még sosem szerepelhetett a nemzeti csapat. A pótselejtezőre jövő márciusban kerül sor, így egyelőre nem tudni, hogy a hazai mérkőzésre hol fog sor kerülni. Idén még lesz egy izraeli mérkőzés Felcsúton, hiszen december 5-én ott kerül sor az Izrael – Észtország női Nemzetek Ligája-összecsapásra is.

Bár az, hogy rövid idő alatt kellett a hazai mérkőzéseket áthelyezni Magyarországra, sok bonyodalmat okozott, ám ezt a szituációt az izraeliek igyekeztek egységük erősítésére fölhasználni. Az, hogy a csapat a nehézségek ellenére pályára lépett és nem mondott le az Európa-bajnoki szereplés kiharcolásáról, világszerte összehozta a zsidó közösségeket. Felcsúton mindkét mérkőzésen közel teltház volt, mert a világ minden tájáról érkeztek izraeliek, hogy buzdítsák a csapatot.

Moshe (Shino) Zuares, az Izraeli Labdarúgó-szövetség elnöke múlt csütörtökön a fővárosi Rumbach-zsinagógában a Zsidó Világkongresszus által rendezett eseményen beszélt a háborús helyzet által előidézett kihívások leküzdéséről. Elmondása szerint az Eb-kijutás esélye volt a legfőbb ok, ami miatt a mérkőzések lejátszása mellett döntöttek, mert a tragikus helyzetben határozhattak volna úgy is, hogy nem vállalják a sportolást, hanem inkább az ország megvédéséért szállnak harcba katonákként.

Az elnök szerint a csapat mindvégig arra törekedett, hogy sportszakmailag a lehető legjobban teljesítsen és ezzel a remény és az ellenállás fényét mutassa meg az izraeli társadalom számára.

“A labdarúgás különböző hátterű, vallású és nézőpontú embereket hoz össze. Amikor a játékosok belépnek az öltözőbe, egy emberi olvasztótégely alakul ki, létrejön egy egységes csapat, amelynek közös célja nagyobb, mint a tagjai közötti különbségek, s ez nagyban megerősíti” – mondta Zuares.

Hozzátette: “A háború kitörése óta az izraeli szövetség jelentős szerepet játszik a társadalom támogatásában, összefogásában és bátorításában. Adományokat gyűjtöttünk, meglátogattuk a kórházakat, és az IDF (az izraeli hadsereg – a szerk.) bázisait, különleges versenyeket rendeztünk a túlélő és otthonaikból evakuált gyermekek számára. Több száz pár focicipőt és labdát adományoztunk azoknak, akik a háború alatt és után visszatérnek ahhoz a tevékenységhez, amelyet a legjobban szeretnek csinálni”.

Grósz András, a Zsidó Világkongresszus alelnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke felszólalásában a megbeszélések fontosságát hangsúlyozta:

“A mai beszélgetések nem csak a sport felemelő és összetartó erejére világítottak rá, hanem döntő szerepük van a különböző közösségek közötti párbeszéd és megértés elősegítésében. Ma Magyarországon mindannyian támogatjuk Izraelt és az ország válogatottját ebben a válságos időszakban”.

Az izraeli sport tehát igyekszik fönntartani működését a háborús helyzetben is, ami már csak azért is fontos, mert a zsidó állam is a jövő évi olimpiai és paralimpiai játékok egyik résztvevő nemzete lesz, így nagyon fontos, hogy a sportolók valahogyan készülni tudjanak a versenyekre. Ami még ennél is fontosabb, hogy minél előbb véget érjen a háború, s hazatérhessenek az izraeli sportolók, mert mégis csak otthon a legjobb felkészülni és versenyezni.

A kiemelt kép forrása: csakfoci.hu

Leave a Reply