Mi lesz veled, Milák Kristóf?

Az elmúlt napok legfőbb beszédtémája volt a magyar sportban Milák Kristóf helyzete. Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó a nyári világbajnokság után a múlt hétvégi hazai világkupa-versenyen sem ugrott vízbe, s egyre nagyobb az aggodalom akörül, hogy a sztársportoló ott lesz-e egyáltalán az olimpián, s ha igen, akkor ott milyen eredmény elérésére lehet képes. Edzője szerint Milák Kristóf a 24. órában van az ötkarikás felkészülés szempontjából. Az úszó tegnap újfent úgy nyilatkozott, hogy minden erejével az olimpiára készül, de lassan kiüresedik ez a mondata, miközben egyre több, hozzá közel álló ember nyilatkozik úgy, hogy még a medencébe ugrás is nehezére esik.

Eredetileg úgy volt, hogy Milák Kristóf is indul az úszó-világkupa budapesti versenyén, ám a 200 méteres pillangóúszás olimpiai- világ- és Európa-bajnoka, regnáló világcsúcstartója pár nappal a viadal kezdete előtt visszalépett. Milák Kristóf idén még egyetlen versenyen sem indult, mentális és fizikális okokra hivatkozva kihagyta a fukuokai világbajnokságot a nyár közepén, s ugyan szeptember 4-én elkezdte az edzéseket Virth Balázs irányítása mellett, de világossá vált, hogy valami nagyon nincs rendben a háttérben.

Milák Kristóf többször, legutóbb tegnap, egy szponzori eseményen nyilatkozott úgy a sajtónak, hogy minden erejével a jövő nyári olimpiára készül. “Igazából engem addig más nagyon nem is érdekel, nem is foglalkoztat. Megpróbálok mindent ez alá berendelni” – mondta az olimpiai felkészüléssel kapcsolatban, hozzátéve, hogy szeretné legjobb formáját előhúzni a játékokon.

Nem először halljuk, olvassuk ezt tőle, de az olimpiáig hátralévő idő vészesen fogy. Ezt sokan érzékelik is az úszósportban, hiszen az elmúlt napokban több szakember is úgy nyilatkozott, hogy Milák Kristófnak most már kőkeményen bele kellene vetnie magát az edzésekbe, ha meg akarja védeni olimpiai bajnoki címét.

Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta, amíg egy sportoló nem edz, addig nincs miről beszélni. „Szeptemberben el kellett volna kezdenie a munkát komolyan, és előrébb kellene tartania. Többször elmondtam már, hogy zseniknél gyakran átírják a tankönyveket, de van, amit nem lehet. Akinek ilyen tehetséget adott a sors, és nem hozza ki magából, az katasztrófa” – mondta. Hozzátette, hogy már csak kilenc hónap van hátra az olimpiáig, ezért nagyon aggódik.

A medencébe ugrás okozza a fő gondot

“Most nem úgy van, ahogy ő azt elképzeli. Egész egyszerűen le kell járni és kőkeményen kell dolgozni” – hangoztatta Sós Csaba, aki hozzátette: Milák Kristóf visszatérése a váltók szempontjából is fontos lenne, mert nélküle jelentősen csökken az esély arra, hogy egy váltó megszerzi az olimpiai kvalifikációt. „Így 3-4-5-6-8 úszó itthon maradhat” – tette hozzá a kapitány.

A múlt héten Milák Kristóf edzője, Virth Balázs elárulta, hogy tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést. Hozzátette, a mostani történések ellenére is minden segítséget megadna neki a folytatáshoz.

Az MTI múlt heti jelentése szerint a szakember úgy fogalmazott, ahhoz, hogy jövőre az olimpián 200 méter pillangón megvédje olimpiai bajnoki címét, Milák Kristófnak „már tegnap” meg kellett volna kezdenie az edzéseket, a féléves kihagyás viszont komoly hátrányt jelent, és nagyjából a decemberi cikluszáró időszakra lehetne jól edzhető állapotba hozni. Megjegyezte, a „huszonnegyedik órában vannak” és alapfeltétel az edzések maximális teljesítése.

