Kézilabda, úszás, minifoci és cselgáncs – Hétvégi Összefoglaló

November első hétvégéje kissé csendesebben telt a magyar sport szempontjából, de ez a hétvége is hozott szép eredményeket. A Hétvégi Összefoglalóban szó esik a kézilabda-válogatottak felkészülési mérkőzéseiről, a rövidpályás úszó-ob-ról, a minifoci-világbajnokságról és a cselgáncs Európa-bajnokságról is. Tartsatok velünk!

Kézilabda: Két magyar győzelem a lengyelek ellen

Három percig kellett csak várni az első kétperces kiállításra a szegedi Magyarország–Lengyelország felkészülési férfi kézilabda-mérkőzésen, Bis Bartlomiejt küldték le fújni egyet a macedón játékvezetők, miután védőtársaival bedarálta a középen a lengyel falat áttörni próbáló Hanusz Egont. A találkozó egyébként kifejezetten gyorsan kezdődött, két és fél perc alatt hat gólt láthatott a Pick Arénába kilátogató mintegy kettő és félezer néző, egyenlő elosztásban, hogy aztán a következő négy és fél percben ne szülessen egyetlen találat sem. Például kihagytunk két hetest is, előbb Rosta Miklós lőtte mellkason a lengyel kapust, majd Máthé Dominik lövésébe kapott bele Jakub Skrzyniarz.

A vendégcsapat tudott először lépéselőnybe kerülni, és elment három góllal, leginkább azért, mert a magyar együttes ugyan többet, de pontatlanabbul lőtt. A 23. percben vettük csak vissza a vezetést, immár Fazekas Gergő irányításával, amikor Bodó Richárd nagy erejű bombája csattant a felső lécen, de a labda éppen Rosta Miklós elé pattant, aki kíméletlenül beverte, a kapusnak még feltápászkodni is alig maradt ideje, majd a Bukarestben kézilabdázó beálló egy perc múlva ugyanezt eljátszotta Ancsin Gábor felső kapufás lövésével is.

Máthé Dominik közben kihagyta a harmadik hetesünket is, mégsem zártuk nulla százalékosan a félidőt büntetőkből, mert Krakovszki Bence a negyediket már csak belőtte. Az első harminc perc kicsit nyögvenyelős játékot hozott, láthatóan mindkét csapat kereste még a saját játékát. Michal Daszek időn túli hetesével ugyan a lengyelek vezettek a félidőben 15:14-re, de ebből még bármi lehetett.

A második félidőt azzal kezdtük, hogy Bodó találatával kiegyenlítettünk, majd Rostáéval átvettük a vezetést, a kettő között pedig a játékvezetők két percre kiállították Dawid Dawydziket, más kérdés, hogy kihasználni nem tudtuk az emberelőnyt, az előnyünk leginkább azért maradt meg, mert Mikler Roland két ziccert is fogott, és rendre meg tudták játszani a hét góllal záró Bánhidi Bencét. A játék a folytatásban sem gyorsult fel, és pontosabb sem lett, viszont az utolsó két percet így is kétgólos magyar vezetéssel kezdték a csapatok.

A kapuba beállt Andó Arián rögtön egy védéssel kezdett, Krakovszki Zsolt pedig a másik térfélen volt eredményes, így máris három lett az előnyünk. A lengyelek nehezen bírtak a felállt magyar fallal, melynek közepén Sipos Adrián alaposan megrángatott mindenkit, aki a közelébe ment, keményen, de nem szabálytalanul védekezve, és emberhátrányban így is kellett, aminek ráadásul meglett az eredménye, Lékai Máté kétszer is labdát szerzett, az egyikből gól lett.

Az előnyünk csak azért nem lett megnyugtató a hajára, mert amilyen gyorsan el tudtunk szakadni, a hibáinkat kihasználó lengyelek legalább olyan gyorsan tudtak visszajönni. Az utolsó percekre a lengyelek nem tudtak magasabb fokozatba kapcsolni, és bár a játéka még nem volt annyira gördülékeny, a magyar válogatott megérdemelten nyert 31:27-re a többet hibázó lengyelek ellen. 

Vasárnap Békéscsabán ismét egymásnak feszült a két együttes. Chema Rodriguez szövetségi kapitány ezúttal pihentette a kapus Mikler Rolandot és a beálló Bánhidi Bencét.

Ezúttal kilenc és fél perc alatt esett annyi gól, mint az előző nap két és fél perc alatt, a vendégek védelmét három és fél perc után sikerült csak feltörnie a magyar csapatnak, amikor egyrészt a lengyelek már vezettek kettő nullára, másrészt huszonöt másodperc különbséggel két játékosukat is kiállítottak a védelem közepéből, előbb Patryk Walczakot, majd Bartlomiej Bist. Sikerült is egalizálni, majd megfordítani az állást, a lengyelek lendülete pedig eddig tartott.

Palasics Kristóf az első tíz lövésből hatot védett a magyar kapuban, Szita Zoltán pedig három gyors gólt szerzett, így negyedóra után már 8:3 volt az állás ide. Az első félidőben egyébként el is dőltek a lényegi dolgok, a mieink sokkal lendületesebben játszottak, jobban zárt a védelem, gyorsabbak és pontosabbak voltak a támadások, a statisztikákat nézve az első harminc percben támadásban és védésben is húsz százalékkal hatékonyabban játszott a lengyeleknél, akik mintha elfáradtak volna a két csapat második összecsapására.

A második félidő még simább volt, mint az első, Bóka Bendegúz góljával a tizedik percben már tíz gól volt a magyar csapat előnye, 24:14-re vezettünk, de a nagyobb iramra jó példa, hogy tíz perccel a vége előtt már annyi gólt szereztünk (31), mint az első meccsen összesen, az adok-kapokba és a rohanásba pedig bátran belemehettünk, mert erőnlét szempontjából előnyben voltunk. A végére még az is belefért, hogy kicsit magunkra engedtük a lengyeleket, a lendületük csak néhány percig tartott, a vége sima 36:26 lett ide, a magyar férfi kézilabda-válogatott története 37. győzelmét aratta a lengyelek ellen.

Ez a két felkészülési mérkőzés arra nagyon jó volt, hogy csapatunk újra felvegye a ritmust, ami a második meccsen láthatóan sikerült is, legközelebb decemberben találkozik újra a magyar válogatott, és a jelenlegi tervek szerint jövő januárban, az Európa-bajnokság előtt játszik még két felkészülési mérkőzést a Xavi Sabaté vezette cseh nemzeti csapattal.

Kézilabda: Vereség a németek ellen

Élénk, de kevésbé jó emlékei lehetnek a németekről a magyar női kézilabda-válogatottnak, hiszen az elmúlt két évben kétszer is találkozott egymással a két csapat, de mindkét esetben sima német győzelem született. Sajnos ezúttal sem történt másképp, végig küszködtek a lányok, a döntő helyzetekben többet hibáztak, így 29:25-ös vereséget szenvedtek a müncheni Olympiahalléban. A 35. német–magyaron – habár nem hivatalos válogatott hét révén tartalékos felállásban lépett pályára – mindkét együttes a világbajnoki felkészülés jegyében dolgozott: a mieink a norvégok és az osztrákok elleni mérkőzés tapasztalatait felhasználva elsődlegesen a védekezést igyekeztek rendbe tenni.

Mindezt több kevesebb sikerrel, ugyanis a döcögős magyar támadójátékból eredően hátul sem könnyítették meg a lányok saját helyzetüket. Rengeteg volt a ki nem kényszerített hiba (az első tíz percben négy labdát adtak el a magyar lányok), dadogott a labda a kezekben, a statikus támadások során pedig inkább középen, betörésekből erőlködtek a mieink, s minden gólért keményen meg kellett szenvedjenek. Nem úgy a házigazdák, akik az előzetesen várt gyors kontrajátékkal könnyedén szerezték a gólokat, s végig uralták a találkozót.

