Számítógépes hulladékhővel fogják fűteni a Debreceni Sportuszodát

Nemrég érkezett a hír, hogy hamarosan igen sajátos módon valósulhat meg a Debreceni Sportuszoda fűtése. Az illetékesek bejelentették, hogy Magyarország legerősebb szuperszámítógépének, a Komondornak hulladékhőjével fognak fűteni a számos nemzetközi és hazai nagy versenynek otthont adott, az úszásban és a vízilabdában, valamint a gyermekek oktatásában is fontos szerepet játszó intézményben.

Október közepén jelentette be a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Debreceni Sportuszodát üzemeltető helyi cég, hogy hamarosan Magyarország legnagyobb szuperszámítógépének, a Komondornak hulladékhőjével fogják fűteni az uszodát. A Komondor a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található. Ettől a helytől kis túlzással köpésnyire fekszik a Debreceni Sportuszoda a Hadházi út és a Zákány utca sarkán. A bejelentés szerint 380 méter hosszú csővezeték építésére van szükség ahhoz, hogy a Komondor hulladékhője eljusson az uszodába.

A fejlesztéstől természetesen a fűtésszámla csökkenését remélik az uszoda vezetői, hiszen az első kettő évben térítésmentes lesz a hulladékhő felhasználása, tehát kevesebb pénzbe fog kerülni a fűtés, mintha csak és kizárólag a hagyományos távfűtéssel oldanák meg az uszoda, az öltözők, a nézőtér és az egyéb helyiségek fűtését a téli hónapokban. A projekt a Debreceni Egyetem számára is kifizetődő lehet, hiszen a Komondor használata során keletkező nem kevés hulladékhő hasznosulni tud, nem vész kárba, így tehát nem csak költséghatékonysági, hanem környezetvédelmi és fönntarthatósági aspektusa is van a mostani döntésnek. Ezen kívül nem kell külön energiát használni a szuperszámítógép visszahűtésére sem.

A bejelentés szerint 2024 elejétől 2025 végéig mintaprojektként fog működni ez a rendszer, hiszen nem csak Magyarországon, hanem nemzetközileg is ritka, ha nem példátlan megoldásról van szó, így ki kell tapasztalni, hogyan is működik ez a szisztéma, mennyire válnak be a hatékonyságához és olcsó alkalmazásához fűződő remények. Igyekeznek biztosra menni az illetékesek, ugyanis az újtípusú fűtés próbaidőszakában sem kapcsolják le az uszodát a városi távhő-hálózatról, azonban azt csak kiegészítő megoldásként tervezik igénybe venni, amennyiben a nagyon hideg idő ezt indokolná.

A sportuszoda energiaellátása évente 160 millió forintba kerül. Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett, amint majd eléri a kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudja. Az összeköttetést biztosító beruházás mintegy 100 millió forintba kerül.

A Debreceni Sportuszoda rendezett már úszó Európa-bajnokságot, több magyar bajnokságot és sok egyéb jelentős hazai és nemzetközi, felnőtt és utánpótlás-versenyt, ezen kívül pedig a tavasszal másodosztályú bajnoki címet nyert DVSE férfi vízilabdacsapatának otthona is.

Arra vonatkozó információról nincs tudomásom, hogy máshol van-e példa arra, hogy sportlétesítményt számítógépes hulladékhővel fűtenek, az viszont ismert tény lehet, hogy már évek óta kísérleteznek informatikusok és energiagazdálkodással foglalkozó szakemberek azzal, hogy a számítógépek működése során termelődött hulladékhőt hogyan lehetne a gépet befogadó helyiség, így egy nagy gépterem, de akár egy lakás vagy egy szoba fűtésére felhasználni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagy hőleadásra képes oldalborítással ellátott számítógépeknek a radiátorral processzoron keresztül történő összeköttetése során akkor, amikor be van kapcsolva a számítógép, s az internetes lekérdezések, számítások feldolgozása miatt hő termelődik, valóban föl lehet fűteni az adott helyiséget.

A radiátor hőmérsékletét azzal lehet szabályozni, hogy a számítógép terhelését, tehát az elvégzendő számítások mennyiségét szabályozzák.

Az már más kérdés, hogy ezek a megoldások nem kicsi áramfogyasztást generálnak, s máig arra sem sikerült megnyugtató választ adni, hogy nyáron, amikor nincs szükség a fűtésre, akkor a hulladékhővel mi történne, milyen módon lehetne tárolni, vagy esetleg bizonyos átalakítások révén a klimatizálásnál alkalmazni, ami viszont csökkentené a klímaberendezések használatát, így az azzal járó jelentős áramfelhasználást is.

A következő kettő évben érdemes lesz megfigyelni, mennyire fog beválni a Debreceni Sportuszodában most kialakulóban lévő rendszer, de a kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő, s ha beválik, példát mutathat az egész világ számára az alternatív energiafelhasználási módszerek keresésében és megvalósításában.

A kiemelt kép forrása: fitadvisor.hu

Leave a Reply