Verstappen nehéz győzelme, Piastri kiesése – az Amerikai Nagydíj legfőbb tanulságai

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Amerikai Nagydíjat, ezzel idei 15. sikerét aratta, melyet a 6. helyről indulva szerzett meg. Lando Norris újabb dobogós eredményt ért el, azonban nem lehet teljesen elégedett a hétvégével a McLaren, hiszen Oscar Piastri műszaki hiba miatt kiesett. Ugyanez a sors jutott Fernando Alonsónak is, méghozzá idén először, miközben Lance Stroll nagy fölzárkózást bemutatva pontot szerzett. A Sportudvar értékeli a verseny legfontosabb történéseit.

POZITÍVUMOK
Verstappen idei eddigi legnehezebb győzelme

A pénteki időmérőn törölték utolsó körét pályaelhagyás miatt, így Max Verstappen csupán a 6. helyről kezdhette meg az austini száguldást. A holland rögtön a rajtnál fogott egy pozíciót, majd szépen lassan megelőzött mindenkit, aki előtte volt, így az élre került. Egy darabig úgy tűnt, hogy ismét simán győz, de az utolsó körökben Hamilton megszorongatta. Végül azonban megtartotta az 1. helyet, így idén immár 15. alkalommal aratott győzelmet.

Hamilton majdnem odaért

Hamiltonnak nem sikerült jól a Katari Nagydíj, hiszen a rajtnál kiforgatta csapattársát, George Russellt, ami miatt kiesett arról a versenyről. Most az Amerikai Nagydíjon már sokkal jobban alakultak dolgai, pedig a rajt után az első kanyarban kis híján ütközött Verstappennel. Ki tudja, amennyiben csapata kicsit gyorsabban dolgozik az első kerékcserénél, akár még a győzelem is meglehetett volna számára, de végül csak annyira futotta erejéből, hogy Lando Norrist megelőzze, a hollandot már nem érhette utol. Ettől függetlenül sokkal jobban szerepelt most, mint Katarban, s még mindig van esélye az egyéni világbajnoki 2. hely megszerzésére, miközben hátrafelé már nem nagyon kell figyelnie.

Stroll villantott

Lance Stroll a bokszutcából kezdte meg az 56 körös futamot, miután az Aston Martin változtatott a kanadai autójának beállításain a sprintet követően. Nehéz feladatnak tűnt a top tízben végezni, pláne, hogy a zöldek egész hétvégén siralmasan szerepeltek, ám végül a kétkiállásos stratégia azt eredményezte, hogy Stroll a 9. helyen ért célba. Az utóbbi hónapokban gyenge teljesítménye miatt sokat támadott pilóta Belgium óta most először szerzett pontot, amivel talán némileg elhallgattathatja kritizálóit.

NEGATÍVUMOK
A Haas ismét leszerepelt otthon

Az amerikai csapat jelentős fejlesztésekkel vágott neki idei második hazai hétvégéjének abban bízva, hogy jó szerepléssel örvendeztetheti meg saját közönségét. Ez nem sikerült. Mind Kevin Magnussen, mind Nico Hülkenberg a bokszutcából volt kénytelen rajtolni, s egyikőjük autója sem volt túlságosan versenyképes, így utóbbi a 13., előbbi pedig a 16. helyen látta meg a kockás zászlót.

Az Ocon-Piastri incidens

Gyakran hozott baleseteket az austini első kör, s ez idén sem maradt másként. Bár nem volt látványos ütközés Oscar Piastri és Esteban Ocon között, de arra elég volt, hogy mindkettejük versenye véget érjen. Mindkét autón az oldalszekrény sérült meg, így sem a francia, sem az ausztrál nem tudott újabb jó eredményt szállítani, pedig lehetett volna esélyük rá.

Ez volt az Amerikai Nagydíj értékelése. Vasárnap Mexikóba látogat a mezőny.

A kiemelt kép forrása: Getty Images via AFP / CHRIS GRAYTHEN

Leave a Reply