„Egy olyan versenyzőről beszélünk, aki mindent megnyert, a legnehezebb feladat neki motivációt találni. Viszont úgy gondolom, most van az a pillanat, amikor egy olyan dolgot csinál az életében, amiben a legjobb a világon. Valószínűleg a civil életében nehéz lesz majd olyasvalamit találni, amiben még egyszer a világ legjobbja lehet. Ezt az időszakot úgy kellene megélnie, hogy boldoggá tegye ez” – fogalmazott Virth Balázs, aki leszögezte, mindenki, a klubja, edzője, szurkolói, szponzorai a 23 éves úszó mögött állnak, neki „csak be kellene ugrani a vízbe”.

Virth Balázs üzent is Milák Kristófnak: arra kérte, segítse társát, Márton Richárdot egy olimpiai dobogóhoz úgy, ahogyan tették azt közösen tavaly a római Európa-bajnokságon.

Virth Balázshoz hasonló szellemben nyilatkozott a minap Gergely István, a Milák Kristófot foglalkoztató Honvéd SE ügyvezető elnöke. A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó az M4 Sportnak azt mondta, Milák Kristófot illetően az a feladata, hogy benntartsa őt a sportágban.

„Nekem, mint olimpiai bajnoknak borzasztó azt végig nézni, hogy van egy ilyen kivételes ember ilyen csodálatos tehetséggel megáldva, és nem veszi természetesnek azt, hogy csak a rengeteg vagy az azon túlmutató munka vezethet olyan sikerekhez, amelyekkel a tehetségét kamatoztatni tudja. Az én feladatom az, hogy benntartsam őt a sportágban, motiváljam őt az edzésekre, és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, aki szeret versenyezni, és aki csak a győzelemben tud gondolkozni” – nyilatkozott a klubvezető.

Gergely István szerint a világcsúcstartó Milák Kristófnak egy baja van: nehezen veszi rá magát, hogy medencébe ugorjon.

„Neki egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell menni a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát” – mondta, hozzátéve, hogy Milák Kristófnak nincs baja senkivel, nincs baja az úszással magával és a versenyzéssel sem, csak a beugrással.

Gergely István a korábbi, Milák Kristóf motiváltságával kapcsolatos nyilatkozatára vonatkozó kérdésre úgy reagált, nem gondolja, hogy a motivációja az olimpia tekintetében megváltozott volna.

„Az, hogy ő esetleg mást gondol a felkészüléséről, vagy arról, hogy mennyi munkát kellene elvégeznie ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni, vagy a saját elvárásainak meg tudjon felelni a 2024-es olimpián vagy az azt megelőző versenyeken, ez már egy kérdés vagy vita témája lehet” – ismerte el.

A hogyan továbbot illetően úgy fogalmazott, arra igyekszik rávezetni Milák Kristófot, „hogy lássa azt a jövőképét, amitől jelenleg eltávolodik, vagy azt, ami felé neki inkább mennie kéne”.

Úgy vélekedett, „meg kell érteni azt, hogy ha adott esetben abbahagyja a sportot, akkor abbahagyja”, de később úgy fogalmazott, „nem szeretném, hogy abbahagyja, és azt hiszem, hogy nem fogja abbahagyni”.

„Egy olimpiai bajnoknak egyrészt van bizonyítási kényszere ennyi idős korában, hogy esetleg még le tudja győzni önmagát, nem csak a világot” – mondta az ügyvezető elnök, majd úgy folytatta, „fontos, hogy motiváció legyen azoknak a fiataloknak, akik a sportban, az úszásban gondolkodnak, képviselje a Magyar Úszószövetséget, Magyarországot és a Budapesti Honvédot is.”

„A Budapesti Honvéd nem fog olyan szankciót alkalmazni, amely esetleg hátráltatná az ő munkáját, nem ez a mi feladatunk, hogy szankcionáljuk. Az őt szerető, benne bízó embereknek egyetlen dolguk van, hogy támogassák minden eszközzel, ami ahhoz vezethet, hogy vissza tudjon találni a pályára” – szögezte le Gergely István.

Hosszú Katinka beleszállt Wladár Sándorba a Milák-üggyel kapcsolatban

A fentiekből kitűnik, hogy Milák Kristófnál minden bizonnyal elsősorban mentális problémák okozzák a komoly fönnakadást a karrierje folytatásában, s egyelőre még nincs megoldás erre. Nem biztos, hogy segíti a dolgok jobbrafordulását Wladár Sándornak, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökének néhány nappal ezelőtt tett nyilatkozata, amelynek leghangzatosabb félmondata az volt, hogy Milák Kristóf tartozik Magyarországnak.