A tavasszal Ludwigsburgban négy gólt szerző Klujber Katrin ezúttal nyolcnál állt meg – a találkozó elején például egy ötperces magyar gólcsendnek vetett véget. Védekezésben azonban épp az általa Bordás Rékával közösen védett területet támadták a legtöbbet a németek, a jobboldalon náluk találtak rést a falon. Böde-Bíró Blanka ezúttal jó formában teljesített, több fontos védéssel jelentkezett, amire szükség is volt, például Albek Anna kiállítását követően a félidőhöz közeledve.

Az ötgólos hátrányt követően a szünet után pár percig úgy tűnt, sikerül rendezni a sorokat, ugyanis 3:0-val kezdtek a magyarok, de Alexia Hauf révén pillanatok alatt visszaállította a különbséget a hazai csapat. A hullámzóbb második félidőben az utolsó negyedóra kezdetére egészen kettő gólig jöttünk vissza, de akárcsak korábban, ezúttal is ziccereket rontottunk, labdákat adtunk el, így visszaállt a differencia, ezzel pedig tovább tart a mieink elleni német győzelmi széria. A végeredmény: 29:25.

A dán, norvég, svéd közös rendezésű világbajnokság előtt még két felkészülési találkozó vár a magyar nemzeti együttesre, amely november 25-én és 26-án is Hollandiában lép pályára.

Úszás: Kapás Boglárka betegen is győzött a rövidpályás ob-n

A férfi 200 gyors döntőivel indult a rövidpályás országos bajnokság harmadik, pénteki napja a hamarosan alternatív fűtésre átálló Debreceni Sportuszodában: a férfiaknál Németh Nándor győzött – hét századdal előzte meg Márton Richárdot.

Pedig nem is látott semmit a riválisából.

Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen a medence két szélén úszott a későbbi arany- és ezüstérmes, Németh a hetes, Márton a kettes pályán.

A női győztes, Pádár Nikolett nem panaszkodott, miért is tette volna, hiszen az 1:54.10 egyéni rekord.

Férfi 200 mellen hosszú éveken keresztül Gyurta Dániel szállította a győzelmeket, aztán pénteken Debrecenben egy kortársa „köszönt be” ezen a távon: Verrasztó Dávid nyerte a számot.

Férfi ötven pillangóban a szám világcsúcstartója, Szabó Szebasztián nem hagyott kétséget afelől, hogy továbbra is gyors, bár értelemszerűen jócskán elmaradt a 21.75-es rekordjától.

Sárkány Zalán itthoni felbukkanása nemcsak a veszprémieknek adott új lendületet, más tekintetben is felkavarta az állóvizet: ki gondolta például, hogy a decembertől ismét Bob Bowmannel készülő Sárkány megnyeri a 400 vegyest?

Hogy a hölgyeknél 400 vegyesen Kapás Boglárka nyer, azt meg azért nem gondoltuk, mert csütörtökön még arról szólt a fáma, hogy a hőemelkedése miatt a második napi két döntőtől, a 200 pillangótól és a 400 gyorstól visszalépő világbajnok pénteken pihen, s ha jól van, szombaton elindul nyolcszáz gyorson.

Ehhez képest péntek délelőtt ott volt a 400 vegyes előfutamaiban – délután meg a döntőben, amit aztán egyéni rekorddal meg is nyert.

„Jó fél órát sírtam, amikor csütörtökön vissza kellett lépnem a két döntőtől. A kétszáz pillangó és a négyszáz gyors kemény »kombó«, én pedig szeretem a kihívásokat, kíváncsi lettem volna, mire leszek képes. De el kellett engednem, és tudtam, hogy az a jó döntés, hiszen az egészség a legfontosabb. Aztán még este elhatároztam, hogy péntekre jól kell lennem. Nem vagyok teljesen jól, de örülök, hogy megnyertem a négyszáz vegyest, ráadásul egyéni csúccsal – ezt az időt már hat éve kergetem. Ezennel viszont számomra véget is ért ez a rövidpályás országos bajnokság, mert jobb a békesség, ezért a nyolcszáz gyorstól visszaléptem” – osztotta meg érzéseit a Nemzeti Sporttal Kapás Boglárka.

Minifoci: Világbajnoki bronzérmes a magyar válogatott

A magyar minifoci-válogatott bronzérmet szerzett az arab emírségekbeli Rász el-Haimában zajló világbajnokságon. A döntőben szétlövéssel Románia nyert Kazahsztán ellen.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Nagy Lajos csapata szombaton Azerbajdzsánnal csapott össze a dobogóért és remek játékkal 3:1-re nyert. Ez a magyar minifoci történetének első vb-érme.

A válogatott a csoportkörben Portugáliát 1:0-ra, Líbiát 2:1-re, Szerbiát 1:0-ra győzte le, majd a nyolcaddöntőben 3:0-ra nyert Egyiptom ellen, a nyolc között pedig 1:0-ra verte a felvidékieket. A pénteki elődöntőben aztán 3:0-ra alulmaradt a későbbi végső győztes Romániával szemben, amely szétlövésben 12:11-re verte Kazahsztán legjobbjait.

Cselgáncs: Egy bronzérmet szereztek a magyarok az Eb-n

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert a Montpellier-ben rendezett olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi, záró napján.

Az olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-második magyar a bronzcsatában a 2019-ben világbajnok holland Noel van’t Enddel találkozott, akit az eddigi hét összecsapásukon hatszor megvert. A hetedik csata maratoninak bizonyult, a négyperces alapidőben az MTK 29 éves versenyzője egy, riválisa pedig két intést kapott.

Az első értékelt akcióig tartó hosszabbításból 3 perc 46 másodperc telt el, amikor az ellenfél szabálytalan fogásért – egy dobásnál veszélyesen kicsavarta a magyar klasszis könyökét – megkapta a harmadik figyelmeztetését is, ami már a leléptetését jelentette.

Tóth Krisztián harmadik bronzérmét szerezte meg a kontinenstornákon, előzőleg 2014-ben szintén Montpellier-ben, 2021-ben pedig Lisszabonban állhatott dobogóra. Kazanyban, 2016-ban ezüstérmet szerzett. Övé lett a magyar küldöttség első és egyben egyetlen medálja az idén Franciaországban, s egyben a magyar dzsúdótörténelem 54. Eb-bronza is.

Az 52 kilogrammos Pupp Réka ötödik lett az Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

Az olimpiai és világbajnoki ötödik, Eb-bronzérmes dzsúdós második vigaszági mérkőzésén az olimpiai harmadik és vb-második brit Chelsie Gilesszal csapott össze a harmadik helyért, akit eddigi hat találkozójukon kétszer tudott legyőzni.
   
A hetedik csata mindössze 80 másodpercig tartott, ám annál tartalmasabb volt. Az Atomerőmű SE 27 éves sportolója egy perc elteltével vazaarival vezetett egy belső combdobást követően, de öröme nem tarthatott sokáig, riválisa ugyanis nem sokkal később csípődobással földre vitte, és ipponnal nyert.

A 11 fős magyar Eb-küldöttségből a második napon négyen voltak érdekeltek Özbas Szofi (63 kg), Gercsák Szabina (70), Szegedi Dániel (73) és Ungvári Attila (81) személyében. Elsőként Szegedit szólították tatamira, a junior Eb-bronzérmes dzsúdós a 64 között az első komolyabb nemzetközi eredményére váró izlandi Kjartan Hreidarssonnal akaszkodott össze.

A 21 éves magyar két és fél perc után lábkulcsba fogta ellenfele nyakát, aki hamarosan lekopogta a kőkemény fojtást, jelezve, hogy feladja a küzdelmet. A Budaörsi JC sportolója számára a német Igor Wandtke következett, aki két és fél percig bírta, ekkor Szegedi egy látványos csípődobásra kapott ipponnal véget vetett a küzdelemnek.

