Szaúd-Arábia már focivébét is tud venni magának

Még alig eszmélt föl a világ abból, hogy igen extrém módon kerülhet sor a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra, máris eldőlt, hol lesz a 2034-es vb. Szaúd-Arábia szépen eltakarított mindenkit az útjából, s megszerezte a torna rendezési jogát. Természetesen itt mindent a pénz mozgatott, s mint tudjuk, a FIFA vezetését csak a pénz érdekli, a foci nem. Ami a legjobb az egészben, hogy minden bizonnyal ismét egy téli vébére kerül sor.

Teljesen váratlanul érkezett a hét elején a hír, miszerint a nemzetközi szövetség (FIFA) lényegében eldöntötte, hogy 2034-ben Szaúd-Arábiában lesz a labdarúgó-világbajnokság. A FIFA közleménye szerint az október végi határidőig csak a szaúdi szövetség nyújtott be szándéknyilatkozatot a világbajnokság megrendezésével kapcsolatban, s villámgyorsan el is dőlt, hogy az arab országban lesz a torna.

Teljesen nyilvánvaló, hogy megrendezett műsorról van szó, hiszen már a 2030-as házigazdák bejelentését követően azonnal szárnyra kaptak a pletykák, hogy Szaúd-Arábia nagy esélyes a 2034-es torna rendezési jogának elnyerésére, mivel a FIFA bejelentette, hogy Ázsia és Óceánia országai előtt nyitja meg az utat a tizenegy év múlva esedékes világbajnokság megrendezése felé. Ugyan az elmúlt hetekben lehetett arról is olvasni, hogy Ausztrália több délkelet-ázsiai országgal közösen gondolkodik a pályázásban, ám végül az ázsiai országok elpártoltak mellőle, s a szaúdi kandidálás mellett álltak ki, pedig Ausztrália idén egészen sikeres női világbajnokságnak adott otthont Új-Zélanddal közösen, így joggal merült föl annak lehetősége, hogy pályázhatnak a 2034-es férfi vb-re is.

Ausztrália azonban egyedül maradt, s innentől fogva egyértelmű volt a helyzet, hiszen a szaúdiak sokkal több pénzt tudnak szánni a rendezésre, mint az ausztrálok, akiknek esetében ráadásul a 2032-es brisbane-i olimpia is jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyi pénzt fordíthatnak sportesemények szervezésére, pláne, hogy 2026-ban női Ázsia-kupát, 2029-ben pedig férfi klubvilágbajnokságot fog rendezni.

Ettől függetlenül eléggé egyértelműnek látszik, hogy Szaúd-Arábia kénye-kedve szerint járhatott el, hiszen Ázsia többségét maga mögé állította, s nyilván a FIFA korrupt, pénzéhes vezetésének száját azonnal ki tudta tömni nem kevés bankjeggyel a rendezés odaítélése érdekében. A FIFA pedig ezek után nem is tehetett, nem is akart más tenni, minthogy Szaúd-Arábiát jelölte ki rendezőnek. Ugyan a szövetség jövőre összeülő kongresszusának még jóvá kell hagynia ezt a döntést, de ez formalitás lesz.

A föntiekből egyértelműen kiderül, hogy az egész pályázati procedúra egy megrendezett színjáték volt, hiszen a FIFA érthetetlenül rövid, alig egy hónapos határidőt adott meg az ázsiai és óceániai országok számára a szándéknyilatkozat beadására, ami előfeltétele annak, hogy egy ország részt vehessen a pályázati procedúra későbbi fázisaiban. Nyilván pontosan tudták azt Infantinóék, hogy erről a két földrészről nem sok komolyan vehető érdeklődő lesz. Katar eleve nem nagyon jöhetett szóba, hiszen tavaly év végén rendezett világbajnokságot. Ausztrália jöhetett volna szóba akár egyedül, akár más országokkal közösen, de végül ugyebár visszalépett. A Távol-Kelet bizonyára a 2002-es koreai-japán közös rendezésű világbajnokság szervezése körüli nem éppen pozitív tapasztalatok miatt nem nagyon mozgolódott, Kína pedig a labdarúgásában jelenlévő rendszerszintű korrupció miatt eleve nem lehetett volna nagy esélyes a rendezés elnyerésére.

Így maradt Szaúd-Arábia, amely az elmúlt egy évben óriási letámadást indított a labdarúgásban számos európai és dél-amerikai sztár elcsábításával, s most a világbajnokság rendezési jogát is elnyerte. Ezek után nem lennék meglepődve azon sem, ha az a pletyka is igazzá válna, ami szerint egy-két éven belül szaúdi csapatok szabadkártyát kapnának az európai Bajnokok Ligájába, melynek lebonyolítása jövőre fog jelentősen átalakulni, az induló csapatok száma pedig 32-ről 36-ra fog növekedni.

Az a legszebb ebben az egészben, hogy Szaúd-Arábia éghajlata miatt csak téli rendezés jöhet szóba, így 2022 után 2034-ben is fölkészülhetnek a focirajongók egy november-decemberi, esetleg januári vagy februári világbajnokságra, ami ismét jelentősen meg fogja kavarni az egész sportvilág naptárát, ahogy azt tavaly is láthattuk. Arról már nem is ejtek szót, hogy jó eséllyel a Katarban látott megoldások fognak visszaköszönni Szaúd-Arábiában is a stadionok klimatizálása körül, aminek nem kis környezetvédelmi kockázata van.

Őszinte leszek, már évek óta kezdtem kiábrándulni a fociból a rengeteg korrupciós és egyéb botrány, valamint az egyre nagyobb méreteket öltő anyagiasság és pénzéhség miatt. A szaúdiak nyomulása volt nálam az utolsó csöpp a pohárban. Egész egyszerűen ez már nem az a sportág, amelybe gyermekként beleszerettem, s biztosan tudom, hogy nem vagyok egyedül.

A kiemelt kép forrása: telex.hu

Leave a Reply