Wladár az M4 Sportnak adott interjújában elmondta, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok klasszis bizalmatlanul kezeli a neki segíteni próbáló edzők, támogatók, sportirányítók közeledését, ennek nem tudja az okát, és mindenképpen változtatni kell rajta.

„Az, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk, hol van, mély szomorúsággal tölt el” – kezdte a szövetség elnöke.

„A magyar rajongók éhezik a sikert, amit Tokióban láthattunk. Ő tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani. Neki csak le kell úsznia a napi hat-nyolc kilométert, és akkor biztosan feláll a következő olimpián a dobogó tetejére. Ez egy lehetőség neki, hogy Egerszegi és Darnyi nyomdokaiba lépjen, hiszen 301 egyszeres olimpiai bajnok van, de olyan, aki kétszer állt a dobogó tetején, akik ikonok és példaképek a mai napig, na ez lehet ő. Ez a sansz, amikor elmegyünk mellette, visszanézünk és azt mondjuk, ezt nagyon elszúrtuk, és egész életében bánni fogja, ezzel az istenadta talentummal” – mondta Wladár Sándor.

A tartozásra vonatkozó megjegyzés már közvetlenül megjelenése után sokakban megütközést keltett az internetes felhasználók, hozzászólók között, s hozzájuk csatlakozott október 23-án este Hosszú Katinka is. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő Facebook-oldalának történetében közzétett bejegyzésében primitívnek és felháborítónak nevezte Wladár Sándor szavait. Hosszú Katinka szerint Milák Kristóf semmivel sem tartozik Magyarországnak, hiszen mindent elért, amit ebben a sportágban el lehet, nem mellesleg világcsúcstartó is, ami szintén nagy szó. Hosszú Katinka hozzátette, a sportvezetés hálás lehet Milák Kristófnak az eddig elért eredményekért.

A Sportudvar olvasói megosztottak Hosszú Katinka üzenetével kapcsolatban – nagyjából fele-fele arányban értenek egyet és nem értenek egyet a világsztár véleményével. Akadnak olyan kommentelők is, akik szerint Milák Kristóf hozzáállásával van probléma, de többen Wladár Sándor szavait sem tartják megfelelőnek.

Az edzők többsége csodának tartaná Milák Kristóf újabb olimpiai bajnoki címét

Milák Kristóf hosszas kimaradásának nem csak sportszakmai, hanem anyagi következményei is vannak. Amennyiben igazak a hírek, akkor az olimpiai címvédő csak az elmúlt egy évben három szponzori szerződést bukott el amiatt, mert nem volt hajlandó eleget tenni az azokban vállalt kötelezettségeinek.

Milák Kristóf nem mondott le arról, hogy a 2024-es olimpián újra aranyérmet szerezzen. Nem akarja abbahagyni az úszást. Úgy van vele: akkora klasszis, hogy elég lesz januárban belevetnie magát a munkába – állítják sportági források. Csakhogy nincs olyan szakember, nemhogy Magyarországon, talán az egész világon, aki szerint ez összejöhet neki. Hónapok óta nem végzett értékelhető edzésmunkát, ez idő alatt az izomzata sokat sorvadt, a világ csodája lenne, ha a félévnyi munkával a dobogóra állhatna.

“Miként a legtöbb sportágban, az úszásban is egyre kiélezettebb a küzdelem. Aki nem teszi bele a felkészülésbe a maximális energiát, nem számíthat komoly eredményre” – szögezte le az egyik szakember.

A 23 éves olimpiai bajnokról korábbi edzője, Selmeci Attila azt nyilatkozta még a nyár elején a Népszavának, hogy Milák Kristóf győzni nagyon szeret, élvezi a sikert, de az addig vezető utat sosem szerette igazán.

Szereti a pénzt is – derül ki egy, a sportág ügyeire közelről rálátó informátor elmondásából, aki szerint részben erre utalt Wladár Sándor, amikor azt mondta, hogy Milák Kristóf tartozik Magyarországnak.

Amikor szeptember elején az úszó jelezte, visszatér, és megkezdi a felkészülést, fölvett 14 millió forintot az egyik egyéni szponzorától, megígérte, hogy edzésbe áll, az első héten nyolc foglalkozás várt volna rá, de állítólag szeptember óta összesen vett részt nyolc edzésen. (Mestere, Virth Balázs nem akart nyilatkozni, hiába akarta több újságíró is az információt ellenőriztetni általa; azt mondta, attól tart, az egyre nagyobb felhajtás tanítványát még távolabb űzheti a sportágtól.)

Szóval nem tudni, Milák Kristóf hol van, mit csinál, öntörvényű emberként éli az életét. “Mintha nem értené, hogy a siker, a pénz, a csillogás hamar semmissé lesz, ha nem dolgozik érte” – mondta egy újabb, a sportolót jól ismerő forrás. Egy versenyző számára korántsem mindegy, milyen szponzori szerződésekkel tudja megalapozni a pályafutása utáni életét. Milák Kristóf a sikerek után több, jelentős összegű megállapodást kötött cégekkel, de ezek közül már hármat is elbukott, például a Szerencsejáték Zrt.-vel, illetve a Porsche Hungáriával kötött együttműködést. Utóbbi azért is kellemetlen, mert az úszó szereti az autókat, hetente cserélgette őket. A kooperációk megszűnésének gyermeteg okai voltak: egyszerűen nem volt hajlandó megjelenni a szponzori kötelezettségeken.

„Nem kedveli a nyilvános szerepléseket, nyilatkozatokat. A nagy világversenyeken semmibe veszi a külföldi újságírókat, mert perfekcionista egyénisége meggátolja abban, hogy megszólaljon. De így 100 milliós szurkolói bázist bukik, ami komoly bevételi forrása lehetne. A jelek szerint ez se nagyon foglalkoztatja. Úgy tűnik, a pillanatnak él, és nem törődik a holnappal” – mondta valaki.

Érthető tehát, ha a magyar úszósport vezetői feszültek, főleg, mert Milák Kristófról az év első feléig ők is azt gondolhatták, az egész magyar olimpiai delegáció első számú aranyesélyese.

A magyar úszósport azonban messze van fénykorától, és nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy akkora talentumról, mint Milák Kristóf, lemondjon. 1976-ban, Montrealban magyar úszó nem állhatott dobogóra, azóta mindössze kétszer fordult elő (a szocialista blokk által bojkottált Los Angeles-i játékokat nem számítva), amelyről ne hoztak volna aranyérmet, de 2004-ben Gyurta Dániel (200 mell), 2008-ban Cseh László révén (200 és 400 vegyes, 200 pillangó) második helyeket még akkor is ünnepelhettünk. Ha Milák Kristóf ott is lesz a jövő évi ötkarikás játékokon, de gyengélkedik, talán az idén világbajnokká avanzsált Kós Hubert az egyetlen, aki dobogóesélyes a medencében (a nyíltvíziekről most nem beszélünk). Márpedig egy szakma munkáját az eredmények minősítik, a vezetők pozícióját legitimálják. Nekik sem mindegy, hogy Milák Kristófot a medencébe tudják-e parancsolni.

Jelen pillanatban itt tart a történet. Sajnos az a véleményem, hogy nagyon nehezen elképzelhető nemhogy az olimpiai címvédés, hanem egyáltalán az, hogy Milák Kristóf ott lesz az olimpián. A magyar úszókra idén még vár egy bukaresti rövidpályás Európa-bajnokság, majd a jövő év elején jön a dohai világbajnokság, mint az olimpia előtti utolsó nagy világverseny. Már csak emiatt is kétlem, hogy címvédés születne az olimpián a 200 méteres pillangóúszásban, mivel az biztos, hogy ha el is jut a két korábbi eseményre, Milák Kristófnak ott nem valószínű, hogy sok babér teremne a mostani helyzetet látva. Az olimpiáig még van pontosan háromnegyed év, s ez pont olyan időtartam, ami esetében erősen kérdőjeles, hogy elegendő lehet-e ahhoz, hogy az olimpiai címvédő a 2024-es játékokon ismét diadalmaskodjon vagy legalább a dobogóra álljon.

A kiemelt kép forrása: mandiner.hu

Leave a Reply