A 16 között a 2018-ban Európa-bajnok Ferdinand Karapetjan várt rá. A junior Eb-bronzérmes magyar remekül állta a sarat esélyesebb riválisa ellen, és másfél perc elteltével alábújt az örménynek, majd a földre csavarta őt, és máris vazaarival vezetett. Előnyét aztán már nem adta le, így kellemes meglepetésre a Budaörsi JC 21 éves sportolója jutott be a negyeddöntőbe.

Szegedi az első felnőtt Eb-negyeddöntőjében a sportág egyik sztárjával, az azeri Hidayet Heydarovval került szembe. A háromszoros vb-harmadik és kétszeres Európa-bajnok rivális igazolta félelmetes hírnevét, másfél perc után egy villámgyors vállmozdulattal lecsavarta a földre a junior Eb-bronzérmes magyart, és ipponnal nyert. Kétséges volt, hogy Szegedi Dániel ki tud-e állni a vigaszági folytatásra, mivel megsérült a bokája az akció közben, és csak az egészségügyi személyzet támogatásával, bicegve tudta elhagyni a tatamit.

A magyar Eb-válogatott korelnöke, a 35 éves Ungvári a 32 között kezdett 81 kilóban, ellenfele a 24 évesen még World Tour-érem nélkül álló moldovai Catalin Marian volt, akit legyőzött eddigi egyetlen találkozójukon. A második csata nem hozott értékelt akciót, a bíró folyamatosan osztotta ki az intéseket passzivitásért, így négy perc elteltével mindkettejük neve mellett két-két figyelmeztetés állt. Fél perccel az alapidő vége előtt a mérkőzésvezető és a zsűri úgy döntött, hogy Marian rászolgált a harmadik intésre is, így a háromszoros Eb-bronzérmes magyar jutott tovább.

Második meccsén Lachlan Moorheaddel nézett farkasszemet, és bő három percnél vazaarit érően csavarta le riválisát. A brit nagy hajrát indított, de utolsó indításába Ungvári belekontrázott, és egy válldobásra megkapta a második vazaariját, ami már ippont ért.

Ungvári a harmadik mérkőzésén, a negyeddöntőben a hazai közönség előtt szereplő Alpha Oumar Djalóval akaszkodott össze, aki két-két intés után, másfél perccel a vége előtt egy nagy csípődobással vetett véget a küzdelemnek. A háromszoros Eb-bronzérmes magyar a bronzéremig tartó vigaszágon folytatta szereplését, de nem volt sok ideje pihenésre a két mérkőzés között, mivel alig tíz perccel később már tatamira szólították az olimpiai harmadik német Dominic Ressel ellen, akivel 3:3-ra állt a mérlege. 

Hetedik csatájuk három percnél dőlt el, amikor az ellenfél egy hátsó gáncsra vazaarit kapott, és előnyét rutinosan megőrizte a hátralévő időben. A háromszoros Eb-bronzérmes magyar így hetedikként zárt.

A 2016-ban Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a 32 között az eddig szerény nemzetközi eredményeket elérő grúz Mariam Csanturiával csapott össze. A 27 éves magyar – aki korosztályos szinten mindent megnyert – 1:43 percet töltött a szőnyegen, ezalatt egyszer passzivitásért, kétszer pedig kilépésért intették, a harmadik figyelmeztetés pedig már a leléptetését jelentette. Így Gercsák helyezetlenül zárt.

A magyar dzsúdósport egyik nagy reménysége, a májusban Dohában világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi a 16 között a szerb Anja Obradoviccsal szállt szembe.

Az Atomerőmű SE 22 éves sportolója végig kézben tartotta a meccset, amely három és fél percig tartott, akkor az ellenfél úgy indított dobást, hogy a feje a földön volt, ami sérülésveszély miatt tilos, ezért a bíró leléptette őt.

A 63 kilogrammos negyeddöntőben a kétszeres vb-ezüstérmes szlovén Andreja Leski következett. A magyar 1:13 perccel a vége előtt egy külső horogdobással a földre került, majd a vazaaris előnyben lévő ellenfél rögtön leszorítást kezdeményezett, amelyből nem volt menekvés Özbas számára.

Özbas Szofi a 63 kilogrammos vigaszágon az egyik legnehezebb ellenfelet kapta a kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Clarisse Agnegnenou személyében. A hazai közönség előtt szereplő klasszis augusztusban megverte Özbast a budapesti Mesterek Kupáján.

Második csatájuk teljesen kiegyenlített meccset hozott, de hiába rángatták egymást, értékelt akció nyolc és fél (!) percig nem született. Ekkor az Atomerőmű SE 22 éves sportolója – aki frissebbnek tűnt a súlycsoport sztárjánál – egy horogdobással földre vitte ellenfelét, és ipponnal nyert. A bronzcsatában a hét World Tour-éremnél tartó lengyel Angelika Szymanska várt rá, akitől kikapott eddigi két találkozójukon.    

A harmadik csata 3 perc 40 másodpercig tartott, amikor az ellenfélnek sokadszorra sikerült földharcot kezdeményeznie, Braun Ákos szövetségi kapitány – aki versenyzőként világ- és Európa-bajnok volt – hiába kiabálta be, hogy „ne hagyd, hogy a hátadra fordítson”. Szymanska kedvenc technikájához, a karfeszítéshez folyamodott, amelyből már nem volt menekvés Özbas számára. Az Atomerőmű SE 22 éves sportolója így ötödik lett.

A 73 kilós Szegedi Dániel bokasérülés szenvedett első felnőtt Eb-negyeddöntőjében, melyet háromszoros vb-harmadik és kétszeres Európa-bajnok azeri Hidayet Heydarovval szemben vesztett el. A junior Eb-bronzérmes magyar csak az egészségügyi személyzet támogatásával, bicegve tudta elhagyni a tatamit, a vigaszágra pedig kissé nehezen mozogva, bekötözött lábbal állt ki. Ennek megfelelően nem tudott komoly ellenállást kifejteni a 2021-ben Eb-aranyérmes koszovói Akil Gjakova ellen, aki egy belső comb- és egy válldobást is végrehajtott rajta, és a második vazaarija már ippont ért. A Budaörsi JC 21 éves sportolója így hetedik lett.

A +100 kilogrammos Sipőcz Richárd ötödik lett az Európa-bajnokság vasárnapi, záró napján.

A három World Tour-érmet gyűjtött, 22 éves magyar dzsúdósra – aki minden korosztályban legalább kétszeres Eb-győztes volt – az Eb bronzmeccsén az egy Grand Slam-bronznál tartó Valerij Endovickij várt, akivel 1/1-re állt a mérlege. A fején nagy kötéssel érkező orosz versenyző a szankciók miatt semleges színekben indult a kontinenstornán.

Harmadik csatájuk kimerítő és hősies küzdelmet hozott, Sipőcz – akinél a tréneri székben a legendás paksi mesteredző, Hangyási László ült – egy intést kapott a négyperces alapidőben, majd a hosszabbítás elején az ellenfelet is figyelmeztették. Ednovickijt a vérző feje miatt ápolni kellett, majd mindketten egyre lassabban keltek fel a tatamiról. Már alig álltak a lábukon, amikor tíz és fél percnél (!) a bíró lehúzásért harmadszor is megintette a magyar cselgáncsozót, ami már a leléptetését jelentette.

A Széchenyi Egyetem SE sportolója így ötödikként zárt, akárcsak korábban Pupp Réka (52 kg) és Özbas Szofi (63). A 11 fős magyar küldöttség egyetlen érmét Tóth Krisztián (90) szerezte meg, aki harmadik lett Montpellier-ben.

A kiemelt kép forrása: Országos Minifoci Szövetség

Leave a Reply