Három évre eltiltották Rubialest

Súlyosnak mondható eltiltást kapott Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) volt elnöke, akit az augusztus 20-i női vb-döntő éremátadásánál történtek miatt meszeltek el. Mint ismert, a volt sportvezető erőszakkal megcsókolta Jenni Hermosót, a spanyol válogatott egyik játékosát. Rubiales bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen.

A nemzetközi szövetség (FIFA) tegnapi bejelentése szerint Rubialest a női világbajnoki döntő eredményhirdetése során elkövetett csókja mellett a mérkőzés során a díszpáholyban tanúsított nem megfelelő magatartásáért is büntették, hiszen Rubiales nemi szervét fogdosta örömében, amikor a spanyolok megnyerték a finálét Anglia ellen.

Mint arról annak idején a Sportudvar is beszámolt, Luis Rubialest pár nappal a történtek után 90 napra felfüggesztették, de már akkor kilátásba lett helyezve, hogy akár 15 évre szóló eltiltást is kaphat tetteiért. Ehhez képest a most kiszabott három esztendő igen kevésnek tűnik. Rubiales egész idő alatt ártatlannak vallotta magát, azt állította, hogy Hermoso belement a csókba. A feministákat vádolta azzal, hogy támadást indítottak ellene hamis vádak alapján. Kezdetben nem akart lemondani a spanyol szövetség vezetéséről, ám az egyre nagyobb nyomás miatt végül távozni kényszerült, de még akkor is fogadkozott, hogy kiáll igazáért.

A FIFA tegnapi közleménye szerint Rubialest a nemzetközi szövetség etikai kódexe 13. cikkelyének megsértése miatt büntették, ami kimeríti az “offenzív viselkedés” és a fair play alapelveinek megsértése fogalmát. Az eltiltás nemzeti és nemzetközi szintre és minden, a sportággal kapcsolatos tevékenységre vonatkozik.

Rubialesnek jogában áll fellebbezni, s tegnapi közlése szerint élni is fog ezzel a lehetőséggel, de kilátásai nem túl jók, főleg, hogy Spanyolországban büntetőeljárás folyik ellene, miután Jenni Hermoso feljelentette a kierőszakolt csók miatt. Tovább rontja Rubiales amúgy sem rózsás helyzetét, hogy három másik válogatott játékos – Alexia Putellas, Irene Paredes és Misa Rodríguez – tanúskodott Hermoso mellett, azt állítva, hogy Rubiales kényszerítette a csókra.

Rubiales az európai szövetség (UEFA) alelnöki tisztét is betöltötte, de természetesen ezt a pozícióját is elveszítette. A szövetség eredetileg Madridban tartotta volna jövő évi kongresszusát, de erre végül Párizsban kerül sor.

A spanyol szövetséget jelenleg átmeneti jelleggel Pedro Rocha vezeti. A váltás óta eltelt időben meglepetésre Spanyolország, Portugália és Marokkó közös pályázata nyerte el a 2030-as világbajnokság rendezési jogát úgy, hogy egy-egy mérkőzést Argentínában, Paraguayban és Uruguayban terveznek megrendezni. A csókbotrány után erősen kérdéses volt, hogy befutó lehet-e ez a pályázat, s a FIFA jövőre összeülő kongresszusának még jóvá kell hagynia a vezetőség döntését, de ez jó eséllyel csak formalitás lesz.

Rubiales tehát három évig nem tevékenykedhet a labdarúgásban, de van egy olyan érzésem, hogy soha többé nem fogjuk őt a sportágban viszontlátni.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply