Svájc is akarja a 2030-as téli olimpiát, de nem csak azt

Ahogy az elmúlt napokban már többször is írtam róla, három európai ország pályázik a 2030-as téli olimpia rendezésére. Franciaország és Svédország terveit már bemutattam, most pedig Svájc is sorra kerül. A kis alpesi ország a téli sportok egyik legnagyobb központja, de 75 éve nem rendezett téli olimpiát. Most igen ambiciózus tervekkel feszülnek neki a pályázati procedúrának.

Svájc az elmúlt évtizedekben többször is pályázott téli olimpiára, de egyszer sem járt sikerrel. Az ország 1928-ban és 1948-ban volt rendező, mindkét esetben Sankt Moritz révén. A svájci sportvezetők úgy tűnik, tanultak azokból a hibákból, amelyek miatt a közelmúltban egyszer sem sikerült sikeresen kandidálni az ötkarikás játékok megrendezésére. Korábban Vancouver, Barcelona és Szapporó tűnt komoly pályázónak 2030-ra, ám mindhárom város különböző okokból visszalépett. Svájc az egyetlen, amely már hosszabb ideje komolyan gondolkodott a pályázásban, s most ott is van a három esélyes között Franciaországgal és Svédországgal kiegészülve.

Az olimpiai pályázat egy stratégia részét képezi, ugyanis Svájc több más multisport-esemény iránt is komolyan érdeklődik, így megpályázta a 2028-ban első alkalommal megrendezendő FIS Játékok rendezési jogát is – ez az új esemény több téli sportot magában foglaló rendezvény lenne. Norvégia is pályázik, így itt is komoly küzdelem várható a felek között. Svájc ezen kívül a multisport Európa-bajnokság iránt is érdeklődik.

Az első helyen azonban nem meglepő módon a téli olimpia áll. Ez érthető, hiszen a téli sportok csúcseseményéről van szó, ráadásul Franciaország és Svédország személyében két igen erős pályázó van még versenyben.

Jürg Stahl, a Svájci Olimpiai Bizottság elnöke és Roger Schnegg, a bizottság vezérigazgatója tegnap mutatták be az olimpiai pályázatot Lausanne-ban és Zürichben a sajtó képviselői előtt.

Kiderült, hogy a Svájci Sportparlament, amely az ország sportügyeiben döntéseket hozhat, november 24-én fog összeülni Ittigenben, hogy jóváhagyja az olimpiai pályázati anyagot. Ez azért érdekes, mert három nappal korábban lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékes bizottsága előtt a három kandidáló nemzet meghallgatása, amelyet követően a testület ajánlást fog megfogalmazni a NOB végrehajtó bizottsága felé a pályázatok minőségével kapcsolatban.

Jürg Stahl szerint biztosra vehető, hogy a sportparlament jóváhagyja az olimpiai pályázatot, így nem lesz akadálya annak, hogy a NOB alkalom adtán folytassa a kedden megkezdendő párbeszédet a későbbiekben a svájciakkal. Stahl hozzátette, hogy a svájci közvélemény és a média pozitívan áll a kandidáláshoz, így bíznak annak sikerében.

Nem csak a téli olimpia van a kívánságlistán

A Svájci Olimpiai Bizottság vezérigazgatója arról beszélt, hogy a téli olimpia egész Svájcban zajlana, minden nyelvi régióban lennének versenyek. Ebben inspirálja őket a 2026-os milánói-cortinai téli olimpia, amely Észak-Olaszország több régióját fogja érinteni. Jürg Stahl szerint azzal, hogy több régióban lennének a versenyek, kevesebb kockázatot vállalnak, hiszen ha mindent egy régióban akarnának megrendezni, az például a közlekedés és a szállások terén okozhatna problémákat. Stahl hozzátette, hogy kevés befektetéssel járna egy svájci olimpia, amelynek ráadásul kevés negatív hatása lenne a környezetre.

A svájciak ambícióiról sokat elárul, hogy amennyiben nem sikerülne a 2030-as rendezést megszerezni, akkor megpályázzák a 2034-es téli olimpiát is. Arra az eseményre Salt Lake City személyében már van egy komoly érdeklődő.

Ahogy föntebb említettem, Svájc nem csak a téli olimpiára pályázik, hanem a nyári multisport Európa-bajnokságra is. Ezt az eseményt, amely többek között az atlétika, az úszás, a kerékpár és a golf Európa-bajnokságát is magában foglalja, először 2018-ban rendezte meg Berlin és Glasgow, tavaly pedig München egyedül. A 2026-os és a 2030-as eseménynek még nincsen házigazdája.

A svájci szándékok nem újak. Lausanne önkormányzata már tavaly, a müncheni Eb végén jelezte, hogy a város érdeklődik valamelyik közeljövőben esedékes hasonló esemény iránt. Érdemes tudni, hogy Lausanne-ban van a NOB székhelye, azaz a világ sportéletének egyik központjáról van szó, így nem lenne rossz, ha ott sor kerülne egy ilyen nagy eseményre.

Azt egyből leszögezték az illetékesek, hogy amennyiben Svájc megkapja a 2030-as téli olimpia rendezési jogát, akkor nem fog pályázni a 2030-as multisport-Eb-re, hiszen költségvetési szempontból azért megterhelő lenne egy évben két nagyszabású sportrendezvényt is szervezni, de bíznak abban, hogy az olimpiarendezés elnyerése pozitívan fog hatni a 2026-os multisport Európa-bajnoksággal kapcsolatos esetleges pályázatra és akkor Svájc sokat profitálhat a két eseményből, nem beszélve a FIS Játékokról.

Svájc ugyan egy kis ország, de nagy álmokat dédelget, s azt gondolom, hogy joggal tehet így, hiszen Franciaországhoz és Svédországhoz hasonlóan jelentős télisport-nemzetnek számít, vagyis egy svájci téli olimpia is alighanem nagyon magas színvonalon kerülne megrendezésre